Lords and Ladies

Okładka książki Lords and Ladies autora Terry Pratchett,
Okładka książki Lords and Ladies
Terry Pratchett Wydawnictwo: Corgi Cykl: Świat Dysku (tom 14) fantasy, science fiction
Świat Dysku (tom 14)

Kup Lords and Ladies w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lords and Ladies

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lords and Ladies

Czwarty tom z cyklu wiedźmy z Lancry w Świecie dysku. W trzecim tomie czarownice chwilowo opuściły miasto Ale " wróciły. Wszystko znów jest jak należy . Przez jalieś pięć minut". Elfy chcą opanować Lancry. Zwykle przedstawiane pozytywnie , tutaj są uosobieniem zła. Ich podstępy spowodują to , że nawet niepewna siebie , sentymentalna Magrat , zmieni swój charakter.
Pojawiają się też inne rasy - np. krasnoludy.
" Tylko dlatego , że jestem pionowo upośledzony , próbuje pani skusić mnie na złoto. Tak ?. Krasnoludy to taka chciwość na nogach. Co ?"- humor sir Pratchetta nie zawodzi.

Na tej książce przeprosiłem się z cyklem o wiedźmach. Bardzo przyjemnie się czytało. Polecam

Wielokrotnie podkreślałem, że cykl o czarownicach jest moim ulubionym spośród wszystkich książek osadzonych w Świecie Dysku. Humor, błyskotliwe dialogi i charyzmatyczne bohaterki zwykle tworzą mieszankę, która trafia we mnie idealnie. Być może dlatego po rewelacyjnej „Wyprawie czarownic” (z krótką przerwą na „Pomniejsze bóstwa”) z pełnym entuzjazmem sięgnąłem po „Panów i damy”.

I tu pojawił się zgrzyt. Nie jestem pewien czy to kwestia przeczytania dwóch tomów o czarownicach w krótkim odstępie czasu czy po prostu „Panowie i damy” nie dorównują poprzednikom ale tym razem nie bawiłem się tak świetnie jak się spodziewałem. Sam pomysł fabularny – z ichniejszą wersją elfów i baśniowej grozy – jest niewątpliwie interesujący, jednak wykonanie wydało mi się bardziej zachowawcze.

Największy niedosyt czułem w związku z samymi czarownicami. To przecież na nich opiera się cała siła tego cyklu a tutaj miałem wrażenie, że często pozostają jakby z boku, nie wybrzmiewają tak pełnie i wyraziście jak w poprzednich częściach. Humor jest obecny, momentami bardzo celny ale nie ma tej lekkości i fajerwerków, które tak cenię u Pratchetta. Całość wypada przez to zaskakująco płasko i stonowanie.

Nie jest to zła książka – to wciąż Pratchett, więc poziom „przyzwoity” jest właściwie gwarantowany – ale oczekiwałem czegoś więcej, zwłaszcza po świetnych poprzedniczkach. Dla fana Świata Dysku i tak pozycja obowiązkowa ale nie ukrywam, że tym razem liczyłem na większą magię.

7483 użytkowników ma tytuł Lords and Ladies na półkach głównych
2192 użytkowników ma tytuł Lords and Ladies na półkach dodatkowych

Okładka książki Dobry omen Neil Gaiman, Terry Pratchett
Dobry omen Neil Gaiman, Terry Pratchett
Okładka książki Długa wojna Stephen Baxter, Terry Pratchett
Długa wojna Stephen Baxter, Terry Pratchett
Okładka książki Legendy Orson Scott Card, Raymond E. Feist, Terry Goodkind, Robert Jordan, Stephen King, Ursula K. Le Guin, George R.R. Martin, Anne McCaffrey, Terry Pratchett, Robert Silverberg, Tad Williams

Cytaty z książki Lords and Ladies