Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma

Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma autora Paul Fry, Adam Gorham, Raffaele Ienco, Greg Pak, Luke Ross, William Sliney, 9788328163034
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma
Greg PakRaffaele Ienco Wydawnictwo: Story House Egmont Cykl: Star Wars: Darth Vader (2020 - 2024) (tom 10) Seria: Kanon Star Wars - komiksy (miękka okładka) [Egmont] komiksy
komiksy
Star Wars: Darth Vader (2020 - 2024) (tom 10)
Kanon Star Wars - komiksy (miękka okładka) [Egmont]
Star Wars: Darth Vader. Vol. 10: Phantoms
2025-11-01
2025-11-01
Jacek Drewnowski

Kup Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma w ulubionej księgarnii

Oceny książki Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma

Dobrnęliśmy do finałowego, dziesiątego tomu komiksu z serii Star Wars: Darth Vader - Widma. Dramatyczne zmagania o dominację w Imperium dobiegają końca, wszystkie wątki splatają się w pełnej fajerwerków akcji. Vader sieje zniszczenie, a szala zwycięstwa przechyla się z jednej strony na drugą. Tajny plan Schizmy Imperialnej zostaje ujawniony.
Pewnie już to pisałem, ale napiszę to ponownie, komiks może i jest satysfakcjonujący, nawet dobrze się go czyta, a zmagania bohaterów są ciekawe, czuć w nich stawkę, tylko przez ten ogrom potęgi jaki prezentują chociażby Vader i Palpatine powoduje pewien dysonans między tym co widzimy później w filmach. To są jednak inni bohaterowie, czy to dobrze czy źle ocieńcie sami. Vader jawi się jako siła totalnego zniszczenia, często bezrefleksyjna, nieujarzmiona, Palpatine natomiast to architekt zła, diabeł wcielony kontrolujący wszystko do granic możliwości. Nie wiem czy to powinno iść w tym kierunku, czy jednak nie powinno się uderzyć w inne struny, aby uniwersum chociaż pod względem charakterów postaci i ich rozwoju było spójne. Nie mniej jednak dobrze wziąć czasem do ręki coś tak kolorowego i dynamicznego jak ten komiks.

Pewnie już to pisałem, ale...

Finał jednej z najbarziej absurdalnych serii komiksowych w historii SW. Trudno opisać sensownie co się tu dzieje. Dramatyczne wątki zapowiadające wielkie zmiany (konflikt Vadera z Imperatorem, schizma, bunt w Imperium) zostają zaorane bezpardonowo. Zatoczyliśmy fabularne koło, seria nie ma żadnej sensownej konkluzji, całościowo patrząc nic nie wnosi do charakterystyki Vadera, bo wszystkie ewolucje jakie przeszedł po prostu anuluje i niweluje, zostawiając go samotnego i zdemotywowanego. Najlepsza rzecz z tego tomu to tak naprawdę ostatnie kilka stron na Tatooine gdzie kilka postaci spotyka się po latach i wspomina Anakina.

Całościowo serię oceniam na 6/10.

34 użytkowników ma tytuł Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma

Okładka książki Star Wars: Darth Maul – Czerń, biel i czerwień Leonard Kirk, Greg Pak, Benjamin Percy, Luca Pizzari, Stefano Raffaele, Mark Russell, William Sliney
Okładka książki Planeta Hulka Michael Avon Oeming, Peter David, Gary Frank, Takeshi Miyazawa, Alex Nińo, Carlo Pagulayan, Greg Pak, Marshall Rogers, Juan Santacruz
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 9: Schizma Imperialna Paul Fry, Adam Gorham, Raffaele Ienco, Salvador Larroca, Greg Pak, Ramon Rosanas
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 8: Mroczne droidy Raffaele Ienco, Greg Pak
Star Wars: Darth Vader. Tom 8: Mroczne droidy Raffaele Ienco, Greg Pak
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 7: Nieokiełznana Moc Adam Gorham, Raffaele Ienco, Greg Pak
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 6: Powrót Dwórek Raffaele Ienco, Greg Pak, Ibraim Roberson, Luke Ross
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Tom 5: Cień cienia Marco Castiello, Raffaele Ienco, Greg Pak

Okładka książki Star Wars: Jango Fett. Szlak straconej nadziei Luke Ross, Ethan Sacks, William Sliney
Okładka książki Star Wars: Mandalorianin. Sezon drugi. Część pierwsza Rodney Barnes, Steven Cummings, Georges Jeanty
Okładka książki Batman Arkham. Pingwin Jason Aaron, Norm Breyfogle, Paul Dini, Bill Finger, Alan Grant, Kelley Jones, Bob Kane, Don Kramer, Doug Moench, Sheldon Moldoff, Don Newton, John Ostrander, Joe Staton
Okładka książki Star Wars: Darth Vader. Czerń, biel i czerwień Jason Aaron, Marc Bernardin, Marika Cresta, Paul Davidson, Danny Earls, Torunn Gronbekk, Klaus Janson, Daniel Warren Johnson, Leonard Kirk, Peach Momoko, Steve Orlando, David Pepose, Stefano Raffaele, Frank Tieri, Alessandro Vitti, Victoria Ying
Okładka książki Star Wars: Yoda Marc Guggenheim, Jody Houser, Nico Leon, Alessandro Miracolo, Ibraim Roberson, Luke Ross, Cavan Scott
Okładka książki The Spectacular Spider-Man. Tombstone! Mark Bagley, Sal Buscema, Gerry Conway
The Spectacular Spider-Man. Tombstone! Mark Bagley, Sal Buscema, Gerry Conway
Okładka książki Mroczni Rycerze ze Stali. Wojna Trzech Królestw Yasmine Putri, Tom Taylor
Mroczni Rycerze ze Stali. Wojna Trzech Królestw Yasmine Putri, Tom Taylor

Cytaty z książki Star Wars: Darth Vader. Tom 10: Widma