Cień

Okładka książki Cień autora Michalina Aleksandrowicz, 9788368383829
Okładka książki Cień
Michalina Aleksandrowicz Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Willowdale (tom 1) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Willowdale (tom 1)
2025-09-24
2025-09-24

Kup Cień w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cień

Mimo że jest to debiut autorki to miałam spore oczekiwania względem tej książki. Spowodowane były one moim sentymentem do serii Heartland i faktem, że od przeczytania tej serii lata temu nie trafiłam na książkę która miałaby podobny klimat i skupiała się na koniach, a nie na przykład seksownych kowbojach.
Dodatkowo świadomość, że autorka wie o koniach więcej niż tylko to jak wyglądają (mam wrażenie, że niektóre książki z motywem jazdy konnej pisane są przez osoby które konia widziały jedynie na zdjęciu 🤦‍♀️) dawała mi duże nadzieje.

Historia bardzo mnie wciągnęła i mimo, że koniec końców nie okazała się tym czego bym chciała to bawiłam się na niej naprawdę dobrze. Histiria Amber, jej staranie o nowy start, problemy z przeszłości, wypływające na światło dzienne tajemnice - to wszystko aż chciało się śledzić. A Tony? Jak ja uwielbiam takich bohaterów!

Niestety są też minusy. Książką zawiera błędy, które wskazują, że jej redajca była robiona raczej na szybko. Dodatkowo Majówka w Ameryce? No i mafia narkotykowa nosząca białe garnitury? Ehh no nie bardzo mi to pasuje.

Podsumowując na pewno sięgnę po drugi tom, bo muszę wiedzieć co będzie dalej 💔

Dodatkowo świadomość, że autorka wie o koniach więcej niż tylko to...

Amber po kilku latach wraca do swojego rodzinnego miasta. Kiedyś z niego uciekła, od wspomnień ludzi i miejsc które przypominają
o przeszłości. Teraz postanawia zmierzyć się z własnymi demonami.

Bardzo lubię serial Moje życie z Walterami więc od razu poczułam niesamowite przyciągnie do tej książki. Widać że autorka kocha konie szanuje je podziwia i dba o ich dobro. To czuć w każdej wzmiance o tych pięknych zwierzętach. Jej pasja hobby i miłość przyniosła się na strony książki, ale w moim odczuciu nie przyćmiła całej historii.
Z wielkim zainteresowaniem czytałam o kolejnych ciekawostkach na temat koni. Wspaniała przygoda. Autorka nie boi się ciężkich tematów, żałoba utrata najbliższych i przemoc to tylko niektóre z nich.

Bardzo podobała mi się społeczność  w miasteczku. Wszyscy przyjęli Amber z otwartym sercem gotowni na pomoc i wsparcie. Sama fabuła nie było może bardzo ekscytująca i zaskakująca ale spędziłam miło czas z książką. Napisana jest lekko czyta się ją błyskawicznie. Przez chwilę przeniosła mnie do tego malowniczego miejsca z którego bił spokój cisza i harmonia.

Polubiłam główną bohaterkę kibicowałam jej od samego początku. Koniec mnie zaskoczył i rozbudził zainteresowanie. Jestem ciekawa kolejnego tomu.

o przeszłości. Teraz postanawia zmierzyć się z własnymi demonami.

Hej!

5/5

Książka cudowna, idealna dla miłośników koni. Oglądałam autorkę jak byłam mniejsza, a czytanie jej książki to naprawdę wspaniałe uczucie. Mega mi się spodobała i polecam każdemu!

Hej!

5/5

83 użytkowników ma tytuł Cień na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Cień na półkach dodatkowych

Michalina Aleksandrowicz
Michalina Aleksandrowicz
Debiutująca autorka, która spełniła swoje wieloletnie marzenie o napisaniu i wydaniu książki. Jej pierwsza powieść „Cień” otwiera serię „Willowdale” – pełną emocji, relacji i przygód, które przenoszą czytelnika do świata bohaterów i ich codziennych wyzwań. Sercem od zawsze związana z końmi – jeździectwo to jej największa pasja, która nie tylko kształtuje jej charakter, ale również inspiruje ją twórczo. To właśnie z miłości do stajni, natury i koni narodziła się część świata „Willowdale”. Na co dzień znana jest z Instagrama (@typowa.m) oraz Youtube’a (Tu Misia!),gdzie dzieli się swoją codziennością. Jej twórczość cechuje autentyczność, lekkość i poczucie humoru.

Cytaty z książki Cień

Dodaj cytat z książki Cień