Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03

- komiksy
- Świat Akwilonu: Magowie (tom 3)
- Świat Akwilonu
- LE MONDE D’AQUILON: Mages T03 : Altherat
- 2024-11-27
- 2024-11-27
- Maria Mosiewicz
(Wydanie I, Wydawnictwo Egmont Polska, Warszawa, 2024)
"Świat Akwilonu: Magowie: Tom 3. Altherat" - „Magowie” to seria rozgrywająca się w Akwilonie – jednym z największych komiksowych uniwersów fantasy. Cykl jest poświęcony czarodziejom z rasy ludzkiej, którzy podążają różnymi ścieżkami mocy. Starzejący się Altherat jest potężnym nekromantą, który na polecenie Zakonu Cieni musi wykonywać znienawidzoną pracę nadwornego czarodzieja. Służy głupiemu i okrutnemu królowi klanowemu, który marzy o zostaniu naczelnym władcą całej Yrlanii. Pewnego dnia na Altherata pada podejrzenie, że popełnił podwójne morderstwo. Mag jest niewinny, kto więc go wrabia? I czy tajemniczy wróg robi to z powodów politycznych, czy kierują nim pobudki osobiste?
Świat Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści specjalizujący się w opowieściach mitycznych, baśniowych i fantastycznych: Jean-Luc Istin („Merlin”, „Les druides”, „Excalibur”) i Nicolas Jarry („Zmierzch bogów”, „Les brumes d’Asceltis”),którzy do współpracy zaprosili wielu doświadczonych twórców.
Trzeci album opowieści o magach został napisany przez pierwszego z wymienionych scenarzystów, a narysowany przez serbskiego grafika Vladimira Krsticia (pseud. Laci),znanego polskim czytelnikom z trzech miniserii o Sherlocku Holmesie: „Wampiry Londynu”, „Necronomicon” i „Podróżnicy w czasie”.
Kup Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03
84 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 na półkach głównych- Przeczytane 60
- Komiksy 8
- 2025 6
- Komiks 6
- Komiksy 3
- Fantasy 3
- Świat Akwilonu 3
- Fantastyka 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03
Świat Akwilonu: Magowie Tom 3 Altherat to kolejna porcja mrocznej, intrygującej porcji fantasy, w której magowie, królowie i zdrady mieszają się w niebezpiecznym tańcu. Tym razem na pierwszy plan wysuwa się Altherat – nekromanta z przymusu służący królowi Goddrikowi. A trzeba przyznać, że to władca mający więcej ambicji niż rozumu. Marzy o podboju całej Yrlanii, a żeby to osiągnąć, wikła się w coraz bardziej ryzykowne sojusze i wojenne manewry.
Altherat, choć wierny królowi, wcale nie jest ślepy na to, co się wokół niego dzieje. Lawiruje pomiędzy spiskami i zdradami niczym wąż, starając się coś ugrać dla siebie, a niektóre jego decyzje wynikają bardziej z chorej, destrukcyjnej miłości niż z chłodnej kalkulacji. Brzmi znajomo? Skojarzenia z serialem Ród Smoka z HBO są jak najbardziej na miejscu. Tutaj też królują intrygi, manipulacje i emocjonalne rozgrywki, które często mają większe znaczenie niż same bitwy.
Fabuła może nie jest aż tak epicka jak w innych tomach Świata Akwilonu, brakuje tu kilku większych wątków i szerszego spojrzenia, ale za to wciąga jak bagno. To historia gęsta od napięcia, gdzie każdy dialog i spojrzenie ma znaczenie. Postacie są napisane świetnie – złożone, niejednoznaczne, a przez to bardzo ludzkie.
Na ogromny plus zasługują też ilustracje, które idealnie oddają klimat zimnych i surowych komnat zamków. Całość ma w sobie ten chłodny nastrój, który idealnie pasuje do historii.
To kolejny mocny punkt w uniwersum Akwilonu. Może nie jest to najbardziej widowiskowa część cyklu, ale zdecydowanie jedna z bardziej emocjonalnych i pełnych politycznego napięcia. Polecam!
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://salomonik.eu/przeczytane/altherat
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie dowiadujemy się więcej o Magach, którzy są zmuszeni służyć władcom, którym zostają przydzielani.
Dobra historia, przeplatana wspomnieniami, oraz ładne ilustracje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMag Altherat nienawidzi swojego pana, ale związany magiczna przysięgą musi mu służyć tak radą jak i swoją nekromancką magią. Ma też swoją tajemnicę - ukryte życie prywatne. Jakby tego było mało, ktoś uknuł intrygę skierowaną przeciw niemu.
Dobra historia,...
"Altherat" zdecydowanie wyróżnia się spośród innych tomów Magów. Narracja prowadzona z perspektywy głównego bohatera pozwala lepiej zrozumieć jego motywacje i dylematy. Altherat to potężny mag, który nie pragnie władzy, ale jest kontrolowany przez Zakon Cieni i zmuszany do działania wbrew sobie. Ten wewnętrzny konflikt sprawia, że postać staje się bardzo ludzka i wiarygodna.
Graficznie komiks prezentuje się pięknie – świetnie oddany klimat fantasy wciąga od pierwszych stron. Jak dotąd to moja ulubiona część serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy scenariusz z zaskakującymi zwrotami akcji w fajnej graficznej oprawie.
Ciekawy scenariusz z zaskakującymi zwrotami akcji w fajnej graficznej oprawie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna bardzo dobra opowieść. Tym razem o Nekromancie, który choć potężny i mądry to nie pozbawiony ludzkich wad.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPOPKULTUROWY KOCIOŁEK: W albumie Świat Akwilonu: Magowie tom 3 skupiamy uwagę na postaci Altherata. Potężnego maga, który swoje już przeżył i który doskonale opanował sztukę nekromancji. Jego zdolność do manipulowania śmiercią, nie przysparza mu zbyt wielu przyjaciół, a on sam ponadto jest świadomy konsekwencji niektórych swoich działań. Najchętniej spędzałby on czas w odosobnieniu, gdyby nie konieczność służenia sadystycznemu królowi. Nie są to jednak jedyne kłopoty bohatera. Zostaje on również oskarżony o dokonanie podwójnego morderstwa. Musi więc on udowodnić swoją niewinność i znaleźć tego, który próbuje go wrobić w tę zbrodnię.
Fabuła trzeciego tomu cyklu jest naprawdę ciekawa i angażująca. Zanurzamy się tutaj w klasycznym świecie fantasy, w którym autor nie zapomina o wielu wątkach politycznych, intrygach, zdradzie i piętrzących się sekretach. Szybko przekonujemy się, że zarówno miejsce akcji, jak i życie samego głównego bohatera pełne jest skrywanych tajemnic. Nic nie jest tutaj oczywiste i tak naprawdę każdy może być winny. Na dość ograniczonej ilości stron, scenarzyście udaje się więc nakreślić ciekawą historię, która w miarę kolejnych plansz odsłania nowe tropy, prowadzące do naprawdę niezłego finału.
Dużą zaletą tytułu jest tu jednak przede wszystkim złożony i niejednoznaczny bohater. Altherat to nekromanta, który z jednej strony nie chce kroczyć ścieżką zła (jak wielu magów tego typu),z drugiej jednak ma swoje na sumieniu i ukrywa on wiele swoich mrocznych tajemnic. Na pewno nie jest to postać, którą łatwo można określić mianem dobrej lub złej. Jego przeszłość i teraźniejszość można oceniać dwojako i każdy będzie go odbierał zupełnie inaczej....
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: W albumie Świat Akwilonu: Magowie tom 3 skupiamy uwagę na postaci Altherata. Potężnego maga, który swoje już przeżył i który doskonale opanował sztukę nekromancji. Jego zdolność do manipulowania śmiercią, nie przysparza mu zbyt wielu przyjaciół, a on sam ponadto jest świadomy konsekwencji niektórych swoich działań. Najchętniej spędzałby on czas w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna album z serii "Magowie" nie zawodzi. "Altherat" broni się zarówno scenariuszowo jak i graficznie. Skomplikowane intrygi, niejasne sojusze, wielkie tajemnice i podstępy, mieszanie się życia i śmierci oraz walka o wpływy wypełniają fabułę tak gęsto, że w pewnym momencie czytelnik może wręcz odczuwać przesyt pomysłów. Można to odczytywać jako zarzut, ale udowadnia to, że twórcy uniwersum "Świata Akwilonu" starają się maksymalnie wykorzystywać możliwości opowieści zamkniętej w jednym albumie, co z pewnością dobrze o nich świadczy. Kwestia lojalności magów wobec władców i pożytkowania ich wiedzy, która jest tutaj poruszona, eksploatowana jest oczywiście również w innych opowieściach fantasy. Podobnie jak chęć przekroczenia granicy życia i śmierci dla realizacji swoich celów. Nie szkodzi, bo "Altherat" czyni to w sposób zajmujący i niebanalny, zarazem podporządkowany wszystkim prawidłom gatunkowym.
Kolejna album z serii "Magowie" nie zawodzi. "Altherat" broni się zarówno scenariuszowo jak i graficznie. Skomplikowane intrygi, niejasne sojusze, wielkie tajemnice i podstępy, mieszanie się życia i śmierci oraz walka o wpływy wypełniają fabułę tak gęsto, że w pewnym momencie czytelnik może wręcz odczuwać przesyt pomysłów. Można to odczytywać jako zarzut, ale udowadnia to,...