Nowojorski krzyk

- Danielle Hardy (tom 1)
- 2025-09-24
- 2025-09-24
Co jest bardziej niepokojące – złowieszczy krzyk czy przejmująca cisza?
Kto może mocniej zranić – przyjaciel czy wróg?
Danielle Hardy jest początkującą pisarką, od roku mieszka i studiuje w Nowym Jorku, ale wciąż nie potrafi się odnaleźć w wielkim mieście. Właśnie rozstała się z chłopakiem, którego przyłapała na zdradzie, i dopiero teraz dostrzega, jak bardzo była przez niego zastraszona i zmanipulowana.
W ramach oderwania się do nieprzyjemnego incydentu, jej przyjaciółka, Molly, zaprasza Danny na imprezę. Poznaje podczas niej dwie intrygujące osoby - Davida, redaktora nowojorskiej gazety, który bardzo chce się zbliżyć do dziewczyny i wprowadzić ją w literackie kręgi, oraz Vincenta, zagubionego i przytłoczonego pracą malarza, skrywającego wiele tajemnic.
Z dnia na dzień spokojne życie Danny diametralnie się zmienia. Ktoś ją szpieguje, grozi jej, aż w końcu brutalnie napada jej znajomego. Danny sądzi, że to przypadek, do momentu jednak, gdy zostaje wplątana w zbrodnię, z powodu której poznaje ją cały Nowy Jork.
Kup Nowojorski krzyk w ulubionej księgarni
Oceny książki Nowojorski krzyk
- 2026 2
- Legimi 2
- Ebook 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowojorski krzyk
Dziwna książka, tylko momentami czytało mi się w miarę dobrze. Nie wiem czy w wersji papierowej są błędy, ale w moim e-booku było ich trochę.
Ogólnie szkoda czasu na tą pozycję, ale akurat byłam w podróży więc zapchałam sobie nią jakoś czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem też dlaczego autor wybrał akurat Nowy Jork na akcję książki, gdyż oczami wyobraźni nie widziałam żadnego Nowego Jorku....
Myślicie, że napisanie i wydanie książki to coś łatwego ?
Po tej książce będziecie wiedzieli, że to nie lada wyzwanie.
“Kariera pisarze jest jak loteria. Możesz napisać dziesięć powieści i nie wydać żadnej. Możesz napisać jedną genialną, a druga nikomu już się nie spodoba. Możesz napisać dziesięć naprawdę dobrych historii, ale nie przebiją się one przez mur konkurencji.”
Druga książka Kaźmierczaka po jaką zdecydowałam się sięgnąć. Trzecia czeka na półce. Jeszcze mętlik w głowie po tej muszę ogarnąć. Ale trzeba przyznać, że w bardzo ciekawy sposób przedstawił nam tu świat autorów i wydawców na przykładzie głównej bohaterki - Danielle Hardy - która mieszka w Nowym Jorku i nic jeszcze nie wydała. Napisać książki też jeszcze nie zdążyła ale wierzy, że jej się to uda i poznaje świat, w którym ma za jakiś czas zamiar się znaleźć.
Jednocześnie wokół niej dzieją się różne dziwne rzeczy. Wierzę w zbiegi okoliczności ale wszystko w granicach rozsądku. Tu jest ich tyle, że ciężko uwierzyć, że wszystko naprawdę to po prostu przypadek. Czy to wszystko następstwa rozstania z toksycznym partnerem? Czy wydarzenia mają związek z nowo poznanymi ludźmi ze świata wydawniczego? Jaki wpływ na to wszystko ma sama Danielle?
To książka, która wzbudza niepokój, budzi też wiele wątpliwości i jako czytelnik nie miałam pojęcia w co wierzyć, co myśleć, w którą stronę kierować jakiekolwiek podejrzenia. Thriller zdecydowanie spełniający swoje zadanie, bo z powodzeniem miesza w głowie, a swoim zakończeniem to już totalnie rozbija wszelkie nieśmiałe teorie odnośnie tego o co w tym wszystkim chodzi.
Maciej Kaźmierczak wykreował bohaterkę, która z początku wydawała mi się totalną niedojdą życiową. Antyspołeczna, lękliwa, bez ikry. Taka za którymi nie przepadam. Później zastraszona tym wszystkim co zaczęło się dziać aczkolwiek zarazem nieco budziła się w niej wola walki, pewien bunt. Nabierała wyrazu. Jednak autor zamiast stopniowo dawać odpowiedzi na mnożące się pytania, wręcz tych pytań dorzucał, na skutek czego kumulowała się moja niepewność co do tego kto jaką odgrywa w tym wszystkim rolę. Finalnie ? Nie wiem nic, muszę czekać na ciąg dalszy i kompletnie nie wiem czego się po nim spodziewać.
Jeśli lubicie książki robiące mętlik w głowie, to ta jest dla Was idealna. Mimo tego co w tej książce autor o trudnym życiu pisarza napisał, widać, że sam sobie jako tako w nim radzi ;) Też tak sądzicie ? Polecam książkę i serdecznie dziękuję za egzemplarz do recenzji.
Myślicie, że napisanie i wydanie książki to coś łatwego ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tej książce będziecie wiedzieli, że to nie lada wyzwanie.
Byliście kiedyś w Nowym Jorku?
I tak właśnie było tym razem. Zaciekawił mnie opis i gatunek, który sugeruje, że dostanę napięcie, zaskakujące zwroty akcji i emocje.
Danielle Hardy jest młodą, początkującą autorką, która od roku mieszka i studiuje w Nowym Jorku. Właśnie rozstała się z toksycznym chłopakiem, przez którego była tłamszona i manipulowana.
Chcąc oderwać Danielle od problemów jej przyjaciółka, Molly, zaprasza ją na imprezę. Poznaje podczas niej dwie intrygujące osoby - Davida, redaktora nowojorskiej gazety, który bardzo chce się zbliżyć do dziewczyny i wprowadzić ją w literackie kręgi, oraz Vincenta, zagubionego i przytłoczonego pracą malarza, skrywającego wiele tajemnic.
Od tej pory w życiu dziewczyny zaczynają dziać się niepokojące rzeczy. Ktoś ją śledzi, szpieguje, grozi jej, aż w końcu brutalnie napada jej znajomego. Danny sądzi, że to przypadek, do momentu jednak, gdy zostaje wplątana w zbrodnię, z powodu której poznaje ją cały Nowy Jork.
I to w sumie tyle dobrego. Dawno nie wynudziłam się tak strasznie. No może czytając wieczorem synowi kolejny raz te same przygody Kici Koci. Emocji zero, zaskoczenia zero i tylko człowiek marzy, żeby doczołgać się do końca.
Takie właśnie emocje mi towarzyszyły.
W połowie książki byłam zniechęcona, ale jednak chciałam wiedzieć, jak to się zakończy. I tu kot w worku, zonk! Okazało się, że to nie koniec, tylko przerwa, ale dla mnie ta informacja jest zbyteczna, bo i tak po nią nie sięgnę.
Danielle jest tak nudna, że w połowie książki miałam ochotę ją dobić, żeby się nie męczyła z chęcią napisania książki.
Nie powiem, że emocje jak na grzybach, bo grzybiarze mnie zjedzą, ale no nie wiem. Wasz wybór.
Po takich książkach bardziej doceniam moich "starych", sprawdzonych autorów.
Byliście kiedyś w Nowym Jorku?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeważnie sięgam po sprawdzonych autorów, bo wiem, że się nie zawiodę. Ale bywa też tak, że swój wybór opieram tylko na okładkowym opisie, lub recenzjach wcześniejszych książek.
Danielle Hardy jest młodą,...
"Nowojorski krzyk", autor: Maciej Kaźmierczak.
Danielle mieszka i studiuje w Nowym Jorku. Dziewczyna jest początkująca pisarką. Główna bohaterka próbuje dojść do siebie po zakończonym związku w którym była zmanipulowania i zastraszana. Pewnego wieczoru główna bohaterka zostaje zaproszona na imprezę, na której poznaje Davida i Vincenta. Jeden z nich jest redaktorem w jednej z gazet i chce wprowadzić Danielle w literackie kręgi. Drugi jest zapracowanym malarzem. Ktoś zaczyna śledzić Danielle i ją zastraszać. W pewnym momencie dochodzi do tragedii w którą zostaje wplątana główna bohaterka. Jeśli chcecie poznać tą historię to koniecznie zapiszcie ten tytuł 👍 W mojej ocenie 8/10 👍 Polecam 👍
#współpracarecenzencka
"Nowojorski krzyk", autor: Maciej Kaźmierczak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDanielle mieszka i studiuje w Nowym Jorku. Dziewczyna jest początkująca pisarką. Główna bohaterka próbuje dojść do siebie po zakończonym związku w którym była zmanipulowania i zastraszana. Pewnego wieczoru główna bohaterka zostaje zaproszona na imprezę, na której poznaje Davida i Vincenta. Jeden z nich jest redaktorem w jednej...
Jestem kompletnie zaskoczony tą książką. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z autorem i może stąd moje zdziwienie i rozczarowanie. Cieszę się, że ją skończyłem i nie sięgnę po kontynuację. Ale dość żali, pora na wyjaśnienie mojej opinii. Po pierwsze, przez około 1/3 wiało nudą zarówno fabularnie jak i narracyjnie. Potem autor zdecydował podkręcić tempo, wrzucić nieco emocji i dynamiki, jednak mnie to nie ruszyło. Wreszcie końcówka... Może miał być suspens, ale wyszło tak sobie. Rozumiem, że będzie ciąg dalszy, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić. Zabrakło mi jeszcze jednej rzeczy - Nowego Jorku jest w tym Nowym Jorku zdecydowanie za mało. Lubię, gdy autorzy osadzając fabułę w jakimś mieście są bardziej konkretni, przybliżają topografię, atmosferę, ludzi. Tu tego jest jak na lekarstwo. Równie dobrze ta akcja mogłaby się toczyć w Warszawie, Mielcu czy w Berdyczowie...
No po prostu nie siadła mi ta książka nic a nic...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDanielle Hardy mieszka i studiuje w Nowym Jorku. Jest też początkująca pisarką, prace nad jej debiutująca książka ciągle trwają.
Niestety ktoś zaczyna śledzić Danielle, grozić jej, a także napada na jej nowego znajomego.
Kim jest prześladowca?
Po książki Autora sięgam w ciemno, bo wiem że mogę w tym przypadku liczyć na "kawał" dobrej historii. I tak jest w tym przypadku. Choć początkowo wydaje się to spokojna opowieść o młodej dziewczynie w wielkim mieście to dość szybko przeradza się w historię pełna tajemnic, która intryguje czytelnika, ale też napawa niepewnością co się jeszcze wydarzy. A zdecydowanie wydarzy się jeszcze sporo rzeczy... ale zasadnicze pytanie jest: kto za tym stoi i jaki ma cel?
Zakończenie pozostawia niedosyt, bo nie mam jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie jakie powstały podczas czytania, ale "ciąg dalszy nastąpi...".
I czekam na niego z niecierpliwością
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo zerwaniu z chłopakiem zostaje zaproszona przez przyjaciółkę na domówkę. Poznaje tam tam dwóch mężczyzn, Davida i Vincenta, którzy zaczną odgrywać istotne role w jej życiu.
Niestety ktoś zaczyna śledzić Danielle, grozić jej, a także napada na...
Nie mój gust ,kompletnie nie przemawia do mnie ta pozycja. Jeśli polski autor umieszcza akcje książki w takim mieście wypadałoby nieco o nim wiedzieć ...główna bohaterka do końca nie wie jaka ma grać rolę ...może innym czytelnikom przypadnie do gustu....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDanielle Hardy mieszka oraz studiuje w Nowym Jorku. Jej marzeniem jest wydanie własnej książki, i z uporem dąży do jego realizacji. Jednak ciężko jest jej się odnaleźć w wielkim mieście, a ostatnie wydarzenia w tym nie pomagają. Rozstała się bowiem z chłopakiem, którego przyłapała na zdradzie. Jednak rozstanie to nie należało do tych spokojnych i polubownych. I właśnie wtedy zdała sobie sprawę z tego, jakim człowiekiem był jej były. Wielkim wsparciem w tym momencie okazała się dla niej przyjaciółka Molly, która za wszelką cenę chce poprawić jej humor. Zaprasza ją więc na imprezę. Danielle niechętnie zgadza się na udział, aby nie zrobić przykrości przyjaciółce. Tam poznaje Davida oraz Vincenta. Dwóch mężczyzn, którzy mocno namieszają w jej życiu, o czym niebawem się przekona.
Kim okażą się nowo poznani mężczyźni? Jaki wpływ będą mieli na życie kobiety?
,,Nowojorski krzyk” jest to thriller, który od pierwszych stron trzyma czytelnika w ciągłej atmosferze tajemnic oraz niedomówień . Nic nie jest tutaj oczywiste . To książka przesiąknięta emocjami, zbudowana wokół wewnętrznych leków głównej bohaterki. Autor powoli i z wyczuciem buduje napięcie. Jeżeli oczekujecie od tej książki zwartej intrygi, spektakularnej akcji czy jasnego i konkretnego finału to tutaj tego nie znajdziecie. Zakończenie nie wyjaśnia wszystkiego, pozostawiając czytelnika w stanie niepewności oraz niedopowiedzeń. Wzbudzając tym ciekawość czytelnika co wydarzy się w kolejnej części. Ja z przyjemnością sięgnę po kolejną część. Dziękuję bardzo za @skarpawarszawskaza egzemplarz książki do recenzji.
#readingtime#recenzja #książkara #współpracabarterowa #współpracareklamowa #skarpawarszawska #thriller #tajemnice #niedomówienia #sekrety #ciagdalszynastapi #nowojorskikrzyk
Danielle Hardy mieszka oraz studiuje w Nowym Jorku. Jej marzeniem jest wydanie własnej książki, i z uporem dąży do jego realizacji. Jednak ciężko jest jej się odnaleźć w wielkim mieście, a ostatnie wydarzenia w tym nie pomagają. Rozstała się bowiem z chłopakiem, którego przyłapała na zdradzie. Jednak rozstanie to nie należało do tych spokojnych i polubownych. I właśnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo bardziej paraliżuje – złowieszczy krzyk, który ostrzega przed nadchodzącym niebezpieczeństwem, czy może właśnie ta przejmująca cisza, która otacza ofiarę, gdy zagrożenie jest już niewidzialne, ale wciąż blisko? To pytanie, które nieustannie towarzyszy lekturze „Nowojorskiego krzyku” autorstwa Kaźmierczaka, psychologicznego thrillera, który osadza lęk i samotność w dusznej scenerii Manhattanu.
Książka skupia się na Danielle Hardy, początkującej pisarce, która próbuje odnaleźć swój kąt w Nowym Jorku. Jej dotychczasowe życie było naznaczone bolesnym rozstaniem, które ujawniło skalę manipulacji i zastraszania ze strony byłego chłopaka. Ta świeża rana sprawia, że Danny jest wrażliwa, ale jednocześnie niezwykle podatna na wpływy, co czyni ją idealnym celem dla kogoś, kto chce wykorzystać jej zagubienie. Czytając te fragmenty, niemal fizycznie odczuwa się jej dyskomfort i poczucie dezorientacji w wielkim, obcym mieście.
Odskocznia od problemów w postaci imprezy, na którą zaprasza ją przyjaciółka, Molly, wprowadza do życia Danny dwie intrygujące, lecz równie niepokojące męskie postacie. Jest David, wpływowy redaktor, który obiecuje drzwi do literackiego świata, ale jednocześnie wydaje się zbyt natarczywy i zaborczy. Obok niego pojawia się Vincent – malarz, skryty, zamknięty w sobie i wyraźnie przytłoczony własnymi sekretami. Obaj mężczyźni stanowią bieguny – jeden jest widocznym, pociągającym zagrożeniem, drugi cichym, ukrytym niepokojem. Rodzi się tu drugie kluczowe pytanie, jakie stawia powieść: kto może mocniej zranić – przyjaciel, który zna Twoje słabości, czy wróg, którego intencje są jasne?
To, co zaczyna się jako próba uporania się z przeszłością, szybko przeradza się w serię niepokojących zdarzeń: szpiegowanie, anonimowe groźby, a w końcu brutalny atak na znajomego. Początkowo Danny uważa to za zbieg okoliczności, jednak z każdym kolejnym rozdziałem napięcie narasta, a czytelnik ma wrażenie, że faktycznie obserwuje prawdziwą dziewczynę, która trafia w sam środek tragicznych wydarzeń wbrew własnej woli.
Kaźmierczak z wielką precyzją buduje psychologiczny portret Danielle. Daleka od bycia stereotypową, idealną bohaterką, Danny popełnia błędy, ulega strachowi i jest pełna wątpliwości. Ta autentyczność sprawia, że z łatwością można się z nią emocjonalnie utożsamić, kibicując jej w najtrudniejszych chwilach. Autor doskonale wykorzystuje znane motywy z gatunku thrillera, podając je jednak w świeżej i angażującej formie. Nowy Jork, miasto, które nigdy nie śpi, jawi się tutaj nie jako symbol wolności, lecz jako duszny labirynt pełen cieni, w którym każdy kąt może skrywać zagrożenie.
Fabuła rozwija się w tempie, które na początku może wydawać się wolniejsze, ale jest to celowy zabieg – napięcie budowane jest powoli, warstwa po warstwie. To sprawia, że finał jest prawdziwie uderzający i wywołuje silniejsze doznania. Kaźmierczak z wyczuciem porusza też temat długiej drogi do stanięcia na nogi po ucieczce z kręgu przemocy. Książka subtelnie przypomina, że osoby, które ledwo co wyrwały się ze szponów manipulacji, są wciąż niezwykle łatwym celem dla kolejnych drapieżników.
Zakończenie „Nowojorskiego krzyku” to mieszanka ulgi, że prawda została ujawniona, ale i lekkiego, niepokojącego zgrzytu. Jest to ten typ finału, który rezonuje w głowie jeszcze długo po odłożeniu książki na półkę. Nie jest to lektura łatwa, ale właśnie w tej sile i głębi tkwi jej największa wartość. To porywająca opowieść o lęku, samotności, nieprzewidywalności życia, a zarazem o wewnętrznej odwadze, która pozwala szukać własnej drogi w świecie nieustannie testującym nasze granice.
Co bardziej paraliżuje – złowieszczy krzyk, który ostrzega przed nadchodzącym niebezpieczeństwem, czy może właśnie ta przejmująca cisza, która otacza ofiarę, gdy zagrożenie jest już niewidzialne, ale wciąż blisko? To pytanie, które nieustannie towarzyszy lekturze „Nowojorskiego krzyku” autorstwa Kaźmierczaka, psychologicznego thrillera, który osadza lęk i samotność w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMacie w planach wydanie własnej książki?🤔
🖌️ "Nowojorski krzyk" to najnowsza książka autorstwa Macieja Kaźmierczka. To thriller psychologiczny, w którym poznajemy historię początkującej pisarki Danielle Hardy. Ta mieszkająca w Nowym Jorku dziewczyna marzy o wydaniu swojej debiutanckiej powieści. Co dzień spisuje swoje obserwacje i przemyślenia, by przekuć je w końcu na wymarzoną książkę. Sprawy nie ułatwia to, że wciąż nie może odnaleźć się w wielkomiejskim życiu, trafia na złych ludzi i przeszłość wciąż odciska na niej swoje piętno... By trochę się odstresować idzie do przyjaciółki Molly na domówkę, by poznać tam "ludzi z branży" oraz tajemniczego Vincenta. Nie wie jeszcze, że te znajomości mogą doprowadzić do tragicznych w skutkach wydarzeń. Komu można ufać, kto ma czyste intencje? Kto jest przyjacielem, a kto wrogiem?
✒️To jest chyba moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Ale jak zawsze staram się czytać z otwartą głową i z własnym podejściem. I chyba to dobry wybór, bo świetnie spędziło mi się czas z tą książką. Od pierwszych stron czułem, że historia przyciągnie mnie na dłużej.
✒️Akcja dzieje się w Nowym Jorku, ale jak w innych książkach dziejących się w tym mieście, nie odgrywa tu chyba ono większej roli. Bardziej chodzi o dziewczynę rzuconą w wielki świat, a gdzie można to lepiej ukazać niż w Nowym Jorku🤔
✒️Danielle to introwertyczna dziewczyna z trudną przeszłością. Pochodzi w przemocowej rodziny i sama też trafia na złych facetów. W trakcie wydarzeń książki widzimy jednak jej przemianę, poprzez zdarzenia i osoby które poznaje. To ciekawa przemiana i jestem ciekaw dalszych losów Danielle. po za nią mamy też inne bardzo wciągające postaci, które nie wiadomo czy są jednoznacznie złe, czy chcą pomóc...
🖌️ Czytając książkę czułem, że naprawdę obserwuję historię prawdziwej dziewczyny, która trafia wbrew własnej woli trafia w środek tragicznych wydarzeń.
To wciągający thriller psychologiczny i czekam na dalsze historie o Danielle🔥
Macie w planach wydanie własnej książki?🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinia powstała w ramach współpracy recenzenckiej z wydawnictwem Skarpa Warszawska #współpraca