Boznańska. Zbliżenia.
Kiedy mowa jest o Oldze Boznańskiej, najchętniej przywołuje się fakty z jej biografii: nieszczęśliwą miłość, smutną starość, niemal nieustającą biedę, staromodne suknie czy historie z myszkami harcującymi w jej atelier. Jednak pod tym wizerunkiem nieco zdziwaczałej, samotnej kobiety kryje się wybitny talent, który rozkwitał wbrew niesprzyjających okoliczności, tworząc wspaniałą kartę malarstwa polskiego.
Boznańska od początku szła pod prąd, stawiając sztukę nad szczęście rodzinne. W swoim malarstwie też była bezkompromisowa. Przeszła drogę od malarstwa realistycznego spod znaku Akademii Monachijskiej do własnej, oryginalnej twórczości, korzystającej z osiągnięć postimpresjonizmu, w której za pomocą płaskiej, wibrującej barwnymi plamami formy tworzyła obrazy ukazujące wnętrza, martwe natury, pejzaże, a przede wszystkim portrety, oddające nie tylko fizjonomię, ale także charakter i osobowość modela.
Zawierający duży wybór doskonałych reprodukcji album "Boznańska. Zbliżenia" prezentuje najlepsze prace artystki pochodzące ze zbiorów największych polskich muzeów oraz kolekcji prywatnych. Każdemu z obrazów towarzyszy opis, w którym uwzględnione zostały najważniejsze kwestie związane z powstaniem dzieła, techniką i rozwiązaniami malarskimi, a także elementami w nim przedstawionymi.
Kup Boznańska. Zbliżenia. w ulubionej księgarni
Oceny książki Boznańska. Zbliżenia.
10 użytkowników ma tytuł Boznańska. Zbliżenia. na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
- 0_chcę przeczytać - papier 1
- Z autografem 1
- A_do kupienia (papier) 1
- - XXX - NOWOŚCI 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Boznańska. Zbliżenia.
Sejm RP ustanowił rok 2025 Rokiem Olgi Boznańskiej.
To 160 - ta rocznica jej urodzin i 85 - ta śmierci artystki.
Dla mnie bliska, bo urodzona w Krakowie.
11 lat temu Muzeum Narodowe w Krakowie zorganizowało wielką wystawę prac malarki, blisko 180 .
Przez wielu, uważana za najwybitniejszą polską malarkę wszech czasów.
W 1912 r. za swoją twórczość odznaczona Francuską Legią Honorową.
W Polsce niedoceniana, dopiero w 1938 r. otrzymała Order Polonia Restituta.
Umiera w samotności w paryskim szpitalu.
Na cmentarzu towarzyszą jej C. K. Norwid, J. U. Niemcewicz i setki innych Polaków.
Po śmierci malarki cała jej spuścizna, pozostała w jej paryskiej pracowni, została przekazana krakowskiemu muzeum.
POLECAM !!!
Sejm RP ustanowił rok 2025 Rokiem Olgi Boznańskiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo 160 - ta rocznica jej urodzin i 85 - ta śmierci artystki.
Dla mnie bliska, bo urodzona w Krakowie.
Przez wielu, uważana za najwybitniejszą polską malarkę wszech czasów.
W 1912 r. za swoją twórczość odznaczona Francuską Legią...
Publikacja przedstawia malarkę jako kobietę z krwi i kości, której życie pomimo wielu sukcesów nie było usłane różami. Autorka zamiast powielać utarte skojarzenia i stereotypy związane z Boznańską, prowadzi czytelnika przez twórczość „mistrzyni szarości”, przywołując te fakty z życia artystki, które faktycznie wpłynęły na rozwój jej sztuki.
W albumie pojawiają się nie tylko najbardziej znane obrazy, lecz także mniej oczywiste dzieła, często ukryte w prywatnych kolekcjach. Każda reprodukcja opatrzona jest opisem, łączącym analizę artystyczną z okolicznościami powstania. We wczesnych pracach i portretach najbliższych poznajemy Boznańską jako obiecującą młodą artystkę; wątki rodzinne – choroba siostry czy silna więź z ojcem - nadają kontekst jej późniejszym wyborom twórczym.
Album zawiera ponad 120 reprodukcji, co jest znaczącą liczbą, biorąc pod uwagę zniszczenia części dorobku malarki. Prace podzielono na kategorie: wczesne dzieła, portrety, sceny z pracowni, pejzaże, przedstawienia zwierząt i martwe natury. Reprodukcje zachwycają formatem i jakością - duże portrety przyciągają głębią spojrzeń, a wysokiej jakości papier pozwala dostrzec detale pociągnięć pędzla. Dyskretne opisy i przestrzeń na stronach dają odbiorcy przestrzeń do refleksji. Zdecydowanie warto sięgnąć po ten piękny album.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW albumie pojawiają się nie...