W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu

Okładka książki W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu autora Zbigniew Mikołejko, 9788374145633
Okładka książki W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu
2009-07-15

Kup W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu w ulubionej księgarnii

Oceny książki W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu

OPINIE i DYSKUSJE o książce W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu

Książkę czytałem jakiś czas temu, czyli opinia to raczej wspomnienie wspomnień o jej treści. Z tego co kojarzę przeznaczona jest dla czytelnika, którego motto czytelnicze brzmi: "Do odważnych świat należy", co jak wszyscy odważni wiedzą, nie zawsze kończy się sukcesem. Noga się może obsunąć.
Jakoś szczególnie utkwił mi esej poświęcony okolicznościom samobójczej śmierci Anny Halman.
Ciekawy, (dużo się na temat wówczas mówiło i pisało),przywołujący dosyć makiaweliczną postać Austriaka Fritzla.
Kojarzę tekst ( wówczas mógł trochę prowokować) o antysemityzmie Eliadego, który przeczytany w epoce Strefy Gazy może kusić do ciekawego przewartościowania postawy słynnego rumuńskiego filozofa.

Poza tym sporo esejów pisanych dla kolegów po fachu, czyli historyków religii, antropologów, filozofów i innych socjologów, które przeciętnemu czytelnikowi (nawet takiemu ambitnemu jak ja) mogą sprawić trudność w podążaniu za tokiem wywodu, że o uczuciu ekstazy podczas czytania nie wspomnę.

Jak oceniam książkę?
Średnio. Najlepiej obrazuje to decyzja o usunięciu książki z półek, które okupują te, najbardziej cenione.
Spoczęła w szufladzie, ale kto wie, może jeszcze ujrzy światło dzienne.

Językowo i w sposobie prowadzenia wywodu, jak zwykle ciekawie. Niestety, jak dla mnie, tematy średnio ciekawe, lub zbyt rozwlekle rozwinięte, za dużo odwołań do biblii, stąd trochę monotonią zawiewa.

Zbigniew Mikołejko łączy erudycję i wszechstronność z prostotą stylu i umiejętnością dostrzegania niezwykłości w zdarzeniach pozornie banalnych. Rozpiętość tematyki i odwaga autora zaskakują - potrafi on odkrywczo pisać zarówno o drażliwej kwestii antysemityzmu Mircei Eliadego, jak i o sprawie Josefa Fritzla czy samobójstwie nastoletniej Anny Halman (gimnazjalistki z Gdańska). Przywołuje również wspomnienia z własnego dzieciństwa "poddanego ciśnieniu biedy i gomułkowskiej <<smuty>>, ale za to wolnego od zabójczych fantazmatów telewizji i konsumpcyjnych złudzeń".
Różnorodność zagadnień, miejsc, postaci i rzeczy spina głęboki namysł Mikołejki nad tym, co najważniejsze - nad miejscem człowieka w świecie, jego stosunkiem do bliźnich, Boga i umierania.
Profesor Mikołejko skupił się na mitycznych formach zachowań, które tkwią uśpione w mentalności jednostek czy wspólnot i ujawniają się nagle, nieproszone anarchizują nasze życie.
Książka ta poszerza naszą wiedzę o nas samych. Takich, jakimi jesteśmy teraz, "na każdym miejscu i o każdej dobie".

146 użytkowników ma tytuł W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu

Okładka książki Miłość ratująca myślenie Maciej Bała, Maria Boużyk, Ernest Bryll, Stefan Chwin, Janusz Drzewucki, Agnieszka Gralewicz, Jacek Grzybowski, John T. Hamilton, Jarosław Jakubowski, Piotr Jaroszyński, Bartosz Jastrzębski, Monika Jurkowska, Wojciech Kaliszewski, Henryk Kiereś, Janusz Kotański, Beata Łukarska, Piotr Mazurkiewicz, Anna Mikołejko, Zbigniew Mikołejko, Stefan Morawski, Piotr Moskal, Piotr Nowak, Stefan Radziszewski, Ewa Rogalewska, Piotr Roszak, Izabela Rutkowska, Witold Sadowski, Jacek Soliński, Marek Szulakiewicz, Jerzy Szymik, Danuta Ulicka, Andrzej Wierciński, Marek Wittbrot, Holger Zaborowski, Marek Zagańczyk
Okładka książki Każdemu jego śmietnik. Szkice o śmieciach i śmietniskach Beata Chomątowska, Paweł Dunin-Wąsowicz, Natasza Goerke, Zbigniew Mikołejko, Włodzimierz Karol Pessel, Maria Poprzęcka, Małgorzata Rejmer, Anda Rottenberg, Filip Springer, Krzysztof Środa, Ziemowit Szczerek, Ilona Wiśniewska, Urszula Zajączkowska
Okładka książki Lidzbark Warmiński. Opowieść o mieście Małgorzata Jackiewicz-Garniec, Zbigniew Mikołejko, Radosław Niemczynowicz
Zbigniew Mikołejko
Zbigniew Mikołejko
Polski filozof, historyk religii, eseista. Kierownik Zakładu Badań nad Religią w Instytucie Filozofii i Socjologii PAN w Warszawie, członek Amerykańskiej Akademii w Rzymie (1996),profesor Warszawskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej im. Bolesława Prusa, wykłada również filozofię i logikę w Wyższej Szkole Informatyki Stosowanej i Zarządzania, a także wstęp do wiedzy o religii na Podyplomowym Studium Wiedzy o Kulturze przy Instytucie Badań Literackich PAN. Opublikował ponad 800 tekstów - oprócz polskiego, w językach: angielskim, francuskim, hiszpańskim, niemieckim, portugalskim, rosyjskim, ukraińskim i włoskim. Jest m.in. autorem książek: "Katolicka filozofia kultury w Polsce w epoce modernizmu" (1987),"Kim jestem dla ciebie..." (1987, antologia),"Elementy filozofii" (siedem wydań, 1998-2008); "Mity tradycjonalizmu integralnego" (1998),"Emaus oraz inne spojrzenia do wnętrza Pisma" (1998),"Żywoty świętych poprawione" (2001; Nagroda Księgarzy "Warszawska Premiera Literacka", czerwiec 2001; wznowienie - 2004; edycja dźwiękowa w wersji dla niewidomych - 2002),"Śmierć i tekst. Sytuacja ostateczna w perspektywie słowa" (2001),"W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu" (2009),Współautor prac zbiorowych: "Licytacja. Szkice o nowej prozie" (1981),"Filozofia i myśl społeczna Jana Pawła II" (1983),"Katolicka filozofia kultury w Polsce" (1987),"Apokalipsy i kultury" (1997),"Ucieleśnienia. Ciało w zwierciadle współczesnej humanistyki" (2007). Opatrzył posłowiem lub wstępem dzieła wybitnych teologów, filozofów i historyków - Karen Armstrong, Dalaj Lamy, Eugena Drewermanna, Hansa Künga, Jacques'a Le Goffa, Margaret Starbird - jak również głośnych powieści o tematyce religijnej (np. jest autorem posłowia do "Kodu Leonarda" Dana Browna). Publikował ponadto m.in. na łamach "Borussii", "Dialogu", "Etyki", "Gazety Wyborczej", "Kontekstów", "Literatury na Świecie", "Newsweeka", "Nowych Książek", "Przeglądu Filozoficznego", "Przeglądu Politycznego", "ResPubliki Nowej", "Rzeczpospolitej", "La Sicilia", "Społeczeństwa Otwartego", "Twórczości", "Tygodnika Powszechnego", "Uncaptive Minds". Jest współautorem każdego z monograficznych tomów serii "Punkt po Punkcie", wydawanej przez gdańskie wydawnictwo słowo/obraz terytoria: "Twarz" (2001),"Miłość" (2002),"Dusza" (2003),"Grzech"(2004),"Ból" (2005),"Śmiech" (2006),"Koniec" (2007).

Cytaty z książki W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu

Dodaj cytat z książki W świecie wszechmogącym. O przemocy, śmierci i Bogu