Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2025-03-25
- 2025-03-25
Czy zdarzyło Ci się kiedyś stracić szansę na ciekawą rozmowę, ważną znajomość lub sukces zawodowy tylko dlatego, że zabrakło Ci umiejętności w zakresie komunikacji? Nieporadność w prowadzeniu rozmów może być ogromną przeszkodą w życiu osobistym i zawodowym. Wiele osób nie umie wywołać pozytywnego pierwszego wrażenia, wzbudzać zaufania czy budować relacji, przez co tracą cenne możliwości. Jest tak, ponieważ droga na szczyt prowadzi przez skuteczną rozmowę.
Dzięki nowym umiejętnościom nie tylko przełamiesz pierwsze lody, lecz zupełnie je roztopisz!
Larry King
W tej przystępnej i świetnie napisanej książce znajdziesz zestaw 92 sprawdzonych technik, które pomogą Ci nie tylko swobodniej rozmawiać, ale też zdobywać szacunek i sympatię od pierwszego... słowa! Dzięki prostym i praktycznym wskazówkom dowiesz się, jak robić dobre wrażenie, prowadzić konwersacje, nawiązywać głębsze relacje i sprawiać, by każda rozmowa zbliżała Cię do celu. Poznasz tajniki mistrzów komunikacji - od technik mowy ciała i podprogowego nawiązywania porozumienia po zaawansowane triki używane przez zawodowych negocjatorów. Książka jest pomyślana w ten sposób, że kiedy znajdziesz się w potrzebie, z łatwością przypomnisz sobie odpowiednią metodę, zastosujesz ją i osiągniesz sukces - towarzyski, miłosny i zawodowy!
Leil Lowndes ożywia zapomnianą sztukę werbalnej komunikacji.
Harvey Mackay, autor książki Pływaj z rekinami i nie daj się pożreć
Kup Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji w ulubionej księgarni
Oceny książki Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji
169 użytkowników ma tytuł Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji na półkach głównych- Chcę przeczytać 116
- Poradniki 3
- 2025 2
- Do kupienia 2
- Rozwojowe 2
- Audiobooki 2
Cytaty z książki Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji
Dodaj cytat z książki Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji
Zdecydowanie bardziej nastawiona na kontakty biznesowe niż zwykłe, codzienne, międzyludzkie. Tak jak wspomniał ktoś w recenzji pode mną - czuć, że nie jest to książka wydana w ciągu ostatniej dekady.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę bardzo dobra książka, dużo się z niej nauczyłem, to jedna z najbardziej wartościowych książek jakie w życiu przeczytałem. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczny poradnik w amerykańskim stylu, czyli krótko, szybko, nieco powierzchownie i w sposób mocno osadzony w tamtejszych realiach.
Dodatkowo książka ma już swoje lata (pierwsze wydanie ponad 20 lat temu tj. w 2003 r.) i to niestety da się wyczuć. Od tego czasu napisano już wiele znacznie bardziej pogłębionych i chyba jednak użyteczniejszych książek z dziedziny komunikacji.
Jeśli ktoś liczy tu na literaturę odwołującą się do badań naukowych, czy tzw. publikację opartą na dowodach raczej nie ma czego tu szukać. Cała przywoływana jako źródła literatura to raptem 26 pozycji referencyjnych, mocno zresztą w moim odczuciu przypadkowych.
Pozycja koncentruje się i odwołuje właśnie do tricków, sztuczek, porad, z których część jest dość oczywista i banalna w typie, jak do kogoś dzwonisz, to zapytaj, czy ma czas rozmawiać w tej chwili lub gdy ktoś popełni gafę w towarzystwie, nie zwracaj na to uwagi i nie komentuj.
Na przywołane 92 "myki" może ok. 10 jest inspirujące świeże i warte zastanowienia się, czy wprowadzenia do własnego repertuaru technik komunikacyjnych.
Jednym słowem jestem mocno zdziwiony i zaskoczony, że na Amazonie pozycja ta zajmuje 12. miejsce wśród literatury poświęconej tematyce komunikacji.
Gdybym miał wskazać zalety tego tytułu, to jest on niewątpliwie napisany w sposób potoczysty, lekki, z autorską swadą, która ułatwia czytelnikowi odbiór.
Jeśli jednak poszukujesz literatury faktycznie pogłębiającej rozumienie procesu komunikacji, etapów, a nawet technik, to czas poświęcony na lekturę tego akurat poradnika można spożytkować zdecydowanie lepiej i z większym pożytkiem.
Tu w zupełności wystarczy przekartkowanie na miejscu w czytelni czy bibliotece lub księgarni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodatkowo książka ma już swoje lata (pierwsze wydanie ponad 20 lat temu tj. w 2003 r.) i to niestety da się wyczuć. Od tego czasu napisano już wiele znacznie bardziej pogłębionych i chyba jednak użyteczniejszych książek z dziedziny...
Dosc prosty zestaw technik na nawiazywanie znajomosci z ludzmi.
Dosc prosty zestaw technik na nawiazywanie znajomosci z ludzmi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecona przez ChatGPT. Jak sie sprawdzi, zobaczymy na najblizszym evencie. Oceniam ja jednak na 6.
Gdyby poproszono mnie o polecenie książki, która poprawia jakość życia, ta pozycja byłaby w pierwszej trójce.
O CZYM JEST KSIĄŻKA:
Spis prostych technik komunikacyjnych, które pozwolą nam zabłysnąć podczas rozmowy, ułatwić komunikację z drugim człowiekiem, przedstawić się w lepszym świetle, lub po prostu sprawić że dana osoba nas polubi.
Warto czytać tę książkę powoli i np. raz w roku (dla przypomnienia) lub spisać te strategie, które uważamy za przydatne i wdrażać je w nasze życie. Ja wybrałam opcję drugą – z 92 technik spisałam 84 (!) i kilka z nich już wypróbowałam – działają 💪
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO CZYM JEST KSIĄŻKA:
Warto czytać tę książkę powoli i...
Autorka w książce zebrała 92 triki, które pozwolą czytelnikowi lepiej dogadać się nie tylko w sprawach biznesowych, ale także prywatnych. Każdy trik jest dopełniony historią Leili lub jej znajomych, więc możemy zobaczyć jak dany trik zmienił bieg rozmowy, jakie przyniósł korzyści lub wręcz odwrotnie co się stało gdy bohater danej historii danego triku nie zastosował. Taki opis zdecydowanie bardziej obrazuje jak działają opisane triki, ale także myślę, że wpłyną na lepsze ich zapamiętanie i szybciej później przypomnimy sobie je kiedy znajdziemy się w podobnej sytuacji. Każdy trik też jest zwięźle podsumowany w kilku zdaniach, więc jeśli komuś nie chce się czytać całości to może ograniczyć się tylko do podsumowań. Jeśli chodzi o same triki to w większości przypadków nie znalazłam tutaj nic nowego, ponieważ normalnością dla mnie jest utrzymywanie kontaktu wzrokowego, zapamiętywanie o czym z kimś rozmawialiśmy czy pozwolenie wygadania się komuś zamiast zmieniać brutalnie temat rozmowy, aby osiągnąć swój cel. Kilka trików które są tutaj opisane wiem, że w moim przypadku by się nie sprawdziło i raczej mnie zirytowało niż zachęciło do dalszej rozmowy, ale to już myślę kwestie indywidualne i wiadomo nie każda metoda zawsze ma zastosowanie i należy znaleźć jak we wszystkim złoty środek.
Książka jednak jest naprawdę dobrze i lekko napisana, a ze względu na przystępny język i bezpośredni sposób pisania autorki przyjemnie się przy niej spędza czas i mimo, że większość z tych trików znam i stosuję to chętnie ją czytałam. Moim zdaniem więcej z niej wyciągną osoby które mają problemy z small talkiem i chcą dowiedzieć się jak mogą przełamać barierę przed rozmowami z obcymi ludźmi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji” Leil Lowndes to praktyczny przewodnik, który w zwięzły sposób prezentuje różnorodne techniki poprawy komunikacji interpersonalnej. Autorka, bazując na badaniach psychologicznych i własnym doświadczeniu trenerskim, dzieli się 92 prostymi, lecz efektownymi trikami, które mają pomóc w nawiązywaniu kontaktu, przełamywaniu lodów i budowaniu trwałych relacji – zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym.
Zalety:
Konkretność i prostota
Każdy trik jest opisany na jednej, maksymalnie dwóch stronach, co ułatwia szybkie odnalezienie interesującej techniki. Dzięki temu książka doskonale sprawdzi się jako podręczny reference book.
Różnorodność przykładów
Lowndes prezentuje sposoby radzenia sobie w różnych sytuacjach: podczas pierwszego spotkania, zebrania zespołu, randki czy wystąpienia publicznego. Historie i anegdoty z życia wprowadzają lekkość i pomagają zrozumieć kontekst praktycznego zastosowania poszczególnych metod.
Motywujący ton
Autorka zachęca do eksperymentowania i wypróbowywania kolejnych pomysłów – nawet tych „małych”, takich jak odpowiedni uśmiech czy drobne gesty czyniące wrażenie.
Wady:
Powierzchowność niektórych trików
Część wskazówek to powszechnie znane zasady dobrego wychowania lub zdrowego rozsądku („słuchaj uważnie”, „utrzymuj kontakt wzrokowy”),co dla bardziej zaawansowanych czytelników może okazać się za mało inspirujące.
Brak głębszego tła teoretycznego
Dla tych, którzy chcieliby zrozumieć naukowe podstawy proponowanych rozwiązań, odniesienia do badań bywają zbyt ogólne lub nieobecne.
Fragmentaryczność
Struktura „trik po triku” nie sprzyja budowaniu całościowego planu rozwoju umiejętności komunikacyjnych. Czytelnik może mieć trudność z uporządkowaniem i trwałym wdrożeniem wszystkich rad.
Podsumowanie i ocena: 7/10
Leil Lowndes stworzyła lekki i bardzo praktyczny poradnik dla osób poszukujących szybkich „sztuczek” na poprawę relacji międzyludzkich. Zdecydowanie polecam go tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z szeroko pojętą komunikacją interpersonalną, ale bardziej wymagający czytelnicy mogą poczuć niedosyt głębszej analizy i trwałego programu rozwoju kompetencji społecznych.
„Dogadaj się z każdym. Poznaj 92 triki mistrzów budowania dobrych relacji” Leil Lowndes to praktyczny przewodnik, który w zwięzły sposób prezentuje różnorodne techniki poprawy komunikacji interpersonalnej. Autorka, bazując na badaniach psychologicznych i własnym doświadczeniu trenerskim, dzieli się 92 prostymi, lecz efektownymi trikami, które mają pomóc w nawiązywaniu...