Angielska choroba

Okładka książki Angielska choroba autora Magdalena Samozwaniec, 8320704995
Okładka książki Angielska choroba
Magdalena Samozwaniec Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Seria: Biblioteka Stańczyka satyra
satyra
Biblioteka Stańczyka
1983-01-01
1983-01-01
8320704995

Kup Angielska choroba w ulubionej księgarnii

Oceny książki Angielska choroba

OPINIE i DYSKUSJE o książce Angielska choroba

Jeż imbecyl i Szymon łapiduch rozbawiły mnie do łez, szkoda, że fabuła urwała się niespodzianie w najlepszym momencie :(

Niestety bez posłowia nie wiedziałabym o co chodzi w tej książce. Piesek nie jakiś super sympatyczny, a fabuła kończy się bez pointy. Tylko te ilustracje takie piękne :)

W "Angielskiej chorobie" dostałam to, czego się spodziewałam po Magdalenie Samozwaniec, choć muszę przyznać, że pozostał pewien niedosyt. Ta niewielkich rozmiarów książka to na pewno porcja dobrego humoru. W typowy dla siebie sposób autorka punktuje wady i przywary bohaterów i rzeczywistości, w której oni żyją. W tej książce bierze na warsztat relacje polsko-angielskie. Niestety, wydają się być one zarysowane dość pobieżnie, powierzchownie, a po Samozwaniec można się było spodziewać trochę więcej. Uczynienie narratorem psa Florka może trochę tłumaczyć tę powierzchowność, wszak pies nie musi się znać na niuansach życia ludzi:)

"Angielska choroba" to idealna książka na długie, jesienne wieczory z kubkiem herbaty pod ciepłym kocem. Może skutecznie poprawić humor, gdy aura na dworze sprzyja melancholii i smutkom.

163 użytkowników ma tytuł Angielska choroba na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Angielska choroba na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Angielska choroba

Magdalena Samozwaniec
Magdalena Samozwaniec
Polska pisarka satyryczna, uważana przez jej współczesnych za jedną z najbardziej finezyjnych. Wnuczka Juliusza Kossaka, córka Wojciecha Kossaka, siostra Jerzego Kossaka oraz Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, z którą tworzyła przez całe życie idealny, intelektualno-emocjonalny duet.

Cytaty z książki Angielska choroba

Magdalena Samozwaniec Angielska choroba Zobacz więcej