Ofiary półświatka

Okładka książki Ofiary półświatka autora Stanisław Antoni Wotowski, 9788366704534
Okładka książki Ofiary półświatka
Stanisław Antoni Wotowski Wydawnictwo: Wydawnictwo CM Seria: Kryminały przedwojennej Warszawy kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Kryminały przedwojennej Warszawy
2021-01-31
2014-01-01

Kup Ofiary półświatka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ofiary półświatka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ofiary półświatka

Powieść Ofiary półświatka to sensacyjny kryminał, w którym Stanisław Wotowski ponownie odsłania mroczne kulisy warszawskiego podziemia – świata szantażu, zbrodni i bezlitosnych intryg. Tym razem fabuła koncentruje się wokół dramatycznych losów młodego mężczyzny, który wplątuje się w pułapkę zastawioną przez wpływowych graczy półświatka.

Głównym bohaterem jest Fred Korski, młody prawnik, zakochany w Hance Gliniewskiej. Ich szczęście wydaje się pełne, a przyszłość – pewna. Hanka zerwała wszelkie kontakty ze swoją matką, Elwirą Helmanową, właścicielką „salonu mody”, który w rzeczywistości jest przykrywką dla ekskluzywnego domu schadzek i organizacji zajmującej się handlem kobietami oraz szantażem. Helmanowa nie zamierza jednak tak łatwo pozwolić córce na wyrwanie się spod jej wpływu – snuje skomplikowaną intrygę, której celem jest zarówno rozbicie związku Hanki i Freda, jak i brutalne zniszczenie reputacji młodzieńca.

Z pomocą swoich ludzi Helmanowa zwabia Freda w pułapkę – zaprasza go na spotkanie, rzekomo w celu omówienia „ważnych rodzinnych spraw”. Nieświadomy niebezpieczeństwa, młody prawnik pojawia się na miejscu i wplątuje się w skandaliczną aferę, która może złamać mu życie. Spisek jest misternie uknuty – w intrygę zaangażowani są zawodowi oszuści, kobiety, które mają skompromitować Freda, oraz niebezpieczni ludzie, dla których moralność i prawo nie mają żadnego znaczenia.

Głównym bohaterem jest Fred Korski,...

Autor ten pisał tak prostolinijne i naiwne książki, że trudno ocenić je lepiej. Ładny kulturalny język, ale skrajnie naiwne fabuły. Niemal fabuły dla dzieci. Zero złożenia i skomplikowania oraz realizmu.

Obrzydliwe u tego autora jest zawsze to, że postacie męskie są zawsze głupie i naiwne. Kobiece podstępne i bardziej przebiegłe. Chyba był jakimś feministą lub tylko zawsze tak głupio pisał.

Dużym atutem książki są przedwojenne realia warszawskiego światka przestępczego: złodzieje, domy uciech, hochsztaplerzy.

25 użytkowników ma tytuł Ofiary półświatka na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Ofiary półświatka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ofiary półświatka

Stanisław Antoni Wotowski
Stanisław Antoni Wotowski
Pisarz, dziennikarz, policjant, właściciel prywatnego biura detektywistycznego, znawca okultyzmu oraz masonerii. Autor powieści kryminalnych, sensacyjnych, historycznych i okultystycznych.

Cytaty z książki Ofiary półświatka

Dodaj cytat z książki Ofiary półświatka