Zaręczona z nazistą

Okładka książki Zaręczona z nazistą autora Wiktoria Gische, 9788327738301
Okładka książki Zaręczona z nazistą
Wiktoria Gische Wydawnictwo: MANDO Cykl: Saga Estery (tom 3) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga Estery (tom 3)
2025-03-26
2025-03-26

Kup Zaręczona z nazistą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaręczona z nazistą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaręczona z nazistą

Bez zachwytu. Podobnie jak w cz. 1 i 2, brakuje akcji, realizmu. Znów prawie cała treść to scenki rodzinne i przesłodzone romansiki (bardziej young adult niż romans historyczny). Niczym w brazylijskiej telenoweli od początku wiemy co się wydarzy, ale trzeba odbębnić tysiąc odcinków pełnych sztucznej dramaturgii. W kilku ostatnich rozdziałach upchnięto na siłę więcej akcji niż w pierwszych 300 stronach (a te w dużej mierze przescrollowałam szukając akcji). Były też miłosne listy bohaterów, tak przesadnie dramatyczne, górnolotne i poetyckie, że aż śmieszne. Książka być może i pięknie napisana, bardzo ciepła i uczuciowa, ale nie w moim guście.

Piękna książka o podziałach narodowościowych, o miłości, która nie powinna się wydarzyć, o wojnie, o czekaniu, o trudnych wyborach. Czy niemiecki oficer może pokochać żydówkę? Jakie ona ma prawo kochać jego? Ile jeszcze złego musi się wydarzyć?

To była chwila, przysiadłam w fotelu, poprawiłam w wannie i pyknęło jak z bicza strzelił.

Bohaterowie #sagaestery w III tomie #zaręczonaznazistą dorośli emocjonalnie, wyprostowali drogi życia, czekali na nieuchronne, jednak nic ich nie przygotowało na zderzenie z wojną, nienawiścią, śmiercią, Zagubieni w meandrach uczuć i powinności, pomiędzy powinnością a potrzebą, tworzyli swój własny świat doznań, cielesności, a niekiedy urojeń.

Piękny, barwny język. Kwieciste opisy wyczerpujące, bez przegadania, klarowne i przejrzyste. Dzięki temu powieści się nie czyta, przez nią się płynnie, w równym rytmie poznaje kolejne wydarzenia z życia Estery i jej bliskich. Dzieje się dużo, Europa tuż przed wybuchem wojny, otumanieni ideologią ludzie, część społeczeństwa zastraszona, przyczajona czeka na… to coś, co ma zmienić bieg historii, zgodnie z obietnicami rządzących. Miłość - ona też jest bardzo ważna, utrzymuje zmysły w karbach, daje siłę do przetrwania, wzmacnia, ale i osłabia, wskazując wrogom słabszy punkt.

Powieść osadzona w historyczno – obyczajowym realizmie, w bardzo eleganckim stylu, aczkolwiek lekko literackim językiem z romantycznym dramatem i niepokojem pozwala zanurzyć się w minione lata i poczuć niepokojone ówczesnych, dzielić strach, ból, tańczyć, tworzyć, kochać.

Świat przedwojennych elit upada, troska o drugiego człowieka staje się priorytetem w burzy przemian polityczno-społecznych. Delikatność jeszcze się broni, ale zaczyna dogorywać w zderzeniu z brutalnością. Oczywiście życie ma swoje niespodzianki i kręci losem jak wrzecionem prządka, zataczając nowe kręgi i plącząc losy.

Subtelna opowieść o przemijaniu, uczuciach i przetrwaniu w obliczu katastrofy.

162 użytkowników ma tytuł Zaręczona z nazistą na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Zaręczona z nazistą na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zaręczona z nazistą