Klątwa Khaina

- fantasy, science fiction
- Warhammer Czasy Końca (tom 3)
- Warhammer
- The Curse of Khaine
- 2025-03-21
- 2025-03-21
- Daniel Budacz
Nadchodzi Koniec Czasów. Kiedy hordy Chaosu oblegają Naggaroth, Wiedźmi Król Malekith podejmuje decyzję o opuszczeniu Krainy Chłodu i postanawia podjąć ostatnią próbę przejęcia tronu Ulthuanu. Kiedy Druchii po raz kolejny ruszają na ziemie swoich przodków, ziszczają się snute od dawna plany i zakwita zdrada, co czyni Malekitha bliższym osiągnięcia zwycięstwa niż kiedykolwiek wcześniej. Na drodze Wiedźmiego Króla stoi tylko Regent Ulthuanu, książę Tyrion oraz mrok zalegający w duszy samego Malekitha, zew Klątwy Khaina.
Kup Klątwa Khaina w ulubionej księgarni
- Warhammer Czasy Końca 1
- Fantasy Horror SF 1
- Cykl "Czasy Końca" 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klątwa Khaina
Według mnie najlepszy tom End Times do tej pory. Pozostałe skupiają się na losach wielu pobieżnie przedstawionych bohaterów, co według mnie działa jednak na minus, a tu autor w pełni skupia uwagę na Malekitcie i historii elfów z jego perspektywy. No i ja bardzo lubię motyw, w którym "ten zły" opowiada się po dobrej stronie. Sama przemiana Malekitha jest całkiem nieźle zarysowana, przechodząc drogę od opętanego obsesją na punkcie tronu mrocznego władcy nakazującego egzekucje irytujących go podwładnych, do króla, który gotów jest poświęcić swoje kilkutysiącletnie marzenie o władaniu elfim królestwem w zamian za przetrwanie rasy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest podzielona na dwie sekcje: Czas Teraźniejszy End Times i Retrospekcje. Gdyby wyrzucić z powieści wspominki wiedźmiego króla to mamy dość przyjemny średniaczek z świata fantasy. Gdy pojawiały się wspomnienia przeszłości, to przewracałem oczami, bo wiedziałem, że niemiłosiernie się wynudzę przez najbliższe kilka stron. Jeszcze wielkim minusem będzie przyspieszenie zakończenia książki. Jak nie masz ciekawszych książek z warhammera na półce do przeczytania to polecam.
Książka jest podzielona na dwie sekcje: Czas Teraźniejszy End Times i Retrospekcje. Gdyby wyrzucić z powieści wspominki wiedźmiego króla to mamy dość przyjemny średniaczek z świata fantasy. Gdy pojawiały się wspomnienia przeszłości, to przewracałem oczami, bo wiedziałem, że niemiłosiernie się wynudzę przez najbliższe kilka stron. Jeszcze wielkim minusem będzie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudy, nudy, nudy. Sposób w jaki jest napisana też nie pomaga. Z dotychczasowych 3 książek z serii The End Times, ta jest najsłabsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedżmi Król podejmuje kolejną próbę odzyskania tronu Feniksa. Tym razem zbiega się to z powrotem bogów Chaosu. Nasz bohater przekona się, że dary uzyskane od nich nie zawsze są dobre a konieczność może go zmusić do podejmowania dziwnych decyzji i zawierania dziwnych sojuszy. Dobra jsiażka ktora prowadz nas do końca tej historii ale spokojnie to jeszcze nie w tym tomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę zagmatwana narracja przez pisarza. Wojna i polityka mogły być jaśniej napisane. Ale podoba mi się ten świat wielkich wojen i bohaterów w końcu to WH40K.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłaby Powrót Nagasha, przyzwoity Upadek Altdorfu, no i równie przyzwoita Klątwa Khaina. Ciężko mi stwierdzić, który tom czytało się lepiej(oczywiście nie biorę pod uwagę 1 - o zgrozo!).
Na prawdę przyjemna pozycja, napisana tak, że mimo braku czasu w wolnych chwilach ciągle po nią sięgałem ciekaw tego jak się skończy - i nie będę ukrywał, że nie raz się zaskoczyłem. Książka z tych, które można polecić, zaznaczając jednak, że jest ona dla Warhammerowych "freaków" ciekawych tego jak potoczą się dalej dzieje świata. Jest to również dodatkowo bardzo dobre źródło informacji na temat Elfów, ich krainy, którą stał się na pewnym etapie Ulthuan, a także zwyczajów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa prawdę przyjemna pozycja, napisana tak, że mimo braku czasu w wolnych chwilach ciągle po nią sięgałem ciekaw tego jak się skończy - i nie będę ukrywał, że nie raz się zaskoczyłem....