Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny

Okładka książki Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny autora Robert Guillain, 8305110826
Okładka książki Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny
Adam Galica

Kup Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny

Bardzo dobra ksiazka ktora pozwala o wiele lepiej zrozumiec Japonie podczas II wojny swiatowej. Przedstawia problemy spoleczenstwa, zycie zwyklych ludzi, sytuacje ekonomiczna, wewnetrzna i zewnetrzna oraz wiele innych aspektow. Skupia sie rowniez na najwazniejszych osobistosciach japonskich, opowiada historie Tojo, Yamamoto czy Sudzukiego, opisuje problemy i kłótnie w rządzie oraz rzady kolaboracyjne dzialaje w ramach Wspolnej Strefy Dobrobytu Wielkiej Azji. W bardzo przerazajcy sposob opisuje tragedie jakie mialy miejsce w Hiroszimie i Nagasaki oraz pozary w Tokio, ktore byly skutkiem nalotow amerykanskich B-29 jeszcze wczesniej.

Gdybym ją posiadał, przeczytałbym jeszcze raz. Takiego spojrzenia na Japonię od wewnątrz, w czasie II wojny światowej nie dostarczył wg. mnie, nikt.

Bardzo ciekawe spostrzeżenia autora przebywającego w Japonii w czasie drugiej wojny światowej. Ukazanie japońskiej kultury, układów społecznych, wpływów armii na życie całej Japonii, kodeks Bushido i jego stosowanie, a także przeogromną propaganda informująca jedynie o wielkich zwycięstwach. Hiroshima była więc dla przeciętnego Japończyka szokiem jaki trudno nam teraz zrozumieć

229 użytkowników ma tytuł Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny na półkach głównych
85 użytkowników ma tytuł Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny

Cytaty z książki Od Pearl Harbor do Hirosimy. Japonia w latach wojny