Echo

Oceny książki Echo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Echo

34% - więcej nie dałem rady, nudna, sztampowa, język ubogi

34% - więcej nie dałem rady, nudna, sztampowa, język ubogi

Naprawdę nikt tego nie zauważył? Fabuła książki prawie żywcem zerżnięta z filmu „Matrix”. Walka ludzi z maszynami, rasa ludzka utrzymywana w wirtualnej rzeczywistości wyłącznie dla potrzeb sztucznej inteligencji, populacja „offline” żyjąca pod ziemią no i ten jedyny, wyrwany z odmętów nieświadomości, tylko nie wiadomo po co.
Pomijając wszystko powyższe, postacie nijakie, dialogi bez polotu a akcja… No cóż, pomimo że książka przerwana w połowie akcji to nie jestem ciekawy co było dalej. Skutecznie się zniechęciłem i nie sięgnę po drugą część.
Szanowny panie autorze, proszę przestać pisać a już napewno proszę przestać kupować pozytywne opinie tej książki.

Pomijając wszystko powyższe, postacie nijakie,...

Gdyby AI przejęło władzę jak wyglądał by Świat...- ciekawa książka, szybko się czyta, nie jest to typowe hard sci fi, raczej taka przygodowa z dodatkiem fantastyki...jak film akcji. Bardzo fajnie napisana, zaczynam 2 czesc i już wiem że chętnie przeczytam inne pozycje autora:)

Panie autor, albo wydawco, tworzenie kont na portalu, by dodawały 10/10 to naprawdę słabe. Lepiej stanąć twarzą w twarz z realiami. A książka taka sobie. Ani genialna, ani słaba.

Zaskakująco wciągająca książka. Jak zaczniesz czytać to nie możesz się oderwać. Mam wrażenie że przenoszę się do innego świata. Polecam każdemu kto lubi się zatopić w fantasy!!!

Po obiecujący wstępie zawierajacym opis świata reszta ro wielkie rozczarowanie. Książka jest tak słaba językowo, że dosłownie nie daje się jej czytać. Przydałaby sie tez ponowna korekta interpunkcji

O jak ja lubię takie książki!
Bardzo aktualna.
Mam odczucie, że ta książka tematycznie bardzo niebezpieczne zbliżona jest do tego, do czego teraz my zmierzamy.
Czyta się ją bardzo szybko.

O jak ja lubię takie książki!
Bardzo aktualna.
Czyta się ją bardzo szybko.

To mogłaby być naprawdę niezła książka - pomysł na historię w niej przedstawioną, choć nieco sztampowy, jest dobry, świat ciekawy, akcja ma wartkie tempo, wątki ładnie się splatają i dopełniają, sporo się dzieje, nowe tajemnice ciekawe się zarysowują. Mógłby to być zgrabny scenariusz filmu z udziałem aktualnie popularnego hollywoodzkiego aktora w roli głównej. Ale… nie jest to dobra książka - niestety pomysł to za mało, żeby powieść się udała. W mojej ocenie głównym problemem jest tu po prostu słaby warsztat pisarski autora. Językowo ta książka bardzo kuleje, choć rażących błędów w niej nie ma. Za to budowanie relacji między bohaterami jest nieudolne, techniki narracyjne - kiepskie, zabiegi literackie- żadne. Słownictwo jest ubogie, styl pisarski monotonny, no i dialogi… Nie wiem, może Autor spotkał osoby które w ten sposób rozmawiają, ja nie miałam z takimi do czynienia: „ - Możesz mi w końcu powiedzieć, dokąd idziemy?
- Do bezpiecznego miejsca.
- A co to za miejsce?
- Przekonasz się, jak tam dotrzemy.
- Dokąd zmierzamy?
- Zobaczysz.
- Co to jest?
- Zapas.
- W razie czego?
- W razie, gdybyśmy nie byli tu sami.
- Gdzie idziemy?
- Do celu.”
I tak dalej i tak dalej… Przykro mi, dla mnie to niestety mocno niestrawne. Doczepię się jeszcze do jednego aspektu, do czegoś, z czym niestety spotykam się nie po raz pierwszy w ostatnim czasie. Otóż, gdy akcja nabiera tempa, Autor zaczyna szatkować zdania - co drugie słowo wstawia kropkę, zaczyna kolejny równoważnik, bądź wstawia pojedyncze słowo. I kropka. I następna…. Ten typ narracji w mojej ocenie jest tragiczny, nie wiem, czemu to ma służyć, mnie niesamowicie irytuje.
Niemniej jednak, jeśli ukaże się kolejny tom tej urwanej w przypadkowym miejscu historii, prawdopodobnie po niego sięgnę, licząc, że Autor w międzyczasie podciągnie nieco swoją technikę pisarską.

Uwielbiam sci fi i postapo...
W tę książkę wsiąkłem od pierwszych zdań :)
Dawno nie trafiłem czegos tak wciągającego, z ciekawym światem i wartką akcją.

Gorąco polecam

Uwielbiam sci fi i postapo...
W tę książkę wsiąkłem od pierwszych zdań :)
Dawno nie trafiłem czegos tak wciągającego, z ciekawym światem i wartką akcją.

Gorąco polecam

Echo Macieja Libera
Nie mamy wyboru, w jakim świecie przychodzi nam żyć. Czasem jednak spotykamy ludzi na swojej drodze, którzy są zdeterminowani, aby nasz świat stał się lepszy, pomimo wszystko.
Postęp technologii jest sukcesem, ale może też prowadzić do zguby.
Robert, chłopak „uratowany“, wkracza w zupełnie nowy świat, nie pamiętając, kim właściwie jest ani skąd pochodzi.
Nowe życie zapewnia mu kalejdoskop wrażeń i doświadczeń. Dojrzewa, odkrywając jeden cel, przeżyć.
Razem z grupą nowych znajomych prowadzi niebezpieczną grę z systemem Echo. Jednak aby dowiedzieć się więcej, musisz sam/a poznać tę historię, pełną strachu, nadziei i czegoś jeszcze, czegoś drzemiącego w każdym z nas w różnym natężeniu.
Polecam każdemu, kto jest w stanie udźwignąć intensywność wrażeń z każdym kolejnym rozdziałem. Jestem pod wrażeniem i nie mogę doczekać się kolejnego tomu.

Polecam Moniq

Echo Macieja Libera
Postęp technologii jest sukcesem, ale może też prowadzić do zguby.

125 użytkowników ma tytuł Echo na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Echo na półkach dodatkowych