Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością

Okładka książki Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością autora Dominika Bagińska, Joanna Godecka, 9788328732186
Okładka książki Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością
Dominika BagińskaJoanna Godecka Wydawnictwo: Muza poradniki
poradniki
2025-03-26
2025-03-26

Kup Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością w ulubionej księgarnii

Oceny książki Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością

OPINIE i DYSKUSJE o książce Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością

"Lęk przed bliskością, z którym wiąże się lęk przed byciem sobą, przed stawianiem granic, przed dyskusją. Za tym stoi lęk przed odrzuceniem, przed samotnością." 💔

Czy istnieją ludzie, którzy nie potrafią kochać?
Zakładam, że każdy z Nas pragnie stworzyć szczęśliwy związek, oparty na miłości, bliskości i poczuciu bezpieczeństwa.
A jednak?
Często bywa, że partner nagle "znika", stając się dla nas nieosiągalny emocjonalnie.
Dlaczego?
Osoby, które wychowywały się w rodzinach, w których brakowało wzorca budowania dobrych relacji, opartych na zaufaniu, w dorosłym życiu nie posiadają umiejętności budowania bliskości. Dodatkowo mogą nieświadomie powielać dysfunkcje, które stają się dla nich, niejako, wzorcem relacji.
Należy pamiętać, że relacyjnie wchodzimy zwykle w to, z czego wyszliśmy.
Dlatego warto przyjrzeć się własnym przekonaniom na temat relacji czy miłości.
I zacząć.. od siebie!

To bardzo ważna książka. Podzielona na krótkie rozdziały, a więc czyta się ją bardzo szybko. W ostatnim rozdziale znajdziecie kilkanaście ćwiczeń, do których wykonania serdecznie Was zachęcam. To jest książka, którą z czystym sercem polecam.

Czy istnieją ludzie, którzy nie potrafią kochać?
A jednak?
Często bywa, że partner nagle...

Czym dla Ciebie jest bliskość?

Jeśli marzysz o tym, by stworzyć relację opartą na zaufaniu, szczerości i prawdziwej bliskości – ta książka będzie dla ciebie jak rozmowa z przyjaciółką. Autorki dzielą się nie tylko swoją wiedzą, ale przede wszystkim historiami pełnymi wzruszeń, rozczarowań i nadziei. Każda strona pachnie intymnością i zrozumieniem.

Miłość i związki to temat, który dotyka każdego z nas. Bez względu na wiek czy życiowe doświadczenia. To, co urzekło mnie w książce, to prosty i ciepły język oraz brak moralizowania. Autorki z czułością pokazują skąd bierze się nasz strach przed bliskością. Jak dzieciństwo i przeszłe rozczarowania wpływają na to, że czasem boimy się kochać na nowo.

Najbardziej poruszyły mnie rozmowy ze specjalistami, którzy mówią głośno o tym, o czym często boimy się myśleć. Czasem lęk przed bliskością to tak naprawdę lęk przed odrzuceniem, porażką i dorosłością. Nie zawsze da się to pokonać samemu. Niektóre rady są proste, inne trudniejsze do wdrożenia. Wszystkie są jak małe światełka, które zapalają się w głowie i sercu.

Książka jest jak ciepły koc w chłodny wieczór. Otula, daje nadzieję i zostawia w sercu miękkie przekonania, że warto jeszcze raz spróbować zaufać. Nie znajdziesz tu magicznych recept, ale dostaniesz coś cenniejszego – zrozumienie i odwagę, aby spojrzeć na siebie z łagodnością.

Czym dla Ciebie jest bliskość?

Miłość i związki to...

Jeśli pragniesz utworzyć zdrową, szczęśliwa ale przede wszystkim pełna zaufania relacje to ta książka właśnie w tym Ci pomoże. Autorki w przyjemny sposób opowiadają swoje osobiste doświadczenia. Ale przede wszystkim poczuć to co czuły one w swoich relacjach damsko-męskich.
~
Podoba mi się to, że wszystko jest przedstawione w naprawdę prostym języku i nic na pamięć kuć nie trzeba. Historię są tak fantastycznie przedstawione, że ja miałam wrażenie iż stoję tuż obok autorek i przeżywam to wszystko dosłownie z bliska. Chyba każdy z nas kiedyś przeszedł zawód miłosny? Trudno jest zaufać drugi raz?
~

Związki i miłość to temat dość powszechny i niezależny od wieku. A jeśli nurtują nas jakieś pytania czy obawy to w uwierzcie mi, że w tej książce znajdziecie właśnie na różne takie pytania odpowiedzi. Każdy pragnie być kochany i kochać więc nie bójmy się tego i to głównie chcą nam przekazać autorki w tym poradniku.
~
Znalazłam kilka zagadnień, które mnie naprawdę szczerze zainteresowały. Ale są też zagadnienia ukazujące czym różni się zdrowa relacja od tej toksycznej. Fajnie, że coraz częściej można się tego uczyć z książek. Umiecie rozpoznawać słynne "red flag"? Jeśli nie to w książce znajdziecie takie sytuacje i nauczycie się je rozpoznać ale przede wszystkim unikać.
~
Pierwsze randki, wchodzenie w nowy związek i podstawy do budowania poważnej relacji wydają się nam banalne ale często kończy się niepowodzeniem lub co gorszą przyzwyczajeniem do pewnych zachowań i odzywek.
~
Ja oczywiście nie mam co narzekać na miłość ale poradnik pomógł po prostu nie zrozumieć innych ludzi i ich relacje. Mnie on zachwycił i z chęcią będę o nim wspominać innym, którzy mają widoczne dla innych czerwone flagi w związku. Ja Wam polecam na pewno każdy znajdzie coś co go zaintryguje a naprawdę warto bo nie ma nic do stracenia a czyta się go dosłownie w jeden wieczór.
Dziękuję wydawnictwu Muza za egzemplarz ♥️

~

Czy utrzymanie dłuższej relacji jest w tych czasach czymś trudnym? Dlaczego w świecie z możliwościami łatwego kontaktu z innymi osobami, mamy problem z zaangażowaniem się?

Poradnik skierowany jest do wszystkich osób pragnących budować szczęśliwe relacje, jednak mających problem z zaufaniem oraz lęk po nieudanych związkach. Również każdy z nas może znaleźć coś dla siebie w tej książce. Poruszane są tu tematy toksycznych relacji, ghostingu, mostingu, catfishingu oraz wielu innych zachowań, o których nazewnictwie nie słyszałam, a znane są nam z codziennego życia. Autorki w ciekawy sposób tłumaczą każdą z tych terminów. Pokazują nam też, w jaki sposób możemy otworzyć się na relacje z innymi.

Opisują również związki z narcyzami i ostrzegają nas przed takimi osobami. Według nich takie osoby nigdy się nie zmienią i prowadzenie z nimi terapii nie przynosi pozytywnych rezultatów. Dlatego zwracają naszą uwagę, by nauczyć się wyznaczać własne granice i zaufać naszej intuicji w kontaktach z innymi ludźmi.

W poradniku dostaniemy mnóstwo rad opartych na historiach z życia. Całość czyta się lekko. Napisany jest w zrozumiały sposób dla każdego. Polecam zapoznać się z tą książką!

Dwie autorki, coach (coachka, coacherka?) i dziennikarka napisały książkę na dość popularny ostatnio temat kryzysu w relacjach, chodzi o unikanie stabilnych, trwałych związków spowodowane lękiem przed bliskością. Ów lęk, jak piszą: „jest zwykle nieuświadomiony, wywołany trudnymi wzorcami z dzieciństwa i życiowymi doświadczeniami, a objawia się poprzez liczne schematy zachowań, utrudniające lub uniemożliwiające życie w harmonii.” Problem jest ważny, bo mamy w naszym pięknym kraju miliony singli a jedna trzecia małżeństw kończy się rozwodem.

Autorki wymieniają najważniejsze przyczyny lęku przed bliskością: trudne doświadczenia z dzieciństwa, chodzi przede wszystkim o dorastanie w dysfunkcyjnej rodzinie; niskie poczucie własnej wartości; strach przed utratą autonomii; negatywne doświadczenia z poprzednich relacji. Nie sprzyjają też bliskości nasze cyfrowe czasy; pozornie ułatwiają bardzo komunikację, z drugiej strony relacje często są powierzchowne i: „postrzegane jak transakcje – jeśli ktoś nie spełnia oczekiwań, można go „wymienić” na kogoś innego.”

Najciekawsze w książce są wywiady ze specjalistami; i tak doświadczony psychoterapeuta Piotr Mosak atakuje pojęcie 'lęk przed bliskością'. Twierdzi, że tak naprawdę mamy do czynienia z lękiem przed odrzuceniem, przed niespełnieniem oczekiwań, przed byciem dorosłym.

Interesujący jest też wywiad z Karoliną Klecką, pomagającą ofiarom narcyzów. Co ciekawe, nie pracuje ona z samymi narcyzami, nie wierzy bowiem w skuteczność terapii w tym w przypadku. A dla osób w związku z narcyzem ma jedną radę: „Tylko ucieczka ma sens. Im szybciej wyjdziemy z tej relacji, tym mniejsze straty poniesiemy.”

Rzecz jest napisana trochę chaotycznie, zawiera masę przykładów nieudanych relacji, z których w sumie niewiele wynika. Pod koniec dostajemy trochę rad, jedne są zdroworozsądkowe (np. najważniejsze w relacji są szczerość i prawda),inne trudne do zastosowania w praktyce. Na przykład autorki sugerują, by przejąć kontrolę nad naszą podświadomością: „Obserwuj swoje myśli, reakcje i emocje. Oceniaj, czy wynikają one z pozytywnego, czy negatywnego wzorca podświadomego. Stwórz nowe pozytywne przekonania.” No cóż, myślę sobie, że taka praca nie może być wykonana samodzielnie, potrzebna jest pomoc specjalisty.

I jeszcze, pod koniec dostajemy szczegółowe zalecenia jak stosować technikę wizualizacji. No cóż, na podstawie tego tekstu nie odważyłbym się praktykować wizualizacji, myślę, że również tu potrzebna jest praca ze specjalistą. W ogóle sądzę, że lęku przed bliskością nie da się pokonać samodzielnie, to tak jakby samemu się wyciągać za włosy z błota, potrzebna jest tu pomoc wykwalifikowanego psychoterapeuty. Zatem dobre rady autorek dają złudną nadzieję.

Pojawiają się też w książce dziwaczne teorie, na przykład mowa jest o tym jak fizyka kwantowa wpływa na nasze zachowania i interakcje z innymi, no to już jest czysta fantastyka.

Reasumując, książka zawiera ciekawe treści, ale sporo teorii i rad w niej zawartych należy traktować z dużą ostrożnością.

(...) "Dysfunkcje w związkach sprawiają, że mamy coraz gorsze doświadczenia z relacji. Wycofujemy się z nich, bo myślimy, że nasze życie uczuciowe jest niewłaściwe. Nie umiemy się w nim odnaleźć".

"Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością" to niewielki poradnik, który w prosty i przejrzysty sposób pomaga zrozumieć zasady budowania bliskich relacji i nauczyć się akceptacji siebie oraz drugiej osoby.

• Czy istnieją ludzie, którzy nie potrafią kochać?
• Wpływ współczesnego stylu życia na budowanie bliskości
• Bliskość a seks
• Rozdział naprawczy, czyli co zrobić, jeśli się zorientujesz, że lęk przed bliskością to twój problem

To tylko kilka z kwestii jakie poruszają autorki w swojej publikacji wraz ze specjalistami z dziedziny psychologii, terapii par. Przykłady z życia jakie zostały umieszczone w treści, mogą być dla wielu kalką ich własnych doświadczeń, spojrzeć z boku na pewne sytuacje, wydarzenia i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Polecam książkę każdemu, a szczególnie tym, którzy czują blokadę przed otwarciem się na miłość, choć bardzo tego pragną. Będzie pomocą w pokonaniu przeszkód i lepszym zrozumieniu mechanizmu lęku.

Bliskość, miłość - któż o nich nie marzy?
Żyjemy w czasach z nieograniczoną możliwością komunikacji, dzięki najnowszej technologii.
A jednak okazuje się, że coraz więcej osób doświadcza trudności w nawiązywaniu bliskich znajomości.
W Polsce wpływa coraz więcej pozwów rozwodowych, maleje liczba zawieranych małżeństw a rośnie ilość singli.
Książka Joanny Godeckiej i Dominiki Bagińskiej "Potrzeba kochania Jak pokonać lęk przed bliskością" podpowiada co zrobić, by otworzyć się na miłość .
Ten poradnik jest dla osób, które chcą stworzyć bezpieczny i szczęśliwy związek, lecz boją się zaufać.
Warto podkreślić, iż książka łączy teorię z przykładami z życia codziennego.
Całość napisana jest lekkim i przystępny sposób, to sprawia, że treść jest zrozumiała przez wszystkich.
Polecam tę pełną empatii publikację, która zmotywuje Was do działania i zmusi, by przezwyciężyć własne ograniczenia.
Dziękuję Wydawnictwu Muza za egzemplarz do recenzji.
Joanna Godecka Dominika Bagińska Potrzeba kochania Jak pokonać lęk przed bliskością

Bliskość, miłość - któż o nich nie marzy?
Książka Joanny Godeckiej i Dominiki...

Muszę przyznać, że już dawno nie czytałam książki, która by mnie tak zaabsorbowała. Jestem miło zaskoczona gdyż poradnik jaki wpadł w moje ręce jest napisany w prosty, logiczny, a przede wszystkim interesujący sposób. Gdy chciałam go odłożyć i pójść wykonać jakieś obowiązki, ciężko było mi się od niego oderwać. Bardzo lubię tematykę psychologii i seksuologii, więc zapewne dlatego pochłonęłam go w jeden dzień.

Książka skierowana jest przede wszystkim do osób, które pragną utworzyć zdrową, szczęśliwą relację, a boją się zaufać. Autorki przytaczają tu historie osób, które opowiedziały o swoich doświadczeniach, jakie mieli w romantycznej relacji, a która z niejasnych przyczyn się nie powiodła. Możemy więc postawić się na ich miejscu i zrozumieć co czuli gdy doświadczali rozczarowania i zranienia ze strony partnera.
Nie znajdziemy tu zagadnień, które aby zrozumieć trzeba wykuć na blachę. Czytając, czułam się jakbym była na dobrej kawie z koleżanką i słuchała jej opowieści i jej współczuła. To jakby stać obok tych osób i obserwować ich sytuacje z bliska. Dzięki temu mogłam się z niektórymi z tych historii utożsamić, bo kto z nas nie przeżył miłosnego zawodu, czy rozstania, albo pozostał porzucony bez wyjaśnienia a teraz boi się ponownie zaufać?

Temat miłości i związków dotyczy chyba każdego, więc każdy znajdzie tu odpowiedzi i wyjaśnienia na trapiące go pytania, dlaczego jego relacja nie miała prawa przetrwać, dlaczego trafiamy na nieodpowiednie osoby i dlaczego boimy się kochać i uciekamy bez wyjaśnienia. Znajdziemy tu także sporo zrozumienia, ponieważ dowiemy się czym kierowały się te osoby, które nas zraniły, lub może czym my kierowaliśmy się raniąc innych? Zrozumiemy dlaczego nie umiemy tworzyć zdrowych, trwałych relacji. Każdy z nas pragnie być kochany, ale nie wszyscy potrafią prawdziwie kochać, a przez to nigdy nie stworzą satysfakcjonujących relacji.

Znajdziemy tu wiele zagadnień, czym charakteryzuje się zdrowa, a czym toksyczna relacja. Jak je tworzyć, jak uciekać od nieodpowiednich osób i jak rozpoznawać czerwone flagi, aby uniknąć zawodu.
Często nie rozumiemy co kieruje daną osobę, dlaczego się wycofuje, nagle znika i nas odtrąca, rani i dlaczego my nie potrafimy zaufać a przecież było tak pięknie i nic nie wskazywało na koniec. Wówczas zadajemy sobie pytanie dlaczego zostaliśmy porzuceni i czy to z nami jest coś nie tak?

Randki i wchodzenie w nowy związek i budowanie go, wcale nie jest takie oczywiste i proste a przetrwanie w nim często kończy się niepowodzeniem. Dlaczego? Te odpowiedzi znajdziesz w tym poradniku. Ja jestem zachwycona i uważam, że warto. Nic nie stracicie, jedynie zyskacie. Polecam bezsprzecznie!

Miłość, uczucie opisywane przez poetów, będące natchnieniem dla niejednego artysty i oczywiście przedmiot badań niejednej dziedziny nauki. Wydaje się znana od podszewki, a wciąż zaskakuje. Jak to więc jest z tą potrzebą kochania? A może należy zadać inne pytanie? Co z potrzebą bliskości? Ktoś powie przecież to są podobne emocje? Tak i nie, czasem to drugie staje na przeszkodzie tego pierwszego, gdyż zwycięża lęk przed zbytnim dopuszczeniem kogoś do nas samych. Oczywiście gdyby to było takie proste i zależało tylko i wyłącznie od jednego czynnika łatwiej byłoby rozwiązać sporą grupę problemów. Niestety rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana. Joanna Godecka i Dominika Bagińska rozkładają na przysłowiowe „czynniki pierwsze” kwestie leżące u podstaw bliskości, na które często nie zwracamy uwagi bądź nie jesteśmy ich świadomi. Doświadczenia z innych związków, wzorce wyniesione z rodzinnych relacji oraz nasza rzeczywistość, gdzie często kontakty online zastępują te na żywo, te i inne obszary często leżą u źródła komplikacji emocjonalnych. Co zrobić by je przezwyciężyć albo przełamać dotychczasowe schematy, które przynosiły rozczarowania? „Potrzeba kochania” to poradnik, ale nie taki, z jakimi mamy do czynienia zazwyczaj, bo w formie rozmowy, pytań i odpowiedzi oraz przykładów z terapeutycznych spotkań. Każdy z tych elementów łączy się w łańcuch odsłaniający wzajemne zależności, które wpływają na nasze postępowanie. Poznając poszczególne ogniwa otrzymujemy wyjaśnienia tego, co niekiedy intuicyjnie wyczuwamy, ale ignorujemy albo dopiero widząc obrazy z życia innych uświadamiamy sobie, iż są one podobne do naszych przeżyć. Jeżeli mamy już zidentyfikowane przyczyny warto by wprowadzić działania naprawcze. Autorki przekazują wskazówki i porady, zwracają uwagę na potencjalne ścieżki, jakie mogą poprowadzić do poprawy w obecnych lub nowych związkach. Nie brakuje także ćwiczeń pozwalających na zmianę wzorców zachowań oraz nawyków, co pozwala na praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy.

79 użytkowników ma tytuł Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością

Cytaty z książki Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością

Dodaj cytat z książki Potrzeba kochania. Jak pokonać lęk przed bliskością