Amanda Black i zaginiony amulet

Okładka książki Amanda Black i zaginiony amulet autora Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes, 9788384063200
Okładka książki Amanda Black i zaginiony amulet
Juan Gómez-JuradoBárbara Montes Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Amanda Black (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa

Oceny książki Amanda Black i zaginiony amulet

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amanda Black i zaginiony amulet

Bardzo fajna

Bardzo fajna

Bardzo przyjemna kontynuacja pierwszej części, uważam że to całkiem dobre książki dla dzieci i młodzieży 😁

Pierwszy tom historii o Amandzie Black bardzo przypadł mi do gustu, choć był on raczej kierowany do młodszych czytelników. Uważam jednak, że i jako dorosła już osoba mogę czasami skusić się na taką lekturę — co zresztą uczyniłam. W moje ręce trafiła także kontynuacja, ale czy historia o zaginionym amulecie okazała się równie ciekawa? O tym w poniższej recenzji.

Do rodziny Blacków zgłasza się Lord Thomas, który domaga się zwrotu rodzinnego amuletu. Ciotka Amandy nie może mu odmówić, ponieważ jest on bardzo ważnym sojusznikiem dla całej rodziny i jego strata niosłaby za sobą poważne konsekwencje. Pech chciał, że amulet znajduje się gdzieś zupełnie indziej – babcia Amandy podarowała go przed laty swojej przyjaciółce. Opracowują więc sprytny plan, który ma na celu odszukanie i odzyskanie rodzinnego skarbu. Jednak czy wystarczy na to wszystko czasu, nim będzie za późno?

Po lekturze pierwszego tomu cyklu czułam się bardzo zachęcona do poznawania kolejnych odsłon przygód Amandy Black. Choć, jak wspominałam wyżej, to książki kierowane bardziej do młodszych, to jednak czuję, że to taka seria, która po prostu mnie relaksuje. Dlatego sprawa zaginionego amuletu tak bardzo mnie wciągnęła...

Główna bohaterka zdecydowanie zyskała w moich oczach jeszcze bardziej. Prawdopodobnie była to też zasługa tego, że autorzy w tej części wepchnęli ją samą w wir naprawdę niebezpiecznych momentami wydarzeń, sprawdzając jej siłę i odwagę, co Amanda oczywiście zdała śpiewająco. W poprzedniej książce otrzymałam całkiem sporo czasu na to, by ją po prostu poznać, a tutaj otrzymałam bohaterkę, która wzięła się do roboty i zrobiła to, że się powtórzę, bardzo dobrze.

Równie interesującym bohaterem okazał się Lord Thomas, który na początku raczej nie wzbudził mojej sympatii. Jednak z czasem zaczęłam dostrzegać w nim coraz ciekawszą postać, która teoretycznie mogła odgrywać rolę tego “złego”, ale gdzieś po drodze ukazała się jego odrobinę naiwna strona. To znaczy, w książce pojawiła się scena, która raczej jawnie pokazała, że coś jest na rzeczy, a Thomas nawet przez chwilę nie zastanowił się nad tym, że być może — amuletu tak naprawdę nie ma, a wokół niego dzieje się coś, co ma jedynie odwrócić jego uwagę. Niemniej jednak uważam go za ciekawie i dobrze przedstawionego bohatera.

Pióro autorów jest naprawdę dobre i muszę przyznać, że porównując sobie obie te książki — ta wypadła zdecydowanie lepiej. Po raz kolejny — być może to kwestia tego, że jest to już kontynuacja i autorzy nie muszą skupiać się tak mocno na przedstawieniu całego świata, a na kreowaniu interesujących i zaskakujących wydarzeń. Faktem jednak pozostaje to, że część druga cyklu spodobała mi się o wiele bardziej i tym samym nie mogę doczekać się kolejnych części przygód Amandy.

Amanda Black i zaginiony amulet to książka, która dostarczyła mi rozrywki i przede wszystkim sprawiła, że odpoczęłam. Cieszę się, że ją przeczytałam i zdecydowanie będę sięgać po kolejne powieści z tego cyklu. Jeżeli potrzebujecie akurat czegoś, co Was odpręży, ale jednocześnie wciągnie, to te tytuły mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.

Do rodziny...

93 użytkowników ma tytuł Amanda Black i zaginiony amulet na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Amanda Black i zaginiony amulet na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Amanda Black i zaginiony amulet

Okładka książki Amanda Black i Grobowy Dźwięk Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Amanda Black i Grobowy Dźwięk Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Okładka książki Amanda Black i Nefrytowy Dzwonek Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Amanda Black i Nefrytowy Dzwonek Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Okładka książki Młyn Przemek Corso, Tomasz Duszyński, Joanna W. Gajzler, Juan Gómez-Jurado, Aneta Jadowska, Magdalena Kubasiewicz, Jakub Małecki, Marcin Mortka, Hanna Szczukowska-Białys, Milena Wójtowicz
Okładka książki Amanda Black i ostatnia chwila Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Amanda Black i ostatnia chwila Juan Gómez-Jurado, Bárbara Montes
Juan Gómez-Jurado
Juan Gómez-Jurado
Urodził się 16 grudnia 1977 roku w Madrycie. Ukończył dziennikarstwo na madryckim Uniwersytecie San Pablo, pracował w różnych stacjach radiowych i telewizyjnych oraz w gazetach, współpracował też z takimi magazynami jak „Jot Down” czy „The New York Times Book Review”. Jego powieści kryminalne odniosły wielki sukces i zostały przetłumaczone na 40 języków. Sugerowana przez autora kolejność czytania książek w cyklu Uniwersum Reina Roja: Pacjent Sekretna historia pana White’a Blizna Reina Roja. Czerwona Królowa Loba Negra. Czarna Wilczyca Rey Blanco. Biały Król Todo Arde. Wszystko płonie Todo Vuelve (brak polskiego przekładu) Źródło: https://juangomezjurado.com/universoreinaroja/

Cytaty z książki Amanda Black i zaginiony amulet

Dodaj cytat z książki Amanda Black i zaginiony amulet