Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12

- Get a life
- 2006-11-30
- 2006-11-30
- Marek Fedyszak
Paul Bannerman, ekolog mieszkający w Afryce, sądzi, że panuje nad biegiem spraw w swoim życiu. Kiedy jednak lekarze stwierdzają u niego raka krtani i zalecają kurację, która sprawia, że jego ciało na pewien czas staje się radioaktywne, a kontakt z nim groźny dla innych, Paul zastanawia się, jak kiedyś czynił to Auden, "co jest źródłem niespodzianek, jakie niesie życie"...
Kup Zrozumieć życie w ulubionej księgarnii
Oceny książki Zrozumieć życie
107 użytkowników ma tytuł Zrozumieć życie na półkach głównych- Przeczytane 64
- Nobliści 3
- :-),:-),:-) 1
- Biblioteczka domowa 1
- Proza zagraniczna 1
- Obyczajowe 1
- E-book niekomerc. PDF, rtf, doc. txt 1
Tagi i tematy do książki Zrozumieć życie
Five Short Stories by Women Sandra Cisneros, Nadine Gordimer, Amy Hempel, Rebecca Lee, Joyce Carol Oates
Wolność. Istota bycia człowiekiem Chimamanda Ngozi Adichie, Héctor Aguilar Camín, Gabriella Ambrosio, Kate Atkinson, Liana Badr, Ishmael Beah, Amit Chaudhuri, Paulo Coelho, David Constantine, Ariel Dorfman, Helen Dunmore, Jon Fosse, Petina Gappah, Alan Garner, Nadine Gordimer, Juan Goytisolo, Patricia Grace, Richard Griffiths, Xiaolu Guo, Milton Hatoum, A.L. Kennedy, Olja Knezevic, Marina Lewycka, Henning Mankell, Yann Martel, James Meek, Rohinton Mistry, David Mitchell, Walter Mosley, Ali Mohammed Naseehu, Joyce Carol Oates, Alice Pung, Mahmud Said, Ali Smith, Alexis Wright, Banana Yoshimoto

Nadine Gordimer
Południowoafrykańska pisarka tworząca w języku angielskim, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1991, jako ta, która „przez swą wspaniałą epikę stała się wielkim dobrodziejstwem dla ludzkości”. Uznawana jest za twórczynię nowoczesnej powieści tendencyjnej. Działała na rzecz zniesienia apartheidu.
Nadine Gordimer urodziła się 20 listopada 1923 w Springs, osadzie górniczej nieopodal Johannesburga. Była córką żydowskich imigrantów z klasy średniej. Jej ojciec – Isidore Gordimer – był zegarmistrzem z Litwy; matka – Hannah „Nan” z domu Myers – pochodziła z Londynu. Mimo żydowskiego pochodzenia obojga rodziców Gordimer została wychowana w duchu świeckości, a w życiu dorosłym deklarowała się jako ateistka.
Gordimer zaczęła pisać mając 9 lat. W wieku 10 lat mylnie zdiagnozowano u niej chorobę serca, co ograniczyło jej wszelką aktywność fizyczną przez następne pięć lat. Mając 15 lat debiutowała opowiadaniem na łamach The New Yorkera. Po zweryfikowaniu błędnej diagnozy podjęła studia na University of the Witwatersrand, które porzuciła po roku.
W swojej twórczości poruszała sprawy konfliktów społecznych i psychologicznych następstw systemu apartheidu w RPA, a także inne tematy społeczno-polityczne swojego kraju i innych krajów afrykańskich. Była zaangażowana w zwalczanie apartheidu, została członkinią Afrykańskiego Kongresu Narodowego.
Działała w Pan African Writers’ Association. Zasiadała w jury konkursu głównego na 48. MFF w Cannes (1995).

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrozumieć życie
takie sobie
takie sobie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie była zła, ale też jej nie pokochałam. Było trochę dobrych zdań i opisów. Natomiast autorka pisze w taki dość specyficzny sposób, że wielu jej myśli nie załapałam. Książkę na początku czytało mi się opornie, później mi zło szybciej. Warto mieć pasje w życiu, to z niej wyniosłam. Czy zrozumiałam życie dzięki przeczytaniu je? Nie. Ale może własnie o to chodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu powiesci zycia nie zrozumiemy. Co gorsza, zniechecimy sie do zycia i tego typu ksiazek. Niby mamy wspolczucie do glownego bohatera, ktory chcac uniknac nieprzyjemnosci zatrzymuje sie w domu rodzicow ale wszystko to jakies nikle. Jakies zamkniete w sobie i jakies takie nieobecne. Moze to, ze tematy Gardimer porusza wazne to nie dokonca wyczerpane i jakies takie wszystko pobocznie wiesci. Czytelnik niby ma sie skusic na odrobine refleksji jednak slizga sie tylko po stronach powiesci. Paul w koncu zdrowieje, jego zona Bernice zachodzi niespodziewanie po raz drugi w ciaze. Ojciec z matka jada na wspolne wakacje do Meksyku. Ojciec ma kochanke a matka adoptuje dziecko. Szczescie pelne dla bohaterow. Jednak dla czytelnika Zrozumiec zycie to naprawde trudno zrozumiec.
Po przeczytaniu powiesci zycia nie zrozumiemy. Co gorsza, zniechecimy sie do zycia i tego typu ksiazek. Niby mamy wspolczucie do glownego bohatera, ktory chcac uniknac nieprzyjemnosci zatrzymuje sie w domu rodzicow ale wszystko to jakies nikle. Jakies zamkniete w sobie i jakies takie nieobecne. Moze to, ze tematy Gardimer porusza wazne to nie dokonca wyczerpane i jakies...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco nuzaca powiesc, ciezko bylo sie skupic tak w stu procentach. Jednak calkiem dobra proza o zyciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, kto napisał notkę na okładce (tę samą która jest tutaj w opisie książki) ale chyba ta osoba książki w ogóle nie przeczytała. Nie lubię takiego braku profesjonalizmu, nawet jeśli chodzi o pomylenie raka krtani z rakiem tarczycy. Zwłaszcza, że wokół tejże tarczycy kręci się z pół pierwszego rozdziału. Irytujące to i źle świadczy o wydawcy.
Co do samej książki - dziś wreszcie ją zmęczyłam. Czytała mi się wolno, z przerwami, odłożona - nie prosiła by do niej wrócić, nie uwodziła, nie kusiła, chyba nawet na mnie nie czekała i było jej obojętne czy ją skończę, czy nie. Nie zaprzyjaźniłyśmy się.
Być może jestem niesprawiedliwa, ale książka przypominała mi zapatrzoną w siebie "gwiazdę" która cały czas mówi o sobie, do siebie, i o swoich sprawach, i jest jej w gruncie rzeczy obojętne czy ma przed sobą lustro czy człowieka. Nie obchodzi jej rozmówca, jedyne co ją obchodzi to ona sama, w gruncie rzeczy rozmawia sama ze sobą, zachwycając się swoją mądrością.
Cały czas miałam wrażenie epatowania miałkimi frazesami podającymi prawdy oczywiste jako objawienia. Owszem było trochę ciekawych rzeczy, na przykład o Okawango, ale równie dobrze ten sam tekst mógłby być fragmentem jakiegoś podręcznika - brzmiał podobnie.
Język książki - ciężki. O tłumaczeniach mówi się, że są jak kobiety - albo piękne, albo wierne. Zastanawiam się jakie było to tłumaczenie. Jeśli wierne, to autorka niezbyt pięknie pisze, a jeśli pisze pięknie, to tłumaczenie było kiepskie.
Nie chcę przez to powiedzieć, że to grafomania. O nie! Autorka potrafi pisać i chyba ma coś do powiedzenia. Ale w moim odczuciu - rozmawia sama ze sobą. Ja w każdym razie nie poczułam się zaproszona do tego dialogu.
Zaczynam się zastanawiać co jest obecnie kryterium przyznawania literackich Nobli. Może im autor mętniej pisze, tym większe szanse na Nobla? Bo kto się przyzna, że nie rozumie co autor chciał wyrazić?
"Jak to nie zachwyca Gałkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Gałkiewiczowi, że go zachwyca?"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo do samej książki -...