Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala

Okładka książki Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala autora Colette Charles-Picard, Gilbert Charles-Picard,
Okładka książki Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala
Gilbert Charles-PicardColette Charles-Picard Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Życie codzienne historia
historia
Życie codzienne
La vie quoidienne a Carthage au temps d'Hannibal
1962-01-01
1962-01-01
Irena Wieczorkiewicz

Kup Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala

Tytuł i ramy czasowe są trochę nieadekwatne w stosunku do rzeczywistej treści książki, autorzy bowiem nie omawiają tu tylko czasów Hannibala, lecz raczej skupiają się dość swobodnie na okresie od założenia miasta w 814 roku przed naszą erą. Złośliwie można również zacytować słowa dwójki badaczy, którzy piszą, że sztuka kartagińska była uboga, stąd niewiele wiemy o samych Kartagińczykach, o ich wizerunkach, postrzeganiu samych siebie. Można więc pomyśleć, że tytuł "życie codzienne" jest tu trochę nieadekwatny, ale to nieprawda, bowiem badacze na podstawie źródeł archeologicznych oraz pisanych dość sprawnie odmalowują wizerunek starożytnej Kartaginy. Trzeba sobie zdawać sprawę, że francuscy historycy poruszają szereg ogólnych, ale także szczegółowych kwestii. Do tych pierwszych zaliczam zagadnienia dotyczące samego funkcjonowania miasta-państwa Kartaginy, czyli tematy dotyczące podziału społecznego mieszkańców, religii, handlu, rzemiosła, dyplomacji, rolnictwa, armii czy floty. Interesujące są zagadnienia dotyczące ekonomicznych uwarunkowań, ale także wiedzy geograficznej Kartagińczyków oraz informacje o wyprawach jakie podejmowali. W bardziej szczegółowym spojrzeniu widzimy już rzeczy bliższe każdemu człowiekowi. Zobaczymy jakie fryzury nosili Kartagińczycy, jak się ubierali, jakich przyborów toaletowych używali i jaką biżuterię nosili. Bardzo rzuca się w oczy, że małżeństwo Charles-Picard nie opisuje Kartaginy w sposób odosobniony na tle antycznego świata. Autorzy przywołują kontakty z Grekami czy Rzymianami, ich wpływ na Punijczyków, kontakty między nimi. Odnosi się tutaj wrażenie, że miasto to jest tutaj elementem większej mozaiki świata śródziemnomorskiego, nie zostało wyjęte z jakiegoś kontekstu, lecz widzimy Kartaginę na tle innych antycznych potęg.

Kiedy w 146 roku przed naszą erą Kartagina zginęła pod ogniem i mieczem rzymskich legionów wydawało się, że pod ruinami zginęła też pamięć i wiedza o tym nadzwyczajnym państwie, które odważyło się walczyć z Rzymem.
A jednak nie, pamiętali o niej starożytni historycy, a współcześni archeolodzy potrafili znaleźć ślady kartagińskiej cywilizacji, zaś państwo Picard pozbierali całą tę wiedzę i opisali w tej książce. Jest to w zasadzie cała historia Kartaginy, tytuł przywołujący Hannibala jest tu mylący. Otrzymaliśmy więc pełny opis geograficzny, historyczny, militarny, gospodarczy, socjologiczny, społeczny miasta I państwa, najsłynniejszego rywala republikańskiego Rzymu.

Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala (Gilbert Charles-Picard, Colette Charles-Picard) – na początek trzeba zaznaczyć że tytuł książki jest mylący. Autorzy bowiem opisują Kartaginę w zasadzie od początków jej istnienia, nie tylko w czasie życia sławnego Hannibala (o którym za wiele w książce nie ma:)). No i trudno też mówić tu o "życiu codziennym". Faktycznie, mamy tu opis tego jak wyglądały obyczaje i życie religijne Kartagińczyków, ale Autorzy skupiają się na wszystkich aspektach funkcjonowania Imperium: handlu, podróżach, armii, architekturze i sztuce, jak i również wychowaniu, strojach, zajęciach codziennych czy klasach społecznych. Nie jest to powieść, to trzeba zaznaczyć, lecz praca popularnonaukowa i nie czyta się tego "lekko". Jednak jest to praca bardzo cenna; oczywiście, ma już swoje lata, ale nie straciła na aktualności i stanowi wciąż podstawowe źródło wiedzy nt. Kartaginy dla wszystkich zainteresowanych starożytnością.

90 użytkowników ma tytuł Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala

Gilbert Charles-Picard
Gilbert Charles-Picard
Archeolog i historyk zajmujący się głównie sztuką starożytnej Grecji

Cytaty z książki Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala

Dodaj cytat z książki Życie codzienne w Kartaginie w czasach Hannibala