Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420

Okładka książki Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420 autora Georges Duby, 8386859660
Okładka książki Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420
Krystyna Dolatowska

Kup Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420

Fenomenalny esej, w którym era średniowiecza jest ukazana, wbrew powszechnym opiniom, że był to regres, jako okres rozwoju. Ogromny wpływ miała miała wiara, która była odzwierciedlana w architekturze, kulturze, sztuce. Wraz z nią sięgnięto po dzieła starożytnych mężów, które wracały z odmętów historii i miały ogromny wpływ nie tylko na nauki przyrodnicze, jak i na literaturę.

Esej napisany jest z niezwykłą miłością i poetyckością. Czytelnik nie raz czuje się, jakby obcował z opisywanymi przedmiotami, przechadzał się po tamtej epoce.

Pozycję gorąco polecam.

Jest to jedna z najlepszych antro i socjologicznych analiz sztuki średniowiecznej jaka kiedykolwiek została napisana! Czyta się jak powieść.

Jedna z najważniejszych książek, które ukształtowały moje zamiłowanie do historii. Sposób pisania autora (i tłumaczenie na język polski) naprawdę malowały w mojej wyobraźni obraz średniowiecza. Piękna literatura i porządna dawka wiedzy. Szczerze polecam, nie tylko pasjonatom wieków średnich.

450 użytkowników ma tytuł Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420 na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420

Georges Duby
Georges Duby
Historyk francuski, mediewista, członek Akademii Francuskiej. Był jedynakiem. Wczesne dzieciństwo spędził w Paryżu. Uczył się w liceum w Mâcon. Od 1937 studiował na Faculté des Lettres w Lyonie. Poza historycznym, uzyskał też wykształcenie geograficzne oraz w dziedzinie literatury klasycznej. W 1940 wcielono go do Chantiers de la jeunesse française. Ukończył studia w 1942, zdając egzaminy nauczycielskie. W latach 40. i z początkiem lat 50. pracował jako asystent na uczelniach w Lyonie i w Besançon. W 1953 opublikował swoją dysertację pt. La Société aux XIe et XIIe siècles dans la région mâconnaise. Od 1951 był zatrudniony na Uniwersytecie Marseilles-Aix-en-Provence. Był następnie profesorem Collège de France od 1970[1]. Tam wykładał historię do przejścia na emeryturę w 1991 lub 1992. W 1962 wydał pracę pt. L’Économie rurale et la vie des campagnes dans l’Occident médiéval, stanowiącą obszerne dzieło historii ekonomicznej, traktujące o dziejach gospodarczych Europy od IX do XIV wieku. W zbliżonej tematyce utrzymane zostało monumentalne Guerriers et paysans, VII-XIIe siecle, wydane w 1973, które wykorzystywane było na wielu uczelniach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, jako podręcznik ekonomii wczesnośredniowiecznej. Za książkę tę otrzymał Nagrodę im. Paula Valéry'ego. Był autorem kilku głośnych prac antropologiczno-historycznych nt. małżeństwa w średniowieczu. Wraz z Philippe Arièsem był redaktorem naczelnym monumentalnej serii wydawniczej Historia życia prywatnego (Histoire de la vie privée). Z kolei wraz z Michele Perrot współredagował wielotomową pracę nt. historii kobiet, pt. Storia delle donne in Occidente. Do innych znaczących dzieł Duby'ego należą m.in. monografia bitwy pod Bouvines i biografia Wilhelma Marshala. Skupiał się także na zagadnieniach historii sztuki, historii mentalności (np. w głośniej i często tłumaczonej pracy pt. Rok tysięczny) oraz metodologii historii. Był współtwórcą i redaktorem czasopisma "Etudes rurales". Publikował m.in. w piśmie "Annales". W 1987 został wybrany do Akademii Francuskiej. Był honorowym prezesem Société d'édition de programmes de télévision (SEPT). Występował we francuskich programach telewizyjnych i radiowych w roli eksperta ds. historii. W 1990 roku Katolicki Uniwersytet Lubelski przyznał mu tytuł doktora honoris causa. Był członkiem Akademii Inskrypcji i Literatury Pięknej. Opublikował łącznie około 400 prac naukowych. Był Komandorem Orderu Legii Honorowej. W 1992 (lub 1991) opublikował autobiograficzną książkę-esej pt. L'histoire continue. Był żonaty, miał troje dzieci[2].

Cytaty z książki Czasy Katedr. Sztuka i społeczeństwo 980-1420

Ciekawostki historyczne