Pocztówki z Italii

2025-10-15

Kup Pocztówki z Italii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pocztówki z Italii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pocztówki z Italii

Pocztówki z Italii to przewodnik (i więcej niż przewodnik) po wybranych miejscach Włoch, którego autorem jest ks. Waldemar Turek, wydany wspólnie przez Wydawnictwo Jedność i Wydawnictwo Diecezji Warszawsko-Praskiej.

Autorem książki „Pocztówki z Italii” jest ks. Waldemar Turek – kapłan diecezji płockiej, dr hab. nauk teologicznych i doktor nauk humanistycznych, który od ponad 30 lat mieszka i pracuje w Rzymie, ostatnio jako szef sekcji łacińskiej Sekretariatu Stanu.

Ks. Turek jest autorem książki Rzym. Miasto wiecznej nadziei, która jest przewodnikiem po Wiecznym Mieście wydanym z okazji Roku Jubileuszowego.

„Pocztówki z Italii” to nie tylko album-przewodnik napisany przez znawcę historii i kultury Włoch, ale też książka dla poszukiwaczy poloników, które wytrwale tropi i przedstawia nam autor. Niemal w każdym odwiedzanym miejscu ks. Turek szuka śladów Polaków, co jest bardzo bliskie mojemu pojmowaniu podróży po Włoszech.

„Pocztówki z Italii” składają się z pięciu części. W pierwszej części autor oprowadza nas po czterech bazylikach większych oraz po trzech innych świątyniach, nierozerwalnie związanych z losami Polski. Bardzo zaciekawiły mnie rozważania na temat historii i szczegółów wykonania tronu św. Piotra, ozdobionego tabliczkami z kości słoniowej z motywami nawiązującymi do mitologicznej postaci Heraklesa.

A potem nie mogłem oderwać się od „polskich rozdziałów” poświęconych kościołowi Najświętszego Imienia Maryi, upamiętniającego odsiecz wiedeńską, muzeum i kościołowi prowadzonemu przez zmartwychwstańców oraz drodze krzyżowej w kościele świętych Fabiana i Wenancjusza w Rzymie.

Druga część „Pocztówek” przenosi nas do Toskanii, a autor nie ustaje w pokazywaniu polskich śladów, prezentując florenckie polonika i nagrobki Polaków, prowadzi nas – wraz z Herbertem – po Sienie, odwiedza grób Igora Mitoraja w Pietrasancie, a wstępując do Pizy nie zapomina o Polaku, który uratował Krzywą Wieżę.

Trzecia część to „pocztówki z Emilii-Romanii”, gdzie nie mogło zabraknąć Rawenny z jej pięknymi mozaikami oraz Bolonii, której ks. Turek poświęcił aż trzy rozdziały. Znamienne, że pierwszy z nich zaczyna się wizytą na Polskim Cmentarzu Wojennym w Bolonii, a kończy wspomnieniem słynnego studenta Uniwersytetu Bolońskiego – Mikołaja Kopernika. Jako podróżnik-patriota, autor, podążając z cmentarza żołnierzy 2 Korpusu do centrum Bolonii, zatrzymuje się w Parku Andersa, w którym znajduje się pomnik generała wykonany przez Igora Mitoraja.

W przewodniku nie zabrakło też Parmy, Ferrary i Modeny, w której ks. Turek pokazuje nie tylko zabytki, ale też Muzeum Enzo Ferrariego.

Rozdział czwarty rozwija tak ważny dla mnie wątek poloników, które obficie przewijały się już w poprzednich rozdziałach. Mamy więc podróż przez cztery miasta wraz ze Zbigniewem Herbertem (Paestum, Orvieto, Siena i Sansepolcro),odkrywanie rzymskich śladów Kopernika oraz wizytę w Suio.

Jako autor przewodnika „Monte Cassino i okolice. Szlakiem 2 Korpusu Polskiego” ucieszyłem się, że autor trafił do Suio, gdzie odsłonięto tablicę poświęconą polskim komandosom poległym w czasie pierwszej bitwy o Monte Cassino w styczniu 1944 roku.

W rozdziale piątym, „pocztówki okolicznościowe” znalazłem mnóstwem ciekawych informacji m. in. o św. Carlo Acutisie, o miejscowości Ariccia, położonej 30 kilometrów od Rzymu, w której znajduje się obraz Caravaggia, oraz o mogiłach Polaków na Flaminio.

Po przeczytaniu – niemal jednym tchem – całej książki poczułem, że „Pocztówki z Italii” to więcej niż kolejny przewodnik po Włoszech, choć zawiera opisy atrakcji i informacje praktyczne. Autor dzieli się bowiem swoimi osobistymi refleksjami, odsłania tajemnice miejsc, o których wcześniej nie wiedziałem, a co dla mnie niezwykle istotne – odkrywa polskie ślady w Italii.

Szczerze polecam tę książkę!

7 użytkowników ma tytuł Pocztówki z Italii na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Pocztówki z Italii na półkach dodatkowych