Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03

Okładka książki Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 autora Jean-Luc Istin, Vladimir Krstić, 9788328170384
Okładka książki Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03
Vladimir KrstićJean-Luc Istin Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Świat Akwilonu: Magowie (tom 3) Seria: Świat Akwilonu komiksy
komiksy
Świat Akwilonu: Magowie (tom 3)
Świat Akwilonu
LE MONDE D’AQUILON: Mages T03 : Altherat
2024-11-27
2024-11-27
Maria Mosiewicz

Kup Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03

Świat Akwilonu: Magowie Tom 3 Altherat to kolejna porcja mrocznej, intrygującej porcji fantasy, w której magowie, królowie i zdrady mieszają się w niebezpiecznym tańcu. Tym razem na pierwszy plan wysuwa się Altherat – nekromanta z przymusu służący królowi Goddrikowi. A trzeba przyznać, że to władca mający więcej ambicji niż rozumu. Marzy o podboju całej Yrlanii, a żeby to osiągnąć, wikła się w coraz bardziej ryzykowne sojusze i wojenne manewry.
Altherat, choć wierny królowi, wcale nie jest ślepy na to, co się wokół niego dzieje. Lawiruje pomiędzy spiskami i zdradami niczym wąż, starając się coś ugrać dla siebie, a niektóre jego decyzje wynikają bardziej z chorej, destrukcyjnej miłości niż z chłodnej kalkulacji. Brzmi znajomo? Skojarzenia z serialem Ród Smoka z HBO są jak najbardziej na miejscu. Tutaj też królują intrygi, manipulacje i emocjonalne rozgrywki, które często mają większe znaczenie niż same bitwy.
Fabuła może nie jest aż tak epicka jak w innych tomach Świata Akwilonu, brakuje tu kilku większych wątków i szerszego spojrzenia, ale za to wciąga jak bagno. To historia gęsta od napięcia, gdzie każdy dialog i spojrzenie ma znaczenie. Postacie są napisane świetnie – złożone, niejednoznaczne, a przez to bardzo ludzkie.
Na ogromny plus zasługują też ilustracje, które idealnie oddają klimat zimnych i surowych komnat zamków. Całość ma w sobie ten chłodny nastrój, który idealnie pasuje do historii.
To kolejny mocny punkt w uniwersum Akwilonu. Może nie jest to najbardziej widowiskowa część cyklu, ale zdecydowanie jedna z bardziej emocjonalnych i pełnych politycznego napięcia. Polecam!

Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

W tym tomie dowiadujemy się więcej o Magach, którzy są zmuszeni służyć władcom, którym zostają przydzielani.
Mag Altherat nienawidzi swojego pana, ale związany magiczna przysięgą musi mu służyć tak radą jak i swoją nekromancką magią. Ma też swoją tajemnicę - ukryte życie prywatne. Jakby tego było mało, ktoś uknuł intrygę skierowaną przeciw niemu.

Dobra historia, przeplatana wspomnieniami, oraz ładne ilustracje.

Dobra historia,...

84 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Świat Akwilonu: Magowie: Altherat. Tom 03 na półkach dodatkowych

Okładka książki Sherlock Holmes i Necronomicon Tom 2 - Noc nad światem Sylvain Cordurié, Vladimir Krstić
Okładka książki Sherlock Holmes i Necronomicon Tom 1 - Wewnętrzny wróg Sylvain Cordurié, Vladimir Krstić
Okładka książki Sherlock Holmes i Wampiry Londynu Tom 2 - Umarli i żywi Sylvain Cordurié, Vladimir Krstić
Okładka książki Sherlock Holmes i Wampiry Londynu Tom 1 - Zew krwi Sylvain Cordurié, Vladimir Krstić
Vladimir Krstić
Vladimir Krstić
Vladimir Krstić- znany pod pseudonimem Laci, to serbski twórca komiksów i powieści graficznych, malarz i ilustrator, wydawany na całym świecie. Laci jest znany polskim czytelnikom z trzech miniserii o Sherlocku Holmesie: „Wampiry Londynu”, „Necronomicon” i „Podróżnicy w czasie”.

Okładka książki Świat Akwilonu: Elfy: Oblężenie Cadanli. Tom 09 Éric Corbeyran, Gwendal Lemercier
Okładka książki Świat Akwilonu: Elfy: Ostatni Cień. Tom 08 Stéphane Bileau, Olivier Peru
Świat Akwilonu: Elfy: Ostatni Cień. Tom 08 Stéphane Bileau, Olivier Peru
Okładka książki Wojownicze Żółwie Ninja: Ostatni Ronin Ben Bishop, Luis Antonio Delgado, Kevin Eastman, Esau Escorza, Isaac Escorza, Peter Laird, Tom Waltz
Okładka książki Excalibur: Kroniki Alain Brion, Jean-Luc Istin
Excalibur: Kroniki Alain Brion, Jean-Luc Istin