Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych

- sztuka
- 2025-10-13
- 2025-10-13
By poczuć się szczęśliwym, warto każdego dnia „posłuchać krótkiej piosenki, przeczytać dobry wiersz i obejrzeć ładny obraz”. […] A dzieł do kontemplacji, podziwiania i osobistego recenzowania jest tu całe mnóstwo – obrazy od czasów najdawniejszych po całkiem współczesne, powstałe w różnych malarskich technikach i korzystające z różnych formalnych rozwiązań.
[…] Zobaczymy prawdziwe spektrum malarstwa: obrazy bardzo znane, powszechnie doceniane, lecz także te mniej rozpoznawalne – dzieła powstałe w różnych ośrodkach akademickich, niekiedy tworzone poza granicami kraju, przechowywane w różnych kolekcjach, muzeach czy instytucjach, a czasem pochodzące ze zbiorów prywatnych. […] W całym bogactwie prezentowanej tematyki zamyka się nasza tożsamość, historia, rodzimy pejzaż i zwykłe, codzienne życie.
Bez wątpienia każdy znajdzie tu coś dla siebie, a przekonany o wartości, jaką polskie malarstwo niesie dla kolejnych pokoleń, rozbudzi w sobie zainteresowania i chęć do dalszych poszukiwań i wędrówek po meandrach muzeów, galerii czy kolekcji. To tam kryje się ponadczasowe piękno.
fragment słowa wstępnego Od Autorki
Izabela Winiewicz-Cybulska – historyk sztuki, pedagog i konsultant w zakresie średniego szkolnictwa artystycznego, autorka licznych tekstów popularyzujących kulturę i sztukę. Związana z Zamościem. Pisze recenzje wystaw i teksty do katalogów współczesnych twórców. Prowadzi wykłady otwarte popularyzujące sztukę i współpracuje z niezależnym kwartalnikiem literacko-artystycznym „Post Scriptum”.
fragment słowa wstępnego Od Autorki
Kup Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych
19 użytkowników ma tytuł Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
Cytaty z książki Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych
Dodaj cytat z książki Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Malarstwo polskie. Od czasów najdawniejszych do współczesnych
„Malarstwo polskie” Izabeli Winiewicz-Cybulskiej absolutnie mnie zachwyciło.
Autorka pisze z ogromną kulturą i wyczuciem, dzięki czemu książka jest jednocześnie przystępna i niezwykle inspirująca. Odkryłam tu twórców, o których wcześniej nie słyszałam, i na nowo zachwyciłam się tymi, których znałam od lat.
Najbardziej urzekło mnie to, że publikacja obejmuje zarówno znanych mistrzów, jak i mniej doceniane malarki i malarzy - wreszcie wszyscy stoją obok siebie, równoprawni, ważni, fascynujący.
To album, który rozbudza apetyt na więcej, zachęca do odwiedzenia muzeów i do patrzenia uważniej.
Dla mnie to jedna z tych książek, które zostają na półce na zawsze.
„Malarstwo polskie” Izabeli Winiewicz-Cybulskiej absolutnie mnie zachwyciło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen album to prawdziwa podróż przez barwy, emocje i wrażliwość polskiej sztuki. Każda strona to spotkanie z innym artystą lub artystką, krótkie, treściwe wprowadzenie i reprodukcja dzieła, które sprawia, że chce się zatrzymać na dłużej.
Autorka pisze z ogromną kulturą i wyczuciem, dzięki czemu...
W środku znajdziemy wiele reprodukcji obrazów, jest to naprawdę bogato ilustrowany album. Praktycznie każda strona zawiera jakieś dzieło.
Znajdziemy tutaj wielu artystów, informacje na ich temat, lata, w których żyli.
A także opis twórczości danego artysty, czym charakteryzuje się styl malarza, oraz szczegółową interpretację przykładowego dzieła i informacje dotyczące miejsca przechowywania obrazu.
Mimo iż każdy artysta został przedstawiony na jednej stronie, ilość informacji jest satysfakcjonująca. Można się domyślać, jak trudno opisać tylu artystów w jednej książce i jednocześnie zawrzeć najważniejsze informacje o malarzu, jego twórczości oraz zaprezentowanym obrazie.
Jest to pozycja naprawdę zachwycająca ilością informacji i reprodukcji oraz samym wydaniem, duży format, twarda oprawa. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, mamy tu bardzo dużą różnorodność stylów. A może ta książka zachęci was i wyruszycie do muzeum obejrzeć obraz w pełnej okazałości?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnajdziemy tutaj wielu artystów, informacje na ich temat, lata, w których żyli.