Morderstwo wybitnie francuskie

- Amerykanka i paryska zbrodnia (tom 2)
- A Murder Most French
- 2025-06-04
- 2025-06-04
- Magda Witkowska
Paryż – Miasto Świateł – powraca do życia po wojnie. A jego mieszkańcy wykorzystują każdą okazję, by wznieść toast! Tabitha Knight – amerykańska emigrantka – odkrywa, że nie każdy jest gotów na świętowanie. Niektórzy gotowi są na morderstwo…
Imponująca katedra Notre Dame, zapierająca dech w piersiach Wieża Eiffla i Paryż przepełniony oszałamiającą architekturą, są dla Tabithy zdecydowanie mniej ważne, niż skromny budynek, w którym mieści się szkoła gotowania Cordon Bleu. To tam, pod okiem legendarnej Julii Child, powstają nowe dania, których Tabitha tak chętnie się uczy. Gdy jeden z kucharzy pada martwy po wypiciu wina, staje się jasne, że morderca w wyrafinowany sposób zabija, doprowadzając do zatrucia organizmu. Kto, i dlaczego wybiera taki sposób na dokonanie zbrodni?
Tabitha i Julia mają nadzieję znaleźć odpowiedzi na te pytania. Nawet wtedy, gdy ich prywatne śledztwo prowadzi je przez najciemniejszą przeszłość wojennej Francji…
Kup Morderstwo wybitnie francuskie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Morderstwo wybitnie francuskie
„Morderstwo wybitnie francuskie” to drugi tom przygód Tabithy Knight. Można rzec- Amerykanki w Paryżu. Autorka – Colleen Cambridge wymyśliła sobie, że bohaterka w rozgryzaniu zagadek kryminalnych będzie partnerką dla słynnej Julii Child – autorki monumentalnych książek kucharskich i osobowości telewizyjnej, głównie z lat 60. Już przy czytaniu pierwszego tomu miałam trochę wątpliwości, ale w końcu uznałam pomysł autorki i przyjęłam za dobrą monetę styl tej opowieści. To są po prostu wakacyjne czytadła, miłe opowieści bez głębszych treści, taka rozrywka na wolny czas, gdy zamierzamy głównie dobrze się bawić. Jeśli przyjmiemy taką perspektywę, to lektura może być nawet przyjemnością. Nie oczekuję, nie otrzymuję. Fabuła mile się snuła, choć dla mnie akcja postępowała zbyt powoli. To, czego pewnie nie przewidziała autorka- a co było akurat moim udziałem- nie mogłam oddzielić postaci Julii Child od twarzy i głosu Maryl Streep, która wcieliła się tę postać w znakomitym filmie Julia & Julia (polecam). Trochę to było zabawne. Plusem jest dobrze osadzona akcja w powojennym Paryżu, zahaczająca o trudne czasy wojny. Można sporo dowiedzieć się o tych czasach, posmakować (wręcz dosłownie) atmosfery, obyczajów i kuchni tamtego okresu. Kuchni, jeśli skorzysta się z częstych opisów przygotowywanych dań. No, nie ukrywajmy, nie jest to książka dla osób bez wyobraźni kulinarnej. Oni się zanudzą, zanim dotrą do treści kryminalnych. Pozostali mogą tylko skorzystać. Obok kryminału dostają książkę kucharską. Przyznam, że momentami irytowała mnie naiwność głównej bohaterki Tabithy Knight, ale cóż, prawdopodobnie tak sobie autorka wyobrażała powojenne młode dziewczątka. Jeżeli jednak lubicie takie francuskie klimaty, czytanie o dobrym jedzeniu i winie, a jako bonus rozwiązywanie zagadki tajemniczych morderstw, ta książka na pewno Wam się spodoba. Jest na pewno idealna na plażę, albo zacieniony balkon. Tylko koniecznie z kieliszkiem wina! Będzie lepiej smakować 😊. Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Oceny książki Morderstwo wybitnie francuskie
101 użytkowników ma tytuł Morderstwo wybitnie francuskie na półkach głównych- Przeczytane 71
- 2025 6
- Legimi 3
- 2026 2
- Kryminał 2
- Proza 1
- Legimi audio 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morderstwo wybitnie francuskie
„W kuchni, tak jak w zbrodni, liczy się precyzja, czas i umiejętność ukrycia tego, co nie powinno ujrzeć światła dziennego”.
Powieść „Morderstwo wybitnie francuskie” autorstwa Colleen Cambridge to literacki deser, który zachwyci każdego miłośnika klasycznych kryminałów w stylu cozy mystery. Autorka wpada na genialny w swojej prostocie pomysł: zabiera nas do powojennej Francji, do posiadłości samej Julii Child – legendy światowej gastronomii – i każe nam patrzeć na świat oczami jej oddanej gosposi, Tabithy Knight. Efektem jest opowieść aromatyczna, inteligentna i zaskakująco wciągająca.
Główna bohaterka, Tabitha, to Amerykanka, która po wojnie próbuje odnaleźć swoje miejsce w Paryżu. Jej relacja z Julią Child jest sercem tej książki. Cambridge świetnie oddaje charyzmę, specyficzny sposób mówienia i zaraźliwy entuzjazm Julii do gotowania, ale to Tabitha kradnie show. Kiedy w piwnicy kamienicy przy rue de l'Université zostają znalezione zwłoki kobiety z nożem wbitym w serce, a w jej kieszeni widnieje kartka z nazwiskiem naszej gosposi, Tabitha musi porzucić mieszanie sosów na rzecz zbierania dowodów.
Największą siłą tej powieści jest jej klimat. Paryż lat 50. w opisie Cambridge tętni życiem, pachnie świeżymi bagietkami, masłem i czerwonym winem, ale ma też swoje mroczne, powojenne cienie. Autorka mistrzowsko buduje kontrast między elegancją francuskich restauracji a surowością targowisk i dusznych posterunków żandarmerii. Czytelnik niemal słyszy stukot obcasów na bruku i czuje smak boeuf bourguignon, o którym bohaterki dyskutują z taką samą pasją, z jaką analizują motywy morderstwa.
Intryga kryminalna jest poprowadzona wzorowo. Cambridge stosuje klasyczne techniki gatunku – mamy ograniczoną liczbę podejrzanych, fałszywe tropy i tajemnice z przeszłości, które powoli wypływają na powierzchnię. Jednak to postać Tabithy, która stosuje metody „kulinarne” do rozwiązywania zagadek (analizując warstwy kłamstw niczym warstwy ciasta francuskiego),nadaje historii świeżości. Autorka sprawnie wplata wątki historyczne, pokazując nastroje panujące w powojennej Francji, co nadaje książce głębi wykraczającej poza zwykły kryminał.
Warsztat Colleen Cambridge jest lekki, z poczuciem humoru i ogromnym szacunkiem do historycznych postaci. Julia Child nie jest tu tylko dekoracją; jej obecność motywuje Tabithę do działania i dodaje całości nieodpartego uroku. To książka, która celebruje kobiecą przyjaźń, odwagę i – co oczywiste – miłość do dobrego jedzenia.
Podsumowując, „Morderstwo wybitnie francuskie” to lektura obowiązkowa dla fanów Agathy Christie i wielbicieli filmów pokroju „Julie i Julia”. To kryminał, który czyta się z ogromną przyjemnością, czując po drodze nieodpartą chęć wejścia do kuchni. Cambridge udowadnia, że zbrodnia podana z odrobiną masła i francuskim sznytem smakuje najlepiej. To doskonały początek serii, która zapowiada się na jedną z najbardziej smakowitych w swoim gatunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść „Morderstwo wybitnie francuskie” autorstwa Colleen Cambridge to literacki deser, który zachwyci każdego miłośnika klasycznych kryminałów w stylu cozy mystery. Autorka wpada na genialny w swojej prostocie pomysł: zabiera nas do powojennej...
Wkradło się trochę błędów logicznych co do czasu - książkę czytałam już jakiś czas temu, więc dokładnie nie pamiętam - ale Tabitha wspominając zbrodnię z poprzedniej części, raz mówi, że działo się to kilka dni temu, a innym razem, że było to kilka tygodni temu, mimo że wydarzenia te rozgrywały się w ciągu iluś kolejnych dni.
Oczywiście obie bohaterki nadal pozostają kompletnie bezrefleksyjne i ponownie beztrosko wplątują się w sytuację, która może być dla nich niebezpieczna - a szczególnie dla Tabithy, zachęcanej w dodatku przez Julię, by dalej kontynuować własne śledztwo, zupełnie jakby nie pamiętała, że poprzednim razem sprawca próbował właśnie z tego powodu przejechać jrj młodszą koleżankę samochodem, a potem zabić. No brawo.
Rozumiem też, że Francuzi są pewnie trochę zafiksowani na punkcie wina i innych typowo "francuskich" rzeczy, ale w książce to wszystko jest już nieco stereotypowe, a może wręcz groteskowe - ot, dziadek Tabithy i jej "wujek" moim zdaniem zdają się być bardziej zbulwersowani faktem, że ktoś zmarnował dobry, stary i rzadki rocznik wina w celu zamordowania kogoś niż samym faktem, że w ogóle ktoś został zamordowany, bez względu na to, w jaki sposób do tego doszło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście obie bohaterki nadal pozostają...
Tym razem Tabitha jest świadkiem śmierci wybitnego kucharza w słynnej francuskiej szkole gotowania Cordon Blue. Kiedy Tabitha, następnego dnia, po raz kolejny staje się świadkiem morderstwa w jej duszy zaczyna odzywać się detektywistyczna żyłka. Czy Tabitha odkryje kto i dlaczego morduje? Jaki morderca ma motyw i do czego się posunie aby osiągnąć swój cel? Przeczytajcie, warto! Polecam i czekam na kolejne spotkanie z bohaterkami powojennego Paryża.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś, jeśli zechcesz, zabiorę Cię w podróż do Paryża 😉 Paryża powojennego, budzącego się po latach okupacji, świadka narodzin talentu kulinarnego Julii Child.
Ostatnio podczas wyjazdu przeczytałam ebooka @skarpawarszawska "Morderstwo wybitnie francuskie" amerykańskiej pisarki Colleen Cambridge. Nie zauważyłam wcześniej, że jest to część druga cyklu "Amerykanka i paryska zbrodnia"; na szczęście nieznajomość pierwszego tomu nie przeszkodziła mi dobrze bawić się podczas lektury tego kryminału.
Amerykanka Tabitha Knight mieszka wraz z dziadkiem i wujkiem w Mieście Świateł. Jej przyjaciółką i nauczycielką gotowania jest Julia Child, która uczęszcza do słynnej szkoły gotowania Le Cordon Bleu. Dziwnym trafem przyjaciółki są świadkami morderstwa: wyrafinowanego, a dla Francuzów wręcz obrazoburczego. Tabitha jest może początkującą kucharką, ale za to ma prawdziwy talent detektywistyczny. A paryskie przestępstwa same się proszą o amatorskie śledztwa😉 W rozwiązaniu zagadki kryminalnej Tabitha rywalizuje z intrygującym przystojnym policjantem, co sprawia, że w powieści kryminalnej pojawiają się też wątki romantyczne ❤️
Powieść bardzo dobrze się czyta, zagadka zbrodni jest interesująca a jej rozwiązanie nie jest oczywiste. Autorka interesująco wplata informacje historyczne o życiu codziennym w Paryżu podczas II wojny światowej i tuż po niej.
Dla wielbicieli kryminału retro, cosy i francuskiej sztuki kulinarnej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnio podczas wyjazdu przeczytałam ebooka @skarpawarszawska "Morderstwo wybitnie francuskie" amerykańskiej pisarki Colleen Cambridge. Nie zauważyłam wcześniej, że jest to część druga cyklu "Amerykanka i paryska...
"Morderstwo wybitnie francuskie. Amerykanka i paryska zbrodnia" to kontynuacja "Morderstwa po francusku". Są tutaj pewne nawiązania do pierwszej części, jednak myślę, że znajomość pierwszego tomu nie jest konieczna aby sięgnąć po ten tytuł.
To świetny kryminał o iście francuskim klimacie. Przepełniony francuską kuchnią i kulturą, rozgrywa się kilka lat po drugiej wojnie światowej.
To zaskakująca, pełna humoru historia, ze świetnymi bohaterami i bardzo delikatnie nawiązanym wątkiem romantycznym (dopiero zaczyna się coś dziać, myślę, że w kolejnej części coś się tu rozwinie!).
Tabitha znowu staje w centrum morderstwa, tym razem postanawia, że nie będzie prowadzić śledztwa. W końcu ostatnim razem prawie nie przypłaciła tego życiem. Jednak co może poradzić, że raz po raz znajduje się w centrum wydarzeń, do tego niespodziewanie trafia na kolejne tropy, a jej dociekliwy umysł nie umie tak łatwo odpuścić, ku niezadowoleniu komisarza Merveille'a.
Nie mogłam oderwać się od lektury. Ta książka podobała mi się nawet bardziej jak pierwszy tom. Z niecierpliwością oczekuję kontynuacji tej historii!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo świetny kryminał o iście francuskim klimacie. Przepełniony francuską kuchnią i kulturą, rozgrywa się kilka lat po drugiej wojnie...
Francuska kuchnia, śledztwo w klasycznym stylu i świetnie oddany klimat powojennego Paryża. Znani już bohaterowie wciąż dają się lubić, a całość czyta się z ogromną przyjemnością.
Całość lepsza niż w pierwszym tomie – czekam na więcej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość lepsza niż w pierwszym tomie – czekam na więcej!
Drogi Czytelniku...
Dawne czasy? Tak.
Przepiękna architektura? Jest.
Znów piękny Paryż? Obecny.
Nauka? Jasne.
Morderstwa? Niestety...
Trucizna? Cóż...
Pewnego rodzaju walka? Nie obędzie się bez niej.
Śledztwo na własną rękę? Oczywiście.
Fałszywe tropy? Będą.
Między innymi właśnie to tym razem znajdziemy w najnowszej książce Colleen Cambridge pod tytułem „Morderstwo wybitnie francuskie”.
Jaki osiągnęła efekt? By poznać odpowiedź na to pytanie odsyłam do lektury książki.
Jest to tom drugi cyklu Amerykanka i paryska zbrodnia.
Miło było przenieść się do świata Tabithy, Julii, Marie, Paula, Jean, Yvette, Nicolasa, Maxa, Richarda, Louisa, Sadie, Elizabeth, Thomasa, Nanette, psiaka Oscara, kotki Madame X i innych.
Na pewno zastanawiacie się jakie są moje odczucia po lekturze.
Już odpowiadam.
Po pierwsze, bohaterowie. Znów są dobrze wykreowani, interesujący i zróżnicowani. Czy kogoś polubiłam? Tym razem nikogo. Niestety każdy mnie czymś zarówno zniechęcił jak i przyciągnął. Nie zdradzę jednak nic więcej.
Po drugie, fabuła. Nie chcę nikomu zdradzać tu szczegółów, jednak powiem, że to nie jest prawdziwy rollercoaster, przynajmniej dla mnie. Akcja rozkręca się swoim tempem, mimo to cały czas coś się dzieje. Autorka serwuje nam emocje sporymi porcjami. Troszkę brakowało mi tu zaskakujących zwrotów akcji, lecz wywoływania w nas skrajnych uczuć i problemów, którymi obarczone są na każdym kroku nasze persony już nie.
Po trzecie, styl. Autorka pisze lekko i przyjemnie dla oka (mimo języka, którym posługują się nasi bohaterowie),dzięki czemu książkę czyta się bardzo szybko (szkoda, że książka nie miała jeszcze tak z pięćdziesiąt stron...),przyjemnie i łatwo. Daję za to plusika.
Po czwarte, dawne, nieprzychylne czasy. Aktorka starała się pokazać nam jak żyło się dawniej (a nie było to łatwe i przyjemne),no, powiedzmy jakiś czas temu. Znów udało jej się to w dość fajny sposób. Leci za to kolejny plusik.
Po piąte, piękna i troszkę tajemnicza Francja. Zakochałam się ponownie w tym państwie i dzięki autorce zapragnęłam tam jak najszybciej polecieć, zobaczyć te wszystkie opisywane miejsca (choć, wiadomo, dziś wiele się zmieniło).
Po piąte, zakończenie. Po raz kolejny warto do niego dotrzeć. Nie do końca właśnie takiego się spodziewałam i to było fajne. Przyznaję za nie plusika.
Powieść jest lekką lekturą do poduszki.
Opowieść pokazuje, że czasami nie warto ulegać pokusom choćby nie wiem jak silnym.
Książka, tak jak jej poprzedniczka, praktycznie czyta się sama. Historia nawet wciąga i sprawia, że chce się być częścią życia naszych bohaterów i nie opuszczać go aż do końca, przynajmniej w tym tomie.
Autorce dziękuję za kolejną przygodę. :)
Fajnie spędziłam czas podczas tej lektury, tak jak i przy tomie pierwszym. Jestem ciekawa jakie przygody jeszcze czekają Tabithę.
Ogólna ocena - 8/10. :)
POLECAM, POLECAM.
Warto po nią sięgnąć.
Pozdrawiam, Iza.
Drogi Czytelniku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawne czasy? Tak.
Przepiękna architektura? Jest.
Znów piękny Paryż? Obecny.
Nauka? Jasne.
Morderstwa? Niestety...
Trucizna? Cóż...
Pewnego rodzaju walka? Nie obędzie się bez niej.
Śledztwo na własną rękę? Oczywiście.
Fałszywe tropy? Będą.
Zdarza się Wam czytać serię od drugiego tomu? Ja tak czasem mam. "Morderstwo wybitnie francuskie" to drugi tom cyklu Amerykanka i paryska zbrodnia Callen Cambridge, ale nie przeszkadzało mi to w lekturze. Co prawda w tej części autorka przemyca wzmianki z poprzedniego tomu, jednak każda książka to osobna historia kryminalna.
"Morderstwo wybitnie francuskie" to książka, która czyta się sama. Kryminał retro w starym stylu. Bez nadmiernej wulgarności i brutalności. Przywodzi mi na myśl książki Agaty Christie, bo ma podobny klimat. Jest naprawdę dobrze przemyślana. Fabuła idealnie wykreowana, bohaterowie są wyraziści a rozwiązanie zagadki wydaje się być niemożliwe. Jednak Tabitha i Julie nie próżnują, ale czy uda im się odkryć, kto zabił? Tego dowiecie się z książki.
A skoro jedną z bohaterek jest Julie Child, legenda kuchni, to nie może w niej zabraknąć smaków i zapachów. Momentami, aż ślinka cieknie...
To taki cozy kryminał. Ja lubię ten rodzaj kryminałów, więc lektura tej książki sprawiła mi przyjemność. A Wy, lubicie takie książki?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Morderstwo wybitnie francuskie" to książka,...
7⭐/10⭐
(Współpraca reklamowa z @skarpawarszawska)
Dzień dobry.
Jakie nastroje w nowym tygodniu? Gotowi na niego czy jeszcze przydało by się trochę wolnego?
U mnie wolne dopiero jutro, więc dość średnio z tym wszystkim.
Kolejna książka #colleencambridge #morderstwowybitniefrancuskie to druga odsłona serii #amerykankaiparyskazbrodnia, którą bardzo dobrze się czytało.
Autorka kolejny raz zabiera nas do Paryża, gdzie miasto stara się powrócić do normalności. Mieszkańcy nie odpuszczają żadnej okazji do świętowania.
Tabitha Night, to emigrantka z Ameryki, która przyjechała tutaj w jednym celu. Nauczyć się gotować w szkole Cordon Blue.
Jednak w mieście nie wszyscy są pozytywnie nastawieni, niektórzy gotowi są nawet zabić. Kiedy jeden z kucharzy Julii Child umiera po wypiciu wina, jednoznaczne jest to, że ktoś morduje w bardzo wyrafinowany sposób.
Julia i Tabitha postanawiają przeprowadzić własne śledztwo, które pozwoli im odkryć mroczną przeszłość Francji.
Colleen Cambridge w swojej serii pokazuje nam po wojenny Paryż, gdzie to miasto odbudowuje się po wojnie, a mieszkańcy są pozytywnie nastawieni.
"Morderstwo wybitnie francuskie" to kryminał, który zaskakuje swoim stylem i fabułą. Morderstwo tutaj opisane jest wręcz perfekcyjne i można pomyśleć, że morderca jest nie do wykrycia. Jednak nie ma takiej możliwości, kiedy na posterunku jest Tabitha. Postać głównej bohaterki jest dość specyficzna, nie ma dla niej rzeczy niemożliwych i żadnych ograniczeń.
Napewno przeczytam kolejne książki autorki.
@gabriela_setla_ #wakacjezdreszczykiem5
#skarpawarszawska#bookstagrampl#bibliophile#bookaholic#bookworm#booklover#bookstagrampoland#piwonie#peonies#pinkpeonies#amurdermostfrench#coffee#blackcoffee#czarnakawa#coffeebook#kawa#kawusia#polkiczytaja#polishgirlsreadbooks#readingissexy#sinsay#kikpolska#lovekik
7⭐/10⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(Współpraca reklamowa z @skarpawarszawska)
Dzień dobry.
U mnie wolne dopiero jutro, więc dość średnio z tym wszystkim.
Autorka...
Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka – Colleen Cambridge wymyśliła sobie, że bohaterka w rozgryzaniu zagadek kryminalnych będzie partnerką dla słynnej Julii Child – autorki monumentalnych książek kucharskich i osobowości telewizyjnej, głównie z lat 60. Już przy czytaniu pierwszego tomu miałam trochę...