Nowojorski krzyk

Okładka książki Nowojorski krzyk autora Maciej Kaźmierczak, 9788383299624
Okładka książki Nowojorski krzyk
Maciej Kaźmierczak Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: Danielle Hardy (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Danielle Hardy (tom 1)
2025-09-24
2025-09-24

Kup Nowojorski krzyk w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowojorski krzyk

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowojorski krzyk

Dziwna książka, tylko momentami czytało mi się w miarę dobrze. Nie wiem czy w wersji papierowej są błędy, ale w moim e-booku było ich trochę.
Nie wiem też dlaczego autor wybrał akurat Nowy Jork na akcję książki, gdyż oczami wyobraźni nie widziałam żadnego Nowego Jorku....
Ogólnie szkoda czasu na tą pozycję, ale akurat byłam w podróży więc zapchałam sobie nią jakoś czas.

Myślicie, że napisanie i wydanie książki to coś łatwego ?
Po tej książce będziecie wiedzieli, że to nie lada wyzwanie.

“Kariera pisarze jest jak loteria. Możesz napisać dziesięć powieści i nie wydać żadnej. Możesz napisać jedną genialną, a druga nikomu już się nie spodoba. Możesz napisać dziesięć naprawdę dobrych historii, ale nie przebiją się one przez mur konkurencji.”

Druga książka Kaźmierczaka po jaką zdecydowałam się sięgnąć. Trzecia czeka na półce. Jeszcze mętlik w głowie po tej muszę ogarnąć. Ale trzeba przyznać, że w bardzo ciekawy sposób przedstawił nam tu świat autorów i wydawców na przykładzie głównej bohaterki - Danielle Hardy - która mieszka w Nowym Jorku i nic jeszcze nie wydała. Napisać książki też jeszcze nie zdążyła ale wierzy, że jej się to uda i poznaje świat, w którym ma za jakiś czas zamiar się znaleźć.

Jednocześnie wokół niej dzieją się różne dziwne rzeczy. Wierzę w zbiegi okoliczności ale wszystko w granicach rozsądku. Tu jest ich tyle, że ciężko uwierzyć, że wszystko naprawdę to po prostu przypadek. Czy to wszystko następstwa rozstania z toksycznym partnerem? Czy wydarzenia mają związek z nowo poznanymi ludźmi ze świata wydawniczego? Jaki wpływ na to wszystko ma sama Danielle?

To książka, która wzbudza niepokój, budzi też wiele wątpliwości i jako czytelnik nie miałam pojęcia w co wierzyć, co myśleć, w którą stronę kierować jakiekolwiek podejrzenia. Thriller zdecydowanie spełniający swoje zadanie, bo z powodzeniem miesza w głowie, a swoim zakończeniem to już totalnie rozbija wszelkie nieśmiałe teorie odnośnie tego o co w tym wszystkim chodzi.

Maciej Kaźmierczak wykreował bohaterkę, która z początku wydawała mi się totalną niedojdą życiową. Antyspołeczna, lękliwa, bez ikry. Taka za którymi nie przepadam. Później zastraszona tym wszystkim co zaczęło się dziać aczkolwiek zarazem nieco budziła się w niej wola walki, pewien bunt. Nabierała wyrazu. Jednak autor zamiast stopniowo dawać odpowiedzi na mnożące się pytania, wręcz tych pytań dorzucał, na skutek czego kumulowała się moja niepewność co do tego kto jaką odgrywa w tym wszystkim rolę. Finalnie ? Nie wiem nic, muszę czekać na ciąg dalszy i kompletnie nie wiem czego się po nim spodziewać.

Jeśli lubicie książki robiące mętlik w głowie, to ta jest dla Was idealna. Mimo tego co w tej książce autor o trudnym życiu pisarza napisał, widać, że sam sobie jako tako w nim radzi ;) Też tak sądzicie ? Polecam książkę i serdecznie dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Myślicie, że napisanie i wydanie książki to coś łatwego ?
Po tej książce będziecie wiedzieli, że to nie lada wyzwanie.

Byliście kiedyś w Nowym Jorku?

Przeważnie sięgam po sprawdzonych autorów, bo wiem, że się nie zawiodę. Ale bywa też tak, że swój wybór opieram tylko na okładkowym opisie, lub recenzjach wcześniejszych książek.

I tak właśnie było tym razem. Zaciekawił mnie opis i gatunek, który sugeruje, że dostanę napięcie, zaskakujące zwroty akcji i emocje.

Danielle Hardy jest młodą, początkującą autorką, która od roku mieszka i studiuje w Nowym Jorku. Właśnie rozstała się z toksycznym chłopakiem, przez którego była tłamszona i manipulowana.
Chcąc oderwać Danielle od problemów jej przyjaciółka, Molly, zaprasza ją na imprezę. Poznaje podczas niej dwie intrygujące osoby - Davida, redaktora nowojorskiej gazety, który bardzo chce się zbliżyć do dziewczyny i wprowadzić ją w literackie kręgi, oraz Vincenta, zagubionego i przytłoczonego pracą malarza, skrywającego wiele tajemnic.

Od tej pory w życiu dziewczyny zaczynają dziać się niepokojące rzeczy. Ktoś ją śledzi, szpieguje, grozi jej, aż w końcu brutalnie napada jej znajomego. Danny sądzi, że to przypadek, do momentu jednak, gdy zostaje wplątana w zbrodnię, z powodu której poznaje ją cały Nowy Jork.

I to w sumie tyle dobrego. Dawno nie wynudziłam się tak strasznie. No może czytając wieczorem synowi kolejny raz te same przygody Kici Koci. Emocji zero, zaskoczenia zero i tylko człowiek marzy, żeby doczołgać się do końca.
Takie właśnie emocje mi towarzyszyły.

W połowie książki byłam zniechęcona, ale jednak chciałam wiedzieć, jak to się zakończy. I tu kot w worku, zonk! Okazało się, że to nie koniec, tylko przerwa, ale dla mnie ta informacja jest zbyteczna, bo i tak po nią nie sięgnę.

Danielle jest tak nudna, że w połowie książki miałam ochotę ją dobić, żeby się nie męczyła z chęcią napisania książki.

Nie powiem, że emocje jak na grzybach, bo grzybiarze mnie zjedzą, ale no nie wiem. Wasz wybór.

Po takich książkach bardziej doceniam moich "starych", sprawdzonych autorów.

Byliście kiedyś w Nowym Jorku?

Danielle Hardy jest młodą,...

147 użytkowników ma tytuł Nowojorski krzyk na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł Nowojorski krzyk na półkach dodatkowych

Maciej Kaźmierczak
Maciej Kaźmierczak
Autor kryminałów i thrillerów. Ukończył polonistykę na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzi pesymistyczny profil Lepiej nie będzie, jest także znany pod pseudonimem Poważny Postczłowiek. Mieszka w Łodzi.

Cytaty z książki Nowojorski krzyk

Dodaj cytat z książki Nowojorski krzyk