Ziemie obiecane

Malwina Ferenz Wydawnictwo: Skarpa Warszawska powieść historyczna
powieść historyczna
2025-04-09
2025-04-09

Kup Ziemie obiecane w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ziemie obiecane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ziemie obiecane

„Ziemie obiecane” to nowa powieść wrocławskiej pisarski Malwiny Ferenz, która zabiera nas w czasy zrujnowanego po wojnie miasta. Akcja toczy się w 1945 roku, gdy do Wrocławia przybywają tłumy ludzi. Są wśród nich więźniowie wyzwolonych obozów, żołnierze najróżniejszych armii, dotychczasowi mieszkańcy, ale i bandyci, szabrownicy oraz wszyscy, którzy chcą zatrzeć za sobą ślad. Ziemie odzyskane wydają się składać obietnicę, ale czy na zgliszczach dawnego życia da się zbudować nowe?
Trzy Niemki, bohaterki książki to mieszkanki miasta, które próbują przetrwać i poradzić sobie w zrujnowanym Bereslau. Są świadkiem podnoszącego się z kolan Wrocławia, który odradza się z popiołów. Marie, Martha i Gertrude są tu niechciane. Ich tragiczne losy wprawiają czytelnika w osłupienie. Ta książka to obraz niesprawiedliwości oraz nie do końca wyzwolonej rzeczywistości.
Bardzo przejmująca lektura - polecam.

Treść mnie zaskoczyła. Nie przepadam za ciężką lekturą. Tymczasem książka okazała się bardzo trudna, przesycona złem, niezwykle mocna, pełna emocji, bolesna, momentami wstrząsająca i okrutna, zmuszająca do refleksji. To opowieść o powojennej historii Wrocławia, a opisane historie bohaterów mogły wydarzyć się w rzeczywistości. Nie potrafię się zdecydować czy polecam. Na pewno nie polecam czytać wieczorami. Wyciszenie będzie niełatwe.

Dla pokolenia ludzi wychowanych na "Czterech pancernych i psie" i "Stawki większej niż życie"to książka przedstawia prawdziwy obraz wojny i czasów powojennych.
„Ziemie obiecane” są historią powojennego Wrocławia, który już nie jest pięknym Bresau, ale niemal kompletnie zrujnowanym miastem, naznaczonym ludzkimi tragediami.
Autorka przedstawia nam losy Gertrud Schmidtke, która z dwoma dorosłymi córkami postanawiają pozostać w 1945 roku we Wrocławiu, mimo nakazów opuszczenia miasta, we Wrocławiu. Płacą za to bardzo wysoką cenę, są regularnie i brutalnie gwałcone przez czerwonoarmistów.
Młody Polak, Władysław Krysty, to były powstaniec warszawski, we Wrocławiu szuka swojego miejsca na ziemi, zakochuje się w córce Gertrud Schmidtke.
Jak potoczą się losy bohaterów?
Czy uczciwość i prawość Władka zwycięży z kłamstwem i wszechobecną korupcją?

Autorka przedstawia nam losy Gertrud Schmidtke,...

191 użytkowników ma tytuł Ziemie obiecane na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Ziemie obiecane na półkach dodatkowych

Malwina Ferenz
Malwina Ferenz
Od urodzenia mieszka we Wrocławiu. Im więcej ma lat, tym na mniej się czuje. Na co dzień pracuje w jednym z banków. Razem z mężem wychowuje trzy córki, ale do jej rodziny zalicza się też suczka Luka i horda rybek akwariowych. Od wielu lat pasjonuje się astronomią (zwłaszcza ewolucją gwiazd i typami galaktyk, ale nie tylko) oraz fotografią mobilną. Jej zdjęcia magicznego Wrocławia trafiają na wystawy. Jest niereformowalną optymistką.

Cytaty z książki Ziemie obiecane

Dodaj cytat z książki Ziemie obiecane