Historia Dinozaurów. Moja pierwsza książka o prehistorycznych zwierzętach

- 2025-09-24
- 2025-09-24
- 40 min.
- Wojciech Mikołuszko
Fantastyczna podróż przez historię i naukę! Nie tylko dla dzieci!
Zanim na Ziemi pojawili się l ludzie, planetą rządziły dinozaury. Przez ponad 170 milionów lat te niezwykłe zwierzęta sfruwały z koron drzew, pływały wśród bagien i wędrowały przez wciąż zmieniające się lądy. Aż pewnego dnia świat pogrążył się w ciemności…
Wyrusz w podróż w czasie, by poznać fascynującą historię dinozaurów. Dowiedz się, gdzie żyły, co jadły, na co polowały i jak znaleźć dinozaury w dzisiejszym świecie. To pełna emocji opowieść o dinozaurach dla najmłodszych odkrywców – błyskotliwie opowiedziana i pięknie zilustrowana.
Kup Historia Dinozaurów. Moja pierwsza książka o prehistorycznych zwierzętach w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia Dinozaurów. Moja pierwsza książka o prehistorycznych zwierzętach
Cytaty z książki Historia Dinozaurów. Moja pierwsza książka o prehistorycznych zwierzętach
Dodaj cytat z książki Historia Dinozaurów. Moja pierwsza książka o prehistorycznych zwierzętach
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia Dinozaurów. Moja pierwsza książka o prehistorycznych zwierzętach
To prawdopodobnie najpiękniej zilustrowana książka o dinozaurach, jaką kiedykolwiek mieliście okazję trzymać w dłoni!
Od wielkiego wymierania 252 miliony lat temu, aż po współczesne odkrycia paleontologów. Historia dinozaurów wciąż trwa! Obecnie skamieniałości znajduje się na każdym kontynencie, a nowe gatunki są nazywane niemal co tydzień!
Ale jak to wszystko się zaczęło? Skąd pojawiły się pierwsze dinozaury? Czy na początku wszystkie były drapieżnikami? A może na odwrót - wszystkie były roślinożerne i dopiero z czasem zaczęły polować? Kiedy te wielkie gady zaczęły przejmować kontrolę nad światem? Jak wtedy wyglądały kontynenty? Na jaki okres przypadała ich największa różnorodność? I w końcu, co sprawiło, że wszystkie wyginęły?
W tej fascynującej książce, znajdziecie nie tylko kalendarium panowania dinozaurów, ale także mnóstwo ciekawostek o ich życiu, wyglądzie, diecie i zwyczajach. Poznacie zauropody, pierwsze na świecie ptaki - Archaeopteryxy, tytanozaury, welociraptory, czy tyranozaury. Dowiecie się, jak powstały skamieniałości i gdzie można je obejrzeć. A na koniec poznacie sekret, który sprawi, że już nigdy nie spojrzycie tak samo na ptaki.
Ilustracje są tu ciepłe i kolorowe, z czytelnie wkomponowanym tekstem. W lewym dolnym rogu każdej rozkładówki znajduje się znacznik z datą, a na końcu słowniczek pojęć, które znajdują się w tekście, a które mogłyby sprawić trudność dzieciom (np. asteroida, ekosystem, czy teropody).
Jestem przekonana, że ta pozycja zachwyci wszystkie, ciekawe świata dzieci, o małych fanach dinozaurów już nawet nie wspominając, bo dla nich to prawdziwy must have!
Gorąco polecam! Od 4 roku życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzwarta część świetnej serii wydawnictwa Agora dla Dzieci, skierowanej do najmłodszych odkrywców. Po historii życia na Ziemi, kosmosu i przełomowych wynalazków, wyruszymy w podróż w przeszłość, by sprawdzić, jak wyglądała historia dinozaurów!
Od wielkiego...