Ziemie obiecane

- powieść historyczna
- 2025-04-09
- 2025-04-09
Jest rok 1945. Po kapitulacji do kompletnie zrujnowanego Wrocławia ciągną ze wszystkich stron rzesze ludzi. Są wśród nich zarówno więźniowie wyzwolonych obozów, żołnierze najróżniejszych armii, dotychczasowi mieszkańcy czy warszawiacy wywiezieni do Niemiec, ale i szabrownicy, bandyci oraz wszyscy, którzy chcą zatrzeć za sobą ślady. Rządy niepodzielnie sprawuje Armia Czerwona.
W takich okolicznościach splatają się ze sobą dramatyczne losy młodego powstańca warszawskiego, Żyda z Augustowa, sędziego karierowicza, sowieckiego oficera oraz trzech Niemek, mieszkanek Wrocławia.
Czy na zgliszczach dawnego życia da się zbudować nowe? Czy jest coś, co ocalało z wojennej pożogi? Czy miłość jest w stanie odwrócić bieg wydarzeń?
Ziemie odzyskane wydają się składać obietnicę…
Kup Ziemie obiecane w ulubionej księgarni
Oceny książki Ziemie obiecane
191 użytkowników ma tytuł Ziemie obiecane na półkach głównych- Chcę przeczytać 100
- 2025 8
- Ebooki 3
- 2026 2
- Proza 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ziemie obiecane
„Ziemie obiecane” to nowa powieść wrocławskiej pisarski Malwiny Ferenz, która zabiera nas w czasy zrujnowanego po wojnie miasta. Akcja toczy się w 1945 roku, gdy do Wrocławia przybywają tłumy ludzi. Są wśród nich więźniowie wyzwolonych obozów, żołnierze najróżniejszych armii, dotychczasowi mieszkańcy, ale i bandyci, szabrownicy oraz wszyscy, którzy chcą zatrzeć za sobą ślad. Ziemie odzyskane wydają się składać obietnicę, ale czy na zgliszczach dawnego życia da się zbudować nowe?
Trzy Niemki, bohaterki książki to mieszkanki miasta, które próbują przetrwać i poradzić sobie w zrujnowanym Bereslau. Są świadkiem podnoszącego się z kolan Wrocławia, który odradza się z popiołów. Marie, Martha i Gertrude są tu niechciane. Ich tragiczne losy wprawiają czytelnika w osłupienie. Ta książka to obraz niesprawiedliwości oraz nie do końca wyzwolonej rzeczywistości.
Bardzo przejmująca lektura - polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść mnie zaskoczyła. Nie przepadam za ciężką lekturą. Tymczasem książka okazała się bardzo trudna, przesycona złem, niezwykle mocna, pełna emocji, bolesna, momentami wstrząsająca i okrutna, zmuszająca do refleksji. To opowieść o powojennej historii Wrocławia, a opisane historie bohaterów mogły wydarzyć się w rzeczywistości. Nie potrafię się zdecydować czy polecam. Na pewno nie polecam czytać wieczorami. Wyciszenie będzie niełatwe.
Treść mnie zaskoczyła. Nie przepadam za ciężką lekturą. Tymczasem książka okazała się bardzo trudna, przesycona złem, niezwykle mocna, pełna emocji, bolesna, momentami wstrząsająca i okrutna, zmuszająca do refleksji. To opowieść o powojennej historii Wrocławia, a opisane historie bohaterów mogły wydarzyć się w rzeczywistości. Nie potrafię się zdecydować czy polecam. Na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla pokolenia ludzi wychowanych na "Czterech pancernych i psie" i "Stawki większej niż życie"to książka przedstawia prawdziwy obraz wojny i czasów powojennych.
Autorka przedstawia nam losy Gertrud Schmidtke, która z dwoma dorosłymi córkami postanawiają pozostać w 1945 roku we Wrocławiu, mimo nakazów opuszczenia miasta, we Wrocławiu. Płacą za to bardzo wysoką cenę, są regularnie i brutalnie gwałcone przez czerwonoarmistów.
Młody Polak, Władysław Krysty, to były powstaniec warszawski, we Wrocławiu szuka swojego miejsca na ziemi, zakochuje się w córce Gertrud Schmidtke.
Jak potoczą się losy bohaterów?
Czy uczciwość i prawość Władka zwycięży z kłamstwem i wszechobecną korupcją?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Ziemie obiecane” są historią powojennego Wrocławia, który już nie jest pięknym Bresau, ale niemal kompletnie zrujnowanym miastem, naznaczonym ludzkimi tragediami.
Autorka przedstawia nam losy Gertrud Schmidtke,...
Nie przypadła mi do gustu ta książka. Tak interesująca historia przedstawiona została w sposób ciężki i toporny. Rozległe opisy, sztampowe postacie i chaotyczne wątki spowodowały, że od połowy zaczęłam kartkować.
Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam.
Które miasto jest waszym rodzinnym miastem?
1945 rok.
Koniec wyniszczającej wojny sprawia, że na zgliszczach dawnego życia ludzie próbują sobie układać nowe.
Do Wrocławia, tego poranionego miasta, zburzonego i wypalonego, który do niedawna był niemieckim Breslau ciągną rzesze ludzi. Ocaleni, wysiedleni, przesiedleni, ale też szabrownnicy, bandyci i ci, którzy chcą zatrzeć po sobie ślad.
W mieście, w którym władzę sprawuje Armia Czerwona splatają się losy młodego powstańca warszawskiego, Żyda z Augustowa, sędziego karierowicza, sowieckiego oficera oraz trzech Niemek, mieszkanek Wrocławia.
Czy Wrocław, w swojej powojennej rzeczywistości faktycznie okaże się ziemią obiecaną?
@malwinaferenz długo kazała czekać na swoją nową powieść, ale każdy dzień, tydzień, miesiąc był wart tego czekania.
"Ziemie obiecane" pokazują, jak wojna potrafi wypaczyć ludzką naturę. Dobrzy ludzie stają się potworami, a ci prawi, moralni, przyzwoici płacą niezwykle wysoką cenę za zachowanie człowieczeństwa.
Autorka nie unika także niezwykle trudnego tematu, jakim jest przemoc wobec kobiet. Psychiczna, materialna, ale przede wszystkim fizyczna. Losy Marie, Marthy i Gertrude brutalnie pokazują, jak wojna odbiera godność i człowieczeństwo.
Wrocław to moje rodzinne miasto, i mimo że się z niego wyprowadziłam, mam do niego sentyment.
Ciężko patrzyło się na to okaleczone, zrujnowane, pełne blizn miasto oczyma @malwinaferenz, która nie boi się brutalnych opisów i wierzcie mi, czułam niemal fizyczny ból.
"Ziemie obiecane" to trudne początki. To podnoszenie się z kolan, leczenie z traum, szukanie pocieszenia.
Wrocław nie jest rajem, żadne miasto nim wtedy nie było, ale szansą, z której wielu udało się skorzystać.
Początki Wrocławia to krew, pot i łzy. Dużo łez. Nie możemy o tym zapominać
Zdecydowanie polecam!!
Które miasto jest waszym rodzinnym miastem?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1945 rok.
To jest historia która na pewno nie zginie w gąszczu innych.
Dlaczego ?
Bo bije z niej prawda i jest ważną choć bardzo trudną lekcją historii.
I co najważniejsze chwyta za serce i gardło
Ta historia jest taka jaki wówczas był świat i ludzie. Z jednej strony brutalna, z drugiej pełna krzyku rozpaczy.
Tutaj nie ma żadnego "czarowania" słowem, tutaj jest prawda czarno na białym.
Bo trudno pudrować powojenną szarą, ciężką rzeczywistość.
Każdy bohater/ bohaterka radzi sobie z tą teudną rzerzywistością jak potrafi. A nie jest łatwo. Często trzeba robić coś wbrew sobie, po to by przetrwać. A zło czai się wszędzie...
Nie była to dla mnie łatwa lektura.
Niektóre sceny mam cały czas przed oczyma.
Jednak to dowód na to, że ta historia zapisuje się w głowie na stałe.
Historia trzech kobiet opisana na kartach roztrzaskała moje serce.
"Ziemie Obiecane" to historia która poruszyła mnie do łez. Ta historia zmusza do refleksji i zadumy nad tym co było, jest i ,co będzie.
Polecam.
To jest historia która na pewno nie zginie w gąszczu innych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego ?
Bo bije z niej prawda i jest ważną choć bardzo trudną lekcją historii.
I co najważniejsze chwyta za serce i gardło
Tutaj nie ma żadnego "czarowania" słowem, tutaj jest prawda czarno...
Niesamowicie poruszająca... Do tego piękny styl i ciekawy pomysł. Polecam z całego serca!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak poprzednie powieści autorki nie nadaje się dla osób o mocno ograniczonej wyobraźni i wrażliwości ;)
Zmarnowany potencjał. Bardzo ciekawy pomysł ale realizacja poniżej oczekiwan. Opisane chaotycznie bez polotu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł może i był niezły, ale efekt końcowy to porażka!
Pomysł może i był niezły, ale efekt końcowy to porażka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ziemie obiecane" to wielowątkowa powieść historyczna, podzielona na 7 dni odrodzenia Wrocławia. Wydarzenia poznajemy odnosząc się do głównych bohaterów a mianowicie:
Władysława, młodego, nieuleczalnie poprawnego i prawego młodego mężczyzny, polaka, studenta.
Jana Poncjusza - sprawującego urząd sędziowski, a takie Lucjusza Stycznia - prokuratura.
Ich losy mniej lub bardziej się ze sobą splatają w tej powojennej, nie do końca wyzwolonej rzeczywistości.
Brutalność, tragedia i niesprawiedliwość to trzy główne tematy przebijające się w tej historii. Historii, która łamie dramatem z jakim przyszło się mierzyć ludziom zaraz po wojnie, gdzie Ci którzy mają pomagać tylko wzmagają ludzką krzywdę.
To historia, którą ciężko mi się czytało, raz ze względu na tematykę, a dwa na język i styl pisania, który upodabniał tę książkę do opowieści, tragicznej i trudnej, godzinami snutej przez TĘ która pamięta. Taki obraz miałam przed oczami czytając tę powieść. Ale mnie osobiście ta historia przeczołgała i wymęczyła. Wiele wątków, które wymagały otwarcia, rozwinięcia i zakończenia mnie przytłoczyła, a część z nich w moim odczuciu spokojnie można byłoby opowiedzieć w bardziej skondensowanej formie.
To nie jest książka, która spodoba się każdemu. To historia, którą trzeba dawkować i pozwolić jej rezonować, aby w pełni ją przyjąć i przeżyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarie, Marthy i Gertrude,niemieckich kobiety, których miasto nagle staje się polskie, a one same są w nim niechciane i wykorzystywane;
Władysława, młodego, nieuleczalnie poprawnego i prawego młodego mężczyzny,...