O krok od przepaści

- literatura obyczajowa, romans
- Dylogia Addiction (tom 1)
- 2025-05-21
- 2025-05-21
Mrok przyciąga. Namiętność uzależnia. Czy Vedia Parker zdoła się uwolnić z tej pułapki?
Po zakończeniu burzliwego związku z członkiem nowojorskiego gangu Auristella Vedia Parker przeprowadza się na Florydę, do swoich przyjaciół. Tu chce po raz drugi rozpocząć studia. Leonard i Judith od razu przestrzegają imprezową dziewczynę przed barmanem pracującym w barze Addiction. Reigan Varney, znany w otoczeniu jako „Scar”, jest tematem wielu mrożących krew w żyłach plotek.
Mroczny Scar proponuje Vedii prosty układ, na którym oboje skorzystają. Umowa szybko przynosi konsekwencje – problemy, z którymi dziewczyna będzie musiała się mierzyć przez kolejne pół roku…
Pustka w błękitnych oczach, nisko opuszczone rękawy, bandaże i morze krwi – oto smutne zapowiedzi końca. Z jego nieuchronnego nadejścia Reigan Varney zdaje sobie sprawę od lat. Czy pociągnie za sobą w otchłań Vedię Parker?
Tom 1 Dylogii Addiction
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
Kup O krok od przepaści w ulubionej księgarni
Oceny książki O krok od przepaści
133 użytkowników ma tytuł O krok od przepaści na półkach głównych- Chcę przeczytać 67
- 2025 3
- Mafia 2
- Serie 1
- NIE CZYTAM 1
- Proza 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce O krok od przepaści
Nie wiem co powiedzieć
Nie wiem co powiedzieć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„— ᴛᴀ ᴡɪᴇʟᴋᴀ, ᴍɪᴛʏᴄᴢɴᴀ ᴍɪᴌᴏść ᴍɪęᴅᴢʏ ᴅᴡᴏᴊɢɪᴇᴍ ʟᴜᴅᴢɪ ᴛᴏ ᴍʀᴢᴏɴᴋᴀ. ᴏᴡꜱᴢᴇᴍ, ɪꜱᴛɴɪᴇᴊᴇ ꜱᴛᴀɴ, ᴡ ᴋᴛóʀʏᴍ ᴍóᴢɢ ꜱɪę ᴡʏᴌąᴄᴢᴀ ɪ ʟᴜᴅᴢɪᴏᴍ ꜱɪę ᴡʏᴅᴀᴊᴇ, żᴇ ꜱɪę ᴋᴏᴄʜᴀᴊą. ᴀʟᴇ ᴛᴏ ᴘꜱᴇᴜᴅᴏᴜᴄᴢᴜᴄɪᴇ ꜱᴢʏʙᴋᴏ ᴢᴅʏᴄʜᴀ. ʙᴏ ᴢᴀᴡꜱᴢᴇ, ᴄʜᴏćʙʏ ᴄᴢᴌᴏᴡɪᴇᴋ ɴɪᴇ ᴡɪᴀᴅᴏᴍᴏ ᴊᴀᴋ ꜱɪę ꜱᴛᴀʀᴀᴌ, ᴘᴏᴊᴀᴡɪ ꜱɪę ᴋᴛᴏś, ᴋᴛᴏ ᴏᴋᴀżᴇ ꜱɪę ʟᴇᴘꜱᴢʏ. ʟᴜᴅᴢɪᴇ ᴘʀᴢʏᴄʜᴏᴅᴢą ɪ ᴏᴅᴄʜᴏᴅᴢą. ꜱą ᴄʜᴡɪʟóᴡᴋᴀᴍɪ, ᴡ ᴋᴛóʀᴇᴊ ɴɪᴇ ᴡᴀʀᴛᴏ ɪɴᴡᴇꜱᴛᴏᴡᴀć ᴇᴍᴏᴄᴊɪ. ꜱɪᴇʙɪᴇ.”
🖤Moja ocena: 8,5/10
🖤Nie ma co ukrywać, że znam i bardzo lubię książki pisane przez FortunateEm. Podoba mi się, jak potrafi lawirować między słodkimi, spokojnymi książkami, po te, które mają w sobie coś mroczniejszego.
🖤„Addiction. O krok od przepaści” to książka, do której tak naprawdę miałam dwa podejścia. I to nie tak, że jest ona zła, po prostu sam początek trochę mi się dłużył, a też, kiedy ją zaczęłam, nie czułam, że to jest jej czas. Gdy sięgnęłam po nią drugi raz, to popłynęłam. Przeczytałam ją w szybkim tempie, nie wiedząc, kiedy praktycznie zbliżyłam się do końca.
🖤Vedia po przeprowadzce do Miami miała nie pakować się w kłopoty, ale ona chyba lubi je przyciągać. Spotyka Reigana, który przyciąga ją do siebie jak magnes i zdecydowanie jest jednym wielkim kłopotem. Tajemniczy, niebezpieczny, a i też najlepszej opinii nie ma. Przyjaciele Vedii ostrzegają ją przed nim i każą trzymać się z daleka, ale przecież zakazany owoc smakuje najlepiej czyż nie? Vedia jest pewną siebie postacią, zna swoją wartość i jest świadoma, że podoba się mężczyznom. Do tego jest dość bezpośrednia, kocha seks i nie wstydzi się głośno o tym mówić.
🖤Reigan ma zatargi z nielegalnym światem, jest owiany tajemnicą, o czym wspomniałam już wcześniej, a i on sam nie jest zbyt chętny do mówienia o sobie. Nie wiadomo co siedzi mu w głowie, raz wydaje się w porządku, by później zrobić rzeczy, przez które na miejscu Vedii dałabym sobie z nim spokój.
🖤Ta dwójka to doskonali partnerzy w zbrodni, są jak woda i ogień. Potrafią się kłócić, ale i tak na swój dziwaczny sposób ufają sobie. Vedia ma przeszłość, od której uciekła, ale jak dobrze wiadomo prędzej czy później ona dopada. Stara się nie zbyt głęboko wchodzić w relacje z Reiganem, lecz przez ich układ zaczyna powoli angażować się w tę relację.
🖤Autorka na samym początku ostrzega, że książka może być burzliwa, pełna niedopowiedzeń i niekiedy pozbawiona sensu, ale tak naprawdę potrzebowałam takiej książki. Cała ta chaotyczność, temperamentna znajomość sprawiała, że chociaż początek mi się dłużył, tak później robiło się coraz ciekawiej i czułam tę nutkę adrenaliny. Bawiłam się dobrze na niej, a i nawet potrafiła mnie rozbawić, szczególnie w momencie, kiedy Vedia i Reigan rzucali do siebie tekstami na podryw. Przede wszystkim książka przywołała wspomnienia. Miałam okazje czytać historię Vedii i Reigana na wattpadzie, a teraz jedną z powstałych wersji mogę trzymać na półce. Końcówka książki sprawiła, że byłam w małym szoku, ale też poczułam zdenerwowanie, tym co tam się wydarzyło, przez co zdecydowanie nie mogę się doczekać, aż sięgnę po drugi tom.
„— ᴛᴀ ᴡɪᴇʟᴋᴀ, ᴍɪᴛʏᴄᴢɴᴀ ᴍɪᴌᴏść ᴍɪęᴅᴢʏ ᴅᴡᴏᴊɢɪᴇᴍ ʟᴜᴅᴢɪ ᴛᴏ ᴍʀᴢᴏɴᴋᴀ. ᴏᴡꜱᴢᴇᴍ, ɪꜱᴛɴɪᴇᴊᴇ ꜱᴛᴀɴ, ᴡ ᴋᴛóʀʏᴍ ᴍóᴢɢ ꜱɪę ᴡʏᴌąᴄᴢᴀ ɪ ʟᴜᴅᴢɪᴏᴍ ꜱɪę ᴡʏᴅᴀᴊᴇ, żᴇ ꜱɪę ᴋᴏᴄʜᴀᴊą. ᴀʟᴇ ᴛᴏ ᴘꜱᴇᴜᴅᴏᴜᴄᴢᴜᴄɪᴇ ꜱᴢʏʙᴋᴏ ᴢᴅʏᴄʜᴀ. ʙᴏ ᴢᴀᴡꜱᴢᴇ, ᴄʜᴏćʙʏ ᴄᴢᴌᴏᴡɪᴇᴋ ɴɪᴇ ᴡɪᴀᴅᴏᴍᴏ ᴊᴀᴋ ꜱɪę ꜱᴛᴀʀᴀᴌ, ᴘᴏᴊᴀᴡɪ ꜱɪę ᴋᴛᴏś, ᴋᴛᴏ ᴏᴋᴀżᴇ ꜱɪę ʟᴇᴘꜱᴢʏ. ʟᴜᴅᴢɪᴇ ᴘʀᴢʏᴄʜᴏᴅᴢą ɪ ᴏᴅᴄʜᴏᴅᴢą. ꜱą ᴄʜᴡɪʟóᴡᴋᴀᴍɪ, ᴡ ᴋᴛóʀᴇᴊ ɴɪᴇ ᴡᴀʀᴛᴏ ɪɴᴡᴇꜱᴛᴏᴡᴀć ᴇᴍᴏᴄᴊɪ....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toADDICTION. O KROK OD PRZEPAŚCI, FORTUNATE EM, WYDAWNICTWO BEYA!
Auristella Vedia Parker jest królową wyzwań i pakowania się w kłopoty z powodu niepoczytalnych mężczyzn. Kocha adrenalinę, niebezpieczeństwo i strach. Ma za sobą ciężki okres a obecnie przeprowadza się na Florydę, by zacząć wszystko od nowa w towarzystwie przyjaciół. W nowym miejscu przyjaciele ostrzegają ją przed Scar, socjopatycznym psycholem pierwszej kategorii. Vedia czasem ignoruje zagrożenie, bo pokusa okazuje się zbyt duża i w przypadku tajemniczego i mrocznego barmana sytuacja wygląda tak samo. Przeniosła się do Miami ponieważ jej bliscy odkryli, że ma słabość do tego, co zepsute, zgniłe w środku i niebezpieczne. Strach to jej ulubiony kompan a w towarzystwie upiornego mężczyzny jej serce nie przestaje galopować a ją wypełniają pragnienie i adrenalina. Ma już za sobą jeden burzliwy związek, w którym odkryła, że pragnie adrenaliny, bólu i poczucia braku kontroli, od których się uzależniła. Miała klapki na oczach a potem stało się coś, przez co wszystko runęło. Teraz chce sobie udowodnić, że jest silniejsza niż jej potrzeby.
Powinna uciekać bo wszystko, co o nim mówią jest prawdą. Stara się pozbierać myśli i wyrzucić z głowy mężczyznę o najjaśniejszych niebieskich oczach jakie kiedykolwiek widziała. Pragnienie staje się nie do zniesienia. Krąży o nim wiele plotek, otacza go dziwna aura i ma szemrane towarzystwo. Musi wytrzymać i udowodnić sobie, że żaden niebezpieczny mężczyzna nie złamie jej postanowień. Wie, że chłopak chce ją sprowokować a ona jest słabą, łatwą ofiarą bo kusi ją szaleństwo, którym emanuje. Scar zostawia po sobie zgliszcza i blizny. Ma być zakazanym owocem a jak wiadomo takie smakują najlepiej. Nie potrzebuje kolejnych kłopotów, skoro poprzednie jeszcze się za nią ciągną. Czuje, że nie wyszłaby dobrze na układzie z tym facetem. Nie chce dać się zniszczyć i popełnić tego samego błędu po raz drugi. Zaufanie mu to najgorsze co mogłaby zrobić. Gra z nią w jakąś chorą grę a jej oczywiście bardzo się to podoba. Nie boi się bo wie, że w ostatecznym porachunku to on będzie jadł jej z ręki a nie na odwrót. Czy się nie myli?
"Addiction. O krok od przepaści" to książka ZDECYDOWANIE i WYŁĄCZNIE dla czytelników 18+. Ta książka to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i muszę przyznać, że jestem w szoku. A co mnie tak zszokowało? Główną bohaterka i cały pomysł na fabułę i poprowadzenie akcji. Już po pierwszych rozdziałach myślałam, że odłożę książkę właśnie z powodu Vedii i jej "niepohamowanego pragnienia". Dałam jej jednak szansę i dotrwałam do końca. Wielu czytelników ma już ją za sobą, dla jednych jest to bestseller a dla innych totalna klapa. Przewróciła mi w głowie. Burzliwa osobowość Scara, chęć sprawowania nad wszystkimi władzy i niemoralny popyt do przemocy mogą doprowadzić Vedię na samo dno. W powietrzu wisi coś elektrycznego, czego dziewczyna nie potrafi nazwać. Swoją wyobraźnią jeszcze nigdy dotąd nie byłam w stanie odtworzyć tak wyraźnie akcji, która toczy się w książce. Nie było tam rycerzy na białym koniu i słodkich dodatków, od których mdli. Było mrocznie, przerażająco i elektryzująco. Autorka w książce nie oszczędzała bohaterów, ale i zapewne czytelników. Mamy tu do czynienia z takim wachlarzem emocji, że jest to aż nieprawdopodobne. Cała opowieść nie jest ani przerysowana, ani też przesadnie dramatyczna. Myślę, że spodoba się wielu czytelnikom.
ADDICTION. O KROK OD PRZEPAŚCI, FORTUNATE EM, WYDAWNICTWO BEYA!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAuristella Vedia Parker jest królową wyzwań i pakowania się w kłopoty z powodu niepoczytalnych mężczyzn. Kocha adrenalinę, niebezpieczeństwo i strach. Ma za sobą ciężki okres a obecnie przeprowadza się na Florydę, by zacząć wszystko od nowa w towarzystwie przyjaciół. W nowym miejscu przyjaciele ostrzegają ją...
To było moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i muszę przyznać, że nie była to genialna książka, ale dałam się porwać i od razu zaczęłam drugi tom. Klimaty takie jak lubię, czyli zadziorna główna bohaterka, facet przed którym wszyscy ją ostrzegają i niebezpieczne towarzystwo. Pojawiają się gangsterka, wyścigi, dużo alkoholu i pikantne sceny.
Vedia przeprowadza się na Florydę do przyjaciół, którzy mają pomóc pozbierać się jej po burzliwym, toksycznym związku. Ostrzegają ją przed Scarem, który jest niebezpiecznym facetem, ale dziewczyna niemalże od razu pakuje się w kłopoty. Wszystko za sprawą jej uzależnienia od seksu i adrenaliny, do których przyzwyczaił ją poprzedni facet. Demony przeszłości powracają, kiedy Vedia wchodzi w sam środek gangsterki, od której tak pragnęła uciec. Ale od pewnych ludzi nie da się uciec...🙈
Bohaterowie tej książki w większości są toksyczni i zdecydowanie nie dają dobrego przykładu. Są uzależnieni od używek, seksu i niebezpieczeństw oraz nie radzą sobie z problemami. Balansują na granicy zdrowego rozsądku i prawa. To książka zdecydowanie przeznaczona dla dorosłego czytelnika.
Jedyne co mnie nie przekonuje to główna bohaterka. Jej zachowanie jest irytujące i zdecydowanie zbyt dziecinne jak na swój wiek. Autorka ostrzegała, ale no momentami miałam ochotę rzucić książką o ścianę... Wrócę do Was wkrótce po lekturze drugiego tomu! ❤️🔥
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toVedia przeprowadza się...
Reigan Ty kretynie!
Obie postaci bardzo przypadły mi do gustu, ich dialogi, przepychanki słowne i docinki były bardzo zabawne, chemia między nimi och niesamowita.
Myślałam, że mam dość mafii, gangów i ekstra lasek, na których widok każdy, ale to dosłownie każdy się ślini, a jednak dałam się wciągnąć, ba zostałam kupiona do tego stopnia, że chcę tom drugi na już!
Vedia broni się charakterem, jest zadziorna, nie da sobie w kaszę dmuchać, jest pewna siebie, choć z poczuciem własnej wartości ma problem, ale mimo wszystko ma jakieś swoje zasady, których się trzyma i nie przejmuje opinią innych. Naprawdę bardzo ją polubiłam. A Rei wow. Intrygujący facet, bardzo rozchwiany, tajemniczy, zdany na siebie zdolny cham, którego pokocha każdy, kto lubi bad boyów.
Połączenie takiej dwójki to wybuchową mieszanka, która sprawdziła się doskonale pod każdym względem. Nie mamy tu niepotrzebnych dram, biegania zapłakanej idiotki za niedostępnym facetem, ani romantycznych i ckliwych momentów. Mamy za to Alfę i Waderę, świetne postaci drugoplanowe, dużo: tajemnic, spice scen, napięcia, zabawnych dialogów i problemów, co daje nam książkę, której nie odłożymy, póki nie skończymy.
Reigan Ty kretynie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka niby jak jedna z wielu, a jednak coś w sobie ma. Nie mogłam się oderwać i z zapartym tchem śledziłam losy Auristelli i Reigana.
Myślałam, że mam dość mafii, gangów i ekstra lasek, na których widok...
Zanim sięgnęłam po tę historię, miałam pewne obawy – spodziewałam się czegoś mocnego, ale nie sądziłam, że aż tak mocno mnie pochłonie. Już pierwsze rozdziały sprawiły, że przepadłam i wiedziałam, że nie będzie odwrotu. Im dalej zagłębiałam się w fabułę, tym bardziej wciągała mnie atmosfera – gęsta, emocjonalna i pełna napięcia.
To, co od razu mnie uderzyło, to nie tylko sama fabuła, ale sposób, w jaki została przedstawiona. Historia od początku trzyma w napięciu, a jednocześnie buduje wyjątkowy klimat, którego naprawdę trudno nie pokochać. Każda kolejna strona potęgowała moje wrażenie, że to książka, do której będę chciała wracać jeszcze nie raz.
Bohaterowie są niesamowicie wyraziści – każdy z nich ma swoje demony, sekrety i cechy, które sprawiają, że nie można pozostać wobec nich obojętnym. Nie są idealni, a przez to jeszcze bardziej ludzcy i prawdziwi. Bardzo spodobało mi się to, że ich relacje nie są czarno-białe – pełne napięcia, emocji, sprzeczności, które dodają całej historii realizmu.
Dodatkowym smaczkiem są wątki poboczne i postacie drugoplanowe, które nie są tylko tłem, ale nadają opowieści głębi i dodatkowego charakteru. To sprawia, że podczas czytania czułam się, jakbym naprawdę wkraczała w świat bohaterów i przeżywała wszystko razem z nimi.
Dawno nie miałam w rękach książki, która tak skutecznie łączyłaby mrok, emocje i refleksję, a jednocześnie wciągała mnie bez reszty.
Jednym z największych atutów tej książki jest nieprzewidywalność. Wydawało mi się, że wiem, dokąd zmierza akcja, a jednak autorka kilkakrotnie mnie zaskoczyła. Zdarzały się momenty, kiedy musiałam na chwilę odłożyć książkę, żeby poukładać sobie w głowie to, co właśnie się wydarzyło.
Ogromnym plusem jest także to, jak świetnie została przedstawiona chemia między bohaterami. Każda wspólna scena aż iskrzyła od emocji – czasem były to iskry gniewu, czasem czułości, a czasem coś pomiędzy, co sprawiało, że jeszcze trudniej było się oderwać od lektury.
Zakończenie? Totalnie mnie rozwaliło. Musiałam przeczytać je kilka razy, żeby naprawdę dotarło do mnie, co się stało. Teraz pozostaje mi już tylko sięgnąć po kontynuację i mieć nadzieję, że kolejna część dostarczy mi równie silnych emocji.
Jeśli szukacie historii intensywnej, pełnej mroku, ale też autentycznych emocji – sięgnijcie po tę książkę. Jestem pewna, że długo o niej nie zapomnicie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, co od razu mnie uderzyło, to nie tylko...
Vedia długo trwała w toksycznej relacji z członkiem nowojorskiego gangu. Gdy w końcu udało jej się to zakończyć, postanowiła przeprowadzić się na Florydę. W planach ma naukę, studia i imprezy. Dziewczyna lubi się dobrze wybawić, co niekiedy przypomina po prostu szaleństwo. Jej przyjaciele od razu przestrzegają ją przed barmanem pracującym w barze Addicion, do którego młodzi często chodzą. O chłopaku o pseudonimie Scar chodzą plotki, można by rzec, że nawet legendy, które mrożą krew w żyłach!
Vedia jednak lubi kłopoty. Zawsze pcha się tam, gdzie nie powinna. Nie trudno się więc domyśleć, że bardzo szybko zaznajamia się z mrocznym barmanem, który proponuje jej układ, na którym oboje skorzystają. Vedia dzięki temu dozna wielu przyjemności, jednak problemy nadejdą bardzo szybko. Młoda studentka będzie musiała się z nimi zmierzyć, co wcale nie będzie takie proste…
Reigan „Scar” Varney już od dawna zdaje sobie sprawie z tego, jak mogą potoczyć się jego losy. Zakończenie nie jest różowe i obsypane konfetti. Jest pełne bólu i krwi, a smutek przedziera się spod twardej skorupy pozorów.
Czy pociągnie za sobą w otchłań Vedię?
„MROK PRZYCIĄGA.
NAMIĘTNOŚĆ UZALEŻNIA.”
Fani mafijnych ociekających mrokiem klimatów, to coś dla Was!
Główne postacie tej historii to osoby z charakterkiem. Każde z nich ma za sobą bolesną przeszłość, która zostawiła ogromny odcisk na ich psychice. Mimo wszystkich przeciwności losu ich drogi splotą się ze sobą i będą brnąc w przyszłość naznaczając ją bólem. Ciągnące się między nimi niedopowiedzenia wcale nie będą ułatwieniem…
Czy skrzywdzeni młodzi ludzie będą w stanie stworzyć normalny związek? Czy będzie to jednak ciężkie bez wcześniejszego przepracowania swojej burzliwej przeszłości?
Czasami do szczęścia jest daleka droga. I właśnie to w tej powieści ukazuje Autorka. Żeby do niego dotrzeć wielokrotnie trzeba iść po ścieżce usłanej żarzącymi się kolcami.
Na początku zaznaczę, że ten tytuł przeznaczony jest dla pełnoletnich czytelników. Jest tu dużo scen zbliżeń, miejscami bardzo ordynarnych, które również nie każdemu przypadną do gustu. To nie jest sielankowy romans, to historia pełna ciemności i ognia. 🔥
Według mnie książka jest wyjątkowa i dobra! Jestem ciekawa, czy tomu drugi utrzyma jej poziom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Addiction. O krok od przepaści"
Do takiego środowiska, na własne życzenie dołącza Veida - główna bohaterka książki. A to wszystko za sprawą Scara- osoby, która za sobą niesie niezliczone kłopoty. Każdy jej odradzał tą znajomość, lecz uczucia okazały się silniejsze. Nie mówię tutaj o miłości, a bardziej o pożądaniu i uzależnienia.
Zdecydowanie jest to książka przeznaczona dla osób, powyżej 18. rok życia. Pojawia się tutaj brudne słownictwo, spora ilość scen se*su*al*nych, które tworzyły niepowtarzalny klimat i dodawały w tym wszystkim pikanterii. Autorka opisała je szczegółowo, a każda z nich jest inna.
Shark (Veida) i Scar to prawdziwi partnerzy w zbrodni, którzy potrzebowali siebie nawzajem. Veida chce rozpocząć nowy etap w życiu, jednak demony przeszłości nie dają o sobie zapomnieć. Natomiast Scar przeżył i widział zbyt wiele. Pewne sytuacje zniszczyły go psychicznie, przez co stał się prawdziwym ponurakiem z charakterem, od którego należy trzymać się z daleka.
Nie poruszyłem tutaj niektórych wątków, ale spokojnie, bo na nie przyjdzie czas w recenzji drugiego tomu.
Jedyne czego mi zabrakło to większego wprowadzenia do świata przestępczości. Gangi kojarzy mi się z anime Tokyo Revengers i Wind Breaker. Zabierając się za czytanie "Addiction" myślałem, że otrzymamy podobny obraz, co w ww. anime, jednak tak się nie stało. Oczywiście Fortuna nie pomija tego tematu, jest on kluczowy dla fabuły, poznajemy zasady, jakie panują, poszczególnych członków grup, ale liczyłem na coś więcej. Nie licząc tej kwestii to całość oceniam na duży plus, a moja ocena wynosi 8⭐/10⭐.
Dziękuję 🫶.
"Addiction. O krok od przepaści"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMroczna powieść w świecie, w którym rządzą gangi i nie ma miejsca na miękką grę. IG:@podroze.z.bocianem
Vedia przenosi się do przyjaciół na Florydę - to oni mają jej pomóc pozbierać się po toksycznym związku i trzymać z dala od problemów. Niestety, Vedia na własne życzenie pakuje się w kłopoty. Jest uzależniona od adrenaliny. Wszyscy ostrzegają ją przed Reiganem, lecz ją od zawsze przyciągało wszystko, co niebezpieczne.
Bohaterowie mierzą się ze swoimi demonami. Nie radzą sobie z emocjami, które tłumią przez różnego rodzaju uzależnienia, a największym zdaje się być adrenalina. Ich zachowania to z pewnością nie jest wzór do naśladowania, wręcz przykład tego jak można zatracać się w życiu - bez umiaru, coraz bardziej balansując na granicy zdrowego rozsądku, a nawet prawa. Vedia to bohaterka, której, gdy powie się: ,,nie rób tego", zrobi na przekór - ciekawa, co przyniesie tak niebezpieczny krok. Dziewczyna żałuje swoich decyzji dopiero, gdy znajduje się w sytuacji bez wyjścia i ma cały obraz sytuacji. Chciałabym powiedzieć, że uczy się na błędach, ale tak nie jest. Przyciąga ją mrok i niebezpieczeństwo. A taki właśnie jest Scar. Między bohaterami czuć przyciąganie, ale przez początkowe rozdziały nie wiemy, co Reiganowi siedzi w głowie. Obydwoje zawierają układ, z którego mogą skorzystać i który będzie testem zaufania. Ktoś może ucierpieć, ktoś może kogoś zranić. Ta nuta niedopowiedzeń bywa intrygująca.
Autorka miała pomysł, jak połączyć te wszystkie wątki i jak popchnąć fabułę do przodu. Działo się. Zdaje się, że jest tu wszystko, co zakazane. A życie bohaterów na pewno jest zagmatwane.
Niedługo będę recenzować dla Was drugi tom. Czy polecam tę serię?
Miejcie na uwadze zawarte w niej wątki oraz ilość pikantnych scen w treści.
Addiction to idealnie dobrany tytuł do tej dylogii, jest tu dużo o uzależnieniach, destrukcyjnych i toksycznych zachowaniach, a przede wszystkich o zagubionych ludziach, którzy lubią czuć, że żyją. Czasem będziecie łapać się za głowę patrząc na poczynania bohaterów, ale autorka na pewno sprawi, że nie będziecie się nudzić.
18+
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie mierzą się ze swoimi demonami. Nie radzą...
Spodziewałam się prostego, lekkiego romansu, a dostałam o wiele więcej. Ta książka ma w sobie mrok, porusza trudne tematy i pokazuje toksyczne relacje oraz zachowania, o których nie zawsze łatwo się czyta.
Już na samym początku widać, że bohaterowie są w ciężkim momencie swojego życia i desperacko próbują poskładać je na nowo. Problem w tym, że zanim sięgnęli po siebie, powinni najpierw pomóc samym sobie. Ich relacja od początku jest pełna fascynacji i iskier, ale równocześnie niestabilna, momentami wręcz przytłaczająca i moim zdaniem toksyczna. Bardziej przypomina próbę wypełnienia pustki potrzebą bliskości i dotyku niż zdrowy, romantyczny związek. Ale właśnie to sprawia, że dostajemy tu mnóstwo emocji podczas czytania. 🔥
Mimo tego książka bardzo mi się podobała. Lubię, kiedy bohaterowie podejmują wątpliwe decyzje, a ja jako czytelnik mam milion emocji i chcę nimi potrząsnąć, krzyczeć „co wy wyprawiacie?!”, a jednocześnie kibicuję im, żeby się pozbierali. To właśnie dało mi ta historia - ogrom zaangażowania, emocje i momenty, w których dosłownie nie mogłam się oderwać. 🥰
Podobało mi się też odważne zachowanie Vedi, ale oprócz odwagi widać, że to dziewczyna zagubiona, często niepewna tego, co robi. Jej działania można odczytać jako głośne wołanie o pomoc i to dodaje jej postaci głębi. Sama fabuła świetnie wplotła ważne tematy, jak choćby uzależnienia. Dodatkowy plus za wydanie - te drobne ozdobniki na początku rozdziałów naprawdę robią klimat.
Podsumowując to nie jest cukierkowy romans, ale historia pełna trudnych emocji, złych wyborów i fascynujących bohaterów. Ja bawiłam się świetnie i śmiało mogę polecić!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż na samym początku widać, że bohaterowie są w ciężkim momencie swojego życia i desperacko próbują poskładać je na nowo. Problem w tym, że zanim sięgnęli po siebie,...