Plamy na banderze

Okładka książki Plamy na banderze autora Mariusz Borowiak, 9788370203702
Okładka książki Plamy na banderze
Mariusz Borowiak Wydawnictwo: Alma-Press Seria: Nieznane oblicza historii powieść historyczna
powieść historyczna
Nieznane oblicza historii
2007-01-01
2007-01-01
9788370203702

Kup Plamy na banderze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Plamy na banderze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Plamy na banderze

Na półkach: , , , ,

„Plamy na banderze” to kolejna publikacja w dorobku Pana Mariusza, która „odbrązawia” pomnikowy wizerunek Polskiej Marynarki Wojennej. Dotyka tematów mało znanych, trudnych bądź niepopularnych. Jak w każdej chyba flocie, może dochodzić do kolizji okrętów w trakcie manewrów, niewykonywania rozkazów, przypadków niesubordynacji czy buntu. W polskiej historiografii takie sytuacje rzadko było opisywane, nawet jeżeli były przedmiotem dochodzenia. Mało kto pamięta, że przeciwko takim dowódcom jak Wojciech Francki czy Eugeniusz Pławski toczyły się dochodzenia z racji ich operatywności w dowodzeniu ORP „Burza” i ORP „Piorun”. Takie to ludzkie, takie to znajome… Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w oprócz jasnych kart polskiej floty bywały i mroczne karty zdrady. Być może dla części czytelników to mało istotne wydarzenia, ledwie „plamki” ale dla prawdziwych miłośników Małej Floty bardzo istotny przyczynek dla zgłębienia jej dziejów.

Przeczytałem, a właściwie przebrnąłem. Książka opisuje raczej plamki na banderze niż plamy. Czytelnicy poszukujący niesamowitych sensacji rodem z powieści szpiegowskich będą zawiedzeni. Nie mniej dobrze, że taka książka została napisana. Jestem wielbicielem literatury marynistycznej i pamiętam, że jeszcze jako nastolatek dziwiłem się, że ci nasi żołnierze to tacy kryształowi jeden w drugiego. Jakby czterej pancerni przeniesieni na morze lub w postaci dywizjony 303 w powietrze. Tymczasem autor pokazuje ich ludzkie oblicze. Pokazuje, że wśród tych setek tysięcy żołnierzy byli ludzie którzy się bali i tacy którzy popełniali błędy. Czemu zresztą się dziwić. Opisana jest też zwykła ludzka zawiść czy małostkowość najczęściej niestety na wysokim szczeblu. Książki Pertka, Kosiarz czy Flisowskiego opisują bohaterskie oblicze polskich żołnierzy. Borowiak z kolei tylko to mniej chwalebne. Najlepsza byłaby książka pokazująca oba.

8,5/10

8,5/10

58 użytkowników ma tytuł Plamy na banderze na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Plamy na banderze na półkach dodatkowych

Mariusz Borowiak
Mariusz Borowiak
MARIUSZ BOROWIAK, ur. 16 lutego 1964 roku w Gnieźnie, pisarz, autor książek o tematyce historycznej. W czerwcu 1984 roku debiutował na łamach tygodnika „Prawo i Życie” (publikował następnie w czasopismach „Perspektywy”, „Przekrój”, „Kierunki”, „Wybrzeże”, „Morze i Ziemia”, Express Wieczorny – Kulisy” i inne). Od 26 lat zajmuje się dziejami najnowszymi Polskiej Marynarki Wojennej od momentu ustanowienia polskiego władania na morzu do końca II wojny światowej; w swoim dorobku ma wiele szkiców historycznych o wielkopolskich dokonaniach na morzach i oceanach od X wieku do czasów współczesnych. Ogłosił przeszło 250 artykułów w pismach specjalistycznych – krajowych i zagranicznych (m.in. „Morze”, „Nasze Sygnały” - Anglia, „Okręty Wojenne”, „Przegląd Morski”, „Storia Militare” - Włochy),w czasopismach regionalnych i ogólnopolskich oraz emigracyjnych; w latach 90. XX wieku współpracował z dziesięcioma pismami sublokalnymi (m.in. „Głos Wągrowiecki”, „Gazeta Jarocińska”, Kórniczanin”, „Wiadomości Kościańskie”, „Kulisy Ziemi Gnieźnieńskiej”, „Magazyn Lubski”, „Wiadomości Wrzesińskie”). Od trzynastu lat pisze i wydaje książki. Autor publikacji: Suplement do dzieła Jerzego Pertka – Dzieje ORP „Orzeł” (Gdańsk 1998),Mała flota bez mitów (Gdańsk 1999, 2001; wyd. 2),ORP GRYF (Warszawa 2000),ORP PIORUN (Warszawa 2000),Mała flota bez mitów cz. 2 (Gdańsk 2001),Westerplatte. W obronie prawdy (Gdańsk 2001, Warszawa 2008; wyd. 2, Warszawa 2008; wyd. 3),Admirał. Biografia Józefa Unruga (Gdańsk 2004),Stalowe drapieżniki. Polskie okręty podwodne w wojnie (Gdańsk 2005),Zapomniana flota. Mokrany (Gdańsk 2006),Plamy na banderze (Warszawa 2007, 2008; wyd. 2),ORP WILK. Okaleczony drapieżnik (Warszawa 2008),Żelazne rekiny Dönitza, t. 1-2 (Warszawa 2009),Admirał Unrug 1884-1973 (Warszawa 2009),ORP GRYF. Największy okręt bojowy (Warszawa 2010),Mała flota bez mitów – wydanie specjalne (Warszawa 2010),Zabójcy U-Bootów i ORZEŁ. Koniec legendy dumy floty (obie pozycje w przygotowaniu do druku),współautor pięciotomowej Encyklopedii polskiej emigracji i Polonii (Toruń 2003-2005),Słownika biograficznego Wielkopolski Południowo-Wschodniej. Ziemi Kaliskiej t. 2 (Kalisz 2003),Encyklopedii Gniezna i Ziemi Gnieźnieńskiej (w przygotowaniu do druku),Wielkopolskiego słownika ludzi morza (nieopublikowany). Jego artykuły prasowe i książki były pretekstem do przygotowania reportaży radiowych (m.in. Polskie Radio Pr. 1, Radio Kraków, Radio Gdańsk, Radio Kielce, Radio „Merkury” Poznań, Radio Olsztyn, Radio TOK FM, Radio Plus w Gdańsku) i telewizyjnych (TV Gniezno, TVP1, TVP3, Telewizja Polonia, TVP Historia, TVN, TVN24, TVN Historia). Wielokrotnie brał udział w Krajowych Targach Książki w Gdańsku, Krakowie i Warszawie; w Targach Książki Historycznej i Międzynarodowych Targach Książki w Warszawie. Żonaty (córka i syn).

Cytaty z książki Plamy na banderze

Dodaj cytat z książki Plamy na banderze