Nie głaskać kota pod włos

Okładka książki Nie głaskać kota pod włos autora Krystyna Boglar, 8371626282
Okładka książki Nie głaskać kota pod włos
Krystyna Boglar Wydawnictwo: Siedmioróg Cykl: Rodzina Leśniewskich (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Rodzina Leśniewskich (tom 1)
2000-01-01
1978-01-01

Kup Nie głaskać kota pod włos w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie głaskać kota pod włos

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie głaskać kota pod włos

Mimo że książka została napisana niemal pół wieku temu i jej adresatami była nawet nie tyle młodzież, co po prostu dzieci, bawiłem się podczas lektury więcej niż przyzwoicie. Muszę jednak przyznać, że do dobrego odbioru tej lekko szurniętej historyjki niezbędna jest więcej niż pobieżna znajomość PRL-owskich realiów. W przeciwnym razie gros smaczków po prostu ucieknie czytelnikowi, a bez tych smaczków "Nie głaskać kota pod włos" jest trącącą molami obyczajówką z nie do końca zrozumiałym humorem.

Polecam więc lekturę, ale - trochę przewrotnie - czytelnikom 35+.

Jako małe dziecko w latach 80. codziennie budził mnie widok sporej wielkości biblioteczki, z dwoma książkami Krystyny Boglar na czele. Nie dane mi było ich przeczytać, albowiem to były trudne czasy i część książek poszła do antykwariatu. Po 30-kilku latach w końcu kupiłem "Nie głaskać kota pod włos" i przeczytałem z zainteresowaniem. Książka niestety mnie nie porwała. Jestem wychowany na Niziurskim i Bahdaju, więc zazwyczaj oczekuję wciągającej fabuły i ciekawych zwrotów akcji. Tutaj otrzymałem "obyczajówkę". Niewiele się dzieje, za to jest (ku mojemu zdziwieniu) za dużo krzykliwych dialogów, niepasujących mi do obrazu polskiej rodziny z czasów PRL-u. Chętnie kiedyś obejrzę serial "Rodzina Leśniewskich" oraz przeczytam kontynuację powieści, ale z pewnością ta pozycja nie trafi do moich ulubionych.

Pierwsza część dwutomowej sagi o rodzinie Leśniewskich. Serial z Krystyną Sienkiewicz i Krzysztofem Kowalewskim w roli rodziców pamiętam z dzieciństwa jak przez mgłę; książka przypomniała wiele wątków. Przyjemna lektura, taka sympatyczna powieść familijna o życiu rodziny 2+4 z samego środka PRL (akcja dzieje się w 1977 r.).

367 użytkowników ma tytuł Nie głaskać kota pod włos na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł Nie głaskać kota pod włos na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie głaskać kota pod włos

Okładka książki Gucio i Cezar Krystyna Boglar, Bohdan Butenko
Gucio i Cezar Krystyna Boglar, Bohdan Butenko
Okładka książki Klementyna lubi kolor czerwony Krystyna Boglar, Bohdan Butenko
Klementyna lubi kolor czerwony Krystyna Boglar, Bohdan Butenko
Okładka książki AKT #3,9 Krystyna Boglar, Bohdan Butenko, Andrzej Janicki, Tomasz Marciniak, Mycha, Maciej Neumann, Maciej Simiński, Krzysztof Szejner, Piotr Wojciechowski
Okładka książki Gadający grobowiec Krystyna Boglar, Alfred Hitchcock
Gadający grobowiec Krystyna Boglar, Alfred Hitchcock
Krystyna Boglar
Krystyna Boglar
Polska pisarka, poetka i scenarzystka telewizyjna. Absolwentka UJ (historia orientalna). Długoletnia redaktorka w wydawnictwie Nasza Księgarnia. Sekretarz polskiej filii Międzynarodowej Izby ds. Książek dla Młodych (International Board on Books for Young People - IBBY). Przez kilka lat pracowała jako scenarzystka programów i audycji telewizyjno-radiowych. Na podstawie jej książki pt. "Nie głaskać kota pod włos" powstał miniserial telewizyjny "Rodzina Leśniewskich". W 1981 roku otrzymała Nagrodę Prezesa Rady Ministrów. Wybrane publikacje: "Czas Kleofasa" (Nasza Księgarnia, 1972),"Każdy pies ma dwa końce" (KAW, 1978),"Longplay z Kowalskim" (Wydawnictwo Śląsk, 1982),"Brent" (Nasza Księgarnia, 1987),"Kolor trawy o świcie" (KAW, 1987).

Cytaty z książki Nie głaskać kota pod włos

Dodaj cytat z książki Nie głaskać kota pod włos