ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać2
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać39
Największe przedstawienie zza świata

- fantasy, science fiction
- Cornelius Murphy (tom 3)
- The Greatest Show Off Earth
- 2000-01-01
- 2000-01-01
- Paweł Wieczorek
Po "Księdze prawd ostatecznych" i "Poszukiwaczach zaginionego parkingu", w trzeciej części cyklu przygód Corneliusa Murphy'ego i jego wielkiego, choć małego, przyjaciela Tuppego, musimy się niestety obyć bez obu bohaterów. Wydarzenia kosmicznej wagi każą nam pozostawić na boku zarówno Corneliusa Murphy'ego, jak i Hugona Rune'a, czas teraz bowiem uratować Ziemię (a cóż by innego?!).
Dzień kończy się dla Raymonda i Simona nieszczególnie. Kiedy spotykają się w ogródku za domem Raymonda, najpierw zostają zamknięci pod szklaną kopułą, a gdy udaje im się stamtąd wydostać, Raymond zostaje zaproszony przez Abdullaha, latającego rozgwiazda z Urana na Wenus.
Budzi się w szklanym bąblu, w delikatesach sprzedających żądnym egzotycznych potraw Wenusjańczykom egzemplarze z całego kosmosu...
Kup Największe przedstawienie zza świata w ulubionej księgarnii
Oceny książki Największe przedstawienie zza świata
81 użytkowników ma tytuł Największe przedstawienie zza świata na półkach głównych- Przeczytane 50
- Fantastyka 3
- Fantasy 2
- KARTON 1
- Literatura angielska 1
- Pożyczone od Syliwi 1
Tagi i tematy do książki Największe przedstawienie zza świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Największe przedstawienie zza świata
Jeśli szukacie książki, która Was czegoś nauczy, to nie zabierajcie się za utwory R. Rankina. Jeśli potrzebujecie dzieła, które zmusi Was to refleksji, to też nie ten adres. Ale jeśli chcecie się pośmiać i nie przeszkadza Wam absurdalny i nielogiczny humor to "Największe przedstawienie zza świata" jest stworzone dla Was, Czytałam ją już dwa razy. Za pierwszym razem byłam nastolatką i tak utkwiła mi w pamięci, że bardzo chciałam raz jeszcze ją przeczytać. Niesamowita wyobraźnia autora i świetna zabawa językiem. Bohaterowie też nietuzinkowi. Tylko koniecznie należy czytać książkę z przymrużeniem oka i dystansem. Fajne szczególnie na lato.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ poprzednimi dwoma częściami łączy ją tylko humor. I to wystarczy.
Morze absurdu, kilogramy ironii i litry humoru. Chyba tylko Brytyjczycy potrafią tak pisać. Jedno jest pewne - jeśli kocha się humor Adamsa i Pratchetta to Rankina pokocha się również.
Z poprzednimi dwoma częściami łączy ją tylko humor. I to wystarczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego termos nie przepuszcza ciepła? Bo między ściankami ma próżnię. No to jak może słońce podróżować w kosmosie? To bardzo proste, w kosmosie jest powietrze.
SZALONA
Jeśli oczekujecie konkretnej, realistycznej i poważnej historii to na pewno nie tutaj. Natomiast jeśli lubicie zabawę konwencją to polecam zapoznać się z tą pozycją.
SZALONA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo słowo idealnie opisuje tą książkę. Jest zaskakująca, niekonwencjonalna, nieprzewidywalna, ironiczna, zabawna- trzeba ją tylko czytać tak, jak powinna być czytana- "z przymrużeniem oka" ;)
Kocham absurdalne poczucie humoru polecam każdemu który ceni sobie angielski humor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(Jak zawsze) Zamiast wstępu.
Rozwinięcie (albo clou).
Walka o przetrwanie; i powrót do "normalności"; dwóch najlepszych kumpli, Raymonda w kosmosie (wypełnionego powietrzem) i Simona (ty Draniu w nowej czapce!) na Ziemi (która tak naprawdę jest ... Ziemią Wewnętrzną). Latający rozgwiazd Abdullah i latający cyrk profesora Merlina (latający parostatkiem "Salamander"),"Pod Wesołym Ogrodnikiem" i "Pod Niedźwiedzią Flagą", faceci w szarości (tacy jak FACECI W CZERNI!) i Rzymskie Ognie , wilkoludy, sokołoludy i ibisoludy, Faith No More jako najchętniej słuchana kapela całego Układu Słonecznego, jednojajowe trojaczki (mające w garści kilka planet) i biedne George'e, BESTIA i PIERD (BESTIA nie taka znów zła, a PIERD nie taki znów mocny),inspektor Z'Gon i Belfekur, słoń Mojżesz i kundel któremu jedno w głowie, można by tak było wymieniać i wymieniać, a jeśli wam mało to dołożę jeszcze Zephyr, kobietę taką jak żadna inna we wszechświecie, a wszystko to w książce która opisuje to co dopiero się wydarzy czyli ... "Największe przedstawienie zza świata".
Zakończenie (ale mógłby to też być wstęp).
Powieść zbyt "inna" by móc ją komuś polecić, za to ... (bla bla bla bla, resztę można znaleźć w innym miejscu ;) ).
PS.
O LE O-LE-O-LE-O-LE OLEOLE OLEOLE! STARE STARE ŻE-LA-ZI-CHO ŻELA-ZI-CHO STARE STARE ŻE...
Dobranoc.
(Jak zawsze) Zamiast wstępu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRobercie Rankinie jesteś WIELKI, a twa wyobraźnia jest jeszcze większa i ogarnia wszystko (i nic) od Wenus po Uran. Jak nikt inny zasłużyłeś na prestiżową nagrodę im. Roberta Rankina za najlepszą powieść wszech czasów.
Rozwinięcie (albo clou).
tak się nie uśmiałam przy żadnej książce....super