Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście

- poradniki
- Zrozum siebie
- 2025-02-12
- 2025-02-12
- 9788381519168
Stale się zamartwiasz? Uważasz, że spotykają cię tylko złe rzeczy? Tracisz wiarę, że może być lepiej? Jeśli chcesz wreszcie to zmienić, ta książka jest dla ciebie!
Nie wiemy, co jutro lub za kilka lat przyniesie nam los. Nie mamy wpływu na pogodę za oknem ani na to, co może nam się niespodziewanie przydarzyć. Możemy za to wpływać na nasze myśli o tym, co nas spotkało. Z tej książki dowiesz się, jak kształtować swoje myślenie, by było zdrowe i konstruktywne. Przeczytasz w niej o powiązaniu emocji z myśleniem oraz poczuciem szczęścia. Autorka poprowadzi cię drogą od poznania i rozumienia myśli oraz przekonań, przez naukę przeżywania emocji i reagowania na nie, do zmiany postrzegania samego siebie.
Informacjom teoretycznym towarzyszą ćwiczenia, które wesprą cię w zmianie myślenia, pomogą ci pracować z emocjami i nauczą cię działać zgodnie ze swoimi wartościami. Krok po kroku zaczniesz dostrzegać, że poprawia się twoja jakość życia i podnosi poczucie wewnętrznego spokoju i radości.
Poznaj lepiej samego siebie, podnieś poczucie własnej wartości i żyj w zgodzie ze sobą!
Elżbieta Grabarczyk-Ponimasz – psycholog z ponaddwudziestoletnim doświadczeniem w pracy terapeutycznej i szkoleniowej, psychotraumatolog, certyfikowana specjalistka psychoterapii uzależnień i mediatorka. Autorka e-booków oraz licznych artykułów i popularyzujących wiedzę z zakresu psychologii i psychoterapii.
Kup Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście w ulubionej księgarni
Oceny książki Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście
80 użytkowników ma tytuł Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście na półkach głównych- Chcę przeczytać 56
- Poradniki 3
- 2025 2
- Popularnonaukowe 1
- Polscy autorzy 1
- Dla Mnie 1
- Otrzymałam w prezencie, posiadam w domowej biblioteczce 1
Cytaty z książki Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście
Dodaj cytat z książki Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego mnie to spotyka? Zmień swoje myślenie i daj sobie szansę na szczęście
Książkę czyta się lekko i przyjemnie, jest w niej wiele złotych myśli, które zapisałam sobie na przyszłość.
Autorka bez zbędnego owijania w przysłowiową bawełnę na podstawie życiowych przykładów pokazuje nam jak małe zmiany wprowadzane świadomie mogą odmienić nasze życie. Wszystko zależy od tego jak reagujemy na zaistniałe sytuacje. Emocje nie są dobre albo złe, na to wpływa nasza interpretacja sytuacji.
Dzięki książce możemy zweryfikować jak w niektórych sytuacjach możemy zmienić nasze nastawienie skierować myśli ciut inaczej i zupełnie inaczej odebrać zaistniałą sytuację.
To od nas zależą nasze myśli i reakcje. Powinniśmy o tym pamiętać i pracować nad nimi by zapanowała a naszym życiu emocjonalna stabilizacja i po życie kontroli.
@wydawnictwo_rm dziękuję za książkę do recenzji #współpracabarterowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka bez zbędnego owijania w przysłowiową bawełnę na podstawie życiowych przykładów pokazuje nam jak małe zmiany wprowadzane świadomie mogą odmienić nasze życie. Wszystko zależy od tego jak reagujemy na zaistniałe sytuacje. Emocje nie są dobre albo złe, na to...
Książki- poradniki chętnie czytam, zatem i z tą propozycją chciałam się szybko zapoznać.
Autorka Elżbieta Grabarczyk-Ponimasz jest psycholożką, psychoterapeutką.
Swoją książkę podzieliła na 3 rozdziały, a każdy z nich na tematy z rozszerzoną wiedzą. Wszystkie dotyczą naszego myślenia.
Pani Elżbieta na podstawie doświadczenia, przykładów z życia, pracy zawodowej pokazuje, jak możemy zarządzać swoim myśleniem, aby być w pełni zadowolonym, spełnionym człowiekiem.
Skupia się szczególnie na: emocjach, zależnościach, możliwościach.
"Zdrowe, racjonalne myślenie owocuje poczuciem spokoju i satysfakcji, a także sprzyja budowaniu dobrych relacji, realizowaniu zamierzeń i podejmowaniu skutecznych działań'.
Autorka przytacza także złote myśli znanych ludzi, które nie są tutaj bez znaczenia.
Przy pomocy różnych technik, ćwiczeń, przemyśleń można odszukać sposoby na szczęśliwe i udane życie.
Ze swoimi uczuciami warto się zaprzyjaźnić.
Myśleniem, tym głębszym, interesowali się już starożytni filozofowie, min. Marek Aureliusz, który mówił:
"Nasze życie jest tym, co zeń uczynią nasze myśli".
I tą ideą posługiwano się później w świecie filozofów, artystów, pisarzy. Wciąż poszukiwano najlepszej recepty.
Pod koniec książki autorka zamieszcza mądrą bajkę terapeutyczną-ku refleksji.
My także możemy napisać własną bajkę na podstawie własnych emocji.
Lektura ta objaśnia bardzo szczegółowo tematykę.
Polecam z serca!
Wydawnictwu RM dziękuję za przesłany egzemplarz do recenzji📒📖😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka Elżbieta Grabarczyk-Ponimasz jest psycholożką, psychoterapeutką.
Przeczytałam ją bardzo szybko, gdyż oczywiście temat jest dla mnie interesujący. Ogólnie książka składa się z pojęć, opisu sytuacji, złotych myśli i przede wszystkim wytłumaczenia nam swoich własnych myśli. Najbardziej moja uwagę zwróciło stwierdzenie, że każda sytuacja, choćby nie wiadomo jak była tragiczna, nie ma emocji. To tylko pusta scena, którą każdy z nas osądza na swój własny sposób. To, co o niej pomyślimy wywołuje salwę następujących po niej myśli, które zawsze maszerują w różnych kierunkach. Opisuje nam to na przykładzie jadącego autobusu i pana, który nadepnął nas na stopę. Jeśli pozwolimy swoim myślom go osądzić, gdyż sprawił nam ból, to nadamy im wyłącznie złe brzmienie i nerwowy nastrój. Jeśli jednak pomyślimy o tym, że dobrze, że nikomu nic się nie stało, nastroimy się lekko pozytywnie, a nawet współczująco. Jednak możemy pozwolić myślom na rozbawienie, rozmyślając się nad tym, że naprawdę śmiesznie to wyszło, to nie tylko my sami pozwolimy sobie na pozytywne myślenie, ale i innych nastroimy na podobne wibracje.
Autorka od początku tłumaczy nam jak uzmysłowić sobie, że to my powinniśmy mieć kontrole nad myślami, a nie pozwalać im płynąc w nieznanych kierunkach. Później rozwija to w temacie samotności, społeczeństwa, relacji z innymi i toksyczności. I tu chciałabym zaznaczyć, że w tych sprawach jest to naprawdę wartościowa pozycja, choć ukierunkowana nie na podstawowym poziomie, tylko na wyższym szczeblu u osób, które już wiedzą, że mogą mieć wpływ na swoje myśli, tylko nie wiedzą jak tego dokonać. Mówię to na własnym przykładzie, kiedy czytałam pierwsze poradniki o pozytywnym myśleniu i zdawałam sobie sprawę z tego, że to działa, ale nie wiedziałam jak to ugryźć, by do mnie przemówiło. Tak samo jak w opisie książki potwierdzam, że proces zmiany myślenia trwa od kliku do kilkunastu miesięcy. To prawdziwa praca nad sobą w każdej chwili, gdyż głosy z wewnątrz, które nas krytykowały przez wiele lat nie tak łatwo jest zagłuszyć samym powtarzaniem ,,myśl pozytywnie". To tylko prowadzi do nerwów, które jeszcze bardziej nas buntują. Na drodze do pozytywnego myślenia czeka każdego ogrom porażek i to jest normalne. Tak jak dziecko uczy się chodzić, upadając, podnosi się. Naprawdę początkowo trzeba się ogromnie pilnować, by nawet jak zła myśl się pojawi, powiedzieć jej stop, przestań, tego nie ma. Z całkowitym wytłumaczeniem jak to działa pisarka poradziła sobie wzorowo. Ale mam jedno ale. Dodała tam wątek nauczycieli pozytywnego myślenia i manifestacji tłumacząc, że nie działa to tak jak oni mówią, gdyż dobierają odpowiednie stwierdzenia do tez, które przekazują. Następnie temat ucięła. Nie podała przykładu, nie uargumentowała swojej tezy, zwyczajnie zasiała ziarno, po czym je zostawiła. Czuję się dziwnie, gdyż lubię, kiedy ktoś, kto tłumaczy mi swoje racje podawał mi ich wytłumaczenie. Nie można czegoś nie lubić, bo nie. Zawsze jest jakiś powód. Jeśli więc inni są manipulowani, to podejrzewam, że chcieliby o tym wiedzieć. Właśnie za to odebrałam jeden punkt. Pomimo tego wciąż uważam, że warto ją przeczytać, bo w reszcie tematu była całkowita wiedza i szczera prawda, która naprawdę może odmienić wasze życie. Może, bo to wciąż od was zależy, czy skorzystacie z tej sposobności:-)