Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności

Okładka książki Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności autora Katarzyna Kachel, 9788384021613
Katarzyna Kachel Wydawnictwo: Filia Seria: Filia na faktach reportaż
reportaż
Filia na faktach
2025-04-30
2025-04-30

Kup Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności

Kiedy myślimy o autyzmie, wciąż zbyt często przed oczami stają nam krzywdzące stereotypy: genialny matematyk bez empatii albo wycofane dziecko w kącie sali. Książka Katarzyny Kachel, Atypowa głowa, to potężne uderzenie w te mity. To nie jest suchy podręcznik medyczny, ale żywy, pulsujący emocjami zapis rozmów, które mają jeden cel: uczynić neuroróżnorodność częścią naszej codziennej świadomości, a nie jedynie jednostką chorobową w klasyfikacji ICD.

Konstrukcja i treść
Autorka oddaje głos osobom w spektrum autyzmu, ich bliskim oraz ekspertom. Ta wielogłosowość jest największą siłą publikacji. Poznajemy historie kobiet, które diagnozę otrzymały dopiero w dorosłości, co rzuca światło na zjawisko maskowania (kamuflażu społecznego),oraz mężczyzn próbujących odnaleźć się w świecie skrojonym pod neurotypową większość.

Rozmowy są prowadzone z ogromną empatią i wyczuciem. Kachel nie sili się na sensację, lecz pozwala swoim rozmówcom na autentyczność. Dzięki temu czytelnik może niemal fizycznie poczuć przebodźcowanie, o którym opowiadają bohaterowie, czy zrozumieć, dlaczego proste dla nas wyjście do urzędu dla kogoś innego może być wyprawą na Mount Everest.
Ocena 8/10 odzwierciedla wysoką jakość merytoryczną i literacką, przy jednoczesnym zachowaniu przystępności. Książka zasługuje na uznanie z kilku powodów:

Odczarowanie kobiecego autyzmu: Autorka świetnie pokazuje, że spektrum u kobiet wygląda inaczej, co jest kluczowe w dobie rosnącej liczby późnych diagnoz.

Edukacja przez relacje: Zamiast definicji, dostajemy doświadczenia. To sprawia, że wiedza „wchodzi” naturalnie, bez wysiłku.

Język inkluzywny: Publikacja promuje szacunek i podmiotowość, unikając stygmatyzującego języka medycznego tam, gdzie nie jest on konieczny.

Niewielki minus wynika jedynie z faktu, że dla osób głęboko siedzących w tematyce neuroróżnorodności niektóre wątki mogą wydać się powtarzalne. Jest to jednak pozycja skierowana przede wszystkim do szerokiego grona odbiorców – i w tej roli sprawdza się znakomicie.

Atypowa głowa to lektura obowiązkowa nie tylko dla rodzin osób w spektrum. To książka dla nauczycieli, pracodawców i każdego, kto chce lepiej rozumieć mechanizmy międzyludzkie. Pokazuje ona, że „atypowość” nie jest brakiem czy dysfunkcją, lecz inną konfiguracją systemu operacyjnego. Jak mówi jeden z nurtów neuroróżnorodności: jeśli komputer z Windowsem nie czyta plików z iOS, nie oznacza to, że jest zepsuty. Po prostu działa inaczej.

Katarzyna Kachel stworzyła przestrzeń, w której atypowość przestaje być „problemem do rozwiązania”, a staje się cechą, którą należy zrozumieć i zaakceptować. Autorka przypomina nam, że świat potrzebuje różnych umysłów, by w pełni funkcjonować. To lekcja pokory, ale i wielkiej nadziei na bardziej inkluzywne społeczeństwo.
Jest to po prostu Solidna, wzruszająca i niezwykle potrzebna pozycja na polskim rynku wydawniczym. Jeśli chcesz otworzyć swoją głowę na inne perspektywy, zacznij od tej lektury.

Niesamowicie ciekawa i pomocna.
Autorka przedstawia historie ludzi z ADHD, w spektrum autyzmu i AuDHD, którzy zostali zdiagnozowani w dorosłym życiu, i robi to z ogromną empatią i delikatnością. Nie jest to suchy poradnik ani podręcznik - raczej zebranie prawdziwych głosów i doświadczeń.
Na duży plus dla mnie to lekki język przez co książkę szybko się czyta i jest łatwa w odbiorze, a także to, że jest podzielona na:
🌻 intymne opowieści bohaterów (ich życie przed diagnozą, momenty zwątpienia, poczucie, że „są z innej planety” i próba znalezienia własnego miejsca w świecie, który często nie rozumie ich sposobu myślenia)
🌻 wypowiedzi osób w spektrum oraz specjalistów, które pomagają spojrzeć na neuroróżnorodność szerzej, bez oceniania czy uprzedzeń

Polecam każdemu <3

Niesamowicie ciekawa i pomocna.

Świetna. Wysłuchałam tej pozycji w audio wędrując do pracy i z pracy do domu. Naprawdę serdecznie polecam wszystkim, którzy czują że coś się dzieje nie tak. Wszystko z nami w porządku, ważne by poznać swoją atypowosc. Dzięki tej pozycji uspokoił się, że wszystko ze mną ok, a dodatkowo zostałam naprowadzona na kolejną pozycję i dowiedziałam się o tym, że mam stany lękowe. Polecam. I od razu zaopatrzcie się w znaczniki. Ja mam ich bardzo dużo w tej książce zostawionych.

443 użytkowników ma tytuł Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności

Katarzyna Kachel Atypowa głowa. Moje życie w spektrum. Rozmowy o neuroróżnorodności Zobacz więcej