Zagłada domu Usherów

Okładka książki Zagłada domu Usherów autora Edgar Allan Poe,
Okładka książki Zagłada domu Usherów
Edgar Allan Poe Wydawnictwo: Wydawnictwo IX Seria: Mistrzowie Grozy (Wydawnictwo IX) klasyka
klasyka
Mistrzowie Grozy (Wydawnictwo IX)
The Fall of the House of Usher
2026-03-31
2026-03-31
Krzysztof Grudnik

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Zagłada domu Usherów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zagłada domu Usherów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zagłada domu Usherów

To utwór należący do mrocznej fantastyki. Co ciekawe i brzmiące dość oryginalnie jak na pierwszą połowę XIX wieku, to narrator przytacza fragmenty różnych dzieł literackich – treści są powiązane z fabułą "Zagłady Domu Usherów". Tekst zawiera ładne wiersze (jest ich sześć) – narrator określa je rapsodą i balladą – o wspólnym tytule "Zamek Opętany".

Pojawia się słuszne przypuszczenie pochowania żywcem Usherówny – Lady Magdaleny. Są hałasujące duchy. Ponad wszystkim rozciąga się bardzo mocno szalejąca burza. Jednak na końcu zostaje dostrzeżone dziwne światło na dworze – to brzask pochodzący od księżycowej pełni ("jaśń księżycowa"). Główny bohater pali opium i to ma wpływ na jego postrzeganie rzeczywistości, a właściwie to na wypaczanie tej rzeczywistości.

Pojawia się słuszne...

Językowo to jest arcydzieło. Mógłbym chyba przeczytać to sto razy. Natomiast fabularnie wystarczył jeden raz, bo akcji jednak mało, zaskoczenia też.

Mimo krótkiej formy autorowi idealnie udało się przedstawić ciężką, gotycką atmosferę, która wzmagała uczucie niepokoju.

3511 użytkowników ma tytuł Zagłada domu Usherów na półkach głównych
400 użytkowników ma tytuł Zagłada domu Usherów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zagłada domu Usherów

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe
Poeta i powieściopisarz amerykański, pracował jako krytyk i redaktor. Przedstawiciel romantyzmu w literaturze amerykańskiej. W jego twórczości dominowały wątki fantastyki i horroru. Zapoczątkował gatunek noweli kryminalnej (Zabójstwo przy Rue Morgue, Złoty żuk). Stworzył także pierwszą w literaturze postać detektywa – C. Auguste Dupina, który rozwiązuje zagadki kryminalne stosując metody dedukcji. Jego prozę charakteryzował silny psychologizm postaci (prekursorski względem późniejszej psychoanalizy) oraz surrealistyczne, skrajnie brutalne opisy makabry, przywołujące na myśl stany epileptyczne czy upojenie alkoholowe. W twórczości Edgara Allana Poe odnaleźć można postawy choroby wieku – neurozy, świadomości dualizmu świata czy też bólu istnienia, które pod koniec XIX wieku stały się sztandarowymi pojęciami nowych nurtów sztuki: dekadentyzmu, ekspresjonizmu oraz symbolizmu. Poe inspirował zarówno Baudelaire'a, Huysmansa, Dostojewskiego, Meyrinka, de Quinceya, Bierce'a, Lovecrafta jak i całą rzeszę poetów surrealistycznych. Stephane Mallarme określił jego poemat Ulallume jako odbiegające od schematów swojej epoki arcydzieło poezji. Za jego przykładem szło wielu twórców, również polskich, np. Stefan Grabiński. Edgarami nazwano po nim nagrody przyznawane przez organizację Mystery Writers of America.

Cytaty z książki Zagłada domu Usherów