Przyjacielski układ

Monika Rępalska Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-05-23
2025-05-23

Kup Przyjacielski układ w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przyjacielski układ

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przyjacielski układ

Autor: Monika Rępalska
Wydawnictwo: WasPos

Książka przeczytana w ramach kolejnego BT u @czytelnicze.chwile za co serdecznie dziękuję 😘

,,...To, co miałem jej wyznać, nagle nie chce mi przejść przez gardło. K*rwa, mam przejeb*ne na całego. Planowałem jej powiedzieć bez względu na wszystko, ale już nie wiem. W tej chwili sam o sobie myślę, że jestem c*pą, a nie facetem z jajami. Nie potrafię załatwić tej jednej sprawy. I co teraz...?"

Dwójka przyjaciół, która zna się od lat.

On: W panice wymyśla szalony plan, aby jego kłamstwo nie wyszło na jaw!

Ona: Mimo, że wie iż to najgłupszy plan pod słońcem, nie potrafi mu odmówić...

Victoria, mimo swoich oporów, zgadza się na szalony plan Erica, aby udawać jego narzeczoną przed rodzicami mężczyzny.
Ale czy sobie poradzi?
Przecież podkochuje się w nim od lat, czy zdoła to przed nim ukryć?
A może, to im otworzy oczy na siebie?
Niby plan wydawał się prosty, ale... pojawia się ktoś, kto nieźle namiesza i wtedy Eric podejmuje najgorszą decyzję z możliwych, która zniszczy ich przyjaźń.
Czy będzie w stanie wszystko naprawić???

Książka fajna, lekko i szybko się czyta. Opowiada o przyjaźni, miłości, oraz o tym, jak łatwo jest stracić czyjeś zufanie, gdy nie jest się szczerym. Jak ze strachu przed utratą bliskiej osoby, ukrywamy prawdę, a nic nie boli bardziej, niż kłamstwo osoby, którą się kocha...
Więc polecam książkę, jest idealna na mroźne, zimowe wieczory, a ja pędzę czytać kolejny tom, bo Zoe trochę narozrabiała i ciekawa jestem, jak potoczy się Jej historia 💙

@czytelnicze.chwile @m.repalska @waspos #btprzyjaciele #mojarecenzjaksiążki
#mojaopiniaoksiążce #booktourpl #przyjacielskiukład

Autor: Monika Rępalska
Wydawnictwo: WasPos

📖 Recenzja
Autor: Monika Rępalska @monika.repalska
Wydawnictwo: WasPos @waspos
Ocena: ★★★★☆ ½ / 5
Współpraca reklamowa z waspos.
Trochę mnie tu nie było — miałam słabszy okres, ale to właśnie książki pani Moniki pomogły mi się jakoś trzymać. ❤️

Czym jest Przyjacielski układ? Jeśli myślicie, że to słodka, lekka historia, to mocno się zdziwicie. Główna bohaterka, choć widać, że czuje coś do swojego przyjaciela, wcale nie jest przesłodzona ani uległa. Ma charakter, potrafi postawić na swoim i wyrazić swoje zdanie, co ogromnie mi się podobało.

Dzięki tej książce jeszcze bardziej zakochałam się w motywie friends to lovers. Omg, to było po prostu przecudowne! Ich przekomarzanki, emocje, momenty napięcia — wszystko to sprawiało, że nie mogłam się oderwać. Do tego udawany narzeczeński układ przed jego rodzicami? Idealna mieszanka stresu, humoru i romantycznych iskier.

Jedyny minus to okładka, która moim zdaniem nie oddaje tego, jak dobra jest ta historia. Ale uwierzcie, wnętrze wszystko wynagradza. 🩵

📖 Recenzja
Autor: Monika Rępalska @monika.repalska
Wydawnictwo: WasPos @waspos
Ocena: ★★★★☆ ½ / 5
Współpraca reklamowa z waspos.

Na półkach: , , , ,

📚Recenzja: 101/2025 //330
📚Autor: Monika Rępalska
📚Tytuł: „Przyjacielski układ”
📚Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos
📚Ocena: 5/10

Tori i Eric to najlepsi przyjaciele.
Niby wszystko jest w porządku.
Niby... bo Tori w sekrecie wzdycha do Erica od wielu lat, a ten niczego nieświadomy prosi ją, by przez tydzień udawała jego narzeczoną, gdyż odwiedzają go rodzice.
Jak Tori poradzi sobie z tym zadaniem?
Czy przyjaźń między kobietą i mężczyzną jest możliwa?
Co do książki mam sprzeczne odczucia.
Z jednej strony temat wydaje się oklepany. Nic oryginalnego, naiwna fabuła, rodem wyjęta z amerykańskiego serialu dla młodzieży.
Po drugie, bardzo nie lubię, gdy nasi rodzimi autorzy na siłę próbują przenieść swoich bohaterów na amerykańskie podwórko.
Jednak przyznać muszę, że styl autorki jest lekki i angażujący, co sprawiło, że jak tylko zaczęłam czytać, z ciekawością śledziłam (dość przewidywalne) losy bohaterów.
Na próżno jednak szukać tu na siłę głębi czy refleksji.
Ale jest dużo rozrywki i zabawy.
Idealnie zgrało się w czasie, bo gdy sięgałam po „Przyjacielski układ”, tego właśnie potrzebowałam od literatury i w tej roli książka sprawdziła się idealnie.
Przede mną druga część „Przyjaźń to za mało”, czyli dowiem się co u Zoe, przyjaciółki Tori. Mały przedsmak jej skompikowanej historii został nam zaserwowany już w pierwszym tomie cyklu.
Podsumowując:
Książka jest lekka, do szybkiego przeczytania i tak naprawdę...zapomnienia.
Jest jednak fantastycznym resetem głowy i poprawiaczem nastroju.
#dozaczytania
Molly📖.
/Zapraszam na IG: @molly.ksiazkowa/

📚Recenzja: 101/2025 //330
📚Autor: Monika Rępalska
📚Tytuł: „Przyjacielski układ”
📚Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos
📚Ocena: 5/10

Tori i Eric to najlepsi przyjaciele.
Niby wszystko jest w porządku.
Jak Tori poradzi...

35 użytkowników ma tytuł Przyjacielski układ na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Przyjacielski układ na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Przyjacielski układ

Dodaj cytat z książki Przyjacielski układ