Amanda Black i ostatnia chwila

Okładka książki Amanda Black i ostatnia chwila autora Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes, 9788384063231
Okładka książki Amanda Black i ostatnia chwila
Juan Gómez-JuradoBárbara Montes Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Amanda Black (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Barbara Bardadyn

Kup Amanda Black i ostatnia chwila w ulubionej księgarnii

Oceny książki Amanda Black i ostatnia chwila

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amanda Black i ostatnia chwila

Dobra książka dla dzieci i nastolatków, kolejna część trzyma poziom.

Dobra książka dla dzieci i nastolatków, kolejna część trzyma poziom.

Extra!

Extra!

Cykl o Amandzie Black bardzo przypadł mi do gustu, choć docelowo jest on przecież skierowany do młodszych odbiorców. W żadnym stopniu nie przeszkadza mi to jednak w poznawaniu kolejnych jej przygód z niesłabnącą ekscytacją. No, ale czy i część trzecia okazała się na tyle dobra? O tym w poniższej recenzji.

Amanda po raz pierwszy od momentu, gdy dowiedziała się o swojej rodzinie i mocy (a właściwie: misji),którą posiada. Teraz będzie miała okazję kupić nową sukienkę na szkolny bal, a kto wie, może i jej wymarzony chłopak zechce ją na niego zaprosić? Los ma to do siebie, że lubi namieszać, więc zanim przyjemności — na dziewczynkę czeka kolejna ważna misja, od której zależą losy właściwie świata. Ma odnaleźć zaginioną sumeryjską tabliczkę, nim trafi ona w niepowołane ręce. Czy uda jej się tego dokonać, uratować wiele istnień, a przy okazji zdążyć na szkolny bal?

Już w momencie, gdy zaczęłam lekturę tej powieści, poczułam, że to będzie tytuł, który pochłonę z prędkością światła. Może zabrzmi to zabawnie, ale naprawdę poczułam się zaangażowana w kolejną misję Amandy, ale i jej chęć pójścia na szkolny bal — właściwie pierwszą tak ważną uroczystość w jej życiu. No cóż, kupiło mnie to, po prostu.

Główna bohaterka zachwyciła mnie, zresztą jak przy poprzednich dwóch spotkaniach, więc nie ma tutaj za wiele do dodania. Amanda jest po prostu bardzo dobrze wykreowaną młodą bohaterką, która nie tylko może inspirować, ale i zachwycić i młodszych, i tych ciut starszych czytelników. Ta “uniwersalność” działa zdecydowanie na plus dla całego cyklu i sprawia, że właściwie każdy zainteresowany może po te książki z powodzeniem sięgać.

Cała akcja powieści zostaje przeniesiona w dość dynamiczne warunki, ponieważ przez całą książkę jedziemy razem z bohaterami pociągiem. Tam oczywiście czeka wiele niespodzianek, niebezpieczeństw... no i oczywiście owa zaginiona tabliczka, której tak poszukuje Amanda. Muszę przyznać, że całkiem spodobał mi się taki zabieg i zdecydowanie nadał on płynności dla całej fabuły. Co więcej, samą książkę również czytało mi się znacznie szybciej, co oczywiście również jest na plus.

Juan Gómez-Jurado po raz kolejny pokazał, że świetnie radzi sobie nie tylko z powieściami dla dorosłych, które bywają naprawdę krwawe (tak, nadal rozpamiętuję ostatni tom Czerwonej Królowej, który jest zdecydowanie moim ulubionym z całego cyklu),ale i z powieściami dla młodszych czytelników. Dodać muszę, że nie traktuje on przy tym tych młodszych, jak nic nierozumiejących małych ludzi, tak jak często zdarza się to w przypadku powieści dla młodych odbiorców.

Amanda Black i ostatnia chwila to trzeci już tom cyklu, który po raz kolejny okazał się naprawdę dobry. Kurczę, pokusiłabym się wręcz o stwierdzenie, że okazał się on wręcz lepszy od swojego poprzednika, więc zdecydowanie mamy tutaj progres. Cieszę się, że mogłam poznać ten tytuł bliżej i zdecydowanie czekam już na odpowiedni moment, by przeczytać część kolejną.

Amanda po raz pierwszy od momentu, gdy dowiedziała się o swojej...

71 użytkowników ma tytuł Amanda Black i ostatnia chwila na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Amanda Black i ostatnia chwila na półkach dodatkowych

Okładka książki Amanda Black i Grobowy Dźwięk Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Amanda Black i Grobowy Dźwięk Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Okładka książki Amanda Black i Nefrytowy Dzwonek Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Amanda Black i Nefrytowy Dzwonek Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Okładka książki Młyn Przemek Corso, Tomasz Duszyński, Joanna W. Gajzler, Juan Gómez-Jurado, Aneta Jadowska, Magdalena Kubasiewicz, Jakub Małecki, Marcin Mortka, Hanna Szczukowska-Białys, Milena Wójtowicz
Okładka książki Amanda Black i zaginiony amulet Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Amanda Black i zaginiony amulet Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Juan Gómez-Jurado
Juan Gómez-Jurado
Urodził się 16 grudnia 1977 roku w Madrycie. Ukończył dziennikarstwo na madryckim Uniwersytecie San Pablo, pracował w różnych stacjach radiowych i telewizyjnych oraz w gazetach, współpracował też z takimi magazynami jak „Jot Down” czy „The New York Times Book Review”. Jego powieści kryminalne odniosły wielki sukces i zostały przetłumaczone na 40 języków. Sugerowana przez autora kolejność czytania książek w cyklu Uniwersum Reina Roja: Pacjent Sekretna historia pana White’a Blizna Reina Roja. Czerwona Królowa Loba Negra. Czarna Wilczyca Rey Blanco. Biały Król Todo Arde. Wszystko płonie Todo Vuelve (brak polskiego przekładu) Źródło: https://juangomezjurado.com/universoreinaroja/

Cytaty z książki Amanda Black i ostatnia chwila

Dodaj cytat z książki Amanda Black i ostatnia chwila