Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma

- komiksy
- Star Wars: Darth Vader (2020 - 2024) (tom 10)
- Kanon Star Wars - komiksy (miękka okładka) [Egmont]
- Star Wars: Darth Vader. Vol. 10: Phantoms
- 2025-11-01
- 2025-11-01
- Jacek Drewnowski
Dziesiąty tom serii „Darth Vader”, wydawanej w USA od 2020 roku i opowiadającej o losach Vadera. Luke Skywalker przechodzi na ciemną stronę?! Mówią, że Sithów może być tylko dwóch. Obecnie są nimi Imperator i Darth Vader. Ale czy pewnego dnia mogą to być Palpatine i Luke? Albo może Vader i jego syn? Dwórka Sabé podda wreszcie Luke’a próbie, a na szali znajdzie się życie Warby. Tymczasem Schizma Imperialna ujawnia swój tajny plan. Korpus MAR zyskuje przewagę. A Darth Vader mierzy się z konsekwencjami swojego bezwzględnego dążenia do władzy. Dodatkowo: poznajcie najmłodsze lata i życie wewnętrzne Anakina Skywalkera dzięki nigdy wcześniej nieopowiadanym historiom osadzonym przed i pomiędzy scenami z „Mrocznego widma”, a także po nich!
Kup Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma w ulubionej księgarni
Oceny książki Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma
34 użytkowników ma tytuł Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma na półkach głównych- Przeczytane 17
- Star Wars 4
- STAR WARS 2
- Komiks 2
- Komiks 2
- ! KOMIKS 1
- ❌ Nie posiadam „Star Wars” (kanon) 1
- Star Wars Komiksy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma
Dobrnęliśmy do finałowego, dziesiątego tomu komiksu z serii Star Wars: Darth Vader - Widma. Dramatyczne zmagania o dominację w Imperium dobiegają końca, wszystkie wątki splatają się w pełnej fajerwerków akcji. Vader sieje zniszczenie, a szala zwycięstwa przechyla się z jednej strony na drugą. Tajny plan Schizmy Imperialnej zostaje ujawniony.
Pewnie już to pisałem, ale napiszę to ponownie, komiks może i jest satysfakcjonujący, nawet dobrze się go czyta, a zmagania bohaterów są ciekawe, czuć w nich stawkę, tylko przez ten ogrom potęgi jaki prezentują chociażby Vader i Palpatine powoduje pewien dysonans między tym co widzimy później w filmach. To są jednak inni bohaterowie, czy to dobrze czy źle ocieńcie sami. Vader jawi się jako siła totalnego zniszczenia, często bezrefleksyjna, nieujarzmiona, Palpatine natomiast to architekt zła, diabeł wcielony kontrolujący wszystko do granic możliwości. Nie wiem czy to powinno iść w tym kierunku, czy jednak nie powinno się uderzyć w inne struny, aby uniwersum chociaż pod względem charakterów postaci i ich rozwoju było spójne. Nie mniej jednak dobrze wziąć czasem do ręki coś tak kolorowego i dynamicznego jak ten komiks.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie już to pisałem, ale...
Finał jednej z najbarziej absurdalnych serii komiksowych w historii SW. Trudno opisać sensownie co się tu dzieje. Dramatyczne wątki zapowiadające wielkie zmiany (konflikt Vadera z Imperatorem, schizma, bunt w Imperium) zostają zaorane bezpardonowo. Zatoczyliśmy fabularne koło, seria nie ma żadnej sensownej konkluzji, całościowo patrząc nic nie wnosi do charakterystyki Vadera, bo wszystkie ewolucje jakie przeszedł po prostu anuluje i niweluje, zostawiając go samotnego i zdemotywowanego. Najlepsza rzecz z tego tomu to tak naprawdę ostatnie kilka stron na Tatooine gdzie kilka postaci spotyka się po latach i wspomina Anakina.
Całościowo serię oceniam na 6/10.