Amanda Black i zaginiony amulet

- El amuleto perdido
- 2025-08-27
- 2025-08-27
- Barbara Bardadyn
Jeszcze nie znasz Amandy Black?
Nie przegap drugiej części nowej niesamowitej serii dla dzieci Juana Gómeza-Jurado i Bárbary Montes! Przygody pełne tajemnic, dynamicznej akcji i szalonego tempa.
Lord Thomas, członek jednego z rodów mogących stać się ważnymi sojusznikami Blacków, domaga się od rodziny Amandy zwrotu rodzinnego amuletu, który ci przed laty ukradli dla dobra wszystkich. Jednak amulet nie znajduje się już w rękach rodziny złodziei. Kiedy ciocia Paula wyznaje Amandzie, że prababcia dziewczynki podarowała go swojej przyjaciółce, układają diabelski plan, żeby odzyskać klejnot. Amanda i Eric będą podążać tropem amuletu aż do owianej tajemnicą nawiedzonej przez duchy willi, podczas gdy Paula wyruszy w niebezpieczną podróż do serca zaginionego miasta z lordem Thomasem, żeby ten nie odkrył prawdy.
CZY AMANDA ZDOŁA URATOWAĆ HONOR RODZINY BLACK?
Kup Amanda Black i zaginiony amulet w ulubionej księgarni
Oceny książki Amanda Black i zaginiony amulet
93 użytkowników ma tytuł Amanda Black i zaginiony amulet na półkach głównych- Przeczytane 71
- 2025 14
- 2026 4
- Legimi 3
- Przeczytane 2025 3
- Literatura dziecięca 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amanda Black i zaginiony amulet
Bardzo fajna
Bardzo fajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna kontynuacja pierwszej części, uważam że to całkiem dobre książki dla dzieci i młodzieży 😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom historii o Amandzie Black bardzo przypadł mi do gustu, choć był on raczej kierowany do młodszych czytelników. Uważam jednak, że i jako dorosła już osoba mogę czasami skusić się na taką lekturę — co zresztą uczyniłam. W moje ręce trafiła także kontynuacja, ale czy historia o zaginionym amulecie okazała się równie ciekawa? O tym w poniższej recenzji.
Do rodziny Blacków zgłasza się Lord Thomas, który domaga się zwrotu rodzinnego amuletu. Ciotka Amandy nie może mu odmówić, ponieważ jest on bardzo ważnym sojusznikiem dla całej rodziny i jego strata niosłaby za sobą poważne konsekwencje. Pech chciał, że amulet znajduje się gdzieś zupełnie indziej – babcia Amandy podarowała go przed laty swojej przyjaciółce. Opracowują więc sprytny plan, który ma na celu odszukanie i odzyskanie rodzinnego skarbu. Jednak czy wystarczy na to wszystko czasu, nim będzie za późno?
Po lekturze pierwszego tomu cyklu czułam się bardzo zachęcona do poznawania kolejnych odsłon przygód Amandy Black. Choć, jak wspominałam wyżej, to książki kierowane bardziej do młodszych, to jednak czuję, że to taka seria, która po prostu mnie relaksuje. Dlatego sprawa zaginionego amuletu tak bardzo mnie wciągnęła...
Główna bohaterka zdecydowanie zyskała w moich oczach jeszcze bardziej. Prawdopodobnie była to też zasługa tego, że autorzy w tej części wepchnęli ją samą w wir naprawdę niebezpiecznych momentami wydarzeń, sprawdzając jej siłę i odwagę, co Amanda oczywiście zdała śpiewająco. W poprzedniej książce otrzymałam całkiem sporo czasu na to, by ją po prostu poznać, a tutaj otrzymałam bohaterkę, która wzięła się do roboty i zrobiła to, że się powtórzę, bardzo dobrze.
Równie interesującym bohaterem okazał się Lord Thomas, który na początku raczej nie wzbudził mojej sympatii. Jednak z czasem zaczęłam dostrzegać w nim coraz ciekawszą postać, która teoretycznie mogła odgrywać rolę tego “złego”, ale gdzieś po drodze ukazała się jego odrobinę naiwna strona. To znaczy, w książce pojawiła się scena, która raczej jawnie pokazała, że coś jest na rzeczy, a Thomas nawet przez chwilę nie zastanowił się nad tym, że być może — amuletu tak naprawdę nie ma, a wokół niego dzieje się coś, co ma jedynie odwrócić jego uwagę. Niemniej jednak uważam go za ciekawie i dobrze przedstawionego bohatera.
Pióro autorów jest naprawdę dobre i muszę przyznać, że porównując sobie obie te książki — ta wypadła zdecydowanie lepiej. Po raz kolejny — być może to kwestia tego, że jest to już kontynuacja i autorzy nie muszą skupiać się tak mocno na przedstawieniu całego świata, a na kreowaniu interesujących i zaskakujących wydarzeń. Faktem jednak pozostaje to, że część druga cyklu spodobała mi się o wiele bardziej i tym samym nie mogę doczekać się kolejnych części przygód Amandy.
Amanda Black i zaginiony amulet to książka, która dostarczyła mi rozrywki i przede wszystkim sprawiła, że odpoczęłam. Cieszę się, że ją przeczytałam i zdecydowanie będę sięgać po kolejne powieści z tego cyklu. Jeżeli potrzebujecie akurat czegoś, co Was odpręży, ale jednocześnie wciągnie, to te tytuły mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo rodziny...
,,Amanda Black i zaginiony amulet" to drugi tom serii o przygodach nastoletniej złodziejki, której rodzina od pokoleń ma specjalną misję do wykonania. Amanda nie jest taka jak jej rówieśnicy. Ma wyjątkowe zdolności, które przydają jej się w wykonywaniu powierzonych zadań. I chociaż dziewczynka niedawno dowiedziała się, że leży na niej ogromna odpowiedzialność, to już teraz musi sprawić aby reputacja rodziny Black nie uległa zniszczeniu. Dawno temu jej rodzina ukradła i ukryła pewien niebezpieczny przedmiot a teraz jego pierwotny właściciel żąda jego zwrotu. Tylko jest mały problem. Babka dziewczynki podarowała go swojej przyjaciółce. Jedyne co o niej wiadomo, to imię - Jane. Zaczyna się wyścig z czasem by zdobyć zaginiony przedmiot i równocześnie pilnując aby nikt nie dowiedział się, że surowe reguły rodziny Black zostały złamane.
Mimo, że już od dawna nie jestem targetem takich książek to przyznam, że sama z niecierpliwością czekałam na drugi tom przygód Amandy. Ta seria ma w sobie wszystko co nastolatki lubią. Są zagadki, spotkania z przerażającymi duchami, które szybko okazują się być przyjacielskie, dziwne stwory, niebezpieczne przejścia, tajemniczy ludzie, kryjący się w cieniu a pośrodku tego bałaganu para sprytnych nastolatków, która umie radzić sobie prawie ze wszystkim. Jest lekko, ale cały czas coś się dzieje i właściwie co stronę czeka nowy nieoczekiwany zwrot akcji. Oprócz typowo sensacyjnej części, gdzieś w tle też przemycane są problemy z jakimi zmagają się nastolatki, nawet te genialne.
,,Amanda Black i zaginiony amulet" to doskonała seria, która na pewno przypadnie niejednemu nastolatkowi do gustu. Jest genialnym odświeżeniem schematów znanych z innych powieści sensacyjno-przygodowych oraz pozwala wkroczyć w świat tajemnic i niezwykłej przygody. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLord Thomas, członek jednego z rodów mogących stać się ważnymi sojusznikami Blacków, domaga się od rodziny Amandy zwrotu rodzinnego amuletu, który ci przed laty ukradli dla dobra wszystkich. Jednak amulet nie znajduje się już w rękach rodziny złodziei. Kiedy ciocia Paula wyznaje Amandzie, że prababcia dziewczynki podarowała go swojej przyjaciółce, muszą ułożyć plan, aby go odzyskać.
Kwestią odzyskania zajmuje się Amanda i jej ekipa przyjaciół oraz lokaj rodziny, a ciocia Paula musi w tym czasie zająć czymś lorda, żeby dać ekipie czas na poszukiwania.
I również na te dwie perspektywy mamy podzieloną narrację. To jest nowym elementem, dodającym dynamiki. Obie są równie ciekawe, bo akcja z ciocią i lordem dzieje się na terenie ukrytej w dżungli świątyni, ale więcej nie zdradzę.
Nadal jest to super historia, nadal wersja papierowa i ebook maja super ilustrację, podejrzewam, żę audio również jest tak fajnie zrobione jak pierwsza część.
Autorzy tutaj wiedzą, co robią, łącza swoje zdolności i kierują do dzieciaków naprawdę świetną historię przygodową. Będę tą serię śledzić.
Lord Thomas, członek jednego z rodów mogących stać się ważnymi sojusznikami Blacków, domaga się od rodziny Amandy zwrotu rodzinnego amuletu, który ci przed laty ukradli dla dobra wszystkich. Jednak amulet nie znajduje się już w rękach rodziny złodziei. Kiedy ciocia Paula wyznaje Amandzie, że prababcia dziewczynki podarowała go swojej przyjaciółce, muszą ułożyć plan, aby go...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toig: ksiazkowyduet
Amanda Black i zaginiony amulet – gdy rodzinna tajemnica staje się misją życia.
Jeśli myślisz, że bycie dzieckiem to prosta sprawa, to znaczy, że nie znasz Amandy Black. U niej zamiast nudnych lekcji i spokojnych wieczorów z herbatą – mamy rodowe spory, zaginione artefakty i amulety, które mogą zmienić losy świata.
Tym razem do drzwi Blacków puka Lord Thomas, wściekły i żądający zwrotu rodzinnego amuletu – klejnotu, który kiedyś „pożyczono”… dla dobra ludzkości. Problem? Amulet dawno zaginął.
I tu na scenę wkracza Amanda.
ig: ksiazkowyduet
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmanda Black i zaginiony amulet – gdy rodzinna tajemnica staje się misją życia.
Tym razem do drzwi Blacków puka Lord...
Książka przygodowa, idealna dla dzieci i młodzieży, ja osobiście przesłuchałam - bardzo dobrze nagrany audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towięcej opinii znajdziesz na www.jakeczyta.blogspot.com
Kiedy Lord Thomas, przedstawiciel jednego z rodów, które mogą stać się sojusznikami rodziny Black, prosi o zwrot rodzinnego artefaktu, ciocia Paula jest w kropce. Amulet został bowiem niegdyś sprezentowany przez prababkę Amandy jednej z jej najbliższych przyjaciółek. Chcąc uratować honor rodziny i zdobyć sprzymierzeńca, Paula i Amanda muszą odzyskać zgubę. Tym sposobem dziewczyna i jej najlepszy przyjaciel trafiają do nawiedzonej rezydencji, a ciocia Paula usypia czujność sir Thomasa w tajemniczym mieście w dżungli.
Spodziewałem się rozwinięcia wątków rozpoczętych w Niebezpiecznym dziedzictwie, a dostałem zupełnie nową przygodę. Oczywiście autorzy subtelnie wplatają wątki z pierwszej książki, ale są one nadal na dalszym planie i nie wnoszą wiele do historii. Szkoda, bo liczyłem, że dostaniemy odpowiedzi.
Jeśli skupimy się na fabule, jest ciekawie. Otrzymujemy bardzo przyjemną historię przygodową z dobrze znanymi elementami: pułapkami, zagadkami i siłami nadprzyrodzonymi. Nawet wprowadzenie ducha wypada zaskakująco naturalnie. Całościowo ta historia się broni.
To, co jednak w moim odczuciu jest minusem, to po raz kolejny ekspozycja. Postaci nie posunęły się ani o krok do przodu, historia rodziny nie rozjaśnia się ani trochę, tajemniczy lokaj pozostaje jedynie gadżetem, a nie postacią z krwi i kości. No i ta wprowadzona firma Dagon, kreowana na arcywroga rodziny Black – dostaje zaledwie pół strony. Nic, co rzucałoby choć trochę światła na motywy organizacji.
Na tyle lubię autora, że dam serii jeszcze jedną szansę, ale jeśli ponownie nic nie zostanie choć w drobnym stopniu wyjaśnione, bez żalu porzucę tę przygodę. Traktując Zaginiony amulet jako samodzielną historię, dostajemy po prostu przyjemną lekturę.
więcej opinii znajdziesz na www.jakeczyta.blogspot.com
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć pierwsza część przygód Amandy nie porwała mnie szczególnie, chętnie sięgnąłem po drugą książkę z serii. Czy było warto?
Drugi tom niesamowitych przygód Amandy. Aby w pełni odnaleźć się w jej świecie dzieciaki muszą najpierw poznać pierwszy tom.
To dynamiczna i zaskakująca historia pełna tajemnic i zwrotów akcji. Polecamy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem dziewczyna wyrusza z przyjacielem na poszukiwania zaginionego amuletu. Jednocześnie jej ciocia Paula musi odciągnąć uwagę właściciela klejnotu. W związku z tym zabiera lorda na niebezpieczną, pełną pułapek wyprawę.
To dynamiczna i...
Obok tej serii nie można przejść obojętnie. Otóż nazwisko Black zobowiązuje, a niebezpieczne dziedzictwo okazuje się elementem ważnej misji.
Pamiętacie Amandę Black, która do tej pory wiodła skromne życie wraz z ciocią Paulą? W dniu swoich trzynastych urodzin odziedziczyła rodzinną willą, oraz dowiedziała się, że jej rodzina to złodzieje. Ale nie tacy, których pewnie macie na myśli. Otóż przodkowie Black kradli przedmioty, które mogłyby okazać się niebezpieczne. Jednym z nich był amulet, po który właśnie zgłosił się spadkobierca. Problem polega jednak na tym, że amulet zniknął, a sam Lord Thomas jest ważnym przyszłym sojusznikiem rodziny Black. Aby odzyskać cenny przedmiot Amanda wraz z przyjacielem Erickiem wyruszają do nawiedzonej willi, aby go odzyskać. W tym samym czasie ciocia Paula knuje plan, aby lord Thomas nie odkrył prawdy.
I tutaj zaczyna się niezwykle niebezpieczna misja. Nie wiadomo, czy amulet się odnajdzie, a nawet jeśli tak, to czy nadal stanowi zagrożenie. I czy nastolatkowie wyjdą cało z tajemniczej willi.
Ta część pozostawia ogromny niedosyt na więcej. Akcja jest dynamiczna i pełna niebezpieczeństw, a jej elementy ocierają się o magię i nadprzyrodzone moce. Bohaterowie mają silne charaktery.
Seria przeznaczona jest dla nastolatków, ale moim zdaniem nie ma górnej granicy wieku. Osobiście wkręciłam się w tą serię i bardzo się cieszę, że w oryginale jest jeszcze kilka części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętacie Amandę Black, która do tej pory wiodła skromne życie wraz z ciocią Paulą? W dniu swoich trzynastych urodzin odziedziczyła rodzinną willą, oraz dowiedziała się, że jej rodzina to złodzieje. Ale nie tacy, których pewnie...