Polowanie na Babiej Górze

Okładka książki Polowanie na Babiej Górze autora Irena Małysa, 9788384172018
Okładka książki Polowanie na Babiej Górze
Irena Małysa Wydawnictwo: Mova Cykl: Baśka Zajda (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Morderczy ultramaraton

718 9 53

Oceny książki Polowanie na Babiej Górze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polowanie na Babiej Górze

Baśka Zajda to jednogłośnie moja ulubiona policjantka w polskich kryminałach . A każda książka autorki to gwarancja świetnego czasu spędzonego z lekturą. Uwielbiam:)
Jest to historia o winie ,która się nie przedawnia i o górach, które pamiętają .
Wciągający, mroczny kryminał z fabułą osadzoną w cudownych górach- Beskidach . Jest to nie tylko kryminał z nietuzinkową zagadką kryminalną, ale również wędrówka po stromych zboczach Babiej Góry, która skrywa mroczne sekrety. Dwie linie czasowe przeplatają się ze sobą w sposób naturalny i niezwykle wciągający tworząc zgrabną , przemyślaną fabułę pełną wielu sekretów i smaczków historycznych . Opisane są prawdziwe wydarzenia , które miały miejsce podczas 2 wojny światowej w Makowie Podhalańskim i okolicznych wsiach . Mamy tu historie Schroniska Beskidenverein, opisaną zagładę miejscowych Żydów, tragiczne losy partyzantów . Do tego ciekawe śledztwo z intrygującą zagadką kryminalną, poruszające losy dziadka Uciechy podczas wojny, jego niezwykłą dobroć oraz miłość do zwierząt,przyrody .Piękne opisy gór z ogromną wrażliwością , cudowna relacja między Baską , a Chytrą wycisnęła ze mnie dużo łez w trakcie dwóch scen .
Zakończenie mnie ogromnie zasmuciło, ale cóż, każdego z nas to czeka prędzej czy później. Czekam z niecierpliwością na kolejny tom .
Polecam serdecznie
Jedna z najlepszych serii kryminalnych

Tym razem Baśka Zajda występuje w roli prywatnej detektyffffki czy osoby detektywizującej :) Do jej biura przychodzi organizator przełajowego biegu na Babiej Górze, który na kilka dni przed startem otrzymał mroczne pogróżki. Chciał wytropienia autora ale za nic w świecie nie chciał odwołać biegu. Jednak w jego trakcie zaczęli ginąć uczestnicy. Poznajemy też kolejną tajemnicę, której Babia była świadkiem w czasie wojny i odkrywamy kawałek dzieciństwa Janka Uciechy, przyszywanego dziadka Baśki. Plus za dialogi w gwarze, minus za nudy. Mimo, że jest dużo biegania, to tak na prawdę nic się nie dzieje. Morderca co prawda zostaje uchwycony ale jego motyw i osoba są nieco rozczarowujące. Według mnie to najsłabsza książka z cyklu.

Autorka zastosowała dwie płaszczyzny czasowe. Jedna dotyczy wątku wojennego i Janka Uciechy, druga śledztwa Baśki Zajdy. Współczesność przeplata się z przeszłością. Tym razem śledztwo dotyczy morderstwa w czasie maratonu górskiego na Babiej Górze. Zajdzie pomaga jej suka Chytra.

1139 użytkowników ma tytuł Polowanie na Babiej Górze na półkach głównych
213 użytkowników ma tytuł Polowanie na Babiej Górze na półkach dodatkowych

Irena Małysa
Irena Małysa
Autorka kryminałów, z wykształcenia pedagożka specjalna. Prowadzi własną firmę oraz dom tymczasowy dla bezdomnych psów. Jej debiut literacki, W cieniu Babiej Góry (2021),otwierający cykl opowieści o Baśce Zajdzie, podbił serca czytelników w Polsce i zyskał miano bestsellera. Kolejne przygody bohaterki znalazły się w książkach Więcej niż jedno życie (2022),Daleko od Babiej Góry (2023),Demony Babiej Góry (2024). Jest też autorką krakowskiego kryminału „Mosty na Wiśle” (2024). Irena Małysa w mistrzowski sposób łączy porywającą fabułę z intrygującą zagadką kryminalną. Jej powieści, publikowane w Wydawnictwie Mova, wyróżniają się unikalnym klimatem, z elementami ludowości i magii, silnym ładunkiem emocjonalnym i fascynującymi wątkami historycznymi. Prowadzi strony autorskie na Facebooku i Instagramie.

Cytaty z książki Polowanie na Babiej Górze