Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera
Druga osoba w Trzeciej Rzeszy, zaraz po samym Adolfie Hitlerze. Narkoman, miłośnik biesiad i opływania w luksusy. As myśliwski z pierwszej wojny światowej, twórca Luftwaffe, marszałek Rzeszy, ważący 129 kilogramów i zadający szyku w białym, cokolwiek operetkowym, mundurze. Międzynarodowy trybunał sądzący później w Norymberdze zbrodniarzy niemieckich, stwierdził, że to, co czynił, „było czymś dotychczas niespotykanym w swojej potworności”! Nic dziwnego. To on wymyślił obozy koncentracyjne, to on stworzył brutalne gestapo!
Narcyz, który kochał bogactwa, dzieła sztuki, dobre alkohole, wyjątkowe prezenty, posiadał młode lwiątka, modele kolejek, uwielbiał zakładać nietypowe tureckie kapcie i każdego dnia zażywał około stu pigułek. Jaki był naprawdę? Jak udało mu się zostać zastępcą Hitlera? I wreszcie, czym tak bardzo podpadł Führerowi, że ten niedługo przed samobójczą śmiercią postanowił go aresztować i pozbawić wszystkich stanowisk oraz odznaczeń? Jego koniec był tragiczny. Nikt z nas nie chciałby skończyć tak, jak on…
Christopher Macht, autor bestsellerowych „Spowiedzi Hitlera” i „Spowiedzi Stalina”, ujawnia tajemnice Hermanna Göringa. O wielu wolelibyście nie wiedzieć…
Kup Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera w ulubionej księgarni
Oceny książki Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera
95 użytkowników ma tytuł Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera na półkach głównych- Przeczytane 60
- 2026 3
- Historia 2
- Audioteka 2
- Audiobooki 1
- Książka papierowa 1
- Współprace recenzenckie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera
Taki udawany wywiad. Na zasadzie autor "wymyślił" sobie jak by mógł wyglądać. Całość brzmi mało wiarygodnie.
Nie tego oczekiwałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie wprowadza chaos: co jest prawdziwe, co jest prawdopodobne ale niepotwierdzone oraz finalnie co jest mniej lub bardziej nieprawdziwe.
Nie tego oczekiwałem.
Na początku książki Goering stwierdza, że był znany w Niemczech za to jak walczył dzielnie w 1 Wojnie Światowej, na co prowadzący wyraża niedowierzanie, ponieważ “ wtedy nie było telewizji”. Ta szczera rozmowa odbyła się w 1945 roku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiągle powtarzam sobie, że należy dać jeszcze jedną szansę. Tak też ma się sprawa z serią "Spowiedź...", autorstwa Christophera Macht. I niestety, o ile przy wcześniejszych pozycjach można było przymknąć oczy na pewne rzeczy, tak w tej części cała ta książka powinna zostać odłożona na bok i niedokończona. Tym razem autor twierdzi, że miejsce miała rozmowa z drugą osobą w III Rzeszy, zaraz po Hitlerze. To, co tam się pojawia pewnie i jest częściowo prawdą. Ale nie dowiemy się tego, gdyż brak jest źródeł. Po drugie, niektóre fragmenty przypominały mi kopię z Wikipedii. Ostatecznie daję trzy gwiazdki: za zdjęcia, za pomysł i za kilka rzeczy, które w książce się pojawiły i z ciekawości poszukałam w innych źródłach ich prawdziwości. Książkę czyta się długo, mimo niewielkiej liczby stron, duże czcionki i sporych odstępów między słowami i wersami.
Ciągle powtarzam sobie, że należy dać jeszcze jedną szansę. Tak też ma się sprawa z serią "Spowiedź...", autorstwa Christophera Macht. I niestety, o ile przy wcześniejszych pozycjach można było przymknąć oczy na pewne rzeczy, tak w tej części cała ta książka powinna zostać odłożona na bok i niedokończona. Tym razem autor twierdzi, że miejsce miała rozmowa z drugą osobą w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie średnio jest to wszystko opowiedziane. Na szczęście dość szybko się to czytało, ale ciężko stwierdzić co jest faktem a co może być fikcją.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna z serii "Spowiedź...". Co do samej koncepcji nie mam uwag, natomiast irytowała mnie korekcja tegoż wydania: kilka literówek, powtórzeń lub urwane zdania momentami wpływała no dyskomfort czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł obiecuje sensację – rzekomą spowiedź jednego z największych zbrodniarzy II wojny. Niestety, zamiast autentyzmu dostajemy literacką fantazję podszywającą się pod dokument. Brak tu źródeł, warsztatu i wiarygodności – to raczej zbiór bredni ubranych w pozór historycznej relacji.
Można się zastanawiać, kto i po co w ogóle wymyślił taki koncept. Być może ktoś, kto lubi „zakazane prawdy”, da się nabrać. Ale dla świadomego czytelnika książka jest niepoważna i rozczarowująca. Jeśli ktoś szuka prawdziwych świadectw z tamtych czasów, lepiej sięgnąć po dokumenty procesowe czy rzetelne opracowania historyczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna się zastanawiać, kto i po co w ogóle wymyślił taki koncept. Być może ktoś, kto lubi...
Jeśli się zastanawiasz, dlaczego żołnierz nie powiem przeprowadzać wywiadu (w sensie do książki) - to tutaj znajdziesz odpowiedź.
"Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera." Christopher Macht.
Z plusów, historia snuta w formie opowieści znacznie lepiej do mnie przemawia. Nauka "szkolna" czyli tabelki, nazwiska i daty, są dla mnie nie do zapamiętania. Zawsze trzeba było kuć na pamięć.
Dzięki tej książce mogłam sobie wszystko poukładać logicznie. Kto z kim, dlaczego i za ile.
Jednak, jeżeli poszukujesz konkretów, to nie do końca tu. Wywiad koncentruje się przedewszystkim na "cudownym" Hermannie Göringu i jego życiu opływającym w luksusy. Jakby dwie kwoki że sobą gadały. Jeszcze wstawki narratora w trzeciej osobie, odbierają autentyczność książki. No i się zastanawiasz, czy to prawda - a może jednak fikcja?
Ech, taka plotkarska historia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera." Christopher Macht.
Historia II wojny światowej jest niezwykle bolesna.
Dwa tak skrajnie różne światy przecierały się w sposób najbrutalniejszy z możliwych.
W jednym z nich żył Herman Göring, oficer niemiecki, kluczowy człowiek III Rzeszy, bliski współpracownik Adolfa Hitlera.
As lotnictwa, dowódca Luftwaffe, twórca Gestapo i współorganizator obozów koncentracyjnych.
Człowiek uzależniony, lekoman kochający przepych, szlachetne kamienie oraz dzieła sztuki, które gromadził, uprzednio rabując je w okupowanych krajach.
Jakie miał dzieciństwo? Gdzie dorastał? Jakie były jego relacje z bliskimi? Czy poznał smak prawdziwej miłości? W jaki sposób zyskał szacunek samego Führera i dlaczego kiedyś go stracił?
Jego życiorys przybliża nam Christopher Macht, niemiecki pisarz z polskimi korzeniami, autor bestselleru pt. "Spowiedź Hitlera".
Książka "Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera" to zbiór najważniejszych informacji o człowieku, dla którego wszelkie okrucieństwo nie miało granic.
Zapis licznych rozmów jednego z najważniejszych członków III Rzeszy ze strażnikiem więziennym odkrywa przed czytelnikiem różne oblicza Göringa.
I choć fikcja literacka miesza się tutaj z niezaprzeczalną prawdą historyczną, dzięki przedstawieniu jej w formie wywiadu owa prawda zdaje się wybrzmiewać jeszcze mocniej.
Podsycana sarkazmem głównego bohatera wzbudza zainteresowanie.
Lektura to trudna, jednakże warta uwagi.
Raz bawi, by chwilę później przerazić tym, co może skrywać ludzka psychika.
Mocna w przekazie za sprawą wielu dołączonych fotografii, które uświadamiają czytelnikowi, że ten człowiek żył naprawdę.
Historia II wojny światowej jest niezwykle bolesna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTam, gdzie wielu walczyło o życie, tam i wielu się bogaciło, pławiło w dostatku i luksusie.
As lotnictwa, dowódca...
Książka „Spowiedź Göringa. Szczera rozmowa z zastępcą Hitlera”, której autorem jest Christopher Macht to fikcyjna rozmowa z jednym z niemieckich zbrodniarzy wojennych, który m.in. za pęto kiełbasy zdradza różne wydarzenia ze swojego życia.
Co ciekawe, Hermann Göring urodził się równo 99 lat przede mną i swojego czasu był drugą osoba w Trzeciej Rzeszy, zaraz po samym Adolfie Hitlerze. To on wymyślił obozy koncentracyjne, to on stworzył brutalne gestapo!
„[…] ważne były dla mnie tylko pieniądze, ordery i splendor.”
Cała rozmowa z Göringiem odbywa się przed procesem zbrodniarzy niemieckich w Norymberdze. Nie znam na tyle historii, aby mieć jakieś porównanie co do osoby samego Göringa, ale o lekturze mam wrażenie, że Göring sam siebie bardzo idealizował i trochę bajki pisał na swój temat. Wybitny lotnik, twórca Luftwaffe, sam sobie przyznawał medale bo kto miał mu je przyznawać jak on sobie sam? Narcyz, który kochał bogactwa, dzieła sztuki, dobre alkohole, wyjątkowe prezenty, który uwielbiał zakładać nietypowe stroje podczas różnych organizowanych przez siebie przyjęć. Do tego Göring uzależniony był od różnego rodzaju leków, gdyż każdego dnia zażywał około stu pigułek.
Jak to się stało, że narkoman, miłośnik biesiad i opływania w luksusy as myśliwski został zastępcą Hitlera?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo ciekawe, Hermann Göring urodził się równo 99 lat przede mną i swojego czasu był drugą osoba w Trzeciej Rzeszy, zaraz po samym...
Wyrób historycznopodobny. Goring niczym karykatura, a nie prawdziwa postać.
Wyrób historycznopodobny. Goring niczym karykatura, a nie prawdziwa postać.