Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej

- ezoteryka, senniki, horoskopy
- Ars Diavoli - Biblioteka Diabologiczna (tom 5)
- 2025-04-30
- 2025-04-30
Tom V kolekcji literatury okultystycznej Ars Diavoli – Biblioteka Diabologiczna
Stanisław Antoni Wotowski "Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej"
WYDANIE ILUSTROWANE
„Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej” to pasjonujący traktat poświęcony tajnikom okultyzmu, hermetyzmu i praktyk magicznych, osadzony głęboko w tradycji zachodnioeuropejskiej ezoteryki.
Stanisław Wotowski prowadzi czytelnika przez labirynty tzw. wiedzy tajemnej – od podstaw magii, przez analizę zjawiska światła astralnego, aż po istotę wtajemniczenia i tajemnice symboliki. Księga pełna jest odniesień do mistrzów hermetycznej nauki – takich jak m.in.: Apoloniusz z Tyany, Julian Apostata, Korneliusz Agryppa, Paracelsus, Eliphas Lévi, czy Papus – których Wotowski stawia na piedestale europejskiej myśli okultystycznej.
Wśród wielu atutów publikacji wyróżniają się liczne cytaty i nawiązania do twórczości Eliphása Léviego, francuskiego maga i mistyka, którego pisma stanowią fundament nowoczesnego okultyzmu. Styl Wotowskiego łączy precyzję historyczną z mistyczną atmosferą, tworząc dzieło, które z jednej strony zachowuje wartość dokumentu epoki, z drugiej zaś – pozostaje aktualnym głosem w refleksji nad granicami ludzkiego poznania, potęgą woli i duchową inicjacją.
„Wiedza tajemna nie znosi profanów. Tylko ten, kto przeszedł próbę ognia, może wejść w krąg światła.”
– Stanisław Antoni Wotowski
✅ NAJWAŻNIEJSZE ZAGADNIENIA:
Określenie magii. Magia naturalna i ewokacyjna. Istotna tajemnica magii. Drogi wtajemniczenia. Szkoła najnowsza: Eliphas Levi. Różokrzyżowcy. Stanisław de Guaita. Papus. Sar Peladan. Podział magii. Jakim winien być adept. Ceremoniały wtajemniczonych. Księgi magiczne. Rytuały. Szaty. Wskrzeszanie umarłych. Nekromancja. Wycieczki astralne. Lekarstwo uniwersalne. Czy istnieje diabeł. Bafomet. Sabaty. Sataniści. Czarne msze. Zaklęcia Szatana. Działanie broni na larwy i demony. Oczarowanie.
✅ NOTKA O AUTORZE:
Stanisław Antoni Wotowski (1895–1939?) – polski okultysta, pisarz, dziennikarz, policjant i detektyw. Autor licznych powieści okultystycznych, historycznych, sensacyjnych i kryminalnych. W swoich pracach splatał sztukę narracji z osobistym doświadczeniem badacza zjawisk nadprzyrodzonych, oraz zagadek kryminalnych. Wotowski aktywnie uczestniczył w popularyzowaniu wiedzy okultystycznej w Polsce międzywojennej – nie tylko poprzez działalność publicystyczną, lecz również przez prelekcje, wykłady i wystąpienia publiczne. Jego książki cieszyły się dużym zainteresowaniem czytelników, jednak po II wojnie światowej, w okresie reżimu komunistycznego, zostały zakazane, objęte cenzurą i wycofane z bibliotek ze względu na podejmowaną tematykę.
Kup Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej w ulubionej księgarni
Oceny książki Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej
43 użytkowników ma tytuł Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej na półkach głównych- Chcę przeczytać 34
- Magia 1
- 🔮 Okultyzm, magia, ezoteryka itp. 1
- Witches 1
- Ezoteryka 🔮✨ 1
- W biblioteczce 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magia i czary. Szkice z dziedziny wiedzy tajemniczej
„Lecz czyż Diabeł istnieje? A jeśli istnieje, kim on jest?”
„Jeśli człowiek żył sprawiedliwie, ciało astralne unosi się jak obłok w sfery wyższe; lecz jeśli człowiek żył w grzechu i zbrodni, ciało astralne ciążyć będzie ku ziemi, do swych poprzednich namiętności. Będzie wówczas zatruwał sny młodych dziewic, kąpał się we krwi świeżo rozlanej, krążył dokoła miejsc, gdzie upływały uciechy jego żywota: strzeże on jeszcze skarbów, co posiadł i schował, wysila się daremnie, by odzyskać organy ziemskie, by powrócić do życia.”
„Lecz światła planet wchłaniają go stopniowo; czuje jak inteligencja jego słabnie, jak pamięć zamiera, jak całe jego jestestwo topnieje powoli... Stare namiętności ukazują mu się i prześladują w straszliwej postaci, napadają nań, pożerają go... Nieszczęsny traci w ten sposób członki, które służyły mu do grzechu i umiera powtórnie, lecz ostatecznie, bo zatraca osobowość i pamięć.”
„Biorę ciało zmarłego i czynię z nim, co chcę! Nie umrzesz nigdy […] Będziesz żyła wiecznie. Jeśli mi pozostaniesz wierną, będę w stanie, w godzinę po śmierci cię wskrzesić.”
Od kilku lat obserwuję dostępność wszelkich ksiąg magicznych, a także publikacji badających szeroko pojęty okultyzm i powiem wam, że jako czytelnik jestem ogromnie wdzięczny za działalność Arkadiusza Siejdy, który postawił sobie za cel prezentowanie i odświeżanie publikacji badających sprawy nadnaturalne. Mam wrażenie, że dookoła tego typu tematów narosły wieloletnie mury milczenia, uniemożliwiające porządne wydania, dlatego ogromnie się cieszę, że mimo wyraźnego sprzeciwu, Ars Diavoli w dalszym ciągu spełnia swoją misję.
W swoim dzisiejszym tekście chciałbym rzucić trochę światła na wydany ostatnio piąty tom Biblioteki Diabologicznej i opowiedzieć wam kilka zdań o „Magii i Czarach” autorstwa Stanisława Antoniego Wotowskiego. To absolutny klasyk dla wszystkich zainteresowanych sprawami tajemnymi, a w Internecie krąży sporo egzemplarzy nieco bardziej podziemnych wydań, więc zakładam, że wśród czytających te słowa znajdą się tacy, którzy wiedzą o czym piszę lub co lepsze znają zawartość publikacji.
„Magia i czary” to publikacja, która będzie idealnym wstępem dla początkujących badaczy, a także konkretnym odświeżeniem tematów dla tych, którzy zdążyli postawić swoje pierwsze kroki na drodze poznania. Publikacja Wotowskiego ma już swoje lata i dla części czytelników może wydawać się nieco staroświecka, jednak zaręczam wam, że w dalszym ciągu będzie zarówno przystępna, jak i atrakcyjna. "Magia i czary" to tematy stare, towarzyszące ludzkości od początków, więc ciężko oczekiwać, żeby od pierwszego wydania miało się coś zmienić.
Dzieło Stanisława nie jest dość obszerną publikacją, jednak o jej sile nie stanowi ilość słów, a ich jakość. Adept na drodze poznania znajdzie tutaj kolejno: definicję czarów i magii, jej historię od czasów najdawniejszych, wszelkiego rodzaju magię ludową, nekromancję i magię śmierci, magię w średniowieczu, renesansie i współcześnie, a także prawdopodobnie wasze ulubione prześladowania czarownic i procesy sądowe. W takiej ilości tematów każdy znajdzie coś dla siebie, toteż zdradzę, że moimi ulubionymi były nekromancja i magia śmierci.
Wotowski nie wyczerpuje tematu, ale z pewnością rozświetli umysł wielu zainteresowanym czytelnikom. Znałem jego publikacje w starszych, nieco amatorskich wydaniach jednak w dalszym ciągu czerpałem przyjemność z odkrywania okultyzmu na nowo.
Polecam. „Magia i czary” to piąty tom, kolekcji, która rośnie z wielką siłą. Pamiętajcie, wiedza to skarb a lektura takich książek nie jest od razu jednoznaczna z wyznawaniem złego. To nie renesans, żeby ktoś was spalił za Wotowskiego (mimo, że niektórzy wyrażają takie życzenia).
„Lecz czyż Diabeł istnieje? A jeśli istnieje, kim on jest?”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Jeśli człowiek żył sprawiedliwie, ciało astralne unosi się jak obłok w sfery wyższe; lecz jeśli człowiek żył w grzechu i zbrodni, ciało astralne ciążyć będzie ku ziemi, do swych poprzednich namiętności. Będzie wówczas zatruwał sny młodych dziewic, kąpał się we krwi świeżo rozlanej, krążył dokoła miejsc, gdzie...