Skowyt

- Robert Foks (tom 2)
- 2023-10-04
- 2023-10-04
Jakie tajemnice skrywa opuszczona ubojnia na odludziu? Skąd pochodzi przerażający okolicznych mieszkańców złowieszczy skowyt?
Władzę nad Warszawą przejmuje śnieżyca. Pod osłoną zamieci dochodzi do kilku wyjątkowo brutalnych zabójstw. Komisarz Robert Foks zostaje wezwany do zamrożonego ciała mężczyzny, z którego precyzyjnie usunięto wnętrzności i niczym rzeźbę wystawiono w centrum miasta. Niedługo potem w metrze zostaje znaleziona torba z ludzkimi wnętrznościami, a odkrycie kolejnego ciała pozostaje jedynie kwestią czasu. Śledczy nie domyślają się nawet, jak brutalnie zostanie potraktowana następna ofiara.
Prokurator Eliza Kowalczyk próbuje rozpracować grupę, która napada przypadkowe osoby. Szybko zauważa, że sprawa łączy się ze śledztwem Foksa, więc postanawiają połączyć siły. Trafiają do miejsca, które okazuje się najgorszym jak dotąd koszmarem.
Ona idzie tropem makabrycznego kolekcjonera ciał. On podąża za przerażającym skowytem. Oboje ścigają się z czasem. Są przekonani, że jedno z nich nie wyjdzie z tej sprawy cało.
"Skowyt" to drugi tom serii kryminalnej z komisarzem Robertem Foksem.
Kup Skowyt w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Skowyt
Sprytny jak… Foks?
„Skowyt” to już moje drugie spotkanie z twórczością Macieja Kaźmierczaka oraz z komisarzem Robertem Foksem. Muszę przyznać, że ta książka podobała mi się nawet bardziej niż pierwszy tom zatytułowany „Pomsta”. Widać, że autor doskonali swój warsztat. Dlaczego tak sądzę? Po pierwsze, przy opisywaniu makabrycznych wydarzeń łatwo jest popaść w przesadę lub groteskę, a Kaźmierczakowi sprawnie i gładko udało się tego uniknąć. Po drugie, główny bohater jest jeszcze ciekawszy, bardziej intrygujący oraz wyrazisty niż w poprzedniej części. I po trzecie, język powieści jest lepszy niż w „Pomście” (co nie znaczy, że tam był kiepski).
Komisarzowi Foksowi w „Skowycie” przyjdzie się zmierzyć z wyjątkowym, nietypowym zadaniem. W fatalnych warunkach pogodowych – ostrej zimie i zasypującej Warszawę śnieżycy – odnalezione zostają zwłoki mężczyzny. Zamrożone, a wcześniej… wypatroszone. Wkrótce w metrze bezdomny wyciąga z kosza na śmieci torbę. Sądzi, że znajdzie tam jedzenie lub coś równie przydatnego. W środku są jednak… ludzkie wnętrzności. A to dopiero początek serii morderstw. Prokurator Eliza Kowalczyk dochodzi do wniosku, że te wydarzenia mogą być powiązane z innymi przestępstwami – napadami i pobiciami. Z pewnych względów jest to dla niej sprawa osobista. Postanawia więc połączyć siły z Foksem i wespół dokonują wielu cennych odkryć, ale (jak nietrudno się domyślić) narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo.
I te dwie sprawy, i wspólne śledztwo są mocno pogmatwane, ale Robert Foks takie właśnie lubi najbardziej. O komisarzu czytamy: „(…) miał nie tylko większe doświadczenie [niż inni policjanci], ale po prostu lepsze oko i niepowtarzalny zmysł. Był nie tylko dobrym śledczym, ale też umiał wejść w umysł tego, którego szukał. Nie od zawsze jednak to potrafił. Tak samo jak nie od zawsze myślał o wstąpieniu w szeregi policji. Skłoniła go do tego rodzinna tragedia, chociaż Foks dobrze wiedział, że po latach niewiele będzie mógł w tej sprawie zdziałać. Niemniej gdy zaczął tropić swojego pierwszego podejrzanego, wiedział, że właśnie to jest jego powołaniem” [s. 16]. Faktycznie Robert odznacza się wnikliwością i sprytem, łatwo nie odpuszcza, ponadto ma swoje zasady i konsekwentnie się ich trzyma.
Chociaż w powieści zaserwowano nam okropieństwa, nie stanowi ona bardzo przytłaczającej lektury. Efekty śledztwa rysują nam obraz wprawdzie nie do końca wiarygodny, jest za to ciekawie, oryginalnie. Są odniesienia do pierwszego tomu, warto więc najpierw zapoznać się z „Pomstą”, ale nie jest to niezbędne. Liczę też na kolejną część, która rozjaśni niedopowiedzenia i wyprostuje poplątane ścieżki Foksa.
Polecam zatem tę książkę, zwłaszcza na któryś długi, jesienny wieczór. I pamiętajcie, wkrótce zima. A przy załamaniach pogody budzą się potwory.
Aleksandra Dolęga
- 2023 9
- Legimi 6
- Audiobooki 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skowyt
Kontynuacja " Pomsty" jeszcze bardziej mroczna, zagmatwana i wciągająca. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkowyt - Maciej Kaźimierczak
W między czasie prokurator Eliza Kowalczyk próbuje rozwiązać zagadkę napaści na przypadkowe osoby. Szybko jednak dochodzi do wniosku że sprawy się łączą. Razem z komisarzem postanawiają połączyć siły. Jednak to co razem odkryją będzie prawdziwym koszmarem i przejdzie ich najśmielsze wyobrażenia.
"Skowyt" to druga część serii z Komisarzem Robertem Foksem.
Moje kolejne spotkanie z piórem autora uważam za udane i przyjemne.
Mało tego kolejny raz autor udowadnia nam, że jest świetny w tym co robi.
Napięcie budowane idealnie. Książka praktycznie sama przewraca kartki, maksymalnie ciężko jest się od niej oderwać. Wciąga w wir wydarzeń. Jesteśmy obezwładnieni i chcemy więcej. Bohaterowie skonstruowani w punkt. Zwłaszcza postać głównego bohatera a mowa tutaj o Komisarzu. Słowne przepychanki pomiędzy bohaterami świetne i nie przekombinowane. Dodają całej powieści pikanterii.
'Skowyt' to kolejna perełka kryminalna. Prosty język sprawia że książkę wręcz pochłania się żywcem i za to ogromny plus. Warsztat literacki autora na najwyższym poziomie. Ja jestem pod wrażeniem i to nie małym.
Skowyt - Maciej Kaźimierczak
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa terenie Warszawy dochodzi do serii wyjątkowo brutalnych zbrodnii. Komisarz Robert Foks zostaje wezwany do zamrożonego ciała mężczyzny, z którego usunięto wnętrzności i wyeksponowano w centrum miasta. W niedługim czasie w metrze zostaje znaleziony worek z ludzkimi wnętrznościami. Jest pewne, że sprawa dopiero się rozkręca.
W między czasie...
Fajna, fajna... po pierwszej części myślałam, że też będzie męczona, ale niee... miło się zaskoczyłam. Polecam 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza od pierwszej części. Dam jeszcze szansę autorowi i przesłucham kolejną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Skowyt” to jeszcze mroczniejsza i bardziej bezkompromisowa kontynuacja „Pomsty”. Kaźmierczak podkręca tu zarówno brutalność, jak i warstwę psychologiczną, tworząc thriller, który nie daje czytelnikowi ani chwili wytchnienia. Zimowa Warszawa, rytualne zbrodnie i poczucie nieuchronnej kary budują duszną, niemal metafizyczną atmosferę.
Komisarz Robert Foks wraca do pracy po osobistej tragedii i rzuca się w śledztwo jak w jedyny ratunek. Tym razem mierzy się nie tylko z wyjątkowo okrutnym mordercą, ale też z własnym rozpadem emocjonalnym. Sprawa szybko przestaje być „zwykłym” dochodzeniem – pojawiają się symbole, pradawne wierzenia i motyw sprawiedliwości wymierzanej poza systemem.
Największą siłą „Skowytu” jest klimat i konsekwencja autora. Brutalne sceny nie są tanim szokiem – mają sens i znaczenie. Kaźmierczak świetnie łączy realizm policyjnego śledztwa z elementami niemal mistycznymi, przez co książka wyróżnia się na tle polskich kryminałów. Relacja Foksa z prokurator Kowalczyk nabiera głębi i napięcia, a zakończenie zostawia czytelnika z niepokojem i jasnym sygnałem: to dopiero początek jeszcze gorszego koszmaru.
Ocena: 5/5 – ciężki, mroczny thriller psychologiczny z klimatem grozy. Idealny dla czytelników, którzy oczekują od kryminału czegoś więcej niż samej zagadki i nie boją się zejść bardzo głęboko w ciemność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomisarz Robert Foks wraca do pracy po...
Drugi mroźny tom serii Foxa ,dzieje się w zasypanej śniegiem Warszawie,i stolica nie była by sobą gdyby w niej nie grasował kolejny seryjny.
A teraz co mi się w tej książce podobało ,zacznę od odlotowego modus operandi sprawcy,świetne sceny w prosektorium ,działając a na wyobraźnię i zmysły,scena gdy Prokurator ściąga Foksa na swój kwadrat.I ten moment gdy ona się do niego zbliża na palcach jakby miała na stopach szpilki których przez cały dzień nie miała okazji włożyć .
Sceny w ubojni ,gdzie działo się sporo sporo krwi sporo smrodu rozkładających się zwłok i krwi,no i na końcu kula ognia .Motyw zbrodni stary jak świat .
Dobra i wciągająca część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy równolegle 2 śledztwa bo Prokurator Kowalczyk prowadzi śledztwo ws grupy która napada na przypadkowych ludzi .
Z pierwszym tomem, którego bohaterem jest Robert Foks, miałam przyjemność zaznajomić się we wrześniu. Pomsta była ciekawym kryminałem, ale miałam niedosyt związany z główną postacią, z którą się do końca nie polubiłam. Stwierdziłam, że dobrze byłoby jeszcze w tym roku odczarować słabe pierwsze wrażenie, jakie zrobił na mnie Foks. Czy się udało? Zdecydowanie tak. Do Warszawy zawitała śnieżyca. Pod osłoną zamieci dochodzi do brutalnych zabójstw. Komisarz Robert Foks zostaje wezwany do zamrożonego ciała mężczyzny, z którego usunięto wnętrzności. Niedługo potem w metrze zostaje znaleziona torba z ludzkimi wnętrznościami, a zaraz potem dochodzi do kolejnego zabójstwa. Do sprawy dołącza prokurator Eliza Kowalczyk, która bada podobną sprawę. Choć każdy z nich z pozoru tropi innego sprawcę, oboje trafiają do miejsca, które okazuje się najgorszym koszmarem.
Co tu się działo w tym tomie, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Już w poprzedniej części sprawa kryminalna była bardzo ciekawa, ale to, co działo się tutaj, było bardzo ekscytujące. Poza tym dla odmiany pan komisarz mnie nie denerwował. Wręcz przeciwnie – tym razem sprawdził się w boju. Tym razem byłabym w stanie się przemóc i powierzyć mu swoje życie. Jestem pozytywnie nastrojona przed tomem i liczę, że się nie zawiodę. Ode mnie 9/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, dużo się dzieje. Fabuła zagmatwana, co bardzo mi się podobało. Było sporo emocji, opisy zbrodni krótki mówiąc....mocne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook (9h14m)
Lektor 7/10 (Sebastian Misiuk)
Olbrzymia śnieżyca w Warszawie. I zwłoki... Dużo zwłok.
Tym Razem Foks ze swoja "ulubioną" prokorator Elizą poszukują mordercy.
Ale im dalej w śnieg tym sytuacja coraz bardziej się komplikuje.
Dlaczego zwłoki nie mają flaków. Co napędza mordercę?
Rozwiązanie jak zawsze pod koniec (mozna się zdziwić)
UWAGA: książka raczej nie do poduszki bo zawiera naprawdę brutalne sceny.
Audiobook (9h14m)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektor 7/10 (Sebastian Misiuk)
Olbrzymia śnieżyca w Warszawie. I zwłoki... Dużo zwłok.
Tym Razem Foks ze swoja "ulubioną" prokorator Elizą poszukują mordercy.
Ale im dalej w śnieg tym sytuacja coraz bardziej się komplikuje.
Dlaczego zwłoki nie mają flaków. Co napędza mordercę?
Rozwiązanie jak zawsze pod koniec (mozna się zdziwić)
UWAGA: książka raczej nie...
Maciej Kaźmierczak to pochodzący z Kutna autor thrillerów i kryminałów. Ukończył polonistykę na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzi pesymistyczny profil Lepiej nie będzie, jest także znany pod pseudonimem Poważny Postczłowiek. Na jego literackim koncie czytelnicy znajd takie powieści jak "Okrutny", "To mnie zabije", "Porzuceni", "Nikt", "Zwierzyna" czy "Martwy ptak".
"Skowyt" to drugi tom serii z komisarzem Robertem Foksem w roli głównej. Książka wydana nakładem wydawnictwa Muza ukazała się w 2023 roku. Liczy sobie 352 strony.
Dobra książka. Ale nie aż tak dobra jak pierwsza część. Może za bardzo przygniotła mnie ta zima w środku lata? ;) Nie wiem, ale nie mogłam się w nią wciągnąć. Nie umniejsza to jej mocy, bo zagmatwana intryga i gęsto ścielący się trup stanowiły bardzo dobry zarys fabuły dla tej powieści. I mimo tego, że nie wciągnęłam się do końca to uważam, że książka jest bardzo dobra. Mroczna i mocna. Gęsta zimowa atmosfera, napięcie między głównymi bohaterami, dobra intryga i nieoczywiste zakończenie są ogromnymi plusami tej pozycji. Krótko mówiąc podobało mi się.
Cieszę się, że bohaterowie nie stracili swojego charakteru i z radością zabieram się za ostatnią (jak do tej pory, bo chodzą pogłoski o "Hienach") część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Skowyt"...