Zabawa w chowanego

- Naia Thulin Series (tom 2)
- Telle til en, telle til to
- 2025-09-10
- 2025-09-10
- 2025-04-24
- Justyna Haber-Biały
Długo wyczekiwana nowa powieść autora bestsellerowego „Kasztanowego ludzika”. Kolejna sprawa Nai Thulin, policjantki śledczej z Wydziału do Walki z Cyberprzestępczością w duńskim Glostrup.
„Drżyjcie! Bo gdy ta mistrzowska wyliczanka się skończy, jeszcze długo będziecie się bać. Znakomity kryminał. Polecam!” - Małgorzata Oliwia Sobczak o „Zabawie w chowanego”
Zostaje popełnione brutalne morderstwo. Wkrótce staje się jasne, że sprawa jest połączona z nierozwiązaną zbrodnią sprzed lat — zabójstwem 19-letniej gimnastyczki.
Posługując się telefonem, sprawca manipuluje swoimi ofiarami i upokarza je i z zimną krwią kontroluje.
Mark Hess i Naia Thulin angażują się całkowicie w rozwiązanie sprawy, która okazuje się perwersyjną zabawą w chowanego, rozpoczętą pewnego wiosennego dnia dokładnie 30 lat wcześniej, kiedy to niewinna szkolna wycieczka zamieniła się w koszmar.
Rozpoczyna się wyścig z czasem. Hess i Thulin są pod ogromną presją, by znaleźć tropy prowadzące od przeszłości do teraźniejszości, zanim ta okrutna gra pochłonie kolejne ofiary.
W książce podążamy za śledczymi znanymi z „Kasztanowego ludzika”, ale to zupełnie nowa historia, niebędąca kontynuacją poprzedniej książki.
Kup Zabawa w chowanego w ulubionej księgarni
Oceny książki Zabawa w chowanego
2731 użytkowników ma tytuł Zabawa w chowanego na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 458
- Przeczytane 1 218
- 2025 105
- 2026 30
- Kryminał 15
- Przeczytane 2025 12
Cytaty z książki Zabawa w chowanego
Odliczam raz, odliczam dwa pewna pani miała psa.
Odliczam trzy, odliczam cztery, pies ten dziwne miał maniery.
Odliczam pięć, odliczam sześć, wcale lodów nie chciał jeść.
Odliczam siedem, odliczam osiem, wciąż o kości tylko prosił.
Odliczam dziewięć, odliczam dziesięć, kto te kości mu przyniesie?
Ty czy ja, ja czy ty? Licz od nowa raz, dwa, trzy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabawa w chowanego
Rewelacyjny kryminał!
Początkowo przeraził mnie rozmiar książki, ale fabuła trzymała poziom.
Choć początkowo musiałam przypomnieć sobie bohaterów z poprzedniej części, bardzo szybko wczułam się w ich kolejne przygody. Budowane napięcie "zmuszało" do rozwiązywania zagadek razem z bohaterami. Dziecięca wyliczanka w zabawie w chowanego dokładała dreszczyku emocji. Zmylona wieloma tropami błędnie założyłam, kto jest mordercą i byłam szczerze zaskoczona zakończeniem.
Mam nadzieję, że ta część również zostanie zekranizowana i będę mogła porównać sobie moje wyobrażenia.
Rewelacyjny kryminał!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo przeraził mnie rozmiar książki, ale fabuła trzymała poziom.
Kolejny raz brakowało mi w skali oceny 0,5. Do oceny na 8 zabrakło mi troszeczkę logiki w niektórych miejscach. Oprócz tego czytało się super, nawet kilka razy miałam ciarki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał.
Autor świetnie buduje napięcie, aż ciężko się oderwać, mimo że przy każdej kolejnej zwrotce wyliczanki, aż ciarki chodzą po plecach.
Polecam
Bardzo dobry kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewinna zabawa z dzieciństwa, w chowanego - tu nabiera zupełnie innego wymiaru. Mrocznego, niepokjącego, gdzie po serii wiadomości ostrzegających morderca atakuje.
Polecam
Dobry kryminał. Ciekawie poprowadzona akcja z wątkiem z przeszłości, dobrze sprofilowani bohaterowie, zbudowane napięcie. Co prawda zabójcę odkryłam już w połowie książki, lecz nie odebrało mi to radości z czytania. Klasyczne rozwiązania bronią się zawsze :).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8/10
8/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo "Zieleni" kryminał był cudownie ożywczy i dojrzały. Wartka akcja, idealna równowaga między opisem a dialogiem, wyraziste postaci ze swoimi słabościami i mrocznymi stronami. Bardzo dobrze i szybko się czytało. Polecam z pełnym przekonaniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW jaką grę najczęściej bawiliście się w dzieciństwie?
Raz, dwa, trzy… szukam. Tak zaczyna się każda zabawa w chowanego. Niewinna gra z dzieciństwa, w której ktoś liczy z zamkniętymi oczami, a reszta próbuje zniknąć z pola widzenia. W powieści ta zasada zostaje jednak wypaczona. Tu nikt tak naprawdę nie chce zostać znaleziony, a ktoś bardzo chce znaleźć wszystkich. Już od pierwszych stron czuć, że ta historia nie będzie zwykłym kryminałem – to mroczna gra w kotka i myszkę, w której stawką jest ludzkie życie.
Autor sprytnie wykorzystuje motyw dziecięcej wyliczanki i ukrywania się, budując duszny, niepokojący klimat. Kolejne ofiary znikają jak gracze w złowrogiej wersji podwórkowej zabawy, a śledczy próbują nadążyć za kimś, kto wydaje się zawsze o krok przed nimi. Morderca nie tylko zabija. On obserwuje, planuje i prowadzi własną grę, jakby całe śledztwo było częścią większej układanki.
Nie oznacza to jednak, że książka jest pozbawiona wad. W pewnym momencie można dostrzec powtarzalny schemat. Policja goni tropy, sprawca zdaje się niemal wszechobecny, a niektóre elementy historii wydają się aż zbyt wygodne dla antagonisty. Przy tak obszernej powieści zdarzają się też fragmenty wolniejsze, które na chwilę wyhamowują tempo. Mimo to Autor potrafi wrócić do napięcia wtedy, gdy czytelnik zaczyna już myśleć, że rozgryzł tę historię.
W tej książce – podobnie jak w prawdziwej zabawie w chowanego – największe emocje pojawiają się w chwili, gdy ktoś zostaje odnaleziony. A finał tej historii potrafi zaskoczyć i zostawić z niepokojącą myślą, że niektóre gry nigdy nie powinny się zaczynać. Jeśli lubisz thrillery z mrocznym klimatem i historią, która wciąga jak niebezpieczna gra, zdecydowanie warto sięgnąć po tę książkę i przekonać się, kto tym razem zostanie znaleziony.
W jaką grę najczęściej bawiliście się w dzieciństwie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaz, dwa, trzy… szukam. Tak zaczyna się każda zabawa w chowanego. Niewinna gra z dzieciństwa, w której ktoś liczy z zamkniętymi oczami, a reszta próbuje zniknąć z pola widzenia. W powieści ta zasada zostaje jednak wypaczona. Tu nikt tak naprawdę nie chce zostać znaleziony, a ktoś bardzo chce znaleźć wszystkich. Już od...
Ciekawa fabuła, spoko dialogi, ale ja cały czas czułam, że to jest scenariusz, a nie książka. Niektóre sceny niepotrzebnie napisane, mogłaby być bardziej skondensowana. czytałam po łebkach, żeby tylko wiedzieć co się dzieje i nie zgubić wątku. w ogóle mnie nie wciągnęła, czytałam szybko, żeby już mieć to za sobą. zawiodłam się, bo myślałam , że będzie to pełnokrwisty kryminał w stylu pierwszej części. pewnie zaraz będzie zekranizowana ta część. Oby była lepsza niż książka. .. standardowo nie przewidziałam kto zabił:P
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMając w pamięci Kasztanowego Ludzika musiałam sięgnąć po kolejną powieść autora i nie zawiodłam się. Spokojnie można przeczytać jako samodzielną książkę. Jest skandynawski klimat, jest powikłane śledztwo i dobra historia. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKasztanowy ludzik lepszy. Ta też miała dobre momenty.
Kasztanowy ludzik lepszy. Ta też miała dobre momenty.