Ćwiczenia z ciemności

Øvelser i mørke
2025-03-13
2025-03-13
Maciej Bobula

Kup Ćwiczenia z ciemności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ćwiczenia z ciemności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ćwiczenia z ciemności

Powieść Aidt to bardzo ważne świadectwo dla osób w kryzysie. Narratorka przeprowadza czytelnika przez terapię swojej traumy - głębokie wyczucie psychoterapeutyczne autorki i poetycki język, pozwalają na schodzenie coraz głębiej od narracji, która racjonalizuje doświadczane cierpienie po samo doświadczenie i emocje.

Jesteśmy eksponowani na wiele drastycznych historii, ale podobnie jak w procesie terapeutycznym - w bezpieczny, kontrolowany sposób. Aidt nie przytłacza i nie epatuje przemocą - przemoc u niej nie jest zabójstwem ducha, jest czymś co można przetrwać, pomimo czego można żyć.

Wszystko to składa się na opowieść - dla doświadczających kryzysu pełną oparcia i nadziei. Pokazuje, że nie jest się skazanym na życie w cieniu traumy, na wieczne "przetrwanie". Polecam nie bać się tej powieści, kiedy podobnie jak narratorka jest się szczególnie wrażliwym.

Jesteśmy eksponowani na wiele drastycznych historii, ale...

Naja Marie Aidt napisała książkę o życiu, a w zasadzie zawarła w swej powieści prawdziwe życie .
"Ćwiczenia z ciemności " to powieść , ktorą powinna przeczytać każda kobieta. To powieść o sile kobiet, o tym, że chociaż życie często bywa okrutne i złe , to w obecności innych , ich wrażliwości i mądrości można odnaleźć moc, by zło pokonać .
Bohaterka książki przechodzi terapię PTSD, po tym jak tragiczne zdarzenie uruchomiło w jej umyśle szereg traum i odebrało jej siłę do dalszego życia . Z pomocą terapeuty uczy się żyć na nowo , a zarazem uczy się też przyjmować pomoc innych , bliskich osób. Krąg przyjaciółek , stojących obok niej jak najsilniejsza straż, nie pozwala bohaterce pogrążyć się w tytułowej ciemności .
Książka nasycona emocjami , stanowi zapis strumienia świadomości bohaterki , jej wspomnienia przeplatają się z relacjami z życia codziennego . Mimo bardzo trudnego tematu powieść niesie z sobą nadzieję i uświadamia, że życie ma wiele barw.

Bohaterka książki przechodzi...

Nie wiem, czy właściwie można tak powiedzieć, ale bardzo podobała mi się ta powieść. Jest stosunkowo krótka, a za to bardzo intensywna.

Bohaterka mierzy się z PTSD i innymi lękami, które spowodowały ciężkie dzieciństwo oraz inne równie traumatyczne doświadczenia. Bywa chaotycznie, ale wydaje mi się, że przez to jest bardziej autentycznie - trudno o jakiś logiczny i poukładany ciąg myślowy, gdy człowiek mierzy się z traumą. Wychodzenie z tego mroku, choć powolne, czasami oporne, bardzo mnie ujęło, współczułam bohaterce i kibicowałam jej. Bo tak jak powiedziała jej przyjaciółka Annie, czasami wystarczy kupić się na problemach i zadaniach jednego dnia, to wystarczający sukces, nie trzeba wybiegać myślami w przód.

Autorka otarcza bohaterkę przyjaciółkami, które tworzą wspólnie zgrany zespół. Dają kobiecie ciepło, wsparcie oraz miejsce, gdzie może po prostu pomilczeć i pobyć, nie będąc zmuszoną do prowadzenia jakichkolwiek rozmów. To mi się bardzo podobało i dawało jakieś poczucie ciepła w tej jednak bolesnej i przygnębiającej powieści.

Zakończenie daje poczucie nadziei i pewnej lekkości, mimo że nadal może być mrocznie i źle, to krok po kroku bohaterka idzie w kierunku światła.

527 użytkowników ma tytuł Ćwiczenia z ciemności na półkach głównych
76 użytkowników ma tytuł Ćwiczenia z ciemności na półkach dodatkowych

Okładka książki Mistrzowie opowieści. Skandynawskie lato Naja Marie Aidt, Hans Christian Andersen, Kjell Askildsen, Mikkel Bugge, Stig Dagerman, Tove Ditlevsen, Sophie Elkan, Karin Fossum, Lars Gustafsson, Jónas Hallgrímsson, Tove Jansson, Elísabet Kristín Jökulsdóttir, Juha-Pekka Koskinen, Selma Lagerlöf, Halldór Kiljan Laxness, Rosa Liksom, Astrid Lindgren, John Ajvide Lindqvist, Merethe Lindstrøm, Bodil Malmsten, Harry Martinson, Dorthe Nors, Cora Sandel, Raija Siekkinen, Amalie Skram, Hjalmar Söderberg, Tarjei Vesaas, Kjell Westö
Naja Marie Aidt
Naja Marie Aidt
Pisarka duńska.

Cytaty z książki Ćwiczenia z ciemności

Dodaj cytat z książki Ćwiczenia z ciemności