Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami

- ezoteryka, senniki, horoskopy
- The Book of Seances: A Guide to Divination and Speaking to Spirits
- 2024-03-27
- 2024-03-27
- Bartłomiej Kotarski
Naucz się obcowania z duchami w świadomym i nieświadomym życiu
Odkąd ludzie żyją, tęsknią za tymi, którzy umarli, za ich mądrością i wsparciem. W „Księdze seansów” autorka i czarownica Claire Goodchild zabiera nas w podróż przez historyczny krajobraz spirytyzmu i prowadzi przez bezpieczne praktyki łączenia się z drugą stroną. Uczy, jak się chronić, omawia różne narzędzia – od tablic spirytystycznych i tarota po domino i uroki – które są niezbędne do otwarcia mostu prowadzącego do świata pozagrobowego. W jasny i sugestywny sposób przedstawia obszerną historię seansów, a także oferuje czytelnikom przewodnik po dostępie do świata duchów i obcowaniu z nim. Dostarcza cennych drogowskazów do osobistej mitologii, ujawnionej w naszym świadomym i nieświadomym życiu.
Kup Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami w ulubionej księgarni
Oceny książki Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami
56 użytkowników ma tytuł Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami na półkach głównych- Chcę przeczytać 40
- Jednotomowki 1
- Okultyzm i ezoteryka 1
- Ezoteryka / Magia / Folklor 1
- Magia 1
- Witches 1
- Może kiedyś 1
Tagi i tematy do książki Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami
Cytaty z książki Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami
Dodaj cytat z książki Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga seansów. Przewodnik po dywinacji i komunikowaniu się z duchami
Książka bardzo dobra, ciekawa, napisana w przyjemny, lekki sposób. Podzielona na kilka sensownych rozdziałów, w których znajdziemy zarówno trochę teorii jak i praktyki. Wiadomo, nie jest to dogłębne przeanalizowanie zagadnień (a raczej ich ogólny zarys),ale czyta się ją naprawdę dobrze. Jedyne co nie do końca do mnie przemawia to podejście autorki do tematu. Jest zbyt hmmm.. odważne i beztroskie. Radziłabym więcej respektu, uwagi i pokory w tematach tarota, tablicy Ouija i kontaktach z "duchami".
Na wielki plus zasługuje okładka i świetne rysunki w środku, które nadają jej bardziej magiczny charakter.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWitajcie dziś przychodzę do Was z recenzja Księgi seansów. Ci którzy znają mnie dłużej wiedzą że uwielbiam książki związane z ezoteryka, książki pełne mroku, tajemnic i magii. Takich jest zdecydowanie u mnie najwięcej ☺️
Tak naprawdę nie znam osoby która chociaż raz w młodości nie próbowała wywoływać duchów bądź inne ciekawe pomysły w komunikowaniu się z drugą stroną. Jedni wierzą inni nie ale to już ich sprawa 😉 odz dziecka jestem otoczona zupełnie inna tematyką którą wręcz uwielbiam. Dlatego nie mogłam przejść obojętnie wobec tej świetnej książki. Nie tylko okładka ale i całe wydanie wewnątrz jest wspaniale przedstawione i jest dosłownie ogrom informacji.
Co w niej znajdziecie?
Czym tak naprawdę jest śmierć? Czym jest wróżbiarstwo? Co to jest haruspicja? Jak ujawnić to co nieznane? Jakie są rodzaje wróżbiarstwa? Czym są seanse i spirytualizm? Czym są druga strona i zaświaty? Ludzie cienia, demony, duchy przewodnicy i anioły stróże. Nawiedzenia i jak przeprowadzić seanse. Kim jest medium, co to jest kartomancja? Jakie tajemnice skrywa pismo automatyczne? Co to jest bibliomancja? Ciekawostki dotyczące tablicy spirytystycznej. Tasseografia i Rabdomancja. Czym jest sens naukowy i jakie są rodzaje wróżenia z przedmiotów.
Ta książka jest świetnym zbiorem wszystkich ciekawostek i zakamarków umysłu i tego co jest po za nim.
Za egzemplarz do recenzji dziękuje wydawnictwu @wydawnictwo.kobiece
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak naprawdę nie znam osoby która chociaż raz w młodości nie próbowała wywoływać duchów bądź inne ciekawe pomysły w komunikowaniu się z drugą stroną. Jedni...
Dostałam w prezencie, zapewne dlatego że uwielbiam horrory w tematyce duchow, wróżbiarstwa itd. Książka pochłonięta w czasie 3h jazdy. Dla kogoś kto chciałby zająć się ta tematyka może być to dobry przewodnik i wstęp. Autorka wyjaśnia pojęcia, znaczenie karrt, wróżb. Mamy też trochę historii i postaci, związanych z danymi rytuałami, a także osobiste przeżycia i historie autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Księga seansów" to książka o niewątpliwie ciekawej tematyce - autorka przybliża w niej kontakty z duchami, seanse, wróżbiarstwo, a także zdolności parapsychiczne. Korzysta ze swojej wiedzy oraz własnych doświadczeń.
Moim zdaniem jest to dobry przewodnik na start, zostały tu omówione podstawowe zagadnienia, po których można szukać innych ścieżek poszerzania wiedzy na tematy, które zainteresowały. Całość jest bardzo przystępna i dość treściwa, szczególnie dla osoby początkującej. Książkę można też z powodzeniem wykorzystać jako inspirację.
Na uwagę zasługuje wydanie - twarda oprawa jest naprawdę solidna, a środek wieńczy wiele intrygujących ilustracji. Podobało mi się też rozłożenie materiałów i podzielenie ich na kategorie w kolejnych rozdziałach.
Szczególnie spodobało mi się to, że autorka zwraca dużą uwagę na tzw. "magiczne BHP", które często jest olewane przy amatorskiej praktyce magicznej. Warto edukować się w tym zakresie, zwłaszcza gdy się jest młodą wiedźmą.
Ta książka to zgrabny przewodnik po temacie, w którym można znaleźć wiele ciekawostek, podstawowe informacje z różnych dziedzin oraz wiele fajnych ćwiczeń. Jeśli kogoś interesuje ta tematyka- niezależnie czy po prostu szuka wiedzy lub inspiracji, czy zamierza praktykować, zawarte tu informacje mogą okazać się przydatne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem jest to dobry przewodnik na start, zostały tu omówione podstawowe zagadnienia, po których można szukać innych ścieżek poszerzania wiedzy na...
Gdyby kiedyś ktoś powiedział mi, że przeczytam książkę o wywoływaniu duchów, zapewne bym go wyśmiała. Od dziecka czułam zarówno strach przed duchami, jak i pewnego rodzaju pokorę, więc niespecjalnie myślałam o tym, by przywoływać je z zaświatów. Minęło jednak kilka dekad i pojawiła się publikacja Claire Goodchild, która mnie zaciekawiła i tak oto spędziłam z nią kilka godzin. I byłam mile zaskoczona, bo spodziewałam się zupełnie czegoś innego.
Księga seansów składa się z dwóch części, gdzie w skład pierwszej wchodzi pięć rozdziałów, w skład drugiej dziesięć. Na początku Claire Goodchild wprowadza czytelnika i przyszłego adepta dywinacji w podstawy. Objaśnia, czym jest śmierć, wróżbiarstwo, seanse i spiritualizm oraz jak przeprowadza się tytułowe seanse. Autorka omawia też tutaj, czym jest tak zwana „druga strona” oraz różnice w duchach (duszach). Pierwsza część jest dość krótkim wprowadzeniem, wypełnionym najważniejszymi informacjami, które należałoby wiedzieć, jeśli planuje się kontakty ze zmarłymi.
Druga część to opisy kilkunastu różnych technik wróżbiarstwa i kontaktowania się z duchami. Tutaj Claire Goodchild opisuje między innymi, jak używać do kontaktów kart Tarota, książek, luster, świec i wielu innych przyborów. Każdą z technik autorka stara się opisać w jak najprzystępniejszy sposób, by każdy zrozumiał, o co w nim chodzi. Zaznacza również, że każdy z nas musi odnaleźć swoją metodę na to, by rozmawiać z zaświatami – jedni bowiem będą usatysfakcjonowani używając Tarota, dla kogoś innego wróżenie z fusów będzie łatwiejsze i bardziej zrozumiałe, a jeszcze ktoś inny odnajdzie się w kontaktach z duchami za pomocą książek.
Ale poza opisami technik i potrzebnych sprzętów, by poznać wiadomości od zmarłych, znajdziecie w tej publikacji całą masę ciekawostek historycznych. I to właśnie one chyba najbardziej podobały mi się w Księdze seansów, bo i tę część wszelkich publikacji tego typu uwielbiam. A że Claire Goodchild ma bez wątpienia dar przekazywania takich ciekawostek w taki sposób, że czyta się je z zapartym tchem... Sami rozumiecie.
Niemniej to nie wszystko. Publikację tę wypełniają ilustracje autorstwa Claire Goodchild, która stworzyła autorską talię Tarota. Ilustracje w tej publikacji początkowo mnie przerażały – i mam tu na myśli czaszki, kości itd. To zdecydowanie nie są moje klimaty artystyczne, ale... mają one swój urok. A poza nimi znajdziecie tutaj również inne ilustracje uzupełniające to, co do przekazania miała autorka. Ogółem książka ta przypomina trochę publikacje z dawnych lat. Jest klimatyczna zarówno pod względem tekstu, jak i wizji artystycznej autorki.
Księga seansów to osobliwa publikacja, w której autorka przeprowadza czytelnika po szeroko rozumianej ezoteryce i wróżbiarstwie. Dowiecie się z niej o różnych technikach wróżbiarstwa i być może znajdziecie odpowiedzi i wskazówki, które sprawią, że Wasze życie i kontakty z duchami wejdą na wyższy poziom. Jeśli lubicie takie „rzeczy” - gorąco polecam Wam ten tytuł.