Feniks bez popiołów

- literatura obyczajowa, romans
- 2026-02-14
- 2026-02-14
„Feniks bez popiołów” to opowieść o człowieku, który musi zmierzyć się z bólem, stratą i koniecznością zbudowania siebie na nowo. To książka o życiu po pęknięciu, o próbie odnalezienia sensu w codzienności i o tym, że nie każdą walkę widać z zewnątrz. Bez taniego patosu i prostych odpowiedzi prowadzi czytelnika przez emocje, kryzys, samotność, pamięć i wewnętrzną przemianę. To historia dla tych, którzy wiedzą, że czasem największa siła rodzi się nie z triumfu, lecz z przetrwania.
Kup Feniks bez popiołów w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Feniks bez popiołów
4 użytkowników ma tytuł Feniks bez popiołów na półkach głównych- Przeczytane 3
- Egzemplarz recenzencki 1
- Polecam 1
- Obyczajówka 1
- Dramat 1
- Od Autora 1

Opinie i dyskusje o książce Feniks bez popiołów
Co zostaje z człowieka, kiedy nagle traci kontrolę nad własnym życiem? Kiedy wszystko, co było pewne, zaczyna się chwiać, a codzienność przestaje mieć znajome kształty?
„Feniks bez popiołów”, to historia, która uderzyła mnie swoją szczerością. To nie jest opowieść o spektakularnym powrocie do życia ani o cudownych przemianach. To książka o tym, co dzieje się po wszystkim... kiedy kurz opadnie, ludzie się rozejdą, a człowiek zostaje sam ze sobą i musi nauczyć się żyć od nowa.
Główny bohater przechodzi przez ciężke doświadczenie, które odbiera mu kontrolę nad własnym życiem i sprowadza go do roli pacjenta walczącego o podstawowe funkcje. I to właśnie tutaj zaczyna się prawdziwa historia. Nie w momencie upadku, ale w tym, co przychodzi później... w ciszy, w frustracji, w powolnym oswajaniu rzeczywistości, która już nigdy nie będzie taka sama.
To, co najbardziej mnie uderzyło, to sposób, w jaki autor pokazuje walkę, zupełnie inną niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni w książkach. Bo tutaj nie chodzi o zwycięstwo. Chodzi o przetrwanie. O zaakceptowanie tego, czego nie da się zmienić. O zgodę na życie w nowej wersji siebie. I powiem szczerze, to jest moment trudniejszy niż jakakolwiek walka.
Autor bardzo odważnie porusza też temat systemu, obnażając absurdy służby zdrowia i pokazuje, jak łatwo człowiek staje się numerem, problemem do rozwiązania, czymś niewygodnym. To boli, bo czuć w tym prawdę. Taką niewygodną, surową, ale potrzebną.
Nie mogę też nie wspomnieć o samotności, która przewija się przez całą książkę. To nie jest tylko brak ludzi wokół, jest w tym coś głębszego. Poczucie wyobcowania, niezrozumienia, bycia gdzieś obok świata.
Najciekawsze momenty tej książki to dla mnie te najbardziej „ciche”. Bez wielkich wydarzeń, bez dramatycznych zwrotów akcji. Chwile, w których bohater zaczyna rozumieć, że nie wszystko musi być naprawione. Że można odpuścić i to nie będzie porażka, tylko jedyna możliwa droga.
Emocjonalnie ta książka to prawdziwy rollercoaster, ale taki bardzo wewnętrzny. Jest w niej gniew, bezsilność, bunt, ale też coś znacznie bardziej subtelnego... Zgoda ze sobą i powolne godzenie się z rzeczywistością. Nic nie dzieje się za szybko, nic nie jest podane na tacy.
Najbardziej spodobało mi się to, że ta historia nie udaje niczego. Nie próbuje na siłę motywować, nie daje gotowych rozwiązań, nie mówi... wszystko będzie dobrze. Historia ta raczej mówi... to jest trudne i masz prawo tak się czuć. I to jest chyba najcenniejsze. Bardzo emocjonalna jest ta książka i czułam ją całą duszą.
Polecam tę książkę każdemu, kto szuka w literaturze czegoś więcej niż tylko historii. To nie jest lekka lektura, ale bardzo potrzebna. Szczególnie dla tych, którzy sami kiedyś musieli poskładać się od nowa, tak po swojemu, bez instrukcji i przyjętych sterotypów.
Bo „Feniks bez popiołów” pokazuje coś bardzo ważnego, że nie zawsze trzeba się odradzać. Czasem wystarczy… nauczyć się żyć inaczej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Feniks bez popiołów”, to historia, która uderzyła mnie swoją szczerością. To nie jest opowieść o spektakularnym powrocie do życia ani o cudownych przemianach. To książka o tym, co dzieje się po...
„Feniks bez popiołów” to studium ludzkiej awarii.
To książka obok której trudno jest przejść obojętnie, z gatunku tych niewygodnych, bo boleśnie prawdziwych i trafiających zbyt celnie. Opowiedziana językiem gorzkim, czasem sarkastycznym, lecz momentami wręcz ironicznie przezabawnym, dzięki czemu nie przytłacza, a pozwala na zachowanie oddechu i kontry do wielowymiarowego bólu.
„Pierwszy dzień po półrocznym L4 pachniał jak poniedziałek po końcu świata… Wchodzę o kulach, z miną człowieka, który właśnie pokonał Mount Everest – w klapkach. Nie dlatego, że byłem bohaterem, tylko dlatego, że każdy krok kosztował mnie więcej niż leasing nowego auta służbowego.”
Feniks to historia o stracie, poczuciu wyobcowania, upadaniu i podnoszeniu się, o testowaniu własnych granic i walce, która nie zawsze prowadzi do zwycięstwa w klasycznym rozumieniu. O momencie, w którym przychodzi coś znacznie trudniejszego i mniej spektakularnego niż walka — akceptacja, a wraz z nią przestrzeń na odpuszczenie, redefinicję wartości i spokój.
Ta książka przypomina, że odpuszczanie nie jest porażką, lecz wyborem i zgodą na zmianę naszego wewnętrznego systemu. Autor dojrzale i w jakiś sposób pięknie, bo przerażająco świadomie wybiera siebie w wersji najprawdziwszej, tej niedoskonałej ale autentycznej, bez zgody na mierzenie naszej wartości cudzą miarą przydatności.
„Jak feniks po melanżu. Żyję, k... I to mi wystarczy.”
Polecam!
„Feniks bez popiołów” to studium ludzkiej awarii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka obok której trudno jest przejść obojętnie, z gatunku tych niewygodnych, bo boleśnie prawdziwych i trafiających zbyt celnie. Opowiedziana językiem gorzkim, czasem sarkastycznym, lecz momentami wręcz ironicznie przezabawnym, dzięki czemu nie przytłacza, a pozwala na zachowanie oddechu i kontry do wielowymiarowego...
Jeśli szukacie tanich poradników o pozytywnym myśleniu, omijajcie tę książkę. Jeśli jednak chcecie przeczytać absolutnie rewelacyjną, brutalnie szczerą i przepełnioną genialnym czarnym humorem opowieść o prawdziwym życiu, „Feniks bez popiołów” to pozycja obowiązkowa.
Życie zapracowanego menedżera, który trzyma wszystko pod kontrolą, w ułamku sekundy niszczy… jego własny pies i jeden zły krok na schodach
Zespół ogona końskiego brutalnie resetuje system bohatera, zamieniając go w pacjenta walczącego o najprostsze funkcje życiowe
Kalsky w mistrzowski sposób punktuje absurdy naszej rzeczywistości. Bezlitośnie obnaża wady polskiej służby zdrowia (którą ironicznie nazywa „Narodowym Funduszem Złudzeń”) oraz sztuczną korporacyjną empatię, gdzie człowiek po wypadku staje się tylko problemem w arkuszu kalkulacyjnym, który przestał świecić na zielono w systemie
To także piękny, odarty z filmowego romantyzmu obraz małżeństwa, które przechodzi brutalny „audyt wytrzymałościowy”, a miłość sprowadza się do obietnicy: „Zawsze wracam”
Podsumowując: To rewelacyjna, piekielnie inteligentna „instrukcja obsługi człowieka po awarii”
Książka Kalsky'ego zmusza do śmiechu przez łzy, daje potężnego kopa do przewartościowania własnego życia i udowadnia, że prawdziwa siła nie polega na hollywoodzkim happy endzie, ale na tym, by rano po prostu wstać. Gorąco polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie zapracowanego menedżera, który trzyma wszystko pod kontrolą, w ułamku sekundy niszczy… jego własny...