Boznańska. Zbliżenia.

Okładka książki Boznańska. Zbliżenia. autora Paulina Szymalak-Bugajska, 9788321353630
Okładka książki Boznańska. Zbliżenia.
Paulina Szymalak-Bugajska Wydawnictwo: Arkady sztuka
sztuka
2025-01-01
2025-01-01

Kup Boznańska. Zbliżenia. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Boznańska. Zbliżenia.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Boznańska. Zbliżenia.

1987
1987

Sejm RP ustanowił rok 2025 Rokiem Olgi Boznańskiej.
To 160 - ta rocznica jej urodzin i 85 - ta śmierci artystki.
Dla mnie bliska, bo urodzona w Krakowie.
11 lat temu Muzeum Narodowe w Krakowie zorganizowało wielką wystawę prac malarki, blisko 180 .
Przez wielu, uważana za najwybitniejszą polską malarkę wszech czasów.
W 1912 r. za swoją twórczość odznaczona Francuską Legią Honorową.
W Polsce niedoceniana, dopiero w 1938 r. otrzymała Order Polonia Restituta.
Umiera w samotności w paryskim szpitalu.
Na cmentarzu towarzyszą jej C. K. Norwid, J. U. Niemcewicz i setki innych Polaków.
Po śmierci malarki cała jej spuścizna, pozostała w jej paryskiej pracowni, została przekazana krakowskiemu muzeum.
POLECAM !!!

Sejm RP ustanowił rok 2025 Rokiem Olgi Boznańskiej.
To 160 - ta rocznica jej urodzin i 85 - ta śmierci artystki.
Dla mnie bliska, bo urodzona w Krakowie.
Przez wielu, uważana za najwybitniejszą polską malarkę wszech czasów.
W 1912 r. za swoją twórczość odznaczona Francuską Legią...

Publikacja przedstawia malarkę jako kobietę z krwi i kości, której życie pomimo wielu sukcesów nie było usłane różami. Autorka zamiast powielać utarte skojarzenia i stereotypy związane z Boznańską, prowadzi czytelnika przez twórczość „mistrzyni szarości”, przywołując te fakty z życia artystki, które faktycznie wpłynęły na rozwój jej sztuki.

W albumie pojawiają się nie tylko najbardziej znane obrazy, lecz także mniej oczywiste dzieła, często ukryte w prywatnych kolekcjach. Każda reprodukcja opatrzona jest opisem, łączącym analizę artystyczną z okolicznościami powstania. We wczesnych pracach i portretach najbliższych poznajemy Boznańską jako obiecującą młodą artystkę; wątki rodzinne – choroba siostry czy silna więź z ojcem - nadają kontekst jej późniejszym wyborom twórczym.

Album zawiera ponad 120 reprodukcji, co jest znaczącą liczbą, biorąc pod uwagę zniszczenia części dorobku malarki. Prace podzielono na kategorie: wczesne dzieła, portrety, sceny z pracowni, pejzaże, przedstawienia zwierząt i martwe natury. Reprodukcje zachwycają formatem i jakością - duże portrety przyciągają głębią spojrzeń, a wysokiej jakości papier pozwala dostrzec detale pociągnięć pędzla. Dyskretne opisy i przestrzeń na stronach dają odbiorcy przestrzeń do refleksji. Zdecydowanie warto sięgnąć po ten piękny album.

W albumie pojawiają się nie...

10 użytkowników ma tytuł Boznańska. Zbliżenia. na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Boznańska. Zbliżenia. na półkach dodatkowych

Okładka książki Klan Malczewskich Magdalena Nosowska, Paulina Szymalak-Bugajska
Klan Malczewskich Magdalena Nosowska, Paulina Szymalak-Bugajska
Paulina Szymalak-Bugajska
Paulina Szymalak-Bugajska
Historyk sztuki, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, kustosz w Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu. Zafascynowana przede wszystkim malarstwem Jacka Malczewskiego i sztuką Młodej Polski.

Cytaty z książki Boznańska. Zbliżenia.

Dodaj cytat z książki Boznańska. Zbliżenia.