Okładka książki Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych autora praca zbiorowa, 9788384000649
praca zbiorowa Wydawnictwo: Wydawnictwo RM Seria: Sekrety Historii historia
historia
Sekrety Historii
2025-09-03
2013-01-01

Kup Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych

"Snajperzy drugiej wojny światowej" to książka, która przedstawia najważniejszych i najlepszych snajperów tego okresu.

Każdemu z nich zostaje poświęcony jeden rozdział, albo danej operacji. Przeczytamy tutaj m.in. o Białej Śmierci, Ludmile Pawliczenko, Wasiliju Zajcewie czy Patricku Devlinie. Poznamy sylwetki Rosjan, Niemca, Fina, Brytyjczyków, Amerykanina i Japończyka. Poznamy ich styl działania, walki oraz szkolenia.

Dzisiaj snajperzy to elita, świetnie wyszkoleni żołnierze, którzy cieszą się szacunkiem dla ich umiejętności czy misji w których brali udział, lecz w latach czterdziestych ubiegłego wieku, społeczeństwo nie patrzyło przychylnym okiem na takich żołnierzy.

Jest to naprawdę ciekawa lektura, choć uważam, że mogłaby być nieco obszerniejsza. Z chęcią przeczytałabym trochę więcej o tych postaciach.

Bardzo podobało mi się, że zostały tutaj zamieszczone zdjęcia przedstawiające omawianych snajperów, dzięki temu nie tylko widzimy w nich historię ale po prostu ludzi.

Polecam!

„Snajperzy drugiej wojny światowej” to fascynująca podróż w świat najbardziej znanych strzelców wyborowych konfliktu. Książka przybliża sylwetki elitarnych snajperów z różnych krajów – Niemca, Finna, dwóch Rosjan, Japończyka, czterech Brytyjczyków i Amerykanina – pokazując, jak trenowali, jak żyli i jak mierzyli się z ekstremalnym ryzykiem.

Poznajemy m.in. Simo Häyhä, który w fińskiej zimie wykorzystał swoje umiejętności myśliwego i narciarza, aby stać się jednym z najskuteczniejszych snajperów w historii, czy Ludmiłę Pawliczenko, rosyjską snajperkę kierującą się osobistą zemstą i ogromną odwagą. Autorzy opisują też niemieckich i japońskich strzelców działających w trudnych warunkach – od mroźnej Syberii po tropikalną dżunglę – oraz brytyjskich i amerykańskich snajperów walczących na różnych frontach świata.

Książka zawiera relacje z pierwszej ręki, liczne dane techniczne, fotografie i analizy taktyki, które pozwalają lepiej zrozumieć pracę snajperów oraz ogrom odpowiedzialności, jaki spoczywał na ich barkach. Nie wszystkie historie są równie mocne – jedne wciągają jak najlepszy thriller, inne są bardziej techniczne – ale całość daje pełny obraz życia i działań snajperów na wszystkich frontach drugiej wojny światowej.

Ogólnie książka wciąga, imponuje zebranym materiałem i pokazuje odwagę ludzi działających w sytuacjach skrajnego zagrożenia. Ocena: 7/10.

Poznajemy m.in. Simo Häyhä,...

„Pocisk opuścił lufę, ale nie trafił celu, bo żołnierz się pochyli, żeby podnieść upuszczony przedmiot. Ponaddźwiękowy świst kuli postawił wszystkie warty w najwyższej gotowości”.

Kim jest snajper? Jaką ważną rolę pełni w armii? Jakie umiejętności posiadał? Jaki jest portret psychologiczny snajpera?
Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w tej książce.
Autorzy opisują czołową dziesiątkę snajperów II wojny światowej. Należeli do niej Niemiec, Fin, dwójka Rosjan, Japończyk, czterech Brytyjczyków i Amerykanin. Każdy z nich stworzył swoją własną historię. Każdy z nich miał niebywały zmysł i precyzję. Ich stalowe nerwy zapisały się na kartach historii.
W tej czołowej dziesiątce znalazła się jedna kobieta, Ludmiła Pawliczenko. Studentka historii została okrzyknięta najgroźniejszą kobietą świata. Jej sława zaprowadziła ją do Stanów Zjednoczonych, gdzie kolejki ustawiały się po zdjęcie.

Ta książka pokazuje nam rolę snajpera w tamtych czasach. Zapewne się różni, chociażby techniką, od współczesnych snajperów, ale jedno jest pewne stalowe nerwy pozostają takie same.

#wspolpracarecenzencka

Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w tej książce.
Autorzy...

233 użytkowników ma tytuł Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych

Cytaty z książki Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych

Ciekawostki historyczne