Gawra

- Inspektor Łezka (tom 2)
- Mroczna strona
- 2025-09-10
- 2025-09-10
KTO WOŁA O PRAWDĘ, O ŚMIERĆ WOŁA!
Dziennikarz nielegalnej, ukrytej rozgłośni milknie nagle w trakcie audycji. Czy został zabity, bo zamierzał ujawnić tajemnicę zbrodni przed lat? Inspektor Łezka ma trzy dni, by go odnaleźć. Żywego lub martwego. Tylko jak znaleźć kogoś, kto nie chce być odnaleziony?
Dlaczego zamordowano znanego beskidzkiego włóczęgę na Klimczoku? Dlaczego napadnięto młodego turystę na Przełęczy Łączecko? Czy w Beskidzie Śląskim wciąż grasują zbójnicy? I czy to naprawdę niedźwiedź odpowiadał za śmierć młodej studentki w dwa tysiące siódmym roku? Odpowiedzi na te pytania udzielić mogą tylko góry.
A tymczasem Śmieciarz szykuje się do kolejnej roboty.
NAJGROŹNIEJSZYM DRAPIEŻNIKIEM BESKIDÓW JEST CZŁOWIEK
Mroczny kryminał noire w miejsko-górskim klimacie!
Kup Gawra w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Gawra
Życie to życie, a śmierć to śmierć
„A potem? Cóż, potem zastanawiał się, czy gdyby postąpił inaczej, gdyby postawił jednak na procedury, to czy była szansa, że wszystko potoczyłoby się inaczej. Przez jakiś czas spędzało mu to sen z powiek. W końcu doszedł jednak do wniosku, że życie to życie, a śmierć to śmierć”.
Z prawdziwą przyjemnością przystąpiłem do lektury najnowszej powieści Grzegorza Brudnika pod tytułem „Gawra”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Filia i jest drugim tomem serii z inspektor Łezką.
Miałem przyjemność recenzować pierwszy tom, czyli „Rotę”. Zrobiła ona na mnie naprawdę duże wrażenie. Był to świetny początek serii, a zakończenie zwiastowało ciekawy drugi tom. Zadawałem sobie pytanie, czy autor sprosta zadaniu, które sam przed sobą postawił. Już na wstępie udzielam odpowiedzi twierdzącej.
„Gawra” to świetna książka, którą dosłownie pochłonąłem. Grzegorz Brudnik wyrasta w moich oczach na czołowego polskiego autora kryminałów. Nie mogłem się oderwać od pierwszej do ostatniej strony. Fabuła i wyraziści bohaterowie to znak rozpoznawczy Brudnika. Jednak docenić należy także to, że nie idzie on na skróty, jeśli chodzi o język i styl powieści. Niektóre fragmenty są napisane wręcz genialnie. Czytając, miałem dosłownie ciarki na plecach. Uważam, że autor umiejętnie balansuje między samą zagadką kryminalną, postaciami bohaterów i ich problemami osobistymi oraz tłem obyczajowym całej historii. Wszystko to razem tworzy znakomitą całość. Nie jest jednak tak, że „Gawra” jest całkowicie bez wad. O nich jednak na końcu.
Na policję zgłasza się pewien mężczyzna. Podejrzewa, że dziennikarz niszowej rozgłośni został zabity. W swojej najnowszej audycji miał bowiem opowiedzieć o zbrodni sprzed lat. Czy te podejrzenia mogą okazać się prawdziwe?
Do sprawy zostaje przydzielona inspektor Łezka, która dostaje trzy dni na rozwiązanie zagadki. Łezka osobiście przeżywa niełatwy czas. Po operacji czuje się – eufemistycznie rzecz ujmując – co najmniej dziwnie. Jednak bardzo chce wrócić do pracy. Do pomocy zostaje jej przydzielona młoda policjantka Gniewosz. Kobiety z początku nie pałają do siebie sympatią. Ba, są wręcz nastawione do siebie wrogo. Z czasem jednak rzecz ulega zmianie.
Tymczasem na Klimczoku zamordowany został beskidzki włóczęga. Śledztwo prowadzi Gazda. Czy te dwie sprawy mogą się ze sobą łączyć? Czy za śmierć studentki w 2007 roku na pewno odpowiadał niedźwiedź? Dlaczego niektórzy ludzie zrobią wszystko, aby prawda nie wyszła na jaw?
„Gawra” to kawał świetnego kryminału. Autor umiejętnie utrzymuje zainteresowanie czytelnika. Śledztwo jest wielowątkowe i angażujące. To nie jest książka, przy której będziemy się nudzić. Uważam, że seria z inspektor Łezką jest jedną z lepszych, jakie miałem okazje czytać.
Jednak drugi tom uważam za minimalnie gorszy od pierwszego. Wszystko to za sprawą zachwianych proporcji. W „Gawrze” pierwsze skrzypce zdecydowanie gra Łezka. To wokół niej się wszystko kręci. Tym razem nie tworzy duetu śledczego z Gazdą. Sam Gazda – chociaż jest obecny w książce – to jednak tym razem jako postać raczej drugoplanowa. Oczywiście bierze udział w śledztwie i pomaga Łezce, nie jest to jednak to samo co w „Rocie”.
Podobnie na dalsze tło został zepchnięty wątek Śmieciarza. Mamy więc kontynuację serii, jednak w nieco innej odsłonie. Znakiem rozpoznawczym Grzegorza Brudnika jest mocne i zaskakujące zakończenie, które naprawdę wystawia nerwy czytelnika na próbę. Jakże czekam na tom trzeci i kierunek, w jakim to wszystko się rozwinie. Jedyny minus za nieostrożność, przez którą zdradził się Śmieciarz. To takie typowe i przewidywalne.
„Gawra” zdecydowanie zasługuje na dziesięć gwiazdek. Ta seria zdecydowanie zdobyła moje czytelnicze serce. Grzegorz Brudnik daje się poznać jako dojrzały autor, który wie co i jak chce napisać. W imieniu czytelników apeluję o jak najszybszą kontynuację przygód Łezki. Wyrazy najwyższego uznania. Zdecydowanie polecam wszystkim lekturę książki.
Wojciech Sobański
Oceny książki Gawra
1815 użytkowników ma tytuł Gawra na półkach głównych- Przeczytane 1 350
- 2025 95
- 2026 37
- Audiobooki 25
- Przeczytane 2025 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gawra
Znacznie lepsza niż poprzednia część, po której musiałem odczekać około rok na powrót do serii. Tym razem podejrzewam, że wrócę zdecydowanie szybciej do świata Łezki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco lepsza od Gawry, ale trzyma poziom. Wciągająca i zaskakująca, inspektor Łezka jest profesjonalna, ale jednocześnie, po ludzku, pełna sprzeczności, siły i słabości jednocześnie.
Bardzo dobrze się bawiłam czytając i polecam z pełnym przekonaniem. To klasyczny kryminał, nie żaden triller, co podkreślam, ponieważ coraz częściej wrzuca się te dwa gatunki, niestety, do jednej kategorii. Nie, tutaj mamy klasyczny kryminał, narracja jest podporządkowana logice prowadzonego śledztwa. Dla mnie, jako kryminoluba to była duża przyjemność, a zaskakujący koniec zwiastujący kolejny tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się bawiłam czytając i polecam z pełnym przekonaniem. To klasyczny kryminał, nie żaden triller, co podkreślam, ponieważ coraz częściej wrzuca się te dwa gatunki, niestety, do...
Książka dobra, ale ja niestety przeczytałam 2 tom. Czyli teraz się zastanawiam wrócić do pierwszej części czy czytać 3 tom... Polecam mimo tego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom o śledztwach inspektor Łezki.
W tajemniczych okolicznościach zostaje przerwana audycja nadajacego na żywo niezależnego dziennikarza. Nikt nie wie co się wydarzyło? Okazuje się , że całe jego życie jest dość zagadkowe. Samozwańczy badacz teorii spiskowych upubliczniał swoje poglądy i ustalenia w radiu internetowym. Nikt nie wie skąd nadawał, nikt nie zna personaliów dziennikarza ale z tego niczego powoli klaruje się sprawa i śledztwo.
Słuchaczom przekazał, że ktoś chce go uciszyć, jeśli zamilknie to nie z własnej woli i wyboru. Miał przedstawić ustalenia w sprawie śmierci z 2007 roku młodej kobiety. Uznano, że zginęla zaatakowana przez niedźwiedzia ale w tym szybkim zsmknięciu śledztwa i oficjalnych wynikach nic się nie zgadza.
Trafiamy w dość skomplikowane, wielowątkowe dochodzenie z jeszcze bardziej skomplikowanymi relacjami międzyludzkimi.
Łezce, do tej sprawy, zostaje przydzielona nowa partnerka - młoda, nie panującą nad językiem i emocjami - aspirant Zofia Gniewosz, nie mniejsze problemy z opanowaniem gniewu ma Korsarz przypisany do Gazdy.
Przesunięcia w duecie z poprzedniego tomu zmieniły dynamikę i kierunek relacji między Łezką i Gazdą.
Hipotezy, które piętrzą się przy stopniowym docieraniu do faktów stają się dodatkowym narratorem.
Ciekawy, mroczny i dramatyczny powrót w Beskidy.
Drugi tom o śledztwach inspektor Łezki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tajemniczych okolicznościach zostaje przerwana audycja nadajacego na żywo niezależnego dziennikarza. Nikt nie wie co się wydarzyło? Okazuje się , że całe jego życie jest dość zagadkowe. Samozwańczy badacz teorii spiskowych upubliczniał swoje poglądy i ustalenia w radiu internetowym. Nikt nie wie skąd nadawał, nikt nie zna...
Muszę przyznać, że książka naprawdę mi się spodobała. Jestem zachwycona stylem autora, który w opowieść o morderstwach przemyca fragmenty żywcem wyjęte z literatury pięknej. Jego opisy przyrody, emocji bohaterów czy zjawisk meteo, tchną wręcz poezją. Bardzo polubiłam postać inspektor Łezki, a jej potyczki słowne z Zośką są równie zabawne co Gazdy z Korsarzem. Nieco irytuje mnie maniera zaczynania opisu nowej postaci od wymieniania jej właściwego wieku. Niby skąd od razu wiadomo ile kto ma lat? Można się domyśleć, że ktoś jest już po czterdziestce, czy tuż przed pięćdziesiątką, ale bez rozmowy czy spojrzenia w dokumenty raczej nie da się odgadnąć, że gość, którego komisarz widzi pierwszy raz w życiu ma dokładnie czterdzieści siedem lat. Sprawa Śmieciarza nadal pozostaje w toku, robi się coraz ciekawiej i mam nadzieję, że autor nie każe zbyt długo czekać na kolejną część tej serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAUDIOBOOK
AUDIOBOOK
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część serii.
Przemek lubił słuchać audycji z teoriami spiskowymi np. o przedawnionych zbrodniach, nadawanej przez internet z tajemniczego studia. Radio Sentinel miało poruszyć głośny temat turystki zaatakowanej i zabitej przez niedźwiedzia w 2007 roku. Podczas audycji coś się wydarzyło. Ucichła. Zgłosił to na policję.
Tekla (malarka) uwielbiała TikToka. Była przyjaciółką Łezki, która wspierała ją po operacji. Mastektomia spowodowała bowiem dziwne zachowania policjantki.
Po nagłej śmierci nadinspektora Korala do Łezki trafiła jego notatka służbowa o możliwym powodzie zaginięcia Sentinela. Zaintrygowała panią inspektor, która zdecydowała się wrócić do normalnej roboty i dostała trzydniowy termin. Tym razem miała pracować bez Gazdy, bo on razem z Korsarzem mieli co innego, ale... Chwilowo ich sprawy się zazębiały. Przy spalonym schronisku na Klimczoku odnaleziono bowiem zwłoki. Nie był to jednak zaginiony dziennikarz a znany, beskidzki włóczęga. Łezka rozpoczęła poszukiwania w katowickim Archiwum X a do pomocy przydzielono jej młodą aspirant Zofię Gniewosz. Zgrzytało między nimi od samego początku, ale radziły sobie z tym.
Odkrywano wiele niezgodności w obu ( a nawet trzech) sprawach. Ale poskładali wszystko w jedną, logiczną całość. Zagmatwaną.
Jakie tajemnice kryją tym razem góry?
Komu zależy na tym, by pozostały niewyjaśnione?
Podsumuję tylko jednym zdaniem.
To świetnie skonstruowana historia z finałem na wieży widokowej na Mogielicy ( tam byłam niedawno😀)
Na drugim planie przewija się wątek seryjnego mordercy zwanego Śmieciarzem. Interesujący, bo zapowiada kontynuację tej serii👍
Druga część serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeskid Śląski jest ponownie miejscem akcji a Komisarz Michał Gazda nadal pracuje w Bielsku-Białej i jest akceptowany przez tamtejszych policjantów. To zasługa inspektor Łezki. Mężczyzna ukrywa pewien sekret (to ostatnie zdanie z "Roty"😎)
Polubiłam Łezkę. Pomimo że między nami są ponad dwie dekady różnicy wieku, rozumiem jej dylematy i rozterki. Zdrowie, praca, przyjaźń, miłość to wartości, które są ważne dla każdego, bez względu na liczbę przeżytych wiosen. Kiedy świat się wali, to po całości. Inspektor dochodzi do siebie po trudnym zabiegu, przełożeni wywierają na niej presję, przyjaciel okazuje się wrogiem, walczy z własnymi słabościami i to wszystko na raz.
Muszę przyznać, że pan Grzegorz obrał sobie za cel doświadczenie Łezki i sprawdzenie jej wytrzymałości. Czy Kaśka poradziła sobie z rewelacjami, które zaserwował jej autor? Jeżeli chcecie się o tym przekonać, koniecznie sięgnijcie po "Gawrę". Zwróćcie też uwagę na te poetyckie opisy natury. Coś czuję, że pan Brudnik śmiało mógłby spróbować swoich sił w poezji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁezka po operacji chce wrócić do pracy na pełnych obrotach. Gdy dostaje sprawę zaginionego dziennikarza ma trzy dni na odkrycie co tak właściwie się stało podczas audycji.
W tym samym czasie dochodzi do zabójstwa znanego Beskidzkiego włóczęgi.
Co te dwa wydarzenia maja ze sobą wspólnego? Czy w 2007 roku to niedźwiedź zabił turystkę na szlaku?
Ta książka wyświetlała mi się w wielu Waszych rocznych podsumowaniach więc postanowiłam sięgnąć po nią wcześniej niż później. I nie dziwię się, że się tam znalazła.
Ale jeżeli coś wychodzi z pod pióra Grześka to wiadomo, że to będzie genialna historia i nie powinnam być zaskoczona.
Początek jednak nie od razu mnie porwał. Musiałam się wkręcić w nią, a szło to bardzo powoli. Gdy już zaskoczyło to ciężko mi się od niej było oderwać. Łezkę polubiłam już dawno, jej nową partnerkę teraz. Ale duet Gazdy i Korsarza przebił wszystko. Nadali całości dużo humoru. Ogólnie dialogi wszystkich bohaterów są bardzo dobre. Lubię takie postacie.
Kolejny plus to miejsce wydarzeń. Beskidy. Nie od dziś wiadomo, że jestem wielką fanką gór. A ten kierunek mam zamiar w tym roku obrać. Może i mi uda się przejść trasę zamordowanej dziewczyny? Jednak mam nadzieję, że na niedźwiedzia nie trafię, nawet jeżeli będzie on najmilszym niedźwiedziem na świecie.
Co tu więcej dodawać. Czytajcie bo to idealna historia na zimowy wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym samym czasie dochodzi do zabójstwa znanego Beskidzkiego włóczęgi.
Ta książka wyświetlała mi...
Wychodząca z depresji i wewnętrznego zamknięcia po niedawnym zabiegu onkologicznym inspektor Katarzyna Łezka otrzymuje sprawę rzekomego zabójstwa/zniknięcia Sentinela -twórcy internetowego radia i podcastów głoszących sensacyjne wiadomości i teorie spiskowego. Podczas jednego ze swoich internetowych wejść na żywo, kiedy miał upublicznić okoliczności niewyjaśnionej sprawy sprzed 16 lat audycja zostaje przerwana a radio zamilkło.
Sprawa dotyczyła Barbary Krzysiak, która udała się na studencką wycieczkę w Beskid Śląski. Ze względu na warunki pogodowe przewodnik a zarazem nauczyciel akademicki rozwiązał wyprawę i wszyscy mieli wrócić do domu. Po kilku dnach w rozpadlisku w okolicach szczytu Stożka Wielkiego znaleziono rozszarpane przez niedźwiedzia szczątki dziewczyny. Policja szybko zakończyła sprawę uznając, że studentka została pierwszą i jedyną w Polsce śmiertelną ofiarą zagryzienia przez niedźwiedzia. Łezka zaczyna współpracować nad sprawą z młodą policjantką z archiwum X. Początek znajomości z Zofią Gniewosz nie jest zbyt udana. Jednak im dłużej razem pracują, tym ich relacja jest coraz lepsza.
W tym czasie Gazda pracuje nad sprawą zabójstwa Chodaczka - człowieka, którego wszyscy w górach znają. Znaleziono go z ciupagą w ciele. Od lat chodzi po górach. Policjanci podejrzewają, że te dwie sprawy się łączą. Okazuje się, że przed 16 latami w górach doszło do jeszcze jednego wypadku. Młody chłopak został ciężko pobity. Zeznał, że sprawcy mieli ciupagę. Obecnie przebywa w więzieniu za pedofilię. Gazda odwiedza jego rodziców. Ojciec - emerytowany wojskowy - mówi, że ma tylko jednego syna, który jest obecnie w wojsku. Matka nie wierzy w winę syna i cały czas go broni. Policjanci podejrzewają brata, który jest w wojsku, jednak w dniu zabójstwa mężczyźni byli na zawodach wędkarskich. Łezka natomiast odwiedza ojca Basi. Ten zeznaje, że miała w plecaku seksowną bieliznę. Okazuje się, że chodziło o przemyt narkotyków. W górach panowała szajka przemytników, jednak ktoś wkroczył na ich teren. Jeden z przemytników chował narkotyki w jaskini i gdy robiło się bezpiecznie wynosił je, by pozostali mogli przenieść je dalej. Nowi przemytnicy zrobili sobie dziuple w chatce, w której na romantyczną schadzkę umówiła się Basia z nauczycielem. Basia szła pierwsza i zastała młodego chłopaka w chacie. Ten ją zaatakował i uciekł. Gdy nauczyciel przybył na miejsce, zobaczył dziewczynę i uciekł. Następnie przybył Chodaczek, który chciał rzucić Basię w przepaść, sugerując wypadek. Dziewczyna jednak była jeszcze żywa i go podrapała. Ten ją porzucił w miejscu, gdzie potem zjadł ją niedźwiedź. Następnie udał się do jaskini, gdzie schował dwa plecaki, jeden z pieniędzmi, a drugi z narkotykami. Do jaskini niedługo potem przybył jeden z szajki by ukryć ciupagę, którą wykorzystano podczas napadu na chłopaka. Mężczyzna zabrał plecaki a zostawił ciupagę. Chodaczek po znalezieniu ciupagi domyślił się kto zabrał plecaki (jaskinia była ciężko dostępna i mało kto mógł do niej wejść) i kazał chłopakowi oddać plecak z narkotykami, w przeciwnym razie zaniesie ciupagę na policję. Ten się zgodził. Chodaczek chciał oddać Sentinelowi ciupagę i opowiedział, nagrywając na dyktafon, co się wówczas stało. Mężczyzna, który chował narkotyki w plecaku został zastany na miejscu zabójstwa Sentinela, dlatego był podejrzanym jednak opowiedział całą prawdę. Później dzięki Gniewosz znaleziono dyktafon w zbiorniku na deszczówce. Tak odkryto co stało się z Basią.
Za śmiercią Chodaczka i Sentinela stoi matka młodego chłopaka napadniętego w górach. Zabiła, żeby prawda nie wyszła na jaw, a jej syn nie siedział dłużej w więzieniu. Zaatakowała swojego męża, a syn wojskowy w obronie ojca zabił matkę, jednak ten nie przeżył. Ścigany przez policjantów znalazł się na wieży widokowej. Była z nim Łezka. Gdy mężczyzna skoczył z wieży Łezka chciała go utrzymać jednak straciła równowagę. Uratowała ją Gniewosz, narażając siebie na liczne obrażenia. Gniewosz rozstała się z mężem i chciała przyjechać w Beskidy, żeby pracować dalej z Łezką.
Oprócz nowego śledztwa mamy rozpoczęty w pierwszym tomie „Rocie” wątek Śmieciarza. Seryjnego mordercy dokonującego w całej Polsce egzekucji na byłych członkach gangu Mokotowskiego. Pani inspektor wbrew namowom Komendanta Głównego Policji nie podejmuje się powrotu i prowadzenia z ramienia CBŚP wątku Śmieciarza ale też nie odpuszcza tej sprawy prywatnie. Odkrywa, że matka Michała Gazdy nie zginęła w wypadku, który spowodował jej syn, a w zamachu członków gangu Mokotowskiego, których nie wsadził do więzienia jej mąż. Gazda morduje ich, mszcząc się za śmierć matki. Łezka każe mu przed sobą uciekać, ponieważ nie chce go aresztować.