Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni

Okładka książki Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni autorstwa Nadia Hamid
Nadia Hamid Wydawnictwo: Bernardinum kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2026-01-20
2026-01-20
Poznaj kuchnię, która rodzi się na styku kultur – tam, gdzie morska bryza niesie świeże aromaty, a pustynny żar doprawia potrawy orientalnym smakiem.

Ta książka zabiera w kulinarną podróż przez Libię, ukazując jej berberyjskie dziedzictwo w najbardziej autentycznej, domowej formie. Znajdziesz tu dania, które od pokoleń przygotowywane są w rodzinnych kuchniach – proste, aromatyczne, pełne ziół, przypraw i codziennych rytuałów.

To nie tylko zbiór przepisów. To opowieść o tradycji przekazywanej z matki na córkę, z teściowej na synową, o wspólnych misach potraw, o chlebie wyrabianym o świcie i o smakach, które mówią więcej niż słowa.

Książka, która pozwala usłyszeć puls kraju ukryty w jego kuchni – ciepły, gościnny, intensywny. Doskonała lektura dla tych, którzy kochają kulinarne wędrówki. Dla tych, którzy chętnie eksperymentują w kuchni. Dla tych, którzy wierzą, że smak jest mostem między kulturami.

Kup Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni

Opinie i dyskusje o książce Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni

W krótkim wstępie poznajemy charakterystyczne cechy kuchni Libijczyków, a także główne zwyczaje tej społeczności. Przygotowywanie potraw na bazie świeżych produktów z lokalnych bazarów, pielęgnacja więzi rodzinnych i społecznych podczas spożywania posiłków, jedzenie prawą ręką to tylko niektóre z obowiązujących zasad kulturowych. Nadia wprowadza nas w świat smaków i aromatów potraw, które w wielu przypadkach kryją w sobie niezwykłe historie. Od razu zaznacza, że książkę dedykuje nie tylko profesjonalnym kucharzom, ale i wszystkim smakoszom, szukającym autentycznej kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.

Wśród przepisów na dania są też takie, które przypominają nam kuchnię polską, opartą na jajkach, ziemniakach i mięsie mielonym. W kuchni libijskiej dominują jagnięcina, baranina, kozina, kurczak czy mięso wielbłądzie. Nie znajdziecie w niej mięsa wieprzowego, a mnogość egzotycznych przypraw i ziół tworzy obłędne aromatyczne mieszanki. Dzięki tej książce będziecie mogli przygotować w swojej kuchni takie potrawy, jak tadżin, ryżda, dolma, tahina czy szakszukę. Osoby znające temat wiedzą o jakie dania chodzi, ale wielu czytelników (w tym również i ja) odkryje te receptury po raz pierwszy.

Co najważniejsze, większość potraw nie wymaga specjalnego kulinarnego doświadczenia. Wiele z nich to proste i praktyczne, codzienne dania kuchni berberyjskiej, które przygotowuje się szybko i z przyjemnością, nie spędzając długich godzin w kuchni.

Kolekcjonuję i poszukuję książek kulinarnych. Z każdej podróży przywożę do domu nie tylko produkty czy przyprawy, ale także książki dotyczące kuchni regionu w Polsce czy danego kraju. Nie mam żadnej publikacji poświęconej kuchni libijskiej. Z całą pewnością mogę więc powiedzieć, że jest to pierwsza na polskim rynku pozycja, która sięga do najgłębszych tradycji libijskiej kuchni, widzianej oczami polskiej kobiety, która stała się jej częścią. To nie jest zbiór przepisów z internetu, lecz prawdziwa kulinarna biografia Nadi Hamid.
Autorka, która przez lata była żoną Libijczyka, spędziła czas w sercu lokalnego domu i rodziny, sama ucząc się gotować i łączyć smaki. Dzięki temu Czytelnik ma szansę poznać nie tylko receptury, ale przede wszystkim, jak zmienia się menu w ciągu roku, jak wyglądają posiłki w czasie Ramadanu. Poznajemy tajniki ręcznego przygotowania kuskusu, który smakuje inaczej niż ten, który robimy na co dzień, a także dowiadujemy się o daniach znanych nam z innych podróży po świecie: hummusie, falafelu, szakszuce, tahini, tadżinie, kofcie, harrissie, dolmie czy faszerowanej papryce lub... spaghetti z cukinią.
Mówienie o kuchni libijskiej jako wyłącznie kuchni narodowej nie wytrzyma krytyki. To zresztą jest rzecz zupełnie normalna, jak w kuchniach wielu krajów – kociołek, do którego każdy dorzucał coś ze swojej tradycji. Claudia Roden, uznana historyczka i autorka książek o kuchni Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego, oraz antropolodzy zajmujący się Maghrebem, podkreślają kluczowe czynniki kształtujące kuchnię Libii, wskazując na berberyjskie dziedzictwo. Głównym tego wyrazem jest kuskus, który jest nie tylko daniem, ale elementem kultury i życia społecznego. Znajdziemy także wpływy arabskie w prawie wszystkich technikach gotowania, przyprawach i rytuałach, jak np. picie czy parzenie herbaty albo jedzenie rękami. Nie można nie zauważyć również wpływów włoskich z okresu kolonizacji (1911–1943). Stąd nie należy się dziwić, że Libijczycy lubią i jedzą makarony, a pomidory są podstawą wielu sosów. Książka Nadi Hamid na każdej stronie potwierdza tę wielokulturowość kuchni. Odzwierciedla to w przepisach, produktach oraz ciekawostkach, które przewijają się przez strony publikacji.
Swoje poznawanie kuchni libijskiej rozpocząłem – i taką wędrówkę polecam – od obejrzenia książki i przeczytania nazw potraw. To kolorowa wędrówka przez stragany, pięknie wyserwowane dania. Potem proponuję wrócić do przepisów i ciekawostek oraz koniecznie przeczytać fragment na końcu książki o Ramadanie. No i wreszcie wejść do kuchni, by coś ugotować pysznego, albo po prostu przygotować herbatę. Przepisy nie są skomplikowane, a co najważniejsze – są przystosowane w delikatny sposób do polskich warunków zakupowych. Polecam zrobić kuskus według przepisu autorki (chodzi o bazę),a na pewno odkryjemy jego nowy wymiar. Książka wyjaśnia, dlaczego libijska sorba jest najlepszą zupą w Maghrebie i jak poprawnie używać harissy, by nie zabiła smaku dania, lecz go podkręciła.
Dla kogo jest ta książka? Dla kucharzy i smakoszy zmęczonych powtarzalnością, dla każdego, kto szuka autentycznej kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej bez komercyjnych uproszczeń, a także dla osób, które interesują się kulturą i chcą zajrzeć za zamknięte drzwi libijskiego domu. To książka kucharska z duszą. Autorka, Polka, doskonale rozumie, jak przetłumaczyć nam libijskie smaki, unikając jednocześnie obiegowych mitów. I jest jeszcze coś, za czym zawsze tęsknię… Wspólne biesiadowanie, wspólne cieszenie się jedzeniem, którego przyrządzenie wymaga umiejętności, a nie tylko odgrzania. Cóż – marzenia slow foodowca i smakosza

6 użytkowników ma tytuł Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni na półkach głównych

Nadia Hamid
Nadia Hamid
Autorka książki 'Gorzka pomarańcza'. Pochodzi z Pomorza.

Cytaty z książki Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni

Dodaj cytat z książki Berberyjska kuchnia Libii. Pomiędzy zapachem morza i żarem pustyni