RADIANT BLACK galeria złoczyńców

Okładka książki RADIANT BLACK galeria złoczyńców autora Marcelo Costa, Kyle Higgins, 9788382309317
Okładka książki RADIANT BLACK galeria złoczyńców
Kyle HigginsMarcelo Costa Wydawnictwo: Non Stop Comics Cykl: Radiant Black (tom 3) Seria: Radiant Black komiksy
komiksy
Radiant Black (tom 3)
Radiant Black
2025-10-10
2025-10-10

Kup RADIANT BLACK galeria złoczyńców w ulubionej księgarnii

Oceny książki RADIANT BLACK galeria złoczyńców

OPINIE i DYSKUSJE o książce RADIANT BLACK galeria złoczyńców

Życie Marshalla miało wyglądać zupełnie inaczej. Bardzo szybko przekonał się, że bycie super znacznie komplikuje prywatność. Ratując swojego przyjaciela na pewno nie przypuszczał, że skomplikuje się do tego stopnia. Walka na kilku frontach jednocześnie nie należy do najprostrzych zwłaszcza, gdy liczba sojuszników zaczyna maleć.
"Radiant Black. Galeria złoczyńców" to trzeci tom amerykańskiej serii komiksów. Historia pełna napięcia i ciągłych zwrotów akcji, która śmiało może konkurować z najpopularnieszymi tego typu seriami. Do gustu bardzo przypadł mi zabieg efektów graficznych stylizowanych na retro. Jest to bardzo dobra kontynuacja serii i wyczekuje już dalszych części.

"Radiant Black. Galeria złoczyńców" to trzeci...

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Radiant Black tom 3 kontynuuje dynamiczną serię. Marshall, obecny Radiant Black, po uratowaniu Nathana, pragnie chwili spokoju. Jego superbohaterskie życie staje się rutyną pełną reklam i ratowania pieszych. Niestety, moc Radiantów nie może pozostać tajemnicą na zawsze. Życie osobiste Marshalla zaczyna się rozpadać pod wpływem sekretów i kłamstw. Pojawiają się nowi, zorganizowani wrogowie, którzy chcą jego mocy. Marshall staje przed wyzwaniem, które może szybko zakończyć jego karierę bohatera.

Trzecia odsłona serii zawierająca materiał z oryginalnych zeszytów 13-18, sprawnie łączy akcję z obyczajowością. Narracja skupia się tu zarówno na Marshallu, jak i Nathanie, co nadaje historii głębi. Duet tych bohaterów pokazuje, jak pewne decyzje wpływają na życie prywatne i zawodowe. Pokazane są tutaj dalekosiężne konsekwencje niektórych podjętych działań. Sprawia to, że tytuł staje się bardziej dojrzały i głębszy. Marshall zderza się tu z rozpadem relacji i zaufania bliskich. Bycie zamaskowanym herosem okazuje się bowiem źródłem wielu nieszczęść. Takie podejście do tematyki superbohaterskiej jest naprawdę ciekawe. Autor ponadto umiejętnie komentuje dzisiejszy cyfrowy świat. Wątki influencerów, kryptowalut czy pogoni za sławą są bardzo aktualne.

Tomik nie jest jednak pozbawiony swoich pewnych wad. Fabuła jest tutaj momentami troszkę zbyt chaotyczna. Wynika to głównie z próby wprowadzenia zbyt wielu nowych postaci do historii jednocześnie. Tempo fabuły w paru scenach jest też niepotrzebnie zbyt szybkie, nie pozwalając tym samym należycie wybrzmieć danej chwili.

Marshall i Nathan są sercem tej superbohaterskiej opowieści. Duet ten wciąż odbija się od siebie, a ich decyzje wzajemnie się przenikają. Jest to realistyczne i zmusza do refleksji nad przyjaźnią. Obaj bohaterowie mają coś do stracenia. Różnie rozumieją odpowiedzialność, co jest fascynującym motywem.

Warty uwagi czytelnika jest tu również Żółty Radiant, który wnosi do historii złożoność dzięki równoległym liniom czasowym. Wiele dzieje się także po drugiej stronie. Złoczyńcy w tym uniwersum są zaskakująco dobrze zorganizowani i stanowią oni realne zagrożenie dla bohaterów. To dzięki nim historia o wyborach i moralnych dylematach nabiera głębi i realistyczności....

Radiant Black Tom 3: Galeria Złoczyńców. Po dwóch dość spokojnych tomach Radiant Black dostajemy trzecią odsłonę, która od pierwszych stron jedzie po bandzie. Galeria Złoczyńców wrzuca nas w sam środek akcji i nowych wątków. Momentami aż trudno się połapać, o co właściwie chodzi. Tyle się tu dzieje, że można dostać lekkiego zawrotu głowy.
Zaczynamy od mocno współczesnych tematów: influencerzy, pogoń za zasięgami, tworzenie filmów, utrata godności w imię sławy… a wszystko to splecione z motywem przyjaźni wystawionej na ciężką próbę. Do tego dostajemy całą galerię nowych postaci i przeciwników – niektórzy ciekawi, inni trochę giną w tłumie. Kocioł niezły, ale z tego zamieszania da się wyłuskać sporo dobrego i ciekawego superhero.
Wizualnie? Wzorowo. Kolory dobrane świetnie, kreska nowoczesna i czytelna. To komiks, który po prostu dobrze się ogląda – nawet jeśli fabularnie nie zawsze dowozi.
Mam z tym tomem mały problem: z jednej strony narracja potrafi męczyć i chwilami brakuje oddechu od chaosu, z drugiej… bawiłem się naprawdę świetnie. Komiks ma w sobie ten czysty, bezpretensjonalny fun, który przypomina, dlaczego w ogóle lubię komiksy superbohaterskie.
Nie jest idealnie, ale potencjał w tym uniwersum wciąż ogromny. Ocena? Podciągam w górę, za energię, pomysły i chęć ryzyka. Czekam z niecierpliwością na kolejne tomy z Massive-Verse.

Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Zaczynamy od mocno współczesnych...

12 użytkowników ma tytuł RADIANT BLACK galeria złoczyńców na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł RADIANT BLACK galeria złoczyńców na półkach dodatkowych

Okładka książki Radiant Black, tom 2: Połączenie sił Marcelo Costa, Kyle Higgins
Radiant Black, tom 2: Połączenie sił Marcelo Costa, Kyle Higgins
Okładka książki Radiant Black, tom :1 (Nie tak) sekretne pochodzenie Marcelo Costa, Kyle Higgins
Okładka książki Deep Cuts Juni Ba, Danilo Beyruth, Joe Clark, Toby Cypress, Diego Greco, Kyle Higgins, Helena Masellis, Igor Monti, Hassan Otsmane-Elhaou, Ramón Pérez
Okładka książki Batman: Budowniczowie Gotham Kyle Higgins, Trevor McCarthy, Dustin Nguyen, Graham Nolan, Ryan Parrot, Scott Snyder
Okładka książki Mighty Morphin Power Rangers - Rok drugi. Daniel Bayliss, Kyle Higgins, Jagdish Kumar, Hendry Prasetya, Jonas Scharf, Daniele di Nicuolo
Okładka książki Mighty Morphin Power Rangers. Rok pierwszy Daniel Bayliss, Kyle Higgins, Corin Howell, Jonathan Lam, Jonathan Lam, Hendry Prasetya, Mairghread Scott, Thony Silas
Okładka książki Winter Soldier: Second Chances Kyle Higgins, Rod Reis
Winter Soldier: Second Chances Kyle Higgins, Rod Reis

Cytaty z książki RADIANT BLACK galeria złoczyńców

Dodaj cytat z książki RADIANT BLACK galeria złoczyńców