Serce z kamienia

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-04-29
- 2025-04-29
Kup Serce z kamienia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Serce z kamienia
Jeśli lubicie książki pełne emocji to koniecznie sięgnijcie po książkę Karoliny Filuś "Serce z kamienia". Jest niewielka objętościowo, ale mieści w sobie duży ładunek emocjonalny. To historia o Elizie i Pawle, których ścieżki przecięły się gdzieś na końcu świata...i to dosłownie, bo w małej mazowieckiej wsi o tej właśnie nazwie. To książka, którą naprawdę szybko się czyta, bo autorka ma lekkie pióro i mimo niejednokrotnie bolesnych momentów, przez nią się wręcz płynie. Bohaterowie są wyraziści i pomimo niefortunnych początków znajomości, między Elizą a Pawłem coś zaczyna iskrzyć. Tylko czy odważą się, by znów zaufać? Tego dowiecie się z książki. To poruszająca historia obyczajowa z wątkiem romansowym. Ale nie jest słodka i pełna lukru. To słodko-gorzka opowieść o żałobie, radzeniu sobie z nią, o rodzinie i rodzinnych tajemnicach a także przeszłości, która nieoczekiwanie powraca i nie chce odejść. Jest to też historia o szukaniu swojego miejsca w świecie i cieszeniu się z prostych spraw. Podobało mi się w niej również to, że autorka nie idzie utartym schematem a potrafi nas zaskoczyć niebanalnymi rozwiązaniami. Naprawdę spędziłam z nią miło czas i wam też polecam.
Oceny książki Serce z kamienia
93 użytkowników ma tytuł Serce z kamienia na półkach głównych- Przeczytane 61
- 2025 6
- Legimi 2
- Book Tour 😄😻 1
- Miłość 1
- 😎Rok 2026😎 1
- POL obycz 1
Tagi i tematy do książki Serce z kamienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce z kamienia
To była bardzo przyjemna w odbiorze lektura. I chociaż łatwo przewidzieć, jak się ona zakończy to i tak podąża się z zapartym tchem za główną bohaterką, ciekawa tego, co ona odkryje. Bo oczywiście, żeby sprawić, że to nie będzie zwykły romans autorka wprowadziła tutaj kilka tajemnic i sekretów. Trochę żałowałam na koniec, że książka ta była tak krótka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBicie serca Elizy, które czułem nawet przez ubrania, uspokajało mnie, sprawiało, że czułem się pełny. I choć początkowo wcale tego nie chciałem, teraz to uczucie dodawało mi sił, pomagało zmierzyć się z rzeczywistością i być może kiedyś znów być szczęśliwym człowiekiem.*
Uporządkowane życie Elizy sypie się w jednej chwili. Porzuca ją chłopak, traci pracę i mieszkanie. Zrezygnowana udaje się do małej wsi Koniec Świata, gdzie ma odziedziczony po ciotce dom. Liczy, że tam się pozbiera i wymyśli co robić dalej, ale od początku nie ma łatwo. W drodze na miejsce wpada jej pod koła pijak, który okazuje się jej sąsiadem, chata nie sprzyja zamieszkaniu w niej, a jej otoczenie jest w opłakanym stanie. Wbrew pozorom Elizy to nie zniechęca i krok po kroku zaczyna nowe życie od nowa.
Książek z motywem wyprowadzki na wieś jest bardzo dużo i chociaż ta nie wyróżnia się niczym nowym, to jednocześnie sama w sobie jest bardzo dobra. Pełna emocji, życiowych dylematów i pięknych opisów miejsca akcji. Nie zapominajmy o bohaterach, tych głównych i pobocznych, którzy są zdecydowanym atutem. Różnorodni, realni, z wadami i zaletami, z bagażem doświadczeń. Podobało mi się, że autorka nie idealizuje wsi, pokazuje wszystkie za i przeciw mieszkania na niej.
Przez powieść się płynie i chociaż finał można przewidzieć, to droga do niego jest naprawdę ciekawa. Zwłaszcza że stopniowo poznajemy przeszłość bohaterów, wraz z nimi mierzymy się z ich lękami, motywami działań. Przeżywamy żałobę, odtrącenie i uczenie się siebie oraz swoich pragnień na nowo.
Jeśli zatem lubicie powieści obyczajowe oraz romanse z przekazem, to Serce z kamienia przypadnie wam do gustu. Pokazuje, że z każdego bolesnego przeżycia można się podnieść i na bazie doświadczeń zacząć nowy etap życia. Pełen miłości oraz nadziei.
#booktour by @librariada
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUporządkowane życie Elizy sypie się w jednej chwili. Porzuca ją chłopak,...
Bardzo przyjemnie mi się czytało, książkę przeczytałam w jeden dzień.
Bardzo przyjemnie mi się czytało, książkę przeczytałam w jeden dzień.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest fajna, ale nie jakaś zachwycająca, ot taka lekka do czytania. Momentami język trochę infantylny, więc szkoda, bo historia ma potencjał. Mimo wszystko dużo się uśmiałam i miło spędziłam czas.
Fajna, wciągająca i poruszająca powieść obyczajowa, w której nie brakuje porywów serca czy słownych przepychanek. Dwoje skrzywdzonych ludzi spotyka się na Końcu Świata. Malutka wioska zbliża bohaterów do siebie, iskrzy od pierwszego spotkania. Zwroty akcji i tajemnice rodzinne stopniowo wychodzą na jaw. To co wydaje się prawdą okazuje się kłamstwem, rzeczywistość przeraża głównych zainteresowanych. To powieść o przeżywaniu żałoby, o utraconym dostatnim życiu, o manipulacjach i tajemnicach rodzinnym. Powieść pokazuje jak długą drogę trzeba przejść, aby odnaleźć upragnione szczęście. Rozbite serce można posklejać choć prawda okazuje się wstrząsająca. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#btsercezkamienia #btulibrariady #karolinafiluś #wydawnictwobookend
"Serce z kamienia" Karolina Filuś
@karolina_filus_autor
@wydawnictwo_bookend
Bardzo fajna, ciepła historia o miłości.
Na Końcu Świata można znaleźć miłość. Bo gdy po burzy wychodzi słońce, daje ono nadzieję, że po tragicznych wydarzeniach w życu, w końcu przyjdzie czas na szczęście.
Dwójka bohaterów została doświadczona przez los i w małej wiosce, w rozwalających się domach, próbują odnaleźć spokój.
Czy się im uda?
Nie do końca, bo trafią na siebie na wzajem😊😊 Będzie iskrzyło i dużo się wydarzy, ale powoli ich relacja się ustabilizuje.
Paweł ma za sobą bardzo bolesną przeszłość. Utracił dwie najważniejsze osoby w swoim życiu. Jego serce jest jak kamień, a wyrzuty sumienia, które nieustannie go męczą, dusi w alkoholu.
Odkrycie prawdy, bedzie dla wszystkich szokiem, ale na szczęście zawsze obok wiernie tkwi sąsiadka, zakręcony rudzielec, który rozpocznie trudny proces kruszenia serca Pawła.
Determinacja i sposób bycia dziewczyny poradzą sobie z nie takimi trudnościami. Grunt to zaakceptować siebie i własne słabości.
Gorąco polecam tę wciągającą historię, która niejednokrotnie zaskoczy nieoczekiwanym zwrotem akcji!
Książkę miałam przyjemność przeczytać w ramach booktour zorganizowanego przez @librariada
#btsercezkamienia #btulibrariady #karolinafiluś #wydawnictwobookend
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Serce z kamienia" Karolina Filuś
@karolina_filus_autor
@wydawnictwo_bookend
Bardzo fajna, ciepła historia o miłości.
Dwójka bohaterów...
Lekko się czyta,fajna
Lekko się czyta,fajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerce z kamienia - są osoby które potrafią ranić najbliższych, tak jak Marek. Ma fajnego brata a jednak ... coś go łączy z jego żoną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze że Paweł w małej wsi "Koniec Świata" poznaje rudowłosą piękną Elizę. Miłość tych dwoje wywołuje lawinę, a prawda czemu Marek nienawidzi brata wychodzi wkrótce na jaw...
Eliza jest zakochana, ma świetną pracę… aż pewnego dnia traci to wszystko plus miejsce zamieszkania. Zaskórniaki na czarną godzinę topnieją w strasznym tempie, co robić? Dziewczyna przypomina sobie, że odziedziczyła po dawnej krewnej dom daleko w lesie. Nie ma innych opcji, więc jedzie tam. Wieś Koniec Świata jest naprawdę na końcu świata 😉
Na miejscu okazuje się, że jest gorzej niż sobie wyobrażała, w drodze niemal rozjeżdża pijanego typa. Brzmi strasznie? Jest. Albowiem typ okazuje się być jej sąsiadem i nie jest zachwycony obecnością Elizy. Kim jest i dlaczego pije codziennie? Jaki ciężar dźwiga na swoich plecach? Czy Eliza da radę żyć w spartańskich warunkach? Czy odnajdzie się w nowej rzeczywistości?
I tutaj Was zostawię. Jeśli opowiem więcej, zabiorę Wam przyjemność czytania.
Pani Karolina kolejny raz udowodniła, że pisze świetne obyczajówki. Życiowa historia o młodych ludziach, którym świat się zawalił, którzy się nie poddają, walczą o siebie. Opowieść o poszukiwaniu siebie, oraz o tym, ze nie wszystko jest takie jakie się wydaje na pierwszy rzut oka. Autorka porusza wiele trudnych tematów takich jak żałoba, pracoholizm, manipulacje i kłamstwa.
Wciąga od pierwszych stron. Bardzo polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa miejscu okazuje się, że jest...
📚Recenzja: 92/2025 //321
📚Autor: Karolina Filuś
📚Tytuł: „Serce z kamienia”
📚Wydawnictwo: BookEnd Wydawnictwo
📚Ocena: 7/10
To nie jest szczęśliwy czas dla Elizy. W jednej chwili traci pracę, dach nad głową i partnera. By poukładać sobie życie od nowa, wyjeżdża na wieś, dokładnie do (nomen omen) Końca Świata, gdzie stoi malutki domek, który odziedziczyła po ciotce.
Dawno nieużywane lokum okazuje się ruderą, a jej sąsiadem jest pijak, którego o mało nie przejechała pierwszy raz wjeżdżając do miejscowości.
Jednak Paweł nie jest tym, kim się wydaje.
On też ucieka, lecz jego pociechą jest butelka wódki i skrycie się pod maską gbura.
Jak Eliza odnajdzie się w nowej rzeczywistości?
Czy tych dwoje doświadczonych przez życie ludzi odnajdzie wspólny język?
„Serce z kamienia” to w przyjemny sposób napisana słodko-gorzka powieść o poważnych zmianach w życiu, walce o stabilizację i o wielkim nieprzepracowanym poczuciu winy.
To historia dwójki młodych ludzi, którym dotychczasowy świat zawalił się na głowę, którzy uciekają. Każde na swój sposób.
To z jednej strony książka o rozbudzającej się nadziei, rozkwitającym uczuciu, nieśmiałym szczęściu, z drugiej zaś o zdradzie, kłamstwie, rodzinnej tragedii, nieopisanym bólu.
„Serce z kamienia” w pewnym momencie łamie serce, zaskakuje, wprawia w osłupienie, by za chwilę dać pocieszenie i ogrom nadziei na lepsze jutro. Idealny balans.
Nie mogę nie wspomnieć o wspaniałym wydaniu powieści. Piękne barwione brzegi cieszą oko, a okładka w ciepłych barwach przyciąga obietnicą odprężającej lektury.
Książka wciąga. Na tyle, że przeczytałam ją podczas jednego „posiedzenia”.
Polecam!
#dozaczytania
Molly📖.
/Zapraszam na IG: @molly.ksiazkowa/
📚Recenzja: 92/2025 //321
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚Autor: Karolina Filuś
📚Tytuł: „Serce z kamienia”
📚Wydawnictwo: BookEnd Wydawnictwo
📚Ocena: 7/10
Dawno...
Dziękuję Karolina Filuś - strona autorska za książkę z dedykacją i autografem.
Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, ale nie ostatnie. Książki czekają na półce.
Bardzo potrzebowałam takiej książki, która wciągnęła mnie od pierwszych stron i dostarczyła ogromu emocji, była złość, współczucie i była też radość.
Poznajemy Elizę i Pawła, których drogi krzyżują się w małej mazowieckiej wiosce o fajnej nazwie Koniec Świata.
Eliza po otrzymaniu wypowiedzenia z pracy, którą lubiła, a szefem był jej chłopak.Stracila też kochanka i mieszkanie, bo u niego mieszkała.Mało tego jej miejsce zajęła jej najlepsza przyjaciółka.Eliza po zamieszkiwaniu w różnych hotelach, postanawia opuścić Kraków i udać się do domku odziedziczonego po zmarłej ciotce na wsi Koniec Świata.Okazuje się, że dom to ruina bez światła, łazienki, zarośnięty zielskiem i z walącym się płotem.
Po drodze mało nie przejechała pijaka, jak się później okazało że to jej sąsiad Paweł.Przed Elizą dużo pracy aby doprowadzić posesję do zamieszkania. Z pomocą dziewczynie przychodzi nowo poznana ciotka Klara i jej syn Janek oraz poznany sąsiad Paweł, który we wsi uchodzi za dziwaka, odludka i pijaka.
Jaką tajemnicę skrywa Paweł?
Czy Eliza odnajdzie się w nowej rzeczywistości?
"Serce z kamienia " to poruszająca opowieść o życiu młodych ludzi, którym w pewnym momencie zawalił się świat i muszą się pozbierać oraz odnaleźć w nowej rzeczywistości. O ludziach którzy zawiedli się na najbliższych sobie osobach i poszukują swojego miejsca.
Jest to słodko-gorzka opowieść o zdradzie, bólu, cierpieniu, stracie ( Paweł to znany okulista, który pochował synka i żonę),żałobie, tajemnicach, pracoholizmie, manipulacji i kłamstwach.
"Serce z kamienia " to nie tylko opowieść o rodzącym się uczuciu, ale też o relacjach rodzinnych i międzyludzkich, pomocy sąsiedzkiej, o bólu zadanym przez najbliższych i o podnoszeniu się po upadku, o nie osądzaniu po pozorach oraz o nowym początku.
Jeśli lubicie powieści napisane lekkim i przyjemnym językiem z dawką humoru i dobrze wykreowanymi bohaterami, których nie sposób nie polubić to polecam.
#karolinafiluś #wydawnictwobookend
Dziękuję Karolina Filuś - strona autorska za książkę z dedykacją i autografem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest wydana przez Wydawnictwo Bookend .Zachwyciła mnie śliczna okładka z barwionymi brzegami.