ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Jak to robią twardzielki

- Monika Szwaja poleca!
- 2010-06-03
- 2010-06-03
Twardzielki... Kochają, płaczą, przyjaźnią się i rozpaczają, jak my wszyscy. Tylko bardziej! I, jak przychodzi co do czego, tęsknią do... silnych męskich ramion. Problem w tym, że faceci boją się twardzielek. Jak na komedię przystało, przez powieść przewija się prawdziwa plejada twardzielek i twardzieli, których perypetie bawią do łez, ale i do łez wzruszają.
Kto jest bardziej „twardy”? Dziennikarka wściekła na ród męski, czy policjantka tropiąca oszusta matrymonialnego? A może pani naukowiec przekonana o swej nieatrakcyjności przez psychopatyczną matkę? Czy twardzielką jest zabójczo nieprofesjonalna reporterka, której wpadki i wyjątkowy brak taktu uczyniły z niej gwiazdę telewizji? I co z „twardością” harleyowców, chłopów o złotych sercach? Jeśli sięgasz po tę książkę, na pewno jesteś twardzielką. Tylko jeszcze o tym nie wiesz.
Kup Jak to robią twardzielki w ulubionej księgarnii
Jak to robią twardzielki
Twardzielki? Hmmm... Po przeczytaniu książki pani Zaczyńskiej jestem w stu procentach pewna, że twardzielki to odpowiednie słowo dla kobiet opisanych w powieści. Historia trzech przyjaciółek, które starają się być bardziej twarde niż nie jeden mężczyzna. Brysia - policjantka, której nie udaje się stworzyć poważnego związku na dłużej. Nie lubi okazywać emocji, za to lubi czasami poboksować swój worek treningowy . Gosia - dziennikarka z ciętym języczkiem. W swoich reportażach nie zostawia na nikim suchej nitki. Singielka z wyboru. Sabina - pani naukowiec, której matka od dzieciństwa wpajała, że jest brzydka. Zakochana w mężczyźnie, który ma dość dziwne upodobania. Wszystkie razem i każda z osobna przeżywa swoje rozterki. Razem działają jak jedna spójna całość. To pozwala im przetrwać trudne chwile zwątpienia w siebie. Przygody trzech muszkieterek są niesamowicie zabawne i wciągające. W książce zawarte jest wiele emocji. Ja jednak cenię panią Mariolę za dawkę humoru, który mi zaserwowała. "Twardzielki gotowe na wszystko" to błyskotliwa powieść o tym, że w każdym wieku można doznać radości z życia. Miłość przychodzi całkiem niespodziewanie. Czasami jesteśmy tego zwyczajnie nieświadomi. Bądźmy twarde, ale pamiętajmy, że czasem trzeba się złamać, żeby stać się jeszcze twardszym i odporniejszym na całe otaczające nas zło.
Oceny książki Jak to robią twardzielki
338 użytkowników ma tytuł Jak to robią twardzielki na półkach głównych- Przeczytane 191
- 2012 4
- 2014 3
- 2013 3
- Przeczytane w 2011 3
- 2023 2
- Przeczytane 2011 2
Tagi i tematy do książki Jak to robią twardzielki

Cytaty z książki Jak to robią twardzielki
Ale ja dalej nie wiem, dlaczego to robił! I też mogę przysiąc, jak te wszystkie ofiary, że chyba mnie kochał! Że mu zależało.
Jestem wojownikiem. I potrzebuję partnera, z którym mogłabym iść na pole walki. Nie adoratora tylko drugiego wojownika, który będzie szedł przy mnie ramię w ramię i dawał z siebie wszystsko, tak jak ja.
Rozwiń ZwińMarzę o mężczyźnie, przy którym mogę być spokojna, któremu mogę ufać i który by mnie kochał. Kochałby mnie tak, że jakby mnie wywieźli do jakiegoś Kabulu albo coś takiego, toby mnie odnalazł i przywiózł do domu.
Marzę o mężczyźnie, przy którym mogę być spokojna, któremu mogę ufać i który by mnie kochał. Kochałby mnie tak, że jakby mnie wywieźli do ja...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak to robią twardzielki
Świetnie napisana historia, bohaterowie i bohaterki, których aż chce się poznać osobiście, ciekawe zwroty akcji, narracja prowadzona z perspektywy różnych bohaterów, i fragmenty, kiedy czytelnik aż płacze ze śmiechu (przynajmniej ja :)) - polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jak to robią twardzielki…” to kolejna książka autorstwa Pani Marioli Zaczyńskiej, którą miałam okazję przeczytać.
Co łączy ją ze „Szkodliwym pakietem cnót”?
Zapraszam do zapoznania się z moją opinią….
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo łączy ją ze „Szkodliwym pakietem cnót”?
Zapraszam do zapoznania się z moją opinią….
Lekka książka o przyjaźni, miłości, relacjach rodzinnych ...
Lekka książka o przyjaźni, miłości, relacjach rodzinnych ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka tak na okładce zachwalana i polecana w istocie jak dla mnie w swej treści nie raz nie dorównuje nawet romansidłowi. Przeczytane ale czy będę o tej książce pamiętać za pół roku??? wątpię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8/2017
8/2017
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam osobom, które chcą się zrelaksować. Wielokrotnie podczas tej lektury uśmiałam się do łez. Polecam na chandrę i obniżony nastrój :) dobry humor trzyma jeszcze długo po przeczytaniu książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zabawna książka ;)
Bardzo zabawna książka ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma bawić i taką funkcję spełnia. Według mnie napisana jest sprawnie i bardzo dobrze się ją czyta. Polubiłam bohaterki, które są prawdziwe i szczere. A dodatkowy plus za to, że pod płaszczykiem lekkiej komedii kryją się tu ważne problemy, chociażby to jak duży wpływ miały relacje matki i córki w dzieciństwie i jaki to ma skutek na postrzeganie siebie dorosłej już Sabiny. Wątek przemytu zwierząt i ogólnie zamiłowanie Bartka do pająków - również pełne ciekawostek.
Polecam! Ja spędziłam z tą książką miłe wieczory :)
Książka ma bawić i taką funkcję spełnia. Według mnie napisana jest sprawnie i bardzo dobrze się ją czyta. Polubiłam bohaterki, które są prawdziwe i szczere. A dodatkowy plus za to, że pod płaszczykiem lekkiej komedii kryją się tu ważne problemy, chociażby to jak duży wpływ miały relacje matki i córki w dzieciństwie i jaki to ma skutek na postrzeganie siebie dorosłej już...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna, zabawna, momentami mocno przewidywalna, ale... zaświeciło dla mnie słońce, gdy ją pochłaniałam, dlatego szczerze polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się czyta, wciągająca fabuła. Trzy bohaterki potrafią przypaść do serce, szczególnie, gdy odkryje się, że w każdej z nas czai się twardzielka. Trzy młode dziewczyny, z których każda ma trochę trudności w ułożeniu sobie życia.
Postaciom nie brakuje poczucia humoru i uśmiechu, więc zapraszam do lektury :d
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostaciom nie brakuje poczucia humoru i uśmiechu, więc zapraszam do lektury :d