Księga tajemnic. Nadnaturalne zjawiska wokół nas

- reportaż
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- 83-88243-07-1
W książce znajduje się ponad 500 ilustrowanych opowieści, które prowadzą Czytelników przez kolejne epoki, od czasów zamierzchłych do współczesności. Ta wyjątkowa książka, wykorzystując najnowsze badania naukowe, daje niepodważalne świadectwo dotyczące świata nie do końca poznanego.
Kup Księga tajemnic. Nadnaturalne zjawiska wokół nas w ulubionej księgarni
Oceny książki Księga tajemnic. Nadnaturalne zjawiska wokół nas
165 użytkowników ma tytuł Księga tajemnic. Nadnaturalne zjawiska wokół nas na półkach głównych- Przeczytane 95
- Popularnonaukowe 2
- Okultyzm, spirytyzm 1
- Kulturoznawstwo 1
- Magia & Mistyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga tajemnic. Nadnaturalne zjawiska wokół nas
Zbiór tajemnic, dziwactw, legend i mitów oraz paranormalnych zjawisk. Polecam każdemu jak ktoś zaczyna interesować się takimi tematami lub jeszcze nigdy nie czytał w tej kategorii żadnej dokumentalnej książki. Jest to zbiór posegregowany epokami i krótko opisane. Nie znajdziecie tutaj szczegółowych opisów na konkretny temat tylko zwięzłe informacje.
Oprawa książki bardzo ładna i sporo zdjęć w środku.
Ja osobiście dostałam kiedyś jako dziecko, kiedy to poprosiłam rodziców pod choinkę o "księgę zaklęć dla czarownic" :) Nie tego oczekiwałam, ale jak dostałam w swoje łapki to byłam zachwycona.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOprawa książki bardzo...
„Księga tajemnic” to niezwykle masywna książka w nietypowym podłużnym formacie, naszpikowana ogromną ilością przeróżnych ilustracji. Miłośnicy niewyjaśnionych zjawisk paranormalnych, różnych niezwykłych osobistości, tajemniczych zwierząt lub stworzeń i trudnych do wyjaśnienia wydarzeń odnajdą w tej książce prawdziwą kopalnię informacji.
Jak na takie masywne kompendium czyta się je w miarę wygodnie. Edytorzy postarali się podczas formatowania, choć musiałam się do tej czcionki na początku przyzwyczaić. Zagadnienia zostały starannie ułożone w kolejności chronologicznej, choć oczywiście odbiegano od ram czasowych, jeśli temat tego wymagał. Niestety ten suchy styl pisarski nie nastroił mnie zbytnio pozytywnie do tej książki, ale trzeba autorom mimo wszystko przyznać, że podchodzili poważnie do przedstawienia danego tematu. Nie obyło się też bez podważania wiarygodności różnych relacji czy teorii. Zawsze należy zachować przy takich tematach ostrożność i rozsądek, czego nie można twórcom haseł odmówić.
Zagadnienia były naprawdę różnorodne i przedstawione w sposób wyczerpujący. Wiele tematów i nazwisk przewijało się też w innych książkach, które gdzieś w przeszłości czytałam. Jak dla mnie najciekawsze tajemnice stanowiły oczywiście te, które jeszcze czekają na logiczne wyjaśnienie. Czy byłam na końcu znużona tym całym paranormalnym kramem? Może trochę samą książką, ale temat chyba mi się nigdy nie znudzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na takie masywne kompendium...
"Księga tajemnic" to zbiór krótkich artykułów, dotyczących zjawisk paranormalnych oraz wydarzeń tajemniczych, nie do końca dających się racjonalnie wytłumaczyć. Poukładane są chronologicznie, od starożytności po czasy współczesne (granicą jest tu koniec XX wieku).
Całość przypomina stylistykę czasopism typu "Enigma". Przytoczono tu mnóstwo tajemniczych zjawisk i wydarzeń, ale ich przedstawienie jest bardzo skrótowe, uproszczone i dość chaotyczne. Fajnie się to czyta jako pewne popularne kompendium, ale w zasadzie jest to tylko jakby wyliczanka tych zjawisk. W wielu przypadkach czytelnikowi nasuwają się zupełnie proste, racjonalne wytłumaczenia opisanych wydarzeń, co daje odczucie, że zostały umieszczone w książce jakby na siłę. Byle zwiększyć ilość artykułów.
Irytująca jest też chaotyczność kompozycji. Niby układ jest chronologiczny, ale skutkuje to tym, że obok siebie pojawiają się na przemian relacje o nawiedzeniach, UFO, klątwach oraz telepatii. O wiele lepiej czytałoby się tę książkę, gdyby autorzy posegregowali te wydarzenia tematycznie, trzymając się jednocześnie podziału na czasy starożytne, okres średniowiecza, oświecenia i tak dalej. W efekcie jest takie skakanie z historyjki na historyjkę i w finale wychodzi wielki mętlik.
Da się to poczytać, ale w zasadzie nie ma tu niczego szczególnie zasługującego na uwagę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość przypomina stylistykę czasopism typu "Enigma". Przytoczono tu mnóstwo tajemniczych zjawisk i wydarzeń,...
Mistrzostwo Świata w nudnym i bardzo obiektywnym opisywaniu tego typu zjawisk.
Mistrzostwo Świata w nudnym i bardzo obiektywnym opisywaniu tego typu zjawisk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka opisująca zjawiska paranormalne i inne nie wytłumaczone historie potwierdzone ilustracjami i zdjęciami z danych czasów. Jeśli ktoś nie czytał to gorącą polecam ;) naprawdę warto wydac na nią te parę groszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka na prawdę dobra. Wiele ciekawych legend i mitów. Świetne zdjęcia, rysunki itd. Godna uwagi.