Kiedy zapada zmierzch. Część pierwsza

- e-book
- Kiedy zapada zmierzch (tom 1)
- 2025-10-15
- 2025-10-15
- Karolina Skiba
Gisela Forsell i Linus Mikkola wracają w wielkim stylu!
W miasteczku Vaasa, położonym w malowniczym regionie Ostrobotnia, trwają przygotowania do Halloween.
Tymczasem policjanci Gisela Forsell i Linus Mikkola zostają wezwani do luksusowej willi na idyllicznej wyspie Strömsö, gdzie doszło do brutalnego morderstwa – popełnionego najprawdopodobniej z użyciem noża.
„Kiedy zapada zmierzch” to trzyczęściowa seria napisana przez Sarę Önnebo, autorkę bestsellerowego cyklu „Wszyscy jesteśmy martwi”.
Kup Kiedy zapada zmierzch. Część pierwsza w ulubionej księgarni
Oceny książki Kiedy zapada zmierzch. Część pierwsza
119 użytkowników ma tytuł Kiedy zapada zmierzch. Część pierwsza na półkach głównych- Przeczytane 88
- 2025 8
- Przeczytane 2025 3
- 2026 3
- Posiadam :) 2
- Przeczytane w 2025 2
- Audiobooki 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kiedy zapada zmierzch. Część pierwsza
Doś lekko napisana ciekawa i wciągająca historia. Zakończenie zaskakuje i powoduje chęć natychmiastowego poznania dalszej części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię literaturę skandynawską ale tutaj coś mi nie zagrało. Było to dość mało spójne, momentami akcja przelatywała gdzieś nie wiadomo po co i z kim. Niestety nie była to wielka przyjemność. Postaci jakieś takie rozmyte. Trochę po łebkach mowa jest o ich życiu prywatnym. Sięgnęłam po 2 tom (tomik raczej) i nic lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie książka ok, ale nie jest jakoś wciągająca, bogata dzielnica, morderstwo, żona która niby nic nie wie, ale od razu ma adwokata i nie chce nic powiedzieć. Tajemnice, czy sięgnę po drugą część? Być może. Na ten moment nie wiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHalloweenowy klimat skandynawskiego kryminału idealnie wpisał się w moje czytelnicze plany na „czas duchów”.
Na malowniczej wyspie, w ekskluzywnej willi, dochodzi do morderstwa z użyciem noża. Potentat technologiczny zostaje zabity we własnym łóżku, podczas gdy jego żona śpi obok. Rano nic nie wskazuje na włamanie: ktoś musiał znać kod do wejścia, wejść, zabić i wyjść niezauważony. Naturalnie to żona staje się główną podejrzaną. W trakcie śledztwa policjanci odkrywają coraz mroczniejsze fakty z życia ofiary.
Po kilkunastu stronach odpuściłem sobie zapamiętywanie imion. Jest ich dużo, są trudne i szybko zaczynają się mieszać. Podobnie jest z nazwami miejsc. Fabularnie jest nieźle — zbrodnia intryguje, bohaterowie są kompetentni, a śledztwo prowadzone jest solidnie. Problem w tym, że początek sugerował zupełnie inną oś fabularną, która później zostaje porzucona.
Czyta się szybko — całość ma niewiele ponad 150 stron — ale tak jak wspomniałem, podział na trzy części wydaje mi się nieuzasadniony. Ta część niczego nie domyka, nie wyjaśnia, a cliffhanger dokład dokłada kolejnych pytań.
Jestem umiarkowanie zadowolony. Sięgnę po kolejną część, ale głównie po to, żeby dowiedzieć się, co właściwie jest grane.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie muszę przyznać, że nie do końca rozumiem podział książki na trzy części. Po przeczytaniu pierwszej — Gdy zapada zmierzch — zostajemy z większą liczbą pytań niż odpowiedzi.
Przyjemnie się słucha, ale dlaczego bohaterowie nie mają osobowości?
Przyjemnie się słucha, ale dlaczego bohaterowie nie mają osobowości?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWysłuchane w formie audiobooka. Szczerze mówiąc zgubiłam się gdzieś w połowie i nie bardzo wiem, kto jest kim w tej historii. Dobre, żeby grało w tle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajnie sie zapowiada. Halloween osoba latający z nożem i zabójstwo.
Bardzo fajnie sie zapowiada. Halloween osoba latający z nożem i zabójstwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#zannkuczytamdozimy
#czytam_se
⠀
"Mój budzik zawsze dzwoni o szóstej, niezależnie od tego, czy jest weekend, czy dzień powszedni."
⠀
Był taki czas, że budziłam się po szóstej bez budzika... później budzikiem został Syn, a po przestawieniu czasu nie mogę zasnąć i mam problem żeby wstać. Mam nadzieję, że szybko minie.
⠀
Sara Önebbo powraca z nową powieścią, podzieloną na III części - "Kiedy zapada zmierzch".
Powracają Gisela i Linus. W miasteczku Vaasa trwają przygotowania do Halloween, a w willi na wyspie Strömsö dochodzi do zabójstwa. Ponieważ nie będę pisała p każdej części osobno, zdradzę Wam, że całość czytało się znakomicie! Wątki idealnie zazębiają się sobą, postacie są wyraziste, a fabuła na tyle ciekawa, ze nie chciałam odkładać nic na później.
Plusem był cały klimat powieści i fakt, że bardzo późno domyśliłam się co jest grane.
⠀
Jeśli szukacie czegoś klimatycznego, ta książka może być dla Was!
#zannkuczytamdozimy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#czytam_se
⠀
Sara Önebbo powraca z nową powieścią,...
Duet Gisela i Linus powracają!
Jeśli czytaliście „Wszyscy jesteśmy martwi”, zapewne i ta seria przypadnie Wam do gustu. Morderstwo, zagadka i zasada „rączka rączkę myje”. Wszystko napisane prostym językiem, wzbudza zainteresowanie, świetna lektura na jesienny wieczór.
Duet Gisela i Linus powracają!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW miasteczku Vaasa trwają przygotowania do Halloween. Policjanci zostają wezwani do luksusowej willi do zbrodni dokonanej za pomocą noża.
Znani, z poprzedniej serii "Wszyscy jesteśmy martwi", policjanci Gisela i Linus znowu wkraczają do akcji. Tym razem morderca dokonuje zbrodni przed obchodami Halloween. Morderstwo i postać tajemniczego mężczyzny z nożem pojawiającego się w miasteczku sprawia, że pierwszą część czytałam z zainteresowaniem. Intrygujący tytuł cyklu- "Kiedy zapada zmierzch" , zachęca do dalszego śledzenia toczących się postępowania.