Wojny i smoki. Bitwa o Anglię. Tom 1

- Wojny i Smoki (tom 1)
- 2025-03-26
- 2025-03-26
- Maria Mosiewicz
Pierwszy tom serii przygodowej rozgrywającej się w rzeczywistości alternatywnej, w której smoki i węże morskie są wykorzystywane przez ludzi podczas działań wojennych. Po kapitulacji Francji tylko Wielka Brytania broni się przed hitlerowską nawałą. Mieszkające pod Londynem rodzeństwo, nastoletnia Aleksandra i jej młodszy brat Michael, ma zostać wysłane do krewnych w Ameryce, aby u nich bezpiecznie przeczekać wojnę. Tuż przed wyjazdem dziewczyna spotyka smoka i nawiązuje z nim niezwykłą więź. Czy to wydarzenie zmieni jej życie? A może okaże się ważne także dla Zjednoczonego Królestwa?
Scenarzystą „Wojen i smoków” jest Nicolas Jarry, który napisał teksty do wielu serii fantasy i opartych na dawnych mitach, takich jak „Zmierzch bogów”, „Les brumes d’Asceltis” czy „Les Chroniques de Magon”. Jest także jednym z dwóch głównych twórców uniwersum Akwilonu („Krasnoludy”, „Elfy”, „Orki i gobliny”, „Magowie”). Rysunki do pierwszego tomu cyklu są dziełem Vaxa (właśc. Vincent Cara),grafika znanego z samurajskich opowieści „Samurai: Origines” i „Sensei” oraz historii science fiction „Yiu: Premières missions”.
Kup Wojny i smoki. Bitwa o Anglię. Tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojny i smoki. Bitwa o Anglię. Tom 1
61 użytkowników ma tytuł Wojny i smoki. Bitwa o Anglię. Tom 1 na półkach głównych- Przeczytane 42
- Komiksy 9
- ~~~~📚Posiadane📚~~~~ 1
- Chcę - komiksy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojny i smoki. Bitwa o Anglię. Tom 1
Wojny i smoki. Bitwa o Anglię
Jest to rzecz niewielkich rozmiarów (zaledwie 64 strony),co jest zarówno zaletą, jak i wadą. Zaletą, bo czyta się tę pozycję szybko, jednorazowo, czemu sprzyjają wartka akcja oraz dynamiczne ilustracje. Wadą, bo taka to właśnie jest historia: szybka i jednorazowa, która ledwie się zaczęła, a już kończy, przez co ciężko jest zżyć się z bohaterami, którzy skądinąd wykreowani są poprawnie, lecz bez większego pogłębienia ich osobowości oraz motywacji. Innym problemem wynikającym z objętości, jest kwestia światotwórcza. Wiadomo, iż smoki istnieją, że służyły ludziom już w trakcie Pierwszej wojny światowej, lecz nie wiadomo, skąd właściwie się wzięły. Czy są sztucznymi tworami stworzonymi w laboratoriach, czy też ich istnienie zostało w pewnym momencie odkryte? A jeśli tak, to w którym momencie historii? Mam jednak nadzieję, że odpowiedzi na te pytania znajdę w następnych częściach.
Inną kwestią, która wprawia mnie w konfuzję, jest to, do kogo ta pozycja jest skierowana. Z jednej strony pojawiają się tu dosyć drastyczne kadry przedstawiające smoki rozszarpujące się nawzajem, oprócz tego sporadycznie pojawiają się przekleństwa oraz spożywanie alkoholu (które jest jednakowoż jednoznacznie potępiane),lecz z drugiej strony głównym bohaterami jest dwoje dzieci, a narracja jest momentami przesadnie patetyczna.
Pomijając jednak te kwestie, jest to po prostu wartka, akcyjna historia z efektownymi przedstawieniami smoków, a przecież to dla smoków większość czytelników po nią sięgnie. Choć pierwsza część mnie nie zachwyciła, to jednak zamierzam przy stosownej okazji sięgnąć po następne części.
Wojny i smoki. Bitwa o Anglię
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to rzecz niewielkich rozmiarów (zaledwie 64 strony),co jest zarówno zaletą, jak i wadą. Zaletą, bo czyta się tę pozycję szybko, jednorazowo, czemu sprzyjają wartka akcja oraz dynamiczne ilustracje. Wadą, bo taka to właśnie jest historia: szybka i jednorazowa, która ledwie się zaczęła, a już kończy, przez co ciężko jest zżyć się z...
Wojny i smoki to ciekawy koncept . 2 wojna światowa,bitwa o Anglię to już coś ciekawego ,a jak do tego dorzucić smoki . Niby w historii młodej dziewczyny i więzi ze skokiem nie ma nic odkrywczego ,ale rysunki są super i dobrze się czytało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojny i Smoki to komiks, który już samym pomysłem chwyta za wyobraźnię – alternatywna wersja II wojny światowej, w której Anglia walczy z przeważającymi siłami hitlerowskiej armii… wspierając się potężnymi smokami. Te majestatyczne bestie nie są jednak zwykłymi zwierzętami – kontrolują je specjalnie wyszkoleni ludzie, zdolni nawiązać z nimi unikalną, niemal magiczną więź. Już za ten koncept należy się ogromny plus – świeży, epicki i pełen potencjału.
Fabuła skupia się na losach jednej, z pozoru zwyczajnej, angielskiej rodziny. Ojciec i syn walczą na froncie jako część lotniczej armii, podczas gdy matka z dwójką młodszych dzieci śledzi rozwój wydarzeń przy radiu. Punkt zwrotny następuje, gdy nastoletnia córka Aleksandra niespodziewanie odkrywa w sobie zdolność nawiązania więzi z tajemniczym smokiem. To zmienia wszystko – zarówno dla niej, jak i dla całego przebiegu wojny.
Początek historii jest naprawdę świetny – tajemniczy, pełen napięcia i obietnicy czegoś wielkiego. Z czasem fabuła staje się nieco bardziej przewidywalna i prostsza, ale nigdy nie schodzi poniżej solidnego poziomu. To wciąż opowieść, którą chłonie się z przyjemnością.
Od strony wizualnej Wojny i Smoki to absolutne arcydzieło. Monumentalne sceny bitewne, ogromne smoki rysowane z dbałością o każdy detal i fenomenalna kolorystyka – wszystko to składa się na niezwykle klimatyczne, wręcz malarskie kadry, od których trudno oderwać wzrok. To komiks, który można oglądać wielokrotnie, tylko po to, by podziwiać kolejne szczegóły.
Zadziwiające, jak wiele dobrego udało się zawrzeć w tak krótkim tomie. To piękna, emocjonująca i wizualnie olśniewająca opowieść. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć – zarówno dla fanów alternatywnej historii, jak i dla miłośników smoków, wojennego dramatu czy po prostu świetnie narysowanych komiksów. Polecam!
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek
Wojny i Smoki to komiks, który już samym pomysłem chwyta za wyobraźnię – alternatywna wersja II wojny światowej, w której Anglia walczy z przeważającymi siłami hitlerowskiej armii… wspierając się potężnymi smokami. Te majestatyczne bestie nie są jednak zwykłymi zwierzętami – kontrolują je specjalnie wyszkoleni ludzie, zdolni nawiązać z nimi unikalną, niemal magiczną więź....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł użycia smoków jako jednostek bojowych w Bitwie o Anglię. Ciut zbyt dużo patosu i szkoda, że postacie ledwo liźnięte, ale to dopiero tom pierwszy, więc wybaczam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojny i smoki. Tom 1: Bitwa o Anglię autorstwa Nicolasa Jarry'ego (scenariusz),z rysunkami Vaxa i kolorami Vincenta Powella, to komiks, który łączy historię alternatywną z fantastyką. Akcja toczy się podczas II wojny światowej – Wielka Brytania broni się przed nazistowską inwazją, a w konflikt zostają wplecione smoki (Wunderdrachen oraz Royal Dragon Force) , które zmieniają układ sił na polu bitwy.
Fabuła skupia się na losach rodzeństwa – Aleksandry i Michaela, którzy mają zostać ewakuowani z Anglii, ale niespodziewane wydarzenia sprawiają, że stają się częścią znacznie większej historii, w której legendy o smokach stają się rzeczywistością. To klasyczna opowieść o odkrywaniu siebie i swojego miejsca w świecie, ale osadzona w intrygującym, wojennym tle.
Komiks zachwyca piękną warstwą graficzną – rysunki Vaxa i kolory Powella budują świetny klimat, pełen detali i smoczego majestatu. Niestety, czuję niedosyt – wątki militarne i smocze są zarysowane, ale brakuje im głębi. To wszystko jest intrygujące, ale chwilami wydaje się zbyt powierzchowne, jakby autorzy nie wykorzystali w pełni potencjału tej historii.
Mimo to chętnie sięgnę po kolejny tom – liczę, że fabuła się rozwinie!
Wojny i smoki. Tom 1: Bitwa o Anglię autorstwa Nicolasa Jarry'ego (scenariusz),z rysunkami Vaxa i kolorami Vincenta Powella, to komiks, który łączy historię alternatywną z fantastyką. Akcja toczy się podczas II wojny światowej – Wielka Brytania broni się przed nazistowską inwazją, a w konflikt zostają wplecione smoki (Wunderdrachen oraz Royal Dragon Force) , które...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTam gdzie smoki tam i ja:)Śmiało można przeczytać.
Tam gdzie smoki tam i ja:)Śmiało można przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPOPKULTUROWY KOCIOŁEK: Wojny i smoki tom 1 to komiks osadzony w alternatywnej rzeczywistości, która łączy realia II wojny światowej z elementami fantasy. Pierwszy tom serii, „Bitwa o Anglię”, przenosi czytelników w dramatyczne realia konfliktu. Po kapitulacji Francji, Wielka Brytania pozostaje ostatnim bastionem oporu przeciwko hitlerowskiej inwazji. W tym trudnym czasie poznajemy rodzinę Kentów, której każdy członek musi na swój sposób stawić czoła zagrożeniu.
Porucznik De Kent i jego syn Edward dzielnie walczą w przestworzach z Niemcami i ich latającymi gadami. Córka Aleksandra musi zaś opiekować się młodszym bratem Michaelem podczas ich ucieczki do Ameryki. Rozdzieleni przez konflikt, wszyscy odkrywają oni, że są związani z tajemniczym i potężnym smokiem, który wydaje się być ich aniołem stróżem.
Nicolas Jarry udowodnił już wielokrotnie, że potrafi kreować intrygujące światy fantasy. Nie inaczej jest w przypadku tego albumu, gdzie dość niecodzienne połączenie gatunkowe zdecydowanie przyciąga uwagę czytelnika.
Niestety, ale pierwsze zauroczenie szybko mija i zaczynamy tu dostrzegać pewne niedociągnięcia. Jednym z nich jest chęć scenarzysty do żonglowania kilkoma wątkami: politycznym, militarnym i fantazyjnym.
Rozbudowany wielowątkowy scenariusz powinien być zaletą, ale jeśli stara się tego dokonać na zaledwie 60 kilku stronach, to trzeba być przygotowanym na mocne ustępstwa. Wyraźnie widać, że Jarry chciał wprowadzić tu zbyt wiele elementów jednocześnie. Skutkuje to tym, że ekspozycja bywa momentami trochę zbyt nachalna.
Pewne zastrzeżenia można mieć także do samych bohaterów (nie tylko tych ludzkich). W pierwszym tomie wypadają oni dość archetypicznie bez możliwości mocniejszego zabłyśnięcia. Brakuje im trochę głębi i wyraźniejszego charakteru, ale to może się zmienić w kolejnych częściach.
Smoki zaś pomimo ważnego miejsca w opowieści na razie pełnią rolę bliższego lub dalszego tła. Wykorzystywane one są jako żywa ziejąca ogniem broń, która nie wykorzystuje swojego fantazyjnego potencjału....
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Wojny i smoki tom 1 to komiks osadzony w alternatywnej rzeczywistości, która łączy realia II wojny światowej z elementami fantasy. Pierwszy tom serii, „Bitwa o Anglię”, przenosi czytelników w dramatyczne realia konfliktu. Po kapitulacji Francji, Wielka Brytania pozostaje ostatnim bastionem oporu przeciwko hitlerowskiej inwazji. W tym trudnym czasie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytane po francusku, jeśli w czymś się pomyliłem, daj znać.
Smoki w tym komiksie nie mówią na głos. Nie wygląda też, aby mogło rozmawiać telepatycznie. Pierwszy tom mówi, że odbierają myśli czy emocje człowieka. Jest mało wyjaśnione, jak to wszystko funkcjonuje, może kolejny tom coś powie na ten temat? (Nie)
Same smoki pojawią się od czasu do czasu walcząc z samolotami lub innymi smokami. Czy coś podpalając. Bardziej przypominają te z GoT, aczkolwiek lekko inteligentniejsze.
Nie polecam tego osobom które szukają smoczego fantasy/SF. Może i nie są to głupie zwierzęta... ale patrząc, mam wrażenie, że jednak są. Nie ma tu smoczego bohatera do polubienia. Może graficznie i ładnie, ale co mnie to obchodzi, skoro komiks reklamuje się smokami. Zobaczę, co będzie w drugim tomie.
Czytane po francusku, jeśli w czymś się pomyliłem, daj znać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś chce przeczytać coś o smokach i wojnie to lepiej sięgnąć po genialny cykl "Temeraire".
Niby nic odkrywczego, ale dobre to jest, ładnie narysowane i świetnie się bawiłem :)